Posjetite

Zdravlje

Test od 30 sekundi otkriva jedemo li previše hljeba i tjestenine

Ako imate problema s prekomjernom težinom, sigurno ste se često zapitali zašto ste dobili toliko kilograma. Možda i ne jedete previše, ali vam se doslovno sve što pojedete odmah “zalijepi”. 

Iako na debljanje uglavnom utiče koliko i što jedete, za vašu prekomjernu težinu može biti kriv i stres ili pak nedostatak sna. Ipak, ono što je neprijatelj broj 1 svakoga organizma jeste šećer kojeg često prekomjerno unosimo, a da toga nismo ni svjesni. Tu su i masnoće, a debljamo se definitivno i od ugljenih hidrata, jedinjenja koji uglavnom sadrže skrob i šećer, koji su glavni krivci za nakupljanje kilograma.

Kada se odlučuju za dijetu, ljudi uglavnom prvo izbacuju baš ugljene hidrate jer znaju da hljeb, tjestenina i riža debljaju. Ali, je li to baš uvijek tako? Kako biste otkrili jedete li previše ugljenih hidrata, dr Xand van Tulleken savjetuje da provedete jednostavni 30-sekundni test, piše Daily Mail.

“Nisu svi ugljeni hidrati jednaki, neki su jako dobri za  nas, dok su drugi jako loši za naše tijelo jer nas debljaju, povećavaju rizik za dijabetes i čak prijete našoj plodnosti. Kada sam naučio kako jesti ugljene hidrate mnogo sam lakše kontrolisao svoju težinu”, dodaje on. Njegov test vrlo je jednostavan.

“Uzmite običan kreker i počnite ga žvakati dok ne počne mijenjati okus od blagog keksa do poprilično slatkog. Ako se okus promijeni u manje od 30 sekundi, vaše tijelo vrlo efikasno obrađuje ugljikohidrate. Ali, ako kreker u 30 sekundi ne promijeni okus, trebalo bi da razmislite o ishrani s manje ugljenih hidrata”, kaže on i objašnjava: “Ako osjetite slatkoću do 14. sekunde žvakanja, vaše tijelo vrlo efikasno obrađuje ugljikohidrate i koristi ih za energiju te možete uzimati 250 grama na dan, odnosno oko četiri kriške kruha s cjelovitim žitaricama. Ako je za promjenu okusa potrebno od 15 do 30 sekundi, tada vam je dovoljno 175 grama ugljenih hidrata na dan. Ali, ako to traje više od 30 sekundi, tada ne biste trebali jesti više od 125 grama ugljenih hidrata na dan.” (vecernji.hr)

Zdravlje

Trik sa prstima koji eliminiše bijes, tugu i nervozu: Znate li za akupresuru?

Da li ste nervozni, tužni, ljuti, ne usuđujete se da ostvarite svoje ciljeve ili se stalno plašite? Pomozite sebi ovom starom metodom koja ublažava ili čak eliminiše gore pomenuti emocionalni stres za nekoliko minuta.

“Akupresura” je drevna tehnika liječenja koja koristi pritisak na određene dijelove tijela kako bi pokrenula procese samoizlječenja u tijelu. Akupresura je stara više od 5.000 godina i jednostavno “koristeći snagu i osjetljivost prstiju, akupresura efikasno ublažava probleme povezane sa stresom, povećava cirkulaciju krvi, smanjuje bol i idealna je za jačanje imunološkog sistema”.

Ovu jednostavnu energetsku tehniku možete da izvodite bilo gdje i bilo kada, kaže Pam Doremus, američka učiteljica joge i reiki majstorica. Ona objašnjava kako možemo uticati na negativne emocije pritiskom na određene prste:

Palac – zabrinutost

Kažiprst – strah

Srednji prst – ljutnja

Domali prst – tuga

Mali prst – nisko samopouzdanje, neodlučnost, nedostatak hrabrosti za postizanje želja i ciljeva

Kako implementirati ovu metodu?

Da biste se akupresurom oslobodili negativnih emocija, potrebno je da sjedite ili stojite u tišini, dakle – bez razgovora. Izaberite prst kojim pokušavate da utičete na određenu emociju i nježno ga držite 2-5 minuta. Za to vrijeme treba da osjetite puls u prstu, a zatim ga spustite i po želji nastavite do sljedećeg prsta. Sve vrijeme dišite duboko, prenosi City Magazine.

Ako ove emocije osjećate svakodnevno, možete birati sve prste i redovno izvoditi tehniku, kao svojevrsni dnevni jutarnji ili večernji ritual. Tehniku možete izvoditi i na poslu kada vas nešto naljuti, prije ispita, prije ili poslije važnog sastanka. Tehniku možete koristiti i kada ste ljuti zbog emotivne veze ili kada želite da poboljšate samopouzdanje i skupite hrabrost za nove avanture.

Nastavite čitati

Zdravlje

Jedite ga, mažite, pijte jer smanjuje bore

Istraživanje koje je obuhvatilo grupu žena u Americi pokazalo je da uzimanje vitamica C smanjuje bore za 11 posto.

Ovaj vitamin je povezan i sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja.

Naime, drugo istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju veliku količinu citrusa imaju 28 posto manje šansi da dožive infarkt.

Bolje je kada se jede voće, nego pije kao sok. Konzumacijom citrusa utiče se i na smanjen nivo holesterola, pa se savjetuje konzumacija cijele voćke umjesto soka, jer se potrebna supstanca, hesperidin, koja je zaslužna za regulisanje holesterola, nalazi baš u kori u bijeloj opni.

Brojna istraživanja su pokazala da ishrana koja je bogata citrusima štiti od mnogih oboljenja, odnosno od raka, artritisa, srčanih oboljenja i dijabetesa.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Zdravlje

Sok od koprive za jačanje imuniteta kod odraslih i djece: Napravite sami domaći sirup koji osvježava

Umjesto raznih fabrički proizvedenih napitaka za osvježenje, pripremite zdrav sirup kojim ćete jačati i imunitet svog organizma.

Sastojci:

– 100 listova mlade korpive

– 1 kg šećera

– kesica limuntusa

Prelijte vrhove kopriva sa 2-2,5 litara vode.

Poklopite i ostavite preko noći (ili maksimalno 24 sata) da odstoji.

Ocijedite listove, dodajte šećer i promješajte više puta u roku od sat vremena, da se polako rastopi.

Dodajte limuntus (ili sok od 2 limuna), pa sirup procijedite i sipajte u flaše.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Top pet