Posjetite

Život

Evo kako je buđenje u 05:30 promijenilo moj život

Prema statističkim podacima, prosječna osoba u svijetu ustaje negdje između 6:00 i 7:30 ujutru.

Nikada nisam bio izuzetak od ove općeprihvaćene rutine ustajanja u 7:45, odlaska na posao do 8:00 ujutro i ispijanja velike šolje kafe u pokretu. Nakon posla bio sam toliko iscrpljen da mi je jedina želja bila leći i ne raditi ništa. Ja sam bio takav – bez teretane, bez samorazvoja, bez kreativnog planiranja, samo zamagljenog uma i stalnog osjećaja umora.

Jednog dana odlučio sam potpuno promijeniti svoj život i napravim eksperiment na mjesec dana – počeo sam se buditi u 5:30 ujutru, svako jutro.

Isključivo za Bright Side, želio bih podijeliti svoje iskustvo rane ptice i sve prednosti koje mi je donio ovaj novi način života.

1.Postao sam produktvniji 

Kad sam započeo eksperiment, shvatio sam da su jutra za mene najproduktivnije doba dana. Sada se probudim bistrog uma, odmornog tijela i mogu se skoncentrisati na važne zadatke i postaviti ciljeve za sljedeći dan odmah. Zatim provjeravam svoju e-poštu i Facebook. Mogu sve ovo dok članovi moje porodice još uvijek spavaju u svojim krevetima.

2.Imam vrijeme za sebe

Sada imam više od 2 sata prije odlaska na posao. A za to se vrijeme ne samo da se organizujem, ponekad se mogu prepustiti toploj šolji svježe mljevene kave ili pročitati par stranica iz svoje omiljene knjige. Probuditi se rano i ne osjećati da žurim,  omogućava mi osvježavajući početak dana i osjećam se puno smirenije i samouvjerenije nego prije.

3.Razvio sam nove navike

Naprimjer, moj dan započinje u kupatilu, četkanjem zuba, brijanjem i oblačenjem. Zatim popijem čašu tople vode i odem do svog stola, gdje čitam, napravim planove za dan i tako dalje. Isti se zadaci moraju obavljati na isti način svaki dan, uključujući vikende. Jutarnji ritual mnogo je više od načina na koji možete organizovati svoju jutarnju rutinu – pomaže vam da lako ubacite nove navike među svoje stare povezujući sve zadatke zajedno.

4. Vratio sam se u formu

Kad se probudite rano, dodatno vrijeme vam daje fleksibilnost za vježbanje prije nego što iscrpite mozak na poslu – možete ujutro posjetiti teretanu ili samo prošetati okolo.

Naravno, postoje i druga vremena koja se mogu potaknuti osim ranog jutra. Ali otkrio sam da će odlazak u teretanu odmah nakon posla najvjerojatnije biti otkazan zbog drugih stvari koje se obično pojave. Jutarnja vježba, s druge strane, nikad se ne može otkazati. Zahvaljujući dodatnom vremenu koje sam stekao, počeo sam jog trčati 30 minuta svako jutro i smršao oko 4 kilograma nakon mjesec dana. I neću se ovdje zaustaviti!

5. Uživam u tišini 

To je ono što najviše volim  ujutru : nema djece koja viču, bebe ne plaču, nema automobila. Rani jutarnji sati stvarno su mirni. Ništa me ne odvraća od važnih zadataka, lako mogu sakupljati svoje misli, planirati unaprijed i učinkovito se fokusirati na ono što trenutno radim.

6. Štedim vrijeme i energiju 

Ako imate jutarnje putovanje, možete se ranije voziti autobusom ili tramvajem koji je manje zauzet, ugodniji je  za putovanje i može stići brže. Ako vozite, možete izbjeći veći promet i znatno smanjiti vrijeme putovanja. Ili još bolje, možete početi putovati biciklom, kao što sam to činio tokom eksperimenta.

