Posjetite

Biznis

10 važnih stvari koje moraš napraviti prije razgovora za posao

Dobra i temeljita priprema ključna je za svaki razgovor za posao!

Postoji puno toga što možeš poduzeti prije (i nakon) intervjua kako bi ostavila dobar dojam. Malo vremena i koncentracije za pripremu intervjua unaprijed može ti pomoći u dobivanju željenog posla.

Neke od tih priprema uključuju istraživanje posla i firme u koju idete na razgovor, kako vježbati pitanja i odgovore za intervju, kako se obući i šta napraviti nakon intervjua…

U nastavku slijedi niz koraka koje bi trebala poduzeti kako bi maksimalno povećala svoje šanse za uspjeh!

1. Najprije saznaj nešto o firmi i čime se bave. Pitat će te “Jeste li čuli za nas?”, pa će biti bolje da zaista možeš pozitivno odgovoriti na to pitanje. Možeš upotrijebiti internet da saznaš nešto o njima. Ispast ćeš  neozbiljna i nepripremljena ako ne saznaš ništa o svojim budućim poslodavcima. Detaljno prouči opis svog posla kako bi ga zaista dobro razumjela. Također je vrijedno istražiti vijesti ili aktivnosti koje se odnose na određeni posao ili tu cijelu branšu, jer to pokazuje zanimanje.

2. Obavezno se prisjeti što si točno sve radila na svojim zadnjim poslovima. Bit će loše ako te pitaju na kojem si projektu i šta si točno posljednje radila (i zašto si to odradila kako jesi), a ti se ne sjećaš o čemu je bio projekat niti kako se zvao.

3. Pripremi svoja pitanja za njih. Kada te osoba koja nudi posao upita imaš li ti kakva pitanja (a hoće) pokaži da si se pripremila i da imaš pitanja.  To pokazuje da si spremna, entuzijastična i predana poslu. Pokušaj smisliti manje očita, ali zanimljiva pitanja kojima ćeš se izdvojiti od drugih kandidata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Herd HR (@herd.hr) on

4. Podsjeti se vještina koje znaš, a oni ih trebaju. Postoji mogućnost da će ti postavljati pitanja ili te čak testirati. Ponekad se teško sjetiti nečega što si radila prije dvije godine, ali morat ćeš se potruditi. Zagrij stolicu ako se nadaš dobiti taj posao.

5. Obuci se lijepo, ali ipak ne preupadljivo. Odijelo je u redu, ali skupocijeni sat i puno nakita – baš i nije. Ne treba ni spominjati da neće dobro izgledati ako obučeš majcu sa dubokim dekolteom u kojem vam ispadaju grudi. Umjerena budi i s parfemom. Treba li govoriti da ne bi smjela večer prije izaći i napiti se ili otići u restoran sa hranom koja bi na bilo koji način mogla utjecati na tvoju pojavu? Bez češnjaka!

6. Nemoj čekati kod kuće da kreneš u zadnji čas na intervju. Nikako ne smiješ zakasniti. Prvo pravilo u mnogim firmama je točnost. U ovom slučaju ti prodaješ sebe, svoje usluge i svoje sposobnosti – pa i točnost mora biti jedna od njih. S druge strane, nemoj se pojaviti ni prerano jer ćete izgledati previše zainteresirani.

7. Ako imaš agenciju koja te šalje na razgovor pokušaj saznati jesu li slali još koga i ako jesu neka pokušaju saznati kakav je bio intervju i kakvi su ispitivači. Tvoji agenti će ti pomoći iako su poslali još nekoga na razgovor. Oni su vjerojatno već razgovarali za poslodavcem i mogu ti dati svoje mišljenje o njima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Logic Detector™ (@logicdetector) on

8. Ako poznaješ nekog ko radi u toj firmi, kontaktiraj tu osobu da saznaš nešto više o firmi i ljudima koji će te intervjuirati. Ako ne znaš nikog tamo, raspitaj se kod svojih poznanika da saznaš nešto više o firmi.

9. Nemojte planirati nikakve velike obaveze na dan prije i sam dan razgovora kako bi mogla biti  potpuno usredotočena na njega. Naravno, živci će ti početi raditi, ali pokušaj ostati mirna i samopouzdana. Duboko udahni i prakticiraj pozitivne, afirmacijske misli u svom umu.
Uvjeri se da si ti najbolja osoba za taj posao i da će biti sretni ako te dobiju. Tvoje će samopouzdanje izbiti na površinu. Ovo ćeš postići pripremama za razgvor. Nema ničeg iritantnijeg od propalog razgovora zbog činjenice da nisi dala dobar odgovor na nešto što si trebala znati – osobito ako si duže vrijeme bez posla.

10. Prvi dojam puno govori. Tako da čim se upoznaš s osobama s kojima ćeš razgovarati oko svog budućeg posla pobrini se da izgledaš  i djeluješ pristojno, profesionalno i uljudno. Uspravi se, nasmiješi se, uspostavi kontakt očima i čvrsto se rukuj. Pozdravi ih i predstavi se, i kaži kako ti je zadovoljstvo upoznati ih i zahvali im što su odvojili vrijeme da te vide i popričaju s tobom. Pozornost na pojedinosti može znatno pridonijeti osiguravanju tvog posla iz snova! (zena.ba)

Biznis

Bivši zaposlenici iznose šokantne tvrdnje o radu u restoranima “Salt Bae-a”

Jedan od bivših zaposlenika tvrdi da je Salt Bae tokom posebno mirne smjene za vrijeme ručka u njegovom londonskom restoranu radnicima naredio da glume mušterije i čekaju u redu kako bi izgledalo da je restoran pun.

Bivši zaposlenici, koji žele ostati anonimni, opisali su ga kao sitničavog tiranina opsjednutog bogatstvom te tvrde da su se morali boriti s krađom plata, diskriminacijom, zlostavljanjem na radnom mjestu i “kulturom straha zasićenom testosteronom”.

Bivši barmen u njegovom londonskom restoranu rekao je da je mjesto možda izgledalo “zlatno izvana”, ali da je u stvarnosti bilo “katastrofa iznutra”.

“Kad bi ušao u restoran, bilo je kao da su stigli prokleti Backstreet Boysi. Svi su vrištali”, ispričao je bivši voditelj koji je blisko sarađivao s Baeom u njegovim restoranima u New Yorku i Miamiju i sada je s ostalima spreman otkriti njegovu pravu narav.

Igre gladi

Bivši zaposlenici izjavili su da je Bae imao favorite i da je znao nepredvidivo otpustiti ljude, a bivši londonski barmen rekao je da je atmosfera bila kao u Igrama gladi jer radnicu nisu znali hoće li biti otpušteni prije nego što mu završi smjena.

“Vraški jeftini restorani”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Bivši radnik iz Dubaija također je naveo da bi kuhar zaspao na stolu ako bi bio umoran, a radnici nisu znali smiju li ići kući dok se on ne probudi.

Radnici su također rekli da su uprkos blještavom eksterijeru restorani zapravo bili “vraški jeftini”, počevši od pribora za jelo pa sve do uniformi, a bilo je i tvrdnji da se vino preostalo od boca naručivanih po stolovima preprodavalo u čašama.

Javila se njegova advokatica

“Tvrdnje zapravo nisu ništa više od ponavljanja starih tužbi u kojima su potraživanja bila osporena i davno namirena. Nažalost, restorani visokog profila i popularni kuhari često su mete nepristojnih i neutemeljenih tvrdnji”, izjavila je Christy Reuter, advokatica koja ga zastupa.

“Nusret zapošljava više od hiljadu zaposlenika širom svijeta. Šteta je da nekoliko starih tužbi i neke nimalo laskave primjedbe zasjene ogroman trud koji se ulaže u održavanje globalne radne snage u restoranima”, dodala je naglasivši doprinos kuhara Nusreta u stvaranju pokretne kuhinje za više od 6000 toplih obroka za žrtve tragičnih potresa. (Index.hr)

Nastavite čitati

Biznis

Google-ova zarada u fokusu: Izvještaj otkriva astronomsku sumu koju zarađuju direktori

Isplivao finansijski izvještaj Google-a gdje se vidi kolike su zarade direktora.

Izvršni direktor Google-a Sundar Pichai dobio je 226 miliona dolara(403 miliona KM) ukupne kompenzacije u 2022. godini, od čega je većina došla kroz nagrade za akcije, prema izveštaju o hartijama od vrijednosti koji je kompanija podnjela u petak.

On je prošle godine dobio 218 miliona dolara kapitala kroz trogodišnji grant za akcije. Njegova godišnja plata bila je 2 miliona dolara (3,5 miliona KM) od 2020. do 2022. godine, navodi se u podnesku. Kompenzacioni paket izvršnog direktora također je uključivao skoro 6 miliona dolara za ličnu bezbijednost 2022. Ostali direktori zaradili su oko 22 miliona dolara (39 miliona KM)

Drugi izvršni direktori Alfabeta i Google-a zaradili su oko 22 miliona do 35 miliona dolara (62 milona KM) godišnjih nagrada za akcije, navodi se u podnesku. Izveštaj dolazi u trenutku kada Alfabet pokreće mjere za restrukturiranje troškova, uključujući otpuštanja u januaru koja su eliminisala 12.000 radnika, ili 6% svoje radne snage. Google-ova šefica finansija Ruth Porath najavila je ranije u aprilu da će kompanija smanjiti upotrebu laptopova i usluga za zaposlene kako bi dodatno smanjila troškove. (Mondo.rs)

Nastavite čitati

Biznis

Prodata najskuplja registarska tablica na svijetu za 26 miliona KM

Prema Emirates Auctions saznajemo da je prodata do sada najskuplja registarska tablica na svijetu. 

Registarska tablica, broj 7 na kojoj piše i slovo P prodata je za 55 miliona dirhama (26 miliona KM), piše Week.ba

Aukcija je održana prošle sedmice u Dubaiju, a ova kompanija je do neki dan držala rekord za najskuplju prodatu tablicu. Naime, 2008. godine aukcijska kuća je prodala jednu registarsku tablicu za 52 miliona dirhama što je negdje oko 25 miliona KM i time ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.

Aukciju su održali u svrhu humanitarne akcije koju je osnovao Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, kako bi osigurali hranu za zajednice koje se bore sa nedostatkom hrane širom svijeta.

Nastavite čitati

Top pet