Posjetite

Biznis

Da li ste previše emocionalno uključeni u svoj posao?

Moj klijent Luis je volio svoj posao.

Njegovi zadaci su bili zanimljivi, uživao je u svojim kolegama i bio je dobro plaćen. Jedini problem je bio to što je Luis toliko emocionalno bio uložen u svoj rad da je to počelo da mu zamagljuje rasuđivanje i utiče na njegovu dobrobit. Jednom u petak popodne, njegov šef je sazvao sastanak u posljednjem trenutku kako bi razgovarao o projektu koji je završen. Iako su mnogi od razloga zbog kojih je isporuka kasnila bili izvan Luisove kontrole, osjećao se kao da je ispravljanje vremenske linije palo isključivo na njegova ramena. Luis je radio cijeli vikend kako bi vratio inicijativu na pravi put, žrtvujući san i vrijeme sa svojom porodicom, piše hbr.org.

Mnogi ljudi s visokim postignućima mogu se povezati s Luisovom situacijom, jer biti emocionalno uložen u svoj posao je kao mač sa dvije oštrice. Vaš nagon i strast vas tjeraju na rad. Duboka briga o svom radu pruža zadovoljstvo i smisao. Ali prevelika emocionalna povezanost za svoj posao može postati veliki napor i teret za nošenje.

U doba rada na daljinu  sve je manje razlike između ličnog i profesionalnog. Stoga nije ni čudo zašto su naše karijere tako odlučujući aspekt naših identiteta. Iako obično nema ništa loše u tome da se posvetite uspjehu vaše organizacije, problemi nastaju kada posao kontroliše vaša osjećanja i postupke, prenosi Week.ba.

Dakle, kako možete znati da li ste previše emocionalno uloženi u svoj posao? Ovo je nekoliko znakova da je vrijeme da se povučete:

Kritiku shvatate lično

Možda ste se osjećali ljutito, nesigurno ili demoralisano nakon što ste dobili lošu povratnu informaciju. Kada neko kritikuje vaš rad, to može izgledati kao potvrda vaših najgorih strahova – da niste dovoljno dobri .

Prije nego što prebrzo donosite zaključke, odvojite kritiku vašeg rada kao proizvoda od kritike vas kao osobe.

Isprobajte ovu vježbu kako biste objektivno shvatili ono što je podijeljeno s vama: Uzmite list papira i napravite četiri reda.

– Prvo zapišite šta je tačno rečeno.

– Zatim navedite sve što smatrate da nije u redu u vezi sa povratnim informacijama, kao što su nepreciznosti i slijepe tačke.

– U trećoj koloni  razmislite o tome šta bi moglo biti korisno. Postoji li nešto što bi moglo poboljšati vaš radni tok ili vještine, na primjer?

– Možda trebate zakazati nastavak razgovora kada razbistrite mozak, sagledate cijelu situaciju.

Posao te prati kući

Emocionalno pretjerano ulaganje u vaš rad može dovesti do prekomjerne kompenzacije. Odnosno, možda ćete raditi više kako biste se osjećali dobro. Takođe možete imati problema da se „isključite“ na kraju dana , dozvoljavajući poslu da kvari vaše lično vrijeme, kao i u vaš um, čak i kada niste aktivni.

Svoju posvećenost ne dokazujete tako što ste uvijek „uključeni“ – naprotiv, potkopavate svoj uspjeh. Uspostavite navike da se odvojite od posla . Ovo može uključivati:

– Postavljanje alarma koji od vas traži da završite sa poslom.
– Potpuno isključivanje laptopa ili računara kako biste izbjegli iskušenje da se ponovo prijavite.
– Pisanje liste obaveza za sljedeći dan ili odabir drugog prijelaznog rituala.

Vi volite ljude

Ugodan ljudima znači da imate tendenciju da stavljate potrebe drugih ispred svojih. Poput Luisa, možda ćete osjećati veliku odgovornost da budete heroj koji popravlja i spašava situacije. Mislite da ste velikodušni i uslužni jer ste složni, ali ne ako to dolazi na štetu vašeg mentalnog zdravlja i kvaliteta vaših odnosa. Preopterećenje nije zdravo, niti dozvoljava onima s kojima radite da preuzmu inicijativu i budu odgovorni.

Samosvijest je uvijek prvi korak ka stvaranju promjene. Zato obratite pažnju – kada shvatite da preuzimate više od svog poštenog dijela posla ili odgovornosti u projektu ili vezi? Konkretno, potražite područja u kojima osjećate prevelik osjećaj ogorčenosti, što znači da se osjećate prezaposleno, nedovoljno cijenjeno ili na neki drugi način niste prepoznati za svoj trud. Ogorčenost je snažan emocionalni signal da potiskujete svoje potrebe i može vas voditi prema specifičnim situacijama koje treba riješiti.

Vaš identitet je naziv vašeg radnog mjesta

Možda ćete živjeti u strahu od gubitka posla jer bi cijeli vaš osjećaj vlastite vrijednosti bio uz taj posao.

Mala psihološka distanca od vašeg posla može uveliko poboljšati vaš mir. To ne znači tiho odustajanje ili na neki drugi način odustajanje, već da razlikujete ko ste od onoga što radite. Zapitajte se: „Osim toga što sam lider ili menadžer, ko sam ja za ljude do kojih mi je stalo?“ Radite stvari u kojima uživate van posla kako biste izgradili osjećaj majstorstva i stručnosti izvan svog posla. Nakon perioda teškog izgaranja , jedan od mojih klijenata se bavio aranžiranjem cvijeća kao kreativnim izlazom. Drugi je počeo studirati svemirsku fiziku, dok je drugi nedavno počeo volontirati u njihovom lokalnom skloništu za životinje. Svaka od ovih aktivnosti razvila je njihov osjećaj sebe i dala im identitete na koje se mogu osloniti kada posao nije išao po planu.

