Posjetite

Gastro

Nutricionisti tvrde: Oblik tanjira otkriva koliko kilograma ćete izgubiti!

Ljudi koji žele da izgube kilograme trebalo bi da jedu iz četvrtastih tanjira, kažu nutricionisti sa Oksforda.

Kvadratni oblik tanjira diskretno obeshrabruje apetit. Ovaj zanimljiv efekat upotrebe kvadratne keramike je otkriven tokom posmatranja ljudi u restoranima. Tanjiri četvrtastog oblika pomažu ljudima da osjete sitost dva puta brže nego kada jedu hranu iz konvencionalnih okruglih tanjira. Nutricionisti kažu da naš mozak reaguje na kvadrat kao na znak zabrane.

Isto tako naučnici otkrivaju da se brže zasitimo ukoliko ne sjedimo dok jedemo, već stojimo. O uticaju tamne boja tanjira vjerovatno već znate – crni, braon, tamno plavi i tamno zeleni tanjiri smanjuju apetit.

Jarke boje kao što su žuta i crvena u kombinaciji sa jakim osvjetljenjem će vas navesti da naručite više i jedete brže. Suprotno tome, prigušeno osvjetljenje i nježna muzika znače da ćete jesti sporije i manje.

Takođe je bitna boja hrane. Poslužite slatkiše kao što je sladoled od vanile u činiji tamne boje, ili sladoled od čokolade u bijeloj činiji. Što je veći kontrast, veće su šanse da ćete pojesti manju porciju. (Week.ba)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Gastro

Praznične meze kojima ćeš oduševiti goste

Meze su sastavni dio mediteranske, bliskoistočne i balkanske kuhinje.

Ova se riječ nalazi u svim kuhinjama bivšeg Osmanskog Carstva, a nastala je od turske riječi koja znači zalogaj ili predjelo.

Nekad davno hrana se u dvorcima pohranjivala u ogromnim, najčešće podzemnim ostavama, a čak je i običan narod  hranu spremao u špajz, pušnice, konobe… Život u gradu ne trpi razbacivanje prostorom, no to ne znači da se moraš odreći slasnog zalogaja, iako ti sa stropa ne visi pršut, kulen, kobasice,  i šunke, niti ti na policama dozrijevali sirevi i kajmak.

Week.ba vam donosi  nekoliko super ideja za praznične meze.

Nastavite čitati

Gastro

Brza kreker torta koju svi obožavaju

Sastojci:

500 g krekera
čaša jogurta
150 g rendanog sira
150 g rendane šunke
150 g majoneza
2 pavlake

Priprema:

Sjedinite sir, šunku, pavlaku i majonezu. U dublji sud (može i pleh) četvrtastog oblika poredajte red krekera umočenih u jogurt, preko njih polovinu fila, pa opet krekere, pa fil i na kraju krekere. Ostavite u frižider, najbolje da prenoći.

Nastavite čitati

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Top pet