Posjetite

Gastro

Otkrili smo koje namirnice trebamo a koje ne trebamo prati prije kuhanja

Neki ljudi misle da bi kuhinja trebala biti besprijekorna – suđe bi trebalo biti oprano, a svo voće i povrće razvrstano po veličini, piše Bright Side

No, neke namirnice, uključujući povrće, ne bi se smjele ni prati. Odlučili smo saznati šta bismo trebali čistiti i namakati, a šta ne, prenosi Week.ba.

Ne perite jaja

Jaja je potrebno  oprati neposredno prije kuhanja, ali ako ćete ih kasnije koristiti, nemojte to činiti, čak ni ako su kupljena u supermarketu ili kod poljoprivrednika. Neoprana jaja mogu se čuvati na sobnoj temperaturi nekoliko sedmica, a oprana se stavljaju odmah u frižider.

Ne perite sirovo meso

Naše majke i bake učile su nas prati sirovo meso. Danas meso kupujemo u trgovinama i na farmama gdje se uvijek poštuju stroga pravila, a perad, svinjetina i govedina peru se tokom proizvodnje.

Još jedan razlog da ne perete meso je taj što se bakterije koje žive na površini mogu proširiti na kožu i kuhinjsku radnu površinu te potencijalno završiti u vašim obrocima. Ako kuhate neoprano meso, sve bakterije će uginuti zbog topline.

Nemojte prati luk

Luk je prekriven ljuskom, pa ga nema potrebe prati.

Ne perite gljive

Wash vegetables under running water

Malo ljudi zna da se gljive prije kuhanja ne smiju  prati . Raspast će se i izgubiti okus ako na njih padne previše vode. Bolje ih je odmah skuhati ako na njima nema komadića zemlje. Eventualnu prljavštinu možete ukloniti suhim ubrusom.

Rižu nemojte prati, već je potopite u prokuhanu vodu

Mnogi misle da prije kuhanja rižu treba oprati dok voda ne postane prozirna. Ali stvar je u tome da će se sav prirodni škrob koji je dobar za vas također  isprati. Zato su se naučnici dosjetili kako ukloniti prljavštinu i sačuvati sva dobra svojstva: ubacite neopranu rižu u kipuću vodu, a nakon 5 minuta procijedite vodu, dodajte svježu vodu i kuhajte rižu dok ne bude gotova.

Operite začinske biljke

Začinske biljke treba  prati u nekoliko koraka. Prvo  operite hladnom vodom iz slavine kako biste uklonili svu vidljivu prljavštinu. Nakon toga ih potopite u vodu i pričekajte da se pijesak slegne na dno. Operite ga  neposredno prije kuhanja.

Operite orahe

Suho voće i orašaste plodove treba oprati, a u nekim slučajevima čak i nakiseliti. Često se spremaju u vrećice, a zatim stavljaju u pojedinačne pakete. Tamo se orasi i suho voće posipaju posebnim hemikalijama koje sprječavaju pojavu plijesni.

Dagnje operite

Dagnje bismo trebali oprati, čak i kada kupujemo smrznute ili pakirane u vakuumu. Ne radi se o virusima i bakterijama. One samo mogu imati ostatke ljuske koji bi mogli oštetiti vaše zube ili usta.

Konzervirano povrće oprati

Malo ljudi to zna, ali konzervirani grašak i kukuruz treba oprati prije kuhanja. Stvar je u tome što sadrže proizvod s previše soli i škroba. Pranje će vam pomoći da se riješite okusa željeza.

Gastro

Recept za ukusne, domaće njoke

Ove ukusne njoke, možete isprobati  već danas.  Najbolje će prijati uz neki bogati, mesni umak!

Njoke možete nježno razvaljati preko ribeža da bi se na površini stvorile rupice koje će lijepo upiti umak, a kuhajte ih kad je meso već gotovo da budu tople kod serviranja.

Sastojci:

4 veća krompira (crvena), oko 600-700 g
glatkog bijelog brašna po potrebi, otprilike 150 g
1 jaje
1 puna kašika maslaca
sol

Priprema:

Krompire kuhajte s korom 1 sat ili manje (probajte vijuškom jesu li gotovi). Ogulite ih i dok su još topli pasirajte ili zgnječite viljuškom. Stavite ih u zdjelu, posolite, dodajte maslac i jaje i prstima dobro zgnječite da se sve dobro poveže. Sipajte brašno dok ne dobijete mekanu kuglu koju možete primiti a da se ne lijepi za prste. Nemojte odmah usuti svu količinu brašna, lako ćete dodati kasnije. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu pa lagano zamijesite i formirajte kuglu. Podijelite je na 4 dijela pa svaki razvaljajte u oblik tankog valjka.

Narežite njoke. Zadnja faza nije potrebna ako ne želite, a to je ovaj postupak valjanja njoki preko ribeža. Na ovaj način njoki dobiju rupice i udubinu kako bi se umak s kojim ih miješate bolje povezao s njokima. Tako su puno sočniji i ukusniji.

