Posjetite

Prehrana

Istina o dijetama: Debljaju nas ugljikohidrati, a ne masnoće

U eksperimentu tro sedmične prehrane s 5000 kalorija na dan koje većinom dolaze iz ugljikohidrata, udeblja se više, a posebno u struku, nego na prehrani s više masnoća.

Iako je najjednostavnije pravilo mršavljenja manje hrane i više kretanja, iz toga proizlazi kako nije važno što se jede, dok god se vodi računa o ukupnom kalorijskom unosu. Nutricionisti savjetuju prehranu s malim udjelom masti kao najboljim načinom gubitka težine, no danas mnogi propitkuju je li to ispravan i efikasan način mršavljenja.

– Te su ideje u znanstvenom smislu zastarjele, a kalorije iz različitih namirnica imaju i različit efekt na tijelo, a kalorije iz ugljikohidrata potiču debljanje više nego one iz masti – kaže nutricionist, profesor David Lawrence.

On se slaže sa skepticima koji tvrde da sve kalorije nisu jednake i odlučili su analizirati mitove i istine o dijetama, piše Daily Mail.

Suočeni s brojnim dokazima, švedski su stručnjaci napravili zaokret u svojim dijetnim preporukama te savjetuju ljudima prehranu siromašnu ugljikohidratima umjesto mastima. Do toga su došli analizom izvješća 16.000 studija, a oslanja se na teoriju utjecaja različitih vrsta hrane na tjelesne hormone.

Najvažniji od tih hormona za mršavljenje je inzulin, koji kontroliše skladištenje masnoća u tijelu. Prehrana bogata ugljikohidratima povećava količinu glukoze u krvotoku, zbog čega se proizvodi i više inzulina te pohranjuje više masnoća. Dijeta siromašna ugljikohidratima poput tjestenine, hljeba, riže i slatkiša, a bogata masnoćama i proteinima, poput  vrhnja, mesa peradi i sličnim namirnicama, prema toj teoriji dovodi do bržeg gubitka masnoća u tijelu.

Više kalorija, no uži struk

Dramatični novi dokazi proizlaze iz jedinstvenog eksperimenta profesionalnog trenera Sama Felthama.

– Moj je posao govoriti ljudima kako da smršaju, a ako sve kalorije nisu jednake, stvara se velika razlika u efikasnosti određenih metoda. Na svom sam primjeru odlučio provjeriti što djeluje bolje – rekao je Feltham.

– Prije nekoliko mjeseci, započeo s unosom 5000 kalorija na dan. Tri sedmice te su kalorije dolazile iz prehrane bazirane na ugljikohidratima i malo masnoća, a potom sam druge tri sedmice ograničio unos ugljikohidrata te jeo više masnoća, a sve je to bilo popraćenom umjerenim režimom vježbanja – ispričao je.

Prema dosadašnjem znanstvenom shvaćanju, njegov je dobitak na težini trebao biti jednak uz oba režima. Na prehrani baziranoj na ugljikohidratima, Sam se udebljao 7,25 kg te dobio 9,5 cm u struku. Iznenađujuće, na prehrani bogatoj masnoćama dobio je samo 1,5 kg te pritom izgubio 2,5 cm u struku.

Kod visoko-ugljikohidratne prehrane 63 posto kalorija dolazilo je od ugljikohidrata, 13 posto od proteina te 22 posto od masnoća, dok je kod prehrane s više masnoća Sam dobivao 72 posto kalorija iz masnoća, 22 posto iz proteina te 6 posto iz ugljikohidrata.

Ugljikohidrati povećaju razine holesterola

Iako Felthamov eksperiment nije zdravstven, nezdravi učinak prehrane s puno ugljikohidrata je očigledan, smatraju stručnjaci. Nakon tri sedmice takve prehrane, dobio je tzv. metabolički sindrom koji se očituje kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, visoke razine holesterola i povišen krvni pritisak.

– Posebno  je zabrinjavajuć bio porast razine triglicerida, masnoća koje su se povećale za četiri puta, a razina upale u jetri je porasla – zaključio je dr. Aseem Malhotra, kardiolog iz Kraljevskog koledža u Londonu te Samov liječnik.

