Posjetite

Aktuelno

Gdje to hrle građani BiH, a nije Njemačka? Pristižu u autobusima, radiće za 1.000 eura

Na proizvodnim trakama nove tvornice televizora Hisense Gorenje u Velenju, koja je s radom počela prvih dana 2021. godine, posao je dobilo stotinjak radnika iz Bosne i Hercegovine, piše Indikator.ba.

Većina njih u taj slovenski grad stigla je tokom novembra kada je samo u jednom danu prema Sloveniji otišao autobus pun mladih ljudi iz Sarajeva, Tuzle, Bijeljine, Srebrenika i Teočaka.

Po zanimanju su mehanotehničari, CNC tehničari, projektanti na računarima, elektrotehničari, strojari. Prevoz i smještaj u Velenju osigurala im je tvornica Hisense Gorenje u kineskom vlasništvu.

Prije ulaska u proizvodni proces imali su kratku obuku i pri tome su, kako doznaje Indikator.ba, znanjem, vještinom i ozbiljnim pristupom radnim zadacima zadovoljili poslodavca.

Njihova mjesečna plaća bit će oko hiljadu eura. Tvornica trenutačno zapošljava 350 radnika, a već do kraja ovog mjeseca bit će ih 520. Među novima koji dolaze, ili će doći ovih dana, bit će također grupe nezaposlenih iz BiH.

Asim Ibrahimagić, stručnjak za zapošljavanje u inozemstvu, koji je bio i v.d. direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, podsjeća da se to i slična zapošljavanja radne snage iz BiH u Sloveniji odvija prema bilateralnom sporazumu kojeg su dvije države, odnosno dvije agencije za zapošljavanje, sklopile u jesen 2016. godine, pet godina nakon početka njegovog mukotrpnog usaglašavanja.

“Tim sporazumom radnicima iz BiH jamči se potpuna pravna zaštita i zbog toga ne čudi da među nezaposlenim u našoj zemlji vlada veliko zanimanje za odlazak u Sloveniju”, objašnjava Asim Ibrahimagić.

Aktuelno

Robert Dacešin: Nova nagrada za video o Bosni i Hercegovini

Nakon osvojene nagrade od strane Međunarodnog komiteta turustičkih filmova, tu je još jedno priznanje.

Naime, njemački festival posvećen prirodi i turizmu Natourale, izabrao je video Roberta Dacešina  među najboljim u konkurenciji od preko 500 videa.

Prenosimo izjavu Roberta:

”Šta reći osim da sam mnogo ponosan i zahvalan svima koji su glasali za video. Ali, ono što želim da vi svi znate je da iza mojih videa stoji jedan sjajan momak koji ih montira i bez kojeg ništa ovo ne bi bilo. On se zove Milan Banjac i ako vam se dopada kako izgledaju moja videa, znajte da on igra veliku ulogu u tome. Još od kako smo juna 2020. godine uradili prvi video o Trebinju, radimo zajedno, a u ove dvije i po godine, izbacili smo preko 100 videa iz više od 30 zemalja, što vjerujte nije bilo lako.
Samo on i ja znamo koliko truda stoji iza svakog videa, te koliko sitnica koje vjerovatno niko ne primjeti, a na koje mi nekada izgubimo sate. Počeli smo sa željom da putovanja na koja idem, detaljnije predstavim vama, a kroz sav ovaj rad postali smo i dobri prijatelji koji će ovu priču gurati ako Bog da još mnogo godina.”

Nastavite čitati

Aktuelno

Selektor Japana nakon poraza poklonio se navijačima i igračima Hrvatske

Japance, one na terenu i oni na tribinama stadiona Al Janoub, teško je pogodio poraz i ispadanje od fudbalske reprezentacije Hrvatske u osmini finala SP-a u Kataru.

Nakon herojskih odbrana hrvatskog golmana Dominika Livakovića, i pobjede Vatrenih, Japanci su u suzama izašli sa terena, a brojni navijači reprezentacije zemlje izlazećeg sunca također su bili potreseni.

Ono što je najzanimljivije je potez koji su zabilježili objektivi agencije Reuters u trenutku kada se selektor Japana Hajime Moriyasu, kao što je dio japanske kulture, poklonio pobjednicima meča, navijačima ali i njegovim izabranicima koji su se borili do samoga kraja.

Japan je jedno od najugodnijih iznenađenja Mundijala. U prvom kolu grupne faze savladali su Njemačku sa 2:1, zatim su iznenađujuće poraženi od Kostarike 1:0, a u posljednjem kolu takmičenja po grupama obezbijedili su prolazak u osminu finala pobjedom nad Španijom nakon novog preokreta. Na kraju je bilo 2:1. (Week.ba)

Nastavite čitati

Aktuelno

Svjetski dan turske kafe: Više od 500 godina zadovoljstva

Svjetski dan turske kafe obilježava se u cijelom svijetu 5. decembra.

Turska kafa, koja je simbol užitka u Turskoj i u svijetu, ima poseban dan. Peti decembar, dan kada UNESCO definiše tursku kafu kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva, obilježava se kao Svjetski dan turske kafe.

Porijeklo od zrna arabika, mljeveno je za stvaranje turske kafe, koja je postala poznata širom svijeta. Turska kafa je jaka i ima posebne metode pripreme i posluživanja.

Istorija kafe u Anadoliji, koja se proširila u Tursku i Evropu preko putnika iz Jemena u 15. vijeku, datira iz 1500-ih godina. Turska kafa, koja je u Osmanskom carstvu postala popularnija, prvo u palati, a potom i u javnosti, za kratko je vrijeme ostavila traga u svakodnevnom životu i proširila se u Evropi.

Turska kafa priprema se džezvi. Za jednu šoljicu turske kafe potrebno je dodati jednu šoljicu vode (morate koristiti istu šoljicu koju ćete koristiti) i jednu kašiku kafe.

Nakon dodavanja kafe ne dodaje se šećer pa morate dodati šećer prije nego što počnete kuhati.

Kada kafa počne da ključa, pustite da se pjena digne, a zatim je uklonite s vatre i ona će dati puno pjene. Tradicionalno, u turskoj kafi obavezno ima pjene, nije prihvatljiva bez pjene. Takođe je dio tradicije da Turci poslužuju kafu s čašom vode i nešto slatko, po mogućnosti turski slatkiš – lokum.

U Istanbulu turska kafa ne može da se posluži, a da nije vruća, posebna je jer se služi u fildžanima. (N1)

Nastavite čitati

Top pet