Posjetite

Prehrana

Savjeti doktora za ukusan doručak: Savršena kombinacija za zdrav početak dana

Doručak predstavlja najvažniji obrok u toku dana.

Većina ljudi obično nema vremena za doručak te ga ne praktikuje konzumirati. To je jedna od grešaka koju većina nas pravi.

Donosimo nekoliko savjeta doktora Michaela Mosleya.

“Kuhana jaja, poširana, kajgana ili ukusan omlet, svakako će vas duže držati sitim u poređenju sa žitaricama ili tostom”, navodi doktor Michael Mosley.

“Ovakav doručak ima malo kalorija i sadrži mnogo visokokvalitetnih proteina, plus druge hranljive materije poput vitamina D i selena”, dodaje.

Za one koji žele da jaja kombinuju sa nečim, doktor Mosley navodi da je punomasni jogurt jedna od odličnih opcija za doručak, uz jaja.

“Odaberite običan punomasni grčki jogurt i dodajte bobičasto voće, kao što su kupine, jagode ili borovnice, ili ubacite malo orašastih plodova i malo cimeta. Jaja su također veoma ukusna i u kombinaciji sa zelenilom i parmezanom ili dimljenim lososom”, objašnjava Mosley.

Prehrana

Ishrana kraljevske porodice: Da li ove prestižne dame kuhaju?

Da li poručuju večeru ili je pripremaju sami? Kakva je ishrana kraljevske porodice i ko redovno kuha kod kuće, piše Lepotaizdravlje.

Predstavnici kraljevske porodice, po pravilu, koriste usluge profesionalnih kuhara, iako neki od njih sami kuhaju za svoju porodicu. Ipak, koja jela najviše vole?

Ishrana kraljevske porodice

Camilla (kraljica supruga)

Poznato je da je kraljica konsort talentovana kuharica. Uvijek je prednost davala tradicionalnim britanskim jelima.

„Oni su uvijek bili veoma štedljivi. Da smo skuhali pečeno jagnje i ostavili ostatke, vjerovatno bismo napravili pastirsku pitu sljedeće noći.“, izjavila je bivša kraljevska kuharica jednom prilikom.

Sin Camille, Tom Parker-Bowles, postao je poznati autor kuhara i često je koristio uspomene iz djetinjstva kao izvor inspiracije. Napisao je da će, kada opere mališane, njegova mama pripremiti piletinu u rerni, mesne šnicle od lokalnog mesara, pečenog lososa, razne pite, a jednom nedjeljno su jeli pohovanu piletinu za večeru.

Kate Middleton princeze od Walesa

Supruga princa Williama možda izgleda glamurozno u javnosti, ali lista jela koja kuha kod kuće tipična su za svaku britansku porodicu. To su tjestenine, jela iz friteze, kari i neka druga indijska jela. Kate je više puta spominjala da je ljubitelj začinjene hrane. Očigledno, djeca iz Cambrdge-a su naslijedila i sklonosti svoje majke. Pohovana piletina je još jedno popularno jelo u porodici budućeg prijestolonaslijednika.

„Uvečer kuha suprugovu omiljenu večeru, prženu piletinu.”, rekla je kraljevska dopisnica za Vanity Fair 2012. godine.

Princeza je rekla koliko njena djeca vole da kuhaju i kako joj pomažu.

„Prije neki dan su napravili pastu od sira: jedno prosijava brašno, drugo stavlja mlijeko i puter. I prave salate i ostalo“.

Princeza Eugenie

Princeza je poznata po svojoj ljubavi prema kuhinji iz cijelog svijeta. Na svom vjenčanju sa Jack Brooksbankom predstavljen je širok izbor jela sa sentimentalnim referencama. Gosti ovog para su posluženi argentinskom govedinom u znak sjećanja na njenu baku, jelima od riže iz Nikaragve, gde je Jack zaprosio Eugenie, i palačinkama iz Švicarske, gde su se supružnici upoznali na skijanju. Što se tiče posjeta restoranima, Eugenia je jednom izjavila:

„Za večeru, kada imam dobre navike, sama kuham obroke. Ako ih nemam, poručujem picu sa bosiljkom.“

Meghan (vojvotkinja od Sussexa)

Supruga princa Harry također voli da kuha, a nedjeljna večera je jedan od njenih omiljenih događaja.

„Veliki sam ljubitelj nedjeljnih večera. Bilo da jedemo jagnjetinu, pržena jela ili krem supu, ideja da se nedjeljom okupimo na obilnom obroku sa prijateljima i porodicom me tješi. Volim da lagano kuham nedjeljom, posebno filipinsku piletinu. To je jednostavno: treba pomiješati bijeli luk, soju, sirće, možete dodati malo limuna i pustiti piletinu da se kuha u ovom sosu na laganoj vatri dok ne počne da se odvaja od kostiju.“, rekla je vovotkinja jednom prilikom.

Nastavite čitati

Prehrana

Tri zdrave navike fit osoba

Kako starimo, gubimo mišićnu masu i najčešće postajemo manje fizički aktivni.

Kombinacija ova dva faktora ukazuje da nam je potreban manji unos energije da ne bismo dobijali na kilaži. Ukoliko, nastavimo da jedemo kao u dvadesetim i tridesetim godinama života, brojka na vagi neminovno će početi da raste. Šta možemo da uradimo da se to ne dogodi?

Jedite manje porcije ultraobrađene hrane

Ultraobrađena hrana je svuda oko nas i teško joj je odoljeti. Uvijek nam je nadohvat ruke i veoma je ukusna, ali i rizična ukoliko pokušavamo da održimo težinu ili da smršamo. U ultraprerađenu hranu spadaju svi specijaliteti iz dostave. Svima nama momiljena hrana, od pica, hamburgera i gotovih jela, do grickalica i konditorskih proizvoda koji su svuda dostupni.

“Najbolji savjet za gubitak težine i poboljšanje zdravlja jeste da jedete manje porcije ovakve hrane koja sadrži mnogo skrivenih šećera, masti i kalorija”, kaže Lisa Jang, nutricionista.

Ono što bi najbolje bilo, jeste da ih izbacimo iz prehrane ili da smnajimo njihov unos.

Jedite redovno

Ovo predstavlja veliku zabludu u ishrani, a to da je unos malih količina namirnica najbolji način da izgubimo višak kilograma.

“Ljudsko tijelo ne funkcioniše na taj način”, kaže Lisa Moskovic, dijetetičar u NY Nutrition Group.

“Potrebne su mu kalorije i hranljivi sastojci da bi funkcionisalo. Ugrožavanje ove osnovne potrebe opterećuje tijelo. Umjesto da sagorijevate masnoću, možda ćete na kraju “natjerati tijelo” da je skladišti.

Zbog toga se pobrinite da jedete integralne žitarice u kombinaciji sa zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima svaka tri do četiri sata.

Napravite doručak bogat proteinima

Navika da započnemo dan industrijskim cerealijama nije dobra; one su pune skrivenih šećera koji su, opet, krivci za brže taloženje masti. Za doručak koji će biti dobar saveznik u gubljenju viška kilograma nutricionista Bes Berger predlaže dva rješenja.

Prvo rješenje nudi bezbroj mogućnosti za kombinovanje. Riječ je o pripremi jaja, barenih, prženih ili u vidu omleta. Naime, jaja su puna proteina i dugo drže sitost. Za još bolji rezultat dodajte povrće u jutarnji omlet, jer je ono puno vlakana ili pojedite svježu sezonsku salatu uz bareno ili prženo jaje.

Drugo rješenje je pravljenje domaćeg smutija od grčkog jogurta i bobičastog voća sa dodacima u vidu zdravih sjemenki, sirove golice, sirovog suncokreta, badema, lješnjaka, orah, u količini od jedne do tri kašičice po porciji.

Također možete da dodate šaku zdravog zeleniša, kelja ili špinata, što će obezbijediti više vitamina, antioksidanata i vlakana. (krstarica)

Nastavite čitati

Prehrana

Blizanci napravili eksperiment: Veganska dijeta protiv mesne dijete

Jedan brat jeo je samo vegansku hranu, dok je drugi jeo sve s velikom količinom mesa. Nakon 12 sedmica usporedili su tijelo i zdravlje.

Hugo i Ross Turner identični su blizanci koji su prošle godine odlučili napraviti istraživanje na svojim tijelima i izgledu, odnosno kako se ono mijenja s obzirom na prehranu. Dvanaest sedmmica Hugo (lijevo na fotografijama) jeo je samo vegansku hranu i pridržavao se veganske dijete, dok je njegov brat blizanac jeo svu hranu s velikom količinom mesa, kako bi ustanovili razliku.

Pomogli su im znanstvenici sa Univerziteta King’s College u Londonu, koji su pratili njihovu težinu, holesterol, tjelesnu masnoću te mnogo drugih stvari. Budući da su identični blizanci, idealni su za istraživanje kako dijete utiču na tijelo. Uz propisanu prehranu, imali su treninge izdržljivosti pet do šest puta sedmično, kako bi se pripremili za buduće ekspedicije.

Obojica su jela isti broj kalorija, ali im se hrana razlikovala u sastavu. Nakon 12 sedmica veganske dijete, Hugov holesterol se smanjio te je on imao više energije koja nije padala tijekom dana jer mu razina šećera u krvi nije toliko padala kao prije. Uza sve to, njegov mentalni fokus bio je mnogo bolji, ali postajale su i određene negativne posljedice. Iz njemu nepoznatog razloga, izgubio je libido, ali napominje da se to može razlikovati od osobe do osobe.

Ross, koji je istraživanje započeo sa 79 kilograma i 13 posto masnoće, dobio je četiri kilograma.

Na kraju su zaključili da žele provesti duže istraživanje kako bi dobili tačnije rezultate. Žele da njihovo istraživanje traje barem šest mjeseci pa sve do godine dana. Naučnici su također prikupili fekalne uzorke prije i nakon istraživanja te otkrili zanimljive stvari.

Hugovi mikrobiomi bolje su štitili od kroničnih bolesti kao što su pretilost i dijabetes tipa 2, što dokazuje da veganska prehrana pogoduje održavanju zdravog mikrobioma. Ali i kod Rossa uočeni su učinci na mikroorganizme koji su se malo promijenili. Ima mišića i gotovo dva kilograma masnoće, što je povećalo postotak njegove masnoće na 15 posto te je istraživanje završio s težinom od 85 kilograma.  Njegov holesterol ostao je isti tokom cijelog istraživanja. (Večernji list)

Nastavite čitati

Top pet