Posjetite

Zdravlje

Zašto je trčanje tako jednostavno, a tako učinkovito?

Trčanje je najmasovniji oblik rekreativnog i sportskog treninga za razvoj aerobnih komponenti ljudskog tijela.

Razvija kardiovaskularni aparat, pojačava rad limfe te povećava kapacitet respiratornog aparata, a kako bi se postiglo poboljšanje navedenih fizioloških sistema ono mora biti duže od 25 minuta.

Trčanje je monostrukturalna ciklička aktivnost, što znači da se jednostavne i ne kompleksne motoričke radnje odvijaju jedna za drugom. Motorički program trčanja posjedujemo već od prve godine života i razvijamo ga i prilagođavamo raznim uvjetima i situacijama. Trčanjem se stvara više serotonina, neurotransmiterske hemikalije koja je zadužena za prijenos impulsa između živčanih stanica. On ima važnu ulogu u kardiovaskularnom aparatu jer regulira bitne tjelesne funkcije kao što su krvni pritisak, disanje, osjećaj gladi, tjelesna temperatura. Zato se ljudi nakon dobrog treninga osjećaju opušteno i zadovoljno.

Činjenice koje treba znati, ako želite početi trčati

Aktivnost trčanja stvara veće sile u zglobovima nego biciklo, rolanje, eliptične fitnes sprave ili veslanje. Prije početka treba provjeriti simetriju mišića tijela, položaj zdjelice, upoznati se s vrstama sportske obuće te paziti na kojim podlogama trčite. Provjera simetrije mišića, osim specijalističkim pregledom, može se napraviti kontrolom donjeg dijela obuće. Ako se peta troši više s unutrašnje ili vanjske strane treba pripaziti na intenzitet trčanja kako ne bi povećali mogućnost ozljede. Položaj zdjelice, uveliko određuje amortizaciju sila s podloge na kičmu. Treba provjeriti postoje li dvije vrste asimetrije, zarotirana zdjelica prema naprijed i podignut jedan rub zdjelice u odnosu na drugi. Kod zdjelice zarotirane prema naprijed mišići zadnje strane nogu su istegnuti pa ne mogu vršiti finu mišićnu kontrakciju nego povećanom kontrakcijom povećavaju i sile u zglobovima kuka, koljena i skočnog zgloba. Kod sindroma podignute jedne strane zdjelice dolazi do različitih mišićnih kontrakcija između lijeve i desne noge što rezultira i različitim silama unutar zglobova.

Vrsta sportske obuće je bitan faktor u trčanju

Vrsta sportske obuće također je bitan faktor u trčanju jer amortizuje i usmjerava sile s podloge preko skočnog zgloba do vrha kičme. Odabir obuće ovisi o konfiguraciji terena, težini tijela, vrsti stopala te prethodnim ozljedama sistema organa za kretanje. Danas se u ponudi mogu pronaći patike koje odgovaraju svakom profilu i načinu trčanja pa se posavjetujte oko odabira.  Ako osjetite zatezanje u mišićima nogu ili kičme provjerite gore navedene asimetrije, prestanite s trčanjem i upoznajte razlog nastanka mišićne tenzije. Pojava bolova u zglobovima nogu ili kičmi znakovi su za obavezan prestanak trčanja.

Trčanje je motorički jednostavan pokret, ali prijenos sile se odvija preko tri kompleksna zgloba, a ozljede mogu biti prolazne, lokalne, ali mogu uticati i na statiku tijela. Bolovi u stopalu kao što je bol u donjem dijelu stopala, bol u peti ili zakrivljenost stopala nas upućuje na loš stisak podloge. Bol u koljenu koja može nastati kao posljedica lošeg trčanja jest sindrom trkačkog koljena gdje bol nastaje u području čašice koljena.

Mišićna asimetrija odnosno zategnutost vanjske strane mišića natkoljenice može dovesti do dislokacije čašice ili iritacije mekog tkiva zgloba koljena. Moguće su i ozljede zgloba kuka od zategnutosti mišića do  faktura zglobne čahure. Svaka fizička aktivnost pa tako i trčanje ima pozitivan uticaj na zdravlje čovjeka. S tim u vezi, treba razvijati komponente s kojima lakše podnosimo današnji životni tempo, te prekomjerna fizička aktivnost nije dobra kao ni sve ostalo u životu. Previše ili premalo serotonina dovodi do različitih promjena raspoloženja poput depresije, agresije, poremećaj spavanja. Kontrolisan i programiran trening daje željeni rezultat i utiče pozitivno ne samo na pojedinca nego i na okolinu. Imat ćete više energije za porodicu nakon radnog dana, lakše ćete podnositi stresne situacije, brže ćete se odmoriti i ostat će vam snage za sve ono što vas čini sretnima i zadovoljnim. Posavjetujte se sa stručnih osobama, napravite testiranje mišićne simetrije ili specijalistički pregled kako biste dobili ocjenu sposobnosti i upoznali se s rizicima trčanja te započnite sa svojom novom i omiljenom tehnikom vježbanja. (Miss7Zdrava)

Zdravlje

Jutarnju kafu zamijenite ovim napitkom i gledajte kako kilogrami nestaju

Ako niste za radikalne dijete i treninge, dovoljno je da promijenite jednu naviku, i to onu jutarnju kako biste pokrenuli metabolizam i izgubili kilograme.

U pitanju je napitak od samo 2 sastojka – peršuna i limuna.