Njoke kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu (oko 2-3 minute). Vadite ih cjedilom i stavljajte u zdjelu. Čim ih izvadite iz vode dodajte malo umaka i promiješajte kako se ne bi zalijepile ili ih samo prelijte s malo maslaca ili maslinova ulja. (Večernjilist)

Nastavite čitati

Gastro

Brza i ukusna italijanska pasta: Ručak na stolu za 20 minuta

U slučaju da vam je ponestalo ideja ili vam je potrebna jedna za brzinski ručak za cijelu porodicu, predstavljamo ovaj ukusni recept.

Ljubitelji italijanske kuhinje bit će oduševljeni autentičnim ukusom i kremastom teksturom sosa uz tjesteninu. S druge strane, ako nemate mnogo vremena, bićete prezadovoljni što ste za samo 20 minuta napravili preukusan ručak koji može čak da se pripremi i unaprijed.

Evo kako da napravite italijansku pastu u sosu od mesa i paradajza.

Sastojci:

oko 400 grama tjestenine po želji
100 grama junećeg mljevenog mesa
500 grama paradajza ili paradajz sosa
sitno sjeckani svježi peršun
2 čehna bijelog luka
maslinovo ulje i so po ukusu.

Priprema:

Prema uputstvu na pakovanju, skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi. Dok se kuha, pripremite ostale sastojke da biste uštedjeli vrijeme i brže napravili ručak.

Sitno isjeckajte bijeli luk ili ga narendajte na maloj rendi, a onda ga propržite 1-2 minuta na maslinovom ulju u zagrijanoj tavi. Zatim dodajte mljeveno meso i sitno isjeckani paradajz (ili pasirani paradajz). Sve zajedno krčkajte uz mješanje 15 minuta. Posolite po ukusu dok se kuha.

Prije nego što se tjestenina potpuno skuha (par minuta prije kraja), stavite je u vaš sos, dodajte svježi peršun i kuhajte još nekoliko minuta.

Na kraju poslužite (dobićete oko 2 velike ili 4 prosječne porcije) i narendajte parmezn po želji.

Tajna italijanske tjestenine

Za kuhanje tradicionalne italijanske tjestenine neće vam biti potrebno više od 20 minuta – ne može biti lakše. Zbog toga je idealna za ručak poslije napornog dana ali i za pripremu unaprijed jer može da se čuva u frižideru.

Međutim, ono što je važno za najboji ukus je da koristite svježe povrće. Zato ako nemate pri ruci dobar paradajz, bolje je da koristite konzevirani ili pasirani.

Još jedna tajna je u samoj pripremi. Umjesto da ih kuhate odvojeno i sipate pojedinačno, za autentičan ukus sjedinjenih sastojaka krčkajte tjesteninu i sos zajedno par minuta. (Lepota i zdravlje)

Nastavite čitati

Gastro

Volite seriju Friends? Donosimo recept za Rachelin kolač

Većina ljudi je odgledala poznati američki sitkom, Friends, odnosno Prijatelji u kojem se osim šala i smijeha mogu pronaći i dobri recepti.

Ne možemo zaboraviti epizodu u kojoj Rachel (Jennifer Aniston) priprema Trifle. Epizoda se zove “Ona u kojoj se Ross napušio”.

Monica je organzovala zabavu povodom Dana zahvalnosti i dopušta Rachel da napravi desert. Dvije stranice kuharice, koju Rachel koristi za recept, zapnu zajedno i Rachel na kraju napravi horor situaciju. Od deserta na kraju napravi napola slatku pitu, a napola slanu pitu.

Odlučili smo i s vama podijeliti ovaj zanimljivi recept

Sastojci:

2 šoljice svježih ili smrznutih brusnica
1 šoljica svježih ili smrznutih borovnica
1/2 šoljice šećera
1/2 šoljice vode
1 šoljica ricotta sira od punomasnog mlijeka
4  krem ​​sira, na kockice i omekšalog
1/4 šoljice šećera
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
1 komad (10-3/4 unce) smrznute torte od kilograma, odmrznuta i izrezana na 1/2. kocke

Priprema:

U malom loncu pomiješajte brusnice, borovnice, šećer i vodu i pustite da zavrije, miješajući da se šećer otopi.

Smanjite toplotu te kuhajte nepoklopljeno 5 minuta. Prebacite u manju posudu zatim ohladiti. Stavite u frižider, pokriveno, najmanje 1 sat ili dok se ne ohladi. Stavite ricotta sir, krem ​​sir, šećer i vaniliju u mali procesor hrane. Procesirajte dok ne postane glatko.

U svaku od osam čaša stavite 1 kašiku umaka od bobičastog voća, 1/3 šoljice kockica za kolač, 2 kašike mješavine ricotte i 2 kašike umaka od bobičastog voća.

Ponovite slojeve kolača i sira i prelijte 1 kašikom umaka od bobičastog voća. Stavite u frižider, pokriveno, do posluživanja ili do 2 sata. (TasteofHome)

Nastavite čitati

Top pet