Posjetite

Prehrana

Istina o dijetama: Debljaju nas ugljikohidrati, a ne masnoće

U eksperimentu tro sedmične prehrane s 5000 kalorija na dan koje većinom dolaze iz ugljikohidrata, udeblja se više, a posebno u struku, nego na prehrani s više masnoća.

Iako je najjednostavnije pravilo mršavljenja manje hrane i više kretanja, iz toga proizlazi kako nije važno što se jede, dok god se vodi računa o ukupnom kalorijskom unosu. Nutricionisti savjetuju prehranu s malim udjelom masti kao najboljim načinom gubitka težine, no danas mnogi propitkuju je li to ispravan i efikasan način mršavljenja.

– Te su ideje u znanstvenom smislu zastarjele, a kalorije iz različitih namirnica imaju i različit efekt na tijelo, a kalorije iz ugljikohidrata potiču debljanje više nego one iz masti – kaže nutricionist, profesor David Lawrence.

On se slaže sa skepticima koji tvrde da sve kalorije nisu jednake i odlučili su analizirati mitove i istine o dijetama, piše Daily Mail.

Suočeni s brojnim dokazima, švedski su stručnjaci napravili zaokret u svojim dijetnim preporukama te savjetuju ljudima prehranu siromašnu ugljikohidratima umjesto mastima. Do toga su došli analizom izvješća 16.000 studija, a oslanja se na teoriju utjecaja različitih vrsta hrane na tjelesne hormone.

Najvažniji od tih hormona za mršavljenje je inzulin, koji kontroliše skladištenje masnoća u tijelu. Prehrana bogata ugljikohidratima povećava količinu glukoze u krvotoku, zbog čega se proizvodi i više inzulina te pohranjuje više masnoća. Dijeta siromašna ugljikohidratima poput tjestenine, hljeba, riže i slatkiša, a bogata masnoćama i proteinima, poput  vrhnja, mesa peradi i sličnim namirnicama, prema toj teoriji dovodi do bržeg gubitka masnoća u tijelu.

Više kalorija, no uži struk

Dramatični novi dokazi proizlaze iz jedinstvenog eksperimenta profesionalnog trenera Sama Felthama.

– Moj je posao govoriti ljudima kako da smršaju, a ako sve kalorije nisu jednake, stvara se velika razlika u efikasnosti određenih metoda. Na svom sam primjeru odlučio provjeriti što djeluje bolje – rekao je Feltham.

– Prije nekoliko mjeseci, započeo s unosom 5000 kalorija na dan. Tri sedmice te su kalorije dolazile iz prehrane bazirane na ugljikohidratima i malo masnoća, a potom sam druge tri sedmice ograničio unos ugljikohidrata te jeo više masnoća, a sve je to bilo popraćenom umjerenim režimom vježbanja – ispričao je.

Prema dosadašnjem znanstvenom shvaćanju, njegov je dobitak na težini trebao biti jednak uz oba režima. Na prehrani baziranoj na ugljikohidratima, Sam se udebljao 7,25 kg te dobio 9,5 cm u struku. Iznenađujuće, na prehrani bogatoj masnoćama dobio je samo 1,5 kg te pritom izgubio 2,5 cm u struku.

Kod visoko-ugljikohidratne prehrane 63 posto kalorija dolazilo je od ugljikohidrata, 13 posto od proteina te 22 posto od masnoća, dok je kod prehrane s više masnoća Sam dobivao 72 posto kalorija iz masnoća, 22 posto iz proteina te 6 posto iz ugljikohidrata.

Ugljikohidrati povećaju razine holesterola

Iako Felthamov eksperiment nije zdravstven, nezdravi učinak prehrane s puno ugljikohidrata je očigledan, smatraju stručnjaci. Nakon tri sedmice takve prehrane, dobio je tzv. metabolički sindrom koji se očituje kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, visoke razine holesterola i povišen krvni pritisak.

– Posebno  je zabrinjavajuć bio porast razine triglicerida, masnoća koje su se povećale za četiri puta, a razina upale u jetri je porasla – zaključio je dr. Aseem Malhotra, kardiolog iz Kraljevskog koledža u Londonu te Samov liječnik.

Objašnjava kako bi učinak na druge ljude bio još gori jer je Sam ipak profesionalni trener te u odličnoj fizičkoj formi.

Jesu li standardni savjeti za mršavljenje pogrešni?

– Ovo je očita demonstracija činjenice da je vjerovanje kako se od masnoća debljamo pogrešna – kaže dr. Malhotra.

Ističe kako pretili ljudi unose najviše ugljikohidrata, a takva prehrana smanjuje razine dobrog i podiže razine lošeg holesterola u krvi. Istovremeno, kako se glukoza iz ugljikohidrata pretvara u masnoće, proizvode se i masne kiseline. Upravo ta kombinacija malih razina dobrog holesterola te visokih razina masnih kiselina odgovorna je za začepljenje arterija i povećan rizik od moždanog te srčanog udara, a ne velike količine masti u prehrani.

Prehrana

Ishrana kraljevske porodice: Da li ove prestižne dame kuhaju?

Da li poručuju večeru ili je pripremaju sami? Kakva je ishrana kraljevske porodice i ko redovno kuha kod kuće, piše Lepotaizdravlje.

Predstavnici kraljevske porodice, po pravilu, koriste usluge profesionalnih kuhara, iako neki od njih sami kuhaju za svoju porodicu. Ipak, koja jela najviše vole?

Ishrana kraljevske porodice

Camilla (kraljica supruga)

Poznato je da je kraljica konsort talentovana kuharica. Uvijek je prednost davala tradicionalnim britanskim jelima.

„Oni su uvijek bili veoma štedljivi. Da smo skuhali pečeno jagnje i ostavili ostatke, vjerovatno bismo napravili pastirsku pitu sljedeće noći.“, izjavila je bivša kraljevska kuharica jednom prilikom.

Sin Camille, Tom Parker-Bowles, postao je poznati autor kuhara i često je koristio uspomene iz djetinjstva kao izvor inspiracije. Napisao je da će, kada opere mališane, njegova mama pripremiti piletinu u rerni, mesne šnicle od lokalnog mesara, pečenog lososa, razne pite, a jednom nedjeljno su jeli pohovanu piletinu za večeru.

Kate Middleton princeze od Walesa

Supruga princa Williama možda izgleda glamurozno u javnosti, ali lista jela koja kuha kod kuće tipična su za svaku britansku porodicu. To su tjestenine, jela iz friteze, kari i neka druga indijska jela. Kate je više puta spominjala da je ljubitelj začinjene hrane. Očigledno, djeca iz Cambrdge-a su naslijedila i sklonosti svoje majke. Pohovana piletina je još jedno popularno jelo u porodici budućeg prijestolonaslijednika.

„Uvečer kuha suprugovu omiljenu večeru, prženu piletinu.”, rekla je kraljevska dopisnica za Vanity Fair 2012. godine.

Princeza je rekla koliko njena djeca vole da kuhaju i kako joj pomažu.

„Prije neki dan su napravili pastu od sira: jedno prosijava brašno, drugo stavlja mlijeko i puter. I prave salate i ostalo“.

Princeza Eugenie

Princeza je poznata po svojoj ljubavi prema kuhinji iz cijelog svijeta. Na svom vjenčanju sa Jack Brooksbankom predstavljen je širok izbor jela sa sentimentalnim referencama. Gosti ovog para su posluženi argentinskom govedinom u znak sjećanja na njenu baku, jelima od riže iz Nikaragve, gde je Jack zaprosio Eugenie, i palačinkama iz Švicarske, gde su se supružnici upoznali na skijanju. Što se tiče posjeta restoranima, Eugenia je jednom izjavila:

„Za večeru, kada imam dobre navike, sama kuham obroke. Ako ih nemam, poručujem picu sa bosiljkom.“

Meghan (vojvotkinja od Sussexa)

Supruga princa Harry također voli da kuha, a nedjeljna večera je jedan od njenih omiljenih događaja.

„Veliki sam ljubitelj nedjeljnih večera. Bilo da jedemo jagnjetinu, pržena jela ili krem supu, ideja da se nedjeljom okupimo na obilnom obroku sa prijateljima i porodicom me tješi. Volim da lagano kuham nedjeljom, posebno filipinsku piletinu. To je jednostavno: treba pomiješati bijeli luk, soju, sirće, možete dodati malo limuna i pustiti piletinu da se kuha u ovom sosu na laganoj vatri dok ne počne da se odvaja od kostiju.“, rekla je vovotkinja jednom prilikom.

Nastavite čitati

Prehrana

Savjeti doktora za ukusan doručak: Savršena kombinacija za zdrav početak dana

Doručak predstavlja najvažniji obrok u toku dana.

Većina ljudi obično nema vremena za doručak te ga ne praktikuje konzumirati. To je jedna od grešaka koju većina nas pravi.

Donosimo nekoliko savjeta doktora Michaela Mosleya.

“Kuhana jaja, poširana, kajgana ili ukusan omlet, svakako će vas duže držati sitim u poređenju sa žitaricama ili tostom”, navodi doktor Michael Mosley.

“Ovakav doručak ima malo kalorija i sadrži mnogo visokokvalitetnih proteina, plus druge hranljive materije poput vitamina D i selena”, dodaje.

Za one koji žele da jaja kombinuju sa nečim, doktor Mosley navodi da je punomasni jogurt jedna od odličnih opcija za doručak, uz jaja.

“Odaberite običan punomasni grčki jogurt i dodajte bobičasto voće, kao što su kupine, jagode ili borovnice, ili ubacite malo orašastih plodova i malo cimeta. Jaja su također veoma ukusna i u kombinaciji sa zelenilom i parmezanom ili dimljenim lososom”, objašnjava Mosley.

Nastavite čitati

Prehrana

Tri zdrave navike fit osoba

Kako starimo, gubimo mišićnu masu i najčešće postajemo manje fizički aktivni.

Kombinacija ova dva faktora ukazuje da nam je potreban manji unos energije da ne bismo dobijali na kilaži. Ukoliko, nastavimo da jedemo kao u dvadesetim i tridesetim godinama života, brojka na vagi neminovno će početi da raste. Šta možemo da uradimo da se to ne dogodi?

Jedite manje porcije ultraobrađene hrane

Ultraobrađena hrana je svuda oko nas i teško joj je odoljeti. Uvijek nam je nadohvat ruke i veoma je ukusna, ali i rizična ukoliko pokušavamo da održimo težinu ili da smršamo. U ultraprerađenu hranu spadaju svi specijaliteti iz dostave. Svima nama momiljena hrana, od pica, hamburgera i gotovih jela, do grickalica i konditorskih proizvoda koji su svuda dostupni.

“Najbolji savjet za gubitak težine i poboljšanje zdravlja jeste da jedete manje porcije ovakve hrane koja sadrži mnogo skrivenih šećera, masti i kalorija”, kaže Lisa Jang, nutricionista.

Ono što bi najbolje bilo, jeste da ih izbacimo iz prehrane ili da smnajimo njihov unos.

Jedite redovno

Ovo predstavlja veliku zabludu u ishrani, a to da je unos malih količina namirnica najbolji način da izgubimo višak kilograma.

“Ljudsko tijelo ne funkcioniše na taj način”, kaže Lisa Moskovic, dijetetičar u NY Nutrition Group.

“Potrebne su mu kalorije i hranljivi sastojci da bi funkcionisalo. Ugrožavanje ove osnovne potrebe opterećuje tijelo. Umjesto da sagorijevate masnoću, možda ćete na kraju “natjerati tijelo” da je skladišti.

Zbog toga se pobrinite da jedete integralne žitarice u kombinaciji sa zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima svaka tri do četiri sata.

Napravite doručak bogat proteinima

Navika da započnemo dan industrijskim cerealijama nije dobra; one su pune skrivenih šećera koji su, opet, krivci za brže taloženje masti. Za doručak koji će biti dobar saveznik u gubljenju viška kilograma nutricionista Bes Berger predlaže dva rješenja.

Prvo rješenje nudi bezbroj mogućnosti za kombinovanje. Riječ je o pripremi jaja, barenih, prženih ili u vidu omleta. Naime, jaja su puna proteina i dugo drže sitost. Za još bolji rezultat dodajte povrće u jutarnji omlet, jer je ono puno vlakana ili pojedite svježu sezonsku salatu uz bareno ili prženo jaje.

Drugo rješenje je pravljenje domaćeg smutija od grčkog jogurta i bobičastog voća sa dodacima u vidu zdravih sjemenki, sirove golice, sirovog suncokreta, badema, lješnjaka, orah, u količini od jedne do tri kašičice po porciji.

Također možete da dodate šaku zdravog zeleniša, kelja ili špinata, što će obezbijediti više vitamina, antioksidanata i vlakana. (krstarica)

Nastavite čitati

Top pet