Posjetite

Zdravlje

Ovih 7 namirnica koje preporučuju i nutricionisti trebate dodati na sedmični meni

Novi gastro trendovi na naš meni dovode brojne nove namirnice, ali i motiviraju da mijenjamo dosadašnje prehrambene navike.

Na nedoumicu koje su namirnice uistinu zdrave za naš organizam te se nalaze na listi favorita brojnih nutricionista, odlučili su odgovoriti novinari magazina Byrdie koji su u razgovoru s stručnjacima, točnije 17 različitih doktora i nutricionista saznali koje su to super namirnice koje trebamo konzumirati za jačanje imuniteta i cijelokupnog zdravlja. Rezultate njihovog istraživanja donosimo u nastavku.

BOROVNICE

Ono što ovo voće čini poželjnim dijelom svake kuhinje upravo su antioksidansi koje sadrži.
Oni pripomažu zaštiti sve procese koji se odvijaju u tijelu, a važni su i za zdravlje kardiovaskularnog sustava te oporavak od tjelovježbe.

Tamno lisnato povrće

Kelj ili špinat ubrajaju se među niskokalorično povrće koje sadrži hranjive tvari poput vitamina A,C i K, folate, kalij, kalcij, željezo i vlakna, a uz to pripomažu u detoksu cijelog organizma. Antioksidanti koje sadrže pomažu u prevenciji raznih bolesti, a pripomažu i u snižavanju kolesterola.

Grah

Odličan je izvor biljnih bjelančevina, bogat vlaknima, a uz to pomaže u nesmetanom odvijanju procesa u probavnom traku. Bogat je željezom, magnezijem, kalijem i cinkom.

Češnjak

Ima ljekovita svojstva i izvrstan je za borbu protiv virusa te loših bakterija. Uz to sadrži visoku razinu vitamina, a najbolji način za konzumaciju jeste kada je svjež, zgnječen i kada nije previše skuhan.

Limun

Sadrži cijeli niz zdravih vitamina i minerala koji su pogodni za zdravlje probavnog i imunološkog sistema, sadrži vitamin C te pripomaže prilikom upala. Voda s limunom značajno će poboljšati probavu.

Chia sjemenke

Izvor su vlakana, bogate kalcijem i magnezijem, a sadrže i omega-3 kiseline te antioksidante.

Kvinoja

Sadrži savršen omjer esencijalnih aminokiselina te je visok izvor prirodnih proteina, ne sadrži gluten, no, sadrži hranjive tvari poput magnezija, vlakana i vitamina B. (bonjour.ba)

Zdravlje

Trik sa prstima koji eliminiše bijes, tugu i nervozu: Znate li za akupresuru?

Da li ste nervozni, tužni, ljuti, ne usuđujete se da ostvarite svoje ciljeve ili se stalno plašite? Pomozite sebi ovom starom metodom koja ublažava ili čak eliminiše gore pomenuti emocionalni stres za nekoliko minuta.

“Akupresura” je drevna tehnika liječenja koja koristi pritisak na određene dijelove tijela kako bi pokrenula procese samoizlječenja u tijelu. Akupresura je stara više od 5.000 godina i jednostavno “koristeći snagu i osjetljivost prstiju, akupresura efikasno ublažava probleme povezane sa stresom, povećava cirkulaciju krvi, smanjuje bol i idealna je za jačanje imunološkog sistema”.

Ovu jednostavnu energetsku tehniku možete da izvodite bilo gdje i bilo kada, kaže Pam Doremus, američka učiteljica joge i reiki majstorica. Ona objašnjava kako možemo uticati na negativne emocije pritiskom na određene prste:

Palac – zabrinutost

Kažiprst – strah

Srednji prst – ljutnja

Domali prst – tuga

Mali prst – nisko samopouzdanje, neodlučnost, nedostatak hrabrosti za postizanje želja i ciljeva

Kako implementirati ovu metodu?

Da biste se akupresurom oslobodili negativnih emocija, potrebno je da sjedite ili stojite u tišini, dakle – bez razgovora. Izaberite prst kojim pokušavate da utičete na određenu emociju i nježno ga držite 2-5 minuta. Za to vrijeme treba da osjetite puls u prstu, a zatim ga spustite i po želji nastavite do sljedećeg prsta. Sve vrijeme dišite duboko, prenosi City Magazine.

Ako ove emocije osjećate svakodnevno, možete birati sve prste i redovno izvoditi tehniku, kao svojevrsni dnevni jutarnji ili večernji ritual. Tehniku možete izvoditi i na poslu kada vas nešto naljuti, prije ispita, prije ili poslije važnog sastanka. Tehniku možete koristiti i kada ste ljuti zbog emotivne veze ili kada želite da poboljšate samopouzdanje i skupite hrabrost za nove avanture.

Nastavite čitati

Zdravlje

Jedite ga, mažite, pijte jer smanjuje bore

Istraživanje koje je obuhvatilo grupu žena u Americi pokazalo je da uzimanje vitamica C smanjuje bore za 11 posto.

Ovaj vitamin je povezan i sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja.

Naime, drugo istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju veliku količinu citrusa imaju 28 posto manje šansi da dožive infarkt.

Bolje je kada se jede voće, nego pije kao sok. Konzumacijom citrusa utiče se i na smanjen nivo holesterola, pa se savjetuje konzumacija cijele voćke umjesto soka, jer se potrebna supstanca, hesperidin, koja je zaslužna za regulisanje holesterola, nalazi baš u kori u bijeloj opni.

Brojna istraživanja su pokazala da ishrana koja je bogata citrusima štiti od mnogih oboljenja, odnosno od raka, artritisa, srčanih oboljenja i dijabetesa.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Zdravlje

Sok od koprive za jačanje imuniteta kod odraslih i djece: Napravite sami domaći sirup koji osvježava

Umjesto raznih fabrički proizvedenih napitaka za osvježenje, pripremite zdrav sirup kojim ćete jačati i imunitet svog organizma.

Sastojci:

– 100 listova mlade korpive

– 1 kg šećera

– kesica limuntusa

Prelijte vrhove kopriva sa 2-2,5 litara vode.

Poklopite i ostavite preko noći (ili maksimalno 24 sata) da odstoji.

Ocijedite listove, dodajte šećer i promješajte više puta u roku od sat vremena, da se polako rastopi.

Dodajte limuntus (ili sok od 2 limuna), pa sirup procijedite i sipajte u flaše.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Top pet