7. Doručkujem zdravo

Prije eksperimenta, kada se probudim, morao sam odmah biti negdje drugo i zato sam gotovo uvijek preskočio doručak. Ali sada ne moram biti u žurbi i zapravo imam dovoljno vremena ne samo za pripremu doručka, već i za uživanje u njemu.

8.Poboljšao sam kvalitet sna

Ako nemate postavljenu rutinu spavanja, to može dovesti do loših posljedica za vaše zdravlje poput visokog holesterola, pretilosti i tako dalje.

Tokom ovog mjeseca, shvatio sam da ne moram ostati u krevetu 10-12 sati da bih spavao kao prije. Kad se probudim u 5:30, osjećam se odmoran i pun energije da započnem novi dan. Redovan raspored spavanja stvarno poboljšava kvalitetu vašeg sna.(week.ba)

Život

Istinita priča o bratu koji je odustao od obrazovanja da bi pomogao svojoj sestri da diplomira

Ljudi mogu uspostaviti jedinstvene veze jedni sa drugima, a te veze mogu trajati i cijeli život.

Međutim, postoji ona koju niko ne može prekinuti ili uporediti: veza između braće i sestara. Nevidljiva linija koja povezuje braću i sestre jedinstvena je i nezamjenjiva, a teme današnjeg djela savršen su primjer za to. Ništa se ne može uporediti sa plemenitošću žrtvovanja karijere ovog brata zarad sestrine budućnosti, piše BrightSide.

27-godišnja Tajlanđanka po imenu Chanita postavila je slike svoje mature na društvene mreže, a objava je brzo stekla popularnost. Iako njene slike izgledaju obično i neupadljivo, priča iza njih mogla bi vas natjerati da zaplačete.

Kao što Chanita i njena porodica dobro znaju, školovanje i nastavak studija da biste stekli diplomu nije jednostavan zadatak. Ova ljupka djevojka upravo je diplomirala na Univerzitetu Rajabhat u južnoj tajlandskoj provinciji Nakhon Sri Thammarat, iako se mislilo da će to učiniti  2018. godine, prenosi Week.ba.

Prema  izvještajima , Chanitina diploma je bila odgođena iz raznih razloga, od kojih je najhitniji bio finansijski. Tajlanđanka dolazi iz kuće sa niskim primanjima, zajedno sa svojim starijim bratom i majkom, radnicom s niskim primanjima koja se nekoliko puta žrtvovala kako bi osigurala da njena djeca imaju tipičan, ali respektabilan način života.

Obrazovanje je više privilegija nego prirodno pravo u porodicama kao što je Chanitina. Zbog toga, kada je upisala školu za javnu upravu, njena porodica se borila da finansira školovanje svoje djece.

Njen brat je odlučio da napusti školu kako bi svojoj sestri omogućio što bolje obrazovanje uz uštedu novca. Chanita, s druge strane, nije bila svjesna bratove žrtve sve. Ovu priču saznala je  ubrzo nakon što je završila studije kada ju je majka obavijestila o ogromnoj žrtvi koju je podnio njen brat.

Na snimku se vidi Chanita kako svom bratu pozajmljuje kapu i haljinu. Najvjerovatnije mu ju je dala kako bi mu pokazala da je i njen uspjeh rezultat i zahvaljujući njemu, tako da ovu diplomu treba da proslave svi.

Chanita je tada pognula glavu i kleknula na koljena. Ovaj gest se koristi za izražavanje dubokog poštovanja prema drugoj osobi i, u nekim slučajevima, za traženje oprosta ili pomilovanja. Tada možemo vidjeti njenog starijeg brata kako joj uzvraća nježan gest milujući vrh glave svoje sestre.

Nastavite čitati

Život

Evo nekoliko savjeta uz koje ćete biti sretniji u 2023. godini

Okružite se dobronamjernim ljudima

Ako želite biti sretni, okružite se ljudima koje imaju dobru energiju i koji vam žel dobro. Izbacite iz svog života toksične pojedince koji crpe svu energiju. To zna biti teško, ali se isplati.

Isključite se na nekoliko sati svaki vikend

Svaki vikend odvojite par sati kada ćete se isključiti od ostatka svijeta. Ugasite mