Sve češće se spominje intolerancija na gluten, ali šta je sa intolerancijom na ugljene hidrate, kako prepoznati simptome?
“Riječ je o sivoj zoni. Količina ugljenih hidrata koji odgovaraju metabolizmu jedne osobe, ne mora uvijek zadovoljavati potrebe koje ima druga osoba. Kroz svoj rad imao sam dosta iskustva s pacijentima koji su probleme sa zdravljem riješili tako što su ograničili unos rafinisanog šećera i zamijenili rafinirane ugljene hidrate namirnicama od cjelovitih žitarica, slatkim krompirom i svježim voćem”, rekao je dr Frank Lipman, prenosi Index.hr
Dr Lipman izdvaja sljedeća pitanja pomoću kojih ćete saznati da li ste intolerantni na ugljene hidrate:
Jeste li pretili?
Osjećate li se većinu vremena umorno, pogotovo nakon što pojedete obrok zasićen ugljenim hidratima?
Vodite li uglavnom sjedilački način života?
Osjećate li da je vaš apetit izvan kontrole?
Žudite li često za slatkišima i hranom punom škroba poput hljeba, tjestenine, krompira i graha?
Imate li vrtoglavice kada ste gladni?
Je li vaš nivo šećera u krvi u granicama normale?
Imate li problema s anksioznošću ili depresijom, probleme s kožom, bolove u zglobovima, hormonske promjene ili probleme sa spavanjem?
Ako ste odgovorili potvrdno na samo jedno od ovih pitanja, vrijeme je da izvršite mali eksperiment. Dvije sedmice iz ishrane izbacite sve žitarice, povrće bogato škrobom, mahunarke, voće, šećer. Trebate izbaciti čak i prirodne zaslađivače, a pogotovo ne piti slatka gazirana pića.
Nakon što provedete ovaj eksperiment, četrnaestog dana sebi ponovo postavite ova pitanja.

Posebnu pažnju obratite na pitanja:
Osjećate li se većinu vremena umorno, pogotovo nakon što pojedete obrok zasićen ugljenim hidratima?
Žudite li često za slatkišima i hranom punom škroba poput hljeba, tjestenine, krompira i graha?
Imate li vrtoglavice kada ste gladni?
Imate li problema s anksioznošću ili depresijom, probleme s kožom, bolove u zglobovima, hormonske promjene ili probleme sa spavanjem?
Ako su se vaši odgovori promijenili, vjerovatno da ste intolerantni na ugljene hidrate, objasnio je dr Lipman.
U slučaju da ste intolerantni na ugljene hidrate, vrlo je važno da korigujete ishranu. Prvo izbacite šećere iz ishrane, a povećajte unos lisnatog povrća. U lisnato povrće ubrajaju se: artičoka, blitva, enotera, komorač, matovilac, mladi luk, salata zelena, salata endivija. Važno je da jedete manje žitarica i mahunarki. Morate ograničiti i unos mlječnih proizvoda koji sadrže ugljene hidrate. (week.ba)