Posjetite

Zdravlje

Evo zašto više nikada u životu ne biste trebali popiti slatko gazirano piće

Najnovije istraživanje provedeno u Americi pokazalo je da loše prehrambene navike povećavaju rizik od raka jednako kao i pretjerana konzumacija alkohola.

Za približno 38 posto slučajeva raka debelog crijeva i 28 posto raka usne šupljine i grla, jedan od glavnih krivaca je konzumacija nezdrave hrane, a pri vrhu te liste su gazirana pića koja obiluju šećerom.

Stručnjaci koji su proveli istraživanje zaključuju da su prehrambene navike povezane s više od 80 hiljada invazivnih oblika karcinoma zabilježenih 2015. godine u Americi, što predstavlja 5 posto ukupnog broja slučajeva malignih bolesti u toj zemlji.

Loša hrana nas ubija

U brojevima to izgleda ovako: 52200 slučajeva raka debelog crijeva, više od 14400 karcinoma usne šupljine i grla, približno 3200 raka maternice, više od 3000 karcinoma dojke kod žena u menopauzi, 2000 slučajeva raka bubrega, približno 1600 karcinoma na želucu i 1000 slučajeva raka jetre – svi ovi slučajevi povezani su s lošim prehrambenim navikama..

Crna lista

Stručnjaci su također proučavali koje su prehrambene navike najuže povezane s pojavom raka i došli do zaključka da su ove navike najpogubnije za naše zdravlje:

Nizak unos cjelovitih žitarica
Nedovoljna kozumacija mliječnih proizvoda
Pretjerana konzumacija crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda
Nizak unos povrća i voća
Redovna konzumacija sokova bogatih šećerom i gaziranih zaslađenih sokova
Ovakva prehrana vodi u pretilost koja je povezana sa 16 posto slučajeva raka uzrokovanih, među ostalim, lošim prehrambenim navikama.

Muškarci te općenito odrasle osobe u dobi od 45 do 64 godine imaju najveći rizik od raka povezanog s lošim prehrambenim navikama.

„Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da postoji način da se smanji pojava malignih bolesti u općoj populaciji ukoliko se počne sistemski raditi na edukaciji o zdravim prehrambenim navikama i omogući dostupnost zdrave hrane svim građanima“, naglasili su autori istraživanja. (ordinacija.vecernji.hr)

Zdravlje

Trik sa prstima koji eliminiše bijes, tugu i nervozu: Znate li za akupresuru?

Da li ste nervozni, tužni, ljuti, ne usuđujete se da ostvarite svoje ciljeve ili se stalno plašite? Pomozite sebi ovom starom metodom koja ublažava ili čak eliminiše gore pomenuti emocionalni stres za nekoliko minuta.

“Akupresura” je drevna tehnika liječenja koja koristi pritisak na određene dijelove tijela kako bi pokrenula procese samoizlječenja u tijelu. Akupresura je stara više od 5.000 godina i jednostavno “koristeći snagu i osjetljivost prstiju, akupresura efikasno ublažava probleme povezane sa stresom, povećava cirkulaciju krvi, smanjuje bol i idealna je za jačanje imunološkog sistema”.

Ovu jednostavnu energetsku tehniku možete da izvodite bilo gdje i bilo kada, kaže Pam Doremus, američka učiteljica joge i reiki majstorica. Ona objašnjava kako možemo uticati na negativne emocije pritiskom na određene prste:

Palac – zabrinutost

Kažiprst – strah

Srednji prst – ljutnja

Domali prst – tuga

Mali prst – nisko samopouzdanje, neodlučnost, nedostatak hrabrosti za postizanje želja i ciljeva

Kako implementirati ovu metodu?

Da biste se akupresurom oslobodili negativnih emocija, potrebno je da sjedite ili stojite u tišini, dakle – bez razgovora. Izaberite prst kojim pokušavate da utičete na određenu emociju i nježno ga držite 2-5 minuta. Za to vrijeme treba da osjetite puls u prstu, a zatim ga spustite i po želji nastavite do sljedećeg prsta. Sve vrijeme dišite duboko, prenosi City Magazine.

Ako ove emocije osjećate svakodnevno, možete birati sve prste i redovno izvoditi tehniku, kao svojevrsni dnevni jutarnji ili večernji ritual. Tehniku možete izvoditi i na poslu kada vas nešto naljuti, prije ispita, prije ili poslije važnog sastanka. Tehniku možete koristiti i kada ste ljuti zbog emotivne veze ili kada želite da poboljšate samopouzdanje i skupite hrabrost za nove avanture.

Nastavite čitati

Zdravlje

Jedite ga, mažite, pijte jer smanjuje bore

Istraživanje koje je obuhvatilo grupu žena u Americi pokazalo je da uzimanje vitamica C smanjuje bore za 11 posto.

Ovaj vitamin je povezan i sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja.

Naime, drugo istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju veliku količinu citrusa imaju 28 posto manje šansi da dožive infarkt.

Bolje je kada se jede voće, nego pije kao sok. Konzumacijom citrusa utiče se i na smanjen nivo holesterola, pa se savjetuje konzumacija cijele voćke umjesto soka, jer se potrebna supstanca, hesperidin, koja je zaslužna za regulisanje holesterola, nalazi baš u kori u bijeloj opni.

Brojna istraživanja su pokazala da ishrana koja je bogata citrusima štiti od mnogih oboljenja, odnosno od raka, artritisa, srčanih oboljenja i dijabetesa.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Zdravlje

Sok od koprive za jačanje imuniteta kod odraslih i djece: Napravite sami domaći sirup koji osvježava

Umjesto raznih fabrički proizvedenih napitaka za osvježenje, pripremite zdrav sirup kojim ćete jačati i imunitet svog organizma.

Sastojci:

– 100 listova mlade korpive

– 1 kg šećera

– kesica limuntusa

Prelijte vrhove kopriva sa 2-2,5 litara vode.

Poklopite i ostavite preko noći (ili maksimalno 24 sata) da odstoji.

Ocijedite listove, dodajte šećer i promješajte više puta u roku od sat vremena, da se polako rastopi.

Dodajte limuntus (ili sok od 2 limuna), pa sirup procijedite i sipajte u flaše.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Top pet