Ova tečnost pomoći će vašem tijelu da se oslobodi viška vode, eliminisaće nadutost, razgraditi masne ćelije, podstaći bešiku na bolji rad i izbaciti toksine iz vašeg organizma. Što je najbolje od svega, sastojci su veoma jeftini, a za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta.

Sastojci:

1 limun

60 g peršuna

60 ml vode

Priprema:

Iscijedite sok iz limuna i isjeckajte peršun. Stavite ih u šolju i preko prelijte vodu.

Primena:

Ovaj napitak uvijek pijte na prazan želudac. Konzumirajte po jednu šolju dnevno tokom 6 dana, a zatim napravite pauzu od 10 dana, pa možete početi ponovo. Mnogo je važno kako započinjete svoj dan, a blagotvornije za vaš organizam biće da na poslu ujutru popijete čaj od peršuna i limuna umjesto kafe. Već poslije mjesec dana primjetićete rezultate. (Krstarica)

Nastavite čitati

Zdravlje

Šta jutarnja kafa zapravo čini vašem mozgu?

Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da ćete možda morati da popijete sada više kafe da biste ostali budni, nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mladosti, piše Bigthink

U prvih deset minuta, kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, izazivajući porast krvnog pritiska i otkucaja srca. U periodu do 20 minuta vezuje se za adenozinske receptore, neutrališući umor.

Kofein povećava nivo adrenalina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i bržeg protoka krvi kroz tijelo. Istovremeno, sprječava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem, omogućavajući mu da duže ostane u mozgu, čineći da se duže osjećate pozitivnim i sretnijim. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da žudi za više kofeina.

Evo šta se događa u tijelu u prvih šest sati nakon ispijanja kafe

U prvih 10 minuta:

Kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca.

Do 20 minuta:

Kofein se vezuje za adenozinske receptore, neutrališući umor. Nivoi dopamina se povećavaju i opstaju, stvarajući osjećaj budnosti i fokusa.

Posijle 30 minuta:

Nadbubrežne žlijezde prelaze u visoku brzinu i počinju da proizvode više hormona. Za to vrijeme, zbog proširenja zjenica, vid može postati oštriji.

U roku od 40 minuta:

Tijelo počinje da proizvodi više serotonina, koji poboljšava funkcionisanje neurona unutar kičmene moždine, a to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Poslije 4 sata:

Metabolizam je ubrzan, zbog čega brže sagorijevate energiju. Tokom ovog perioda, vaše tijelo počinje da razlaže uskladištene masti.

U roku od 6 sati:

Kafa je prošla kroz vaš sistem i vjerovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Do tog vremena, otprilike polovina količine kofeina koju ste unjeli napustiće vaše tijelo, prenosi CityMagazine.

Nastavite čitati

Zdravlje

Kopriva kao lijek: Za šta je sve dobra?

Iako je glavna asocijacija za ovu biljku peckanje, kopriva u sebi krije mnogo više.

Biljka od koje smo kao djeca bježali pruža mnogobrojne pogodnosti kada je zdravlje u pitanju. Iako smo je mi zanemarili u ishrani, da nije njenog odbrambenog svojstva, životinje bi zasigurno iskoristile sve njene ljekovite djelove, piše City Magazine.

Najbolji način na koji možemo iskoristiti sva njena ljekovita svojstva jeste, u poslednje vrijeme veoma popularan, sok od koprive.

Za šta je sve kopriva dobra?

Osim što je zaštićenom od životinja i štetočina drži kiselina koja izaziva plikove i opekotine, kopriva je izuzetno ljekovita u svakom dijelu, od listova, stabljike, pa preko cvijeta i korijena.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.

Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj mjeri gubi, a koprivu u svježem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom koji uzimanje svježe koprive može izazvati.

Posjeduje antibakterijska svojstva, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim aminokiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čini koprivu sjajnim lekom za mnoge bolesti.

Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.

Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajan su deo brojnih pogodnosti koje nam ova prijateljica iz dvorišta donosi.


Sok od koprive

Kao što smo već pomenuli, kopriva u bilo kom obliku je prijatelj organizma, bilo da je u pitanju artritis, astma, žuč, urinarni ili respiratorni problemi, problemi sa kožom ili grčevima u želudcu.

Kada smo zaključili koliko je sama kopriva dobra za tijelo i organizam, trebalo bi napomenuti koje pogodnosti donosi u obliku soka.

Sok od koprive ima pozitivan uticaj kada je u pitanju:

stimulacija limfnog sistema

poboljšavanje imuniteta

jačanje fetusa kod trudnica

ublažavanje grčeva kod menstruacije

pomoć kod oboljenja disajnih puteva

smanjenje mučnine

prehlada

upalni proces

dijareje

anemije

Recept za tradicionalni sok od koprive:

Potrebno vam je:

30-40 vrhova mlade koprive
3 l hladne vode
5-6 arguma (kombinacija limuna, pomorandže-po želji)
1 kg šećera

Priprema:

Potrebno je da uberete vrhove koprive na njivi ili blizu šume, kraj potoka ili u vašoj bašti. Koprivu stavite u vodu i nasječete 6 limunova ili kombinaciju citrusnog voća koje ste izabrali. Mješavinu poklopite i ostavite je tako 24 časa. Nakon ovog periodaa rukama izgnječite sastojke, zatim ih procijedite i dodajte šećer. Važno je mješati sirup dok se šećer ne otopi, dovoljno je u naredna 24 sata povremeno mješati kako bi se sve sjedinilo. Nakon što se šećer dobro otopio, sirup sipajte u staklene flaše i čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu.

Nastavite čitati

Top pet