Zapamtite, vaš posao je nešto što radite, ne predstavlja vas u potpunosti.

Biznis

Bivši zaposlenici iznose šokantne tvrdnje o radu u restoranima “Salt Bae-a”

Jedan od bivših zaposlenika tvrdi da je Salt Bae tokom posebno mirne smjene za vrijeme ručka u njegovom londonskom restoranu radnicima naredio da glume mušterije i čekaju u redu kako bi izgledalo da je restoran pun.

Bivši zaposlenici, koji žele ostati anonimni, opisali su ga kao sitničavog tiranina opsjednutog bogatstvom te tvrde da su se morali boriti s krađom plata, diskriminacijom, zlostavljanjem na radnom mjestu i “kulturom straha zasićenom testosteronom”.

Bivši barmen u njegovom londonskom restoranu rekao je da je mjesto možda izgledalo “zlatno izvana”, ali da je u stvarnosti bilo “katastrofa iznutra”.

“Kad bi ušao u restoran, bilo je kao da su stigli prokleti Backstreet Boysi. Svi su vrištali”, ispričao je bivši voditelj koji je blisko sarađivao s Baeom u njegovim restoranima u New Yorku i Miamiju i sada je s ostalima spreman otkriti njegovu pravu narav.

Igre gladi

Bivši zaposlenici izjavili su da je Bae imao favorite i da je znao nepredvidivo otpustiti ljude, a bivši londonski barmen rekao je da je atmosfera bila kao u Igrama gladi jer radnicu nisu znali hoće li biti otpušteni prije nego što mu završi smjena.

“Vraški jeftini restorani”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Bivši radnik iz Dubaija također je naveo da bi kuhar zaspao na stolu ako bi bio umoran, a radnici nisu znali smiju li ići kući dok se on ne probudi.

Radnici su također rekli da su uprkos blještavom eksterijeru restorani zapravo bili “vraški jeftini”, počevši od pribora za jelo pa sve do uniformi, a bilo je i tvrdnji da se vino preostalo od boca naručivanih po stolovima preprodavalo u čašama.

Javila se njegova advokatica

“Tvrdnje zapravo nisu ništa više od ponavljanja starih tužbi u kojima su potraživanja bila osporena i davno namirena. Nažalost, restorani visokog profila i popularni kuhari često su mete nepristojnih i neutemeljenih tvrdnji”, izjavila je Christy Reuter, advokatica koja ga zastupa.

“Nusret zapošljava više od hiljadu zaposlenika širom svijeta. Šteta je da nekoliko starih tužbi i neke nimalo laskave primjedbe zasjene ogroman trud koji se ulaže u održavanje globalne radne snage u restoranima”, dodala je naglasivši doprinos kuhara Nusreta u stvaranju pokretne kuhinje za više od 6000 toplih obroka za žrtve tragičnih potresa. (Index.hr)

Nastavite čitati

Biznis

Google-ova zarada u fokusu: Izvještaj otkriva astronomsku sumu koju zarađuju direktori

Isplivao finansijski izvještaj Google-a gdje se vidi kolike su zarade direktora.

Izvršni direktor Google-a Sundar Pichai dobio je 226 miliona dolara(403 miliona KM) ukupne kompenzacije u 2022. godini, od čega je većina došla kroz nagrade za akcije, prema izveštaju o hartijama od vrijednosti koji je kompanija podnjela u petak.

On je prošle godine dobio 218 miliona dolara kapitala kroz trogodišnji grant za akcije. Njegova godišnja plata bila je 2 miliona dolara (3,5 miliona KM) od 2020. do 2022. godine, navodi se u podnesku. Kompenzacioni paket izvršnog direktora također je uključivao skoro 6 miliona dolara za ličnu bezbijednost 2022. Ostali direktori zaradili su oko 22 miliona dolara (39 miliona KM)

Drugi izvršni direktori Alfabeta i Google-a zaradili su oko 22 miliona do 35 miliona dolara (62 milona KM) godišnjih nagrada za akcije, navodi se u podnesku. Izveštaj dolazi u trenutku kada Alfabet pokreće mjere za restrukturiranje troškova, uključujući otpuštanja u januaru koja su eliminisala 12.000 radnika, ili 6% svoje radne snage. Google-ova šefica finansija Ruth Porath najavila je ranije u aprilu da će kompanija smanjiti upotrebu laptopova i usluga za zaposlene kako bi dodatno smanjila troškove. (Mondo.rs)

Nastavite čitati

Biznis

Prodata najskuplja registarska tablica na svijetu za 26 miliona KM

Prema Emirates Auctions saznajemo da je prodata do sada najskuplja registarska tablica na svijetu. 

Registarska tablica, broj 7 na kojoj piše i slovo P prodata je za 55 miliona dirhama (26 miliona KM), piše Week.ba

Aukcija je održana prošle sedmice u Dubaiju, a ova kompanija je do neki dan držala rekord za najskuplju prodatu tablicu. Naime, 2008. godine aukcijska kuća je prodala jednu registarsku tablicu za 52 miliona dirhama što je negdje oko 25 miliona KM i time ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.

Aukciju su održali u svrhu humanitarne akcije koju je osnovao Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, kako bi osigurali hranu za zajednice koje se bore sa nedostatkom hrane širom svijeta.

Nastavite čitati

Top pet