Objašnjava kako bi učinak na druge ljude bio još gori jer je Sam ipak profesionalni trener te u odličnoj fizičkoj formi.

Jesu li standardni savjeti za mršavljenje pogrešni?

– Ovo je očita demonstracija činjenice da je vjerovanje kako se od masnoća debljamo pogrešna – kaže dr. Malhotra.

Ističe kako pretili ljudi unose najviše ugljikohidrata, a takva prehrana smanjuje razine dobrog i podiže razine lošeg holesterola u krvi. Istovremeno, kako se glukoza iz ugljikohidrata pretvara u masnoće, proizvode se i masne kiseline. Upravo ta kombinacija malih razina dobrog holesterola te visokih razina masnih kiselina odgovorna je za začepljenje arterija i povećan rizik od moždanog te srčanog udara, a ne velike količine masti u prehrani.

Prehrana

Najbolji izbor za užinu: Namirnica koja smanjuje apetit i podstiče mršavljenje

Voće i orašasti plodovi su idealan izbor za užinu, a rezultati najnovijeg istraživanja i potvrđuju da treba da češće da jedete orašaste plodove.

Kako otkriva nova studija, svakodnevno grickanje određenih orašastih plodova može da smanji apetiti i pomogne vam da smršate.
Britanski “The Sun” piše da konzumiranje badema može pomogne ljudima da održe optimalnu težinu, a istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova pomaže u smanjenju apetita.

Prema rezultatima studije, ispitanici koji su jeli bademe kao užinu smanjili su unos energije za 72 kalorije u sljedećem obroku.

Doktor Sarah Carter sa Univerziteta Južna Australija istakla je  da su u okviru njihovog istraživanja došli do saznanja da orasi, a pogotovo bademi utiču na kontrolu apetita, pa samim tim i manji unos hrane koji doprinosi optimalnoj tjelesnoj težini.

Nastavite čitati

Prehrana

Zašto trebamo piti mlijeko prije spavanja

Mlijeko je izvrstan izvor hranjivih sastojaka, zdravo je za vaše kosti, a još je djelotvornije ako ga popijete prije nego što odete na spavanje.

Može vam pomoći da brže zaspite, čvrsto spavate bez buđenja usred noći, pa čak i pojača gubitak kilograma.

1. Mlijeko sadrži spojeve koji mogu poboljšati vaš san

Nekolicina studija i istraživanja pokazala su da konzumacija  mlijeka prije spavanja  može dovesti do boljeg sna . Mlijeko sadrži triptofan i melatonin koji vam mogu pomoći da lakše i brže zaspite. Triptofan igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina, koji zauzvrat pojačava vaše raspoloženje, može vam pomoći da se opustite, a djeluje i kao preteća melatonina.

Melatonin pomaže u regulaciji vašeg cirkadijanskog ritma i priprema vas za san, dok uzimanje dodataka melatonina i triptofana može smanjiti anksioznost i depresiju koji se mogu pogoršati prije  spavanja.

2. Odličan je izvor proteina

Ako večerate prerano možda ćete imati problema sa spavanjem tokom cijele noći. Ako želite izbjeći buđenje usred noći jer vam stomak ‘reži’ od gladi, pokušajte piti mlijeko prije spavanja.

3. Psihološki aspekti

Konzumacija mlijeka prije spavanja u određenoj mjeri može vam pomoći da zaspite jer to postaje noćni ritual koji vam pomaže da se opustite i pripremite za odlazak u krevet. Druga teorija je da bi vas toplo mlijeko moglo podsjećati na konzumaciju mlijeka prije spavanja u  djetinjstvu , što bi moglo vratiti lijepe uspomene i imati umirujući učinak.

4. Može vam pomoći da izgubite kilograme

Budući da je mlijeko također prepuno hranjivih bjelančevina, dobra je zamjena za grickanje u kasnim noćnim satima, što bi moglo dovesti do debljanja.

5. Može povećati mišićnu masu

Mlijeko sadrži proteine ​​koji se nazivaju kazein i sirutka. Nekoliko studija pokazalo je da konzumacija kazeina i proteina sirutke u večernjim satima može preko noći povećati sintezu proteina u mišićima .
Ipak, imajte na umu da biste mogli biti intolerantni na laktozu a da i ne znate. Neki od simptoma uključuju nadutost, plinove i grčeve.

