Posjetite

Zdravlje

Kako imati ravan stomak u 5 koraka?

Masnoća na stomaku nije samo problem, jer može izgledati loše. Zapravo, puno masnoće u stomačnom području snažno je povezano s bolestima poput dijabetesa tipa 2 i srčanim bolestima. Iz tog razloga gubitak masnoća ima ogromne koristi za vaše zdravlje i može vam pomoći duže živjeti.

Masnoća stomaka obično se procjenjuje mjerenjem opsega oko struka. Ovo se lako može učiniti kod kuće jednostavnom mjerom vrpce.  Ako imate previše viška masnoće oko linije struka, tada biste trebali poduzeti neke korake da biste ih se riješili čak i ako uopšte niste previše teški.

Evo 5 načina zasnovanih na dokazima kako izgubiti masti u trbuhu.

Ne jedite šećer i izbjegavajte napitke zaslađene šećerom

Dodani šećer je vrlo nezdrav, istraživanje  pokazuje  da ima jedinstveno štetne efekte na zdravlje metabolizma. Šećer je polovina glukoze, pola fruktoze i fruktoza može se metabolizirati u jetri samo u značajnim količinama. Kada jedete puno dodanog šećera, jetra se preopterećuje fruktozom i prisiljena je pretvoriti u masnoću. Tečni šećer je po tom pitanju još gori. Tekuće kalorije mozak ne „registriruje“ na isti način kao čvrste kalorije, tako da kada pijete napitke zaslađene šećerom, na kraju jedete više ukupnih kalorija. Donesite odluku o smanjenju količine šećera u svojoj prehrani i razmislite o potpunoj eliminaciji šećernih pića. To uključuje napitke zaslađene šećerom, slatke sode, voćne sokove i različita sportska pića s visokim šećerom.

Imajte na umu da se ništa od toga ne odnosi na cijelo voće, koje je izuzetno zdravo i sadrži dosta vlakana koja ublažavaju negativne efekte fruktoze. Količina fruktoze koju dobivate iz voća je zanemarljiva u odnosu na onu koju ste dobili dijetom koja sadrži rafinirani šećer. Ako želite smanjiti rafinirani šećer, tada morate početi čitati etikete. Čak i hrana koja se prodaje kao zdrava hrana može sadržavati ogromne količine šećera, prenosi week.ba

Unosite više proteina u organizam

Unošenje puno proteina može povećati vaš metabolizam i smanjiti nivo gladi, što ga čini vrlo efikasnim načinom gubitka kilograma. Nekoliko istraživanja  sugerira da je protein posebno efikasan protiv nakupljanja masti u stomaku.

Smanjite unos ugljikohidrata

Ograničenje ugljenih hidrata vrlo je efikasan način gubitka masti. Tome u prilog idu brojna istraživanja. Kad ljudi smanje ugljikohidrate, njihov apetit opada i oni gube na težini.

 Jedite hranu bogatu vlaknima, posebno viskozna vlakna

Prehrambena vlakna uglavnom su neprobavljiva biljna materija, često se tvrdi da jesti puno vlakana može pomoći kod gubitka kilograma. Ali važno je imati na umu da nisu sva vlakna ista. Čini se da su to uglavnom topljiva i viskozna vlakna koja imaju utjecaja na vašu težinu. To su vlakna koja vezuju vodu i formiraju gusti gel koji “sjedi” u crijevima. Ovaj gel može drastično usporiti kretanje hrane kroz vaš probavni sistem, i usporiti probavu i apsorpciju hranljivih sastojaka. Krajnji rezultat je produljeni osjećaj punoće i smanjeni apetit.

Jedno pregledno istraživanje pokazalo je da je dodatnih 14 grama vlakana dnevno povezano sa 10% smanjenjem unosa kalorija i gubitkom težine za 4,5 kilograma (2 kg) tokom 4 mjeseca.

Pratite svoju ishranu i shvatite šta tačno i koliko jedete

Ono što jedete je važno, prilično svi to znaju. Međutim, većina ljudi zapravo nema pojma šta stvarno jede.

Ljudi misle da jedu “visoku količinu proteina”, “malo ugljikohidrata” ili nešto treće, ali imaju tendenciju da drastično preteraju ili potcenjuju. Praćenje stvari neko vrijeme apsolutno neophodno. To ne znači da trebate izmjeriti i mjeriti sve do kraja života, ali to raditi svako malo i nekoliko dana zaredom može vam pomoći da shvatite gdje trebate unijeti promjene. Da biste postigli  cilj, morate zapravo izmjeriti i precizirati. (healthline.com)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdravlje

Jutarnju kafu zamijenite ovim napitkom i gledajte kako kilogrami nestaju

Ako niste za radikalne dijete i treninge, dovoljno je da promijenite jednu naviku, i to onu jutarnju kako biste pokrenuli metabolizam i izgubili kilograme.

U pitanju je napitak od samo 2 sastojka – peršuna i limuna.

Ova tečnost pomoći će vašem tijelu da se oslobodi viška vode, eliminisaće nadutost, razgraditi masne ćelije, podstaći bešiku na bolji rad i izbaciti toksine iz vašeg organizma. Što je najbolje od svega, sastojci su veoma jeftini, a za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta.

Sastojci:

1 limun

60 g peršuna

60 ml vode

Priprema:

Iscijedite sok iz limuna i isjeckajte peršun. Stavite ih u šolju i preko prelijte vodu.

Primena:

Ovaj napitak uvijek pijte na prazan želudac. Konzumirajte po jednu šolju dnevno tokom 6 dana, a zatim napravite pauzu od 10 dana, pa možete početi ponovo. Mnogo je važno kako započinjete svoj dan, a blagotvornije za vaš organizam biće da na poslu ujutru popijete čaj od peršuna i limuna umjesto kafe. Već poslije mjesec dana primjetićete rezultate. (Krstarica)

Nastavite čitati

Zdravlje

Šta jutarnja kafa zapravo čini vašem mozgu?

Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da ćete možda morati da popijete sada više kafe da biste ostali budni, nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mladosti, piše Bigthink

U prvih deset minuta, kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, izazivajući porast krvnog pritiska i otkucaja srca. U periodu do 20 minuta vezuje se za adenozinske receptore, neutrališući umor.

Kofein povećava nivo adrenalina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i bržeg protoka krvi kroz tijelo. Istovremeno, sprječava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem, omogućavajući mu da duže ostane u mozgu, čineći da se duže osjećate pozitivnim i sretnijim. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da žudi za više kofeina.

Evo šta se događa u tijelu u prvih šest sati nakon ispijanja kafe

U prvih 10 minuta:

Kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca.

Do 20 minuta:

Kofein se vezuje za adenozinske receptore, neutrališući umor. Nivoi dopamina se povećavaju i opstaju, stvarajući osjećaj budnosti i fokusa.

Posijle 30 minuta:

Nadbubrežne žlijezde prelaze u visoku brzinu i počinju da proizvode više hormona. Za to vrijeme, zbog proširenja zjenica, vid može postati oštriji.

U roku od 40 minuta:

Tijelo počinje da proizvodi više serotonina, koji poboljšava funkcionisanje neurona unutar kičmene moždine, a to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Poslije 4 sata:

Metabolizam je ubrzan, zbog čega brže sagorijevate energiju. Tokom ovog perioda, vaše tijelo počinje da razlaže uskladištene masti.

U roku od 6 sati:

Kafa je prošla kroz vaš sistem i vjerovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Do tog vremena, otprilike polovina količine kofeina koju ste unjeli napustiće vaše tijelo, prenosi CityMagazine.

Nastavite čitati

Zdravlje

Kopriva kao lijek: Za šta je sve dobra?

Iako je glavna asocijacija za ovu biljku peckanje, kopriva u sebi krije mnogo više.

Biljka od koje smo kao djeca bježali pruža mnogobrojne pogodnosti kada je zdravlje u pitanju. Iako smo je mi zanemarili u ishrani, da nije njenog odbrambenog svojstva, životinje bi zasigurno iskoristile sve njene ljekovite djelove, piše City Magazine.

Najbolji način na koji možemo iskoristiti sva njena ljekovita svojstva jeste, u poslednje vrijeme veoma popularan, sok od koprive.

Za šta je sve kopriva dobra?

Osim što je zaštićenom od životinja i štetočina drži kiselina koja izaziva plikove i opekotine, kopriva je izuzetno ljekovita u svakom dijelu, od listova, stabljike, pa preko cvijeta i korijena.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.

Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj mjeri gubi, a koprivu u svježem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom koji uzimanje svježe koprive može izazvati.

Posjeduje antibakterijska svojstva, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim aminokiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čini koprivu sjajnim lekom za mnoge bolesti.

Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.

Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajan su deo brojnih pogodnosti koje nam ova prijateljica iz dvorišta donosi.


Sok od koprive

Kao što smo već pomenuli, kopriva u bilo kom obliku je prijatelj organizma, bilo da je u pitanju artritis, astma, žuč, urinarni ili respiratorni problemi, problemi sa kožom ili grčevima u želudcu.

Kada smo zaključili koliko je sama kopriva dobra za tijelo i organizam, trebalo bi napomenuti koje pogodnosti donosi u obliku soka.

Sok od koprive ima pozitivan uticaj kada je u pitanju:

stimulacija limfnog sistema

poboljšavanje imuniteta

jačanje fetusa kod trudnica

ublažavanje grčeva kod menstruacije

pomoć kod oboljenja disajnih puteva

smanjenje mučnine

prehlada

upalni proces

dijareje

anemije

Recept za tradicionalni sok od koprive:

Potrebno vam je:

30-40 vrhova mlade koprive
3 l hladne vode
5-6 arguma (kombinacija limuna, pomorandže-po želji)
1 kg šećera

Priprema:

Potrebno je da uberete vrhove koprive na njivi ili blizu šume, kraj potoka ili u vašoj bašti. Koprivu stavite u vodu i nasječete 6 limunova ili kombinaciju citrusnog voća koje ste izabrali. Mješavinu poklopite i ostavite je tako 24 časa. Nakon ovog periodaa rukama izgnječite sastojke, zatim ih procijedite i dodajte šećer. Važno je mješati sirup dok se šećer ne otopi, dovoljno je u naredna 24 sata povremeno mješati kako bi se sve sjedinilo. Nakon što se šećer dobro otopio, sirup sipajte u staklene flaše i čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu.

Nastavite čitati

Top pet