Nastavite čitati

Prehrana

Hrana koja podmlađuje: 10 super anti-age sastojaka za blistavost kože

Za sve vas koji pored anti-age kozmetičkih preparata vjerujete da je 80 % do ishrane i načina života, week.ba vam donosi super namirnice koje daju blistavi sjaj vašoj koži i čine je mlađom.

Kada tijelo  hranimo sa namirnicama koje su pune antioksidanasa, vodom i nužnim nutrijentima, svoju zahvalnost će nam pokazati kroz sjaj i blistavost naše kože.

Potočarka

Benefiti potočarke osim kalcija, magnezija, kalija fosfora, vitamina A, C, K, B-1 i B-2 su i podizanje cirkulacije i minerala u tijelu , te djeluje kao antiseptik.

Crvena paprika

Crvene paprike pune su antioksidansa (karotenoidi) što je najbolji mogući sastojak kada je riječ o anti-ageingu, a pomaže i u zaštitu kože od sunca i loših toksina iz okoliša. Ona također sadrži i visoku razinu vitamina C koji je odličan za produkciju kolagena.

Papaja

Ovo ukusno voće koje se ubraja u superhranu bogato je antioksidansima, vitaminima (A, C, K, E) i mineralima koji čine kožu elastičnom i smanjuju pojavu linija i bora. Antioksidansi smanjuju vidljivo starenje, a papaja uz njih sadrži i enzim papaina koji djeluje kao jedan od najboljih protuupalnih sastojaka koji možemo pronaći u prirodi.

Borovnice

Borovnice su bogate vitaminima A i C, te antioksidanskom antocijaninom koji je jedan od glavnih sastojaka kada je u pitanju borba protiv znakova starosti. Oni će zaštiti kožu od sunca, stresa i zagađenja, a istovremeno će i pojačati proizvodnju kolagena.

Brokule

Ovo povrće djeluje protuupalno i odlično je za anti-ageing budući da je puna vitamina C i K, antioksidansa, vlakana, kalcija, folne kiseline i luteina. Vaše tijelo treba vitamin C koji pojačava produkciju kolagena i čini vašu kožu čvršćom i elastičnijom.

Špinat

Osim što je odličan za hidrataciju, obiluje antioksidansima koji pomažu oksigenirati i napuniti cijelo tijelo. Bogat je vitaminima A, C, E i K, magnezijem, željezom i luteinom. Osim što pogoduje zdravijoj koži, špinat zbog vitamina A jača kosu i čini ju sjajnijom.

Orašasto voće

Orašasti plodovi, posebno bademi, velik su izvor vitamina E koji obnavlja kožno tkivo, zadržava vlažnost kože i štiti kožu od štetnih UV zraka. Orasi čak sadrže protuupalne omega-3 masne kiseline koje mogu pomoći ojačati membrane stanica kože, štiti od oštećenja sunca i daju koži lijepi sjaj čuvajući njezinu prirodnu uljnu barijeru.

Avokado

Avokado sadrži visoko masne kiseline koje djeluju protiv upale i čine kožu glatkom i podatnom. Također, sadrže i razne esencijalne hranjive tvari koje mogu spriječiti negativne učinke starenja, a sadrži i vitamine K, C, E, A i B, te kalij. Zbog prisutnosti vitamina A koji uklanja mrtve ćelije kože, dobit ćemo sjaj za kojim svi žudimo, a karotenoid će blokirati toksine i štetne utjecaje sunca na kožu.

Batat

Narandžasta boja batata dolazi iz antioksidansa koji se zove beta- karoten, koji je zapravo dio vitamina A. Također, sadrži vitamin C i E koji su, kao što smo već spomenuli, jedni od glavnih zaštitnika kada je koža u pitanju.

Sjemenke šipka

Šipak se već stoljećima koristi kao medicinsko voće. Bogat vitaminom C i s listom odličnih antioksidansa, šipak nas štiti od štetnih vanjskih uticaja i smanjuje rizik upala u tijelu. Također, ovo zdravo voće sadrži i spoj zvan punicalagini koji može pomoći u očuvanju kolagena u koži i usporiti znakove starenja.

Nastavite čitati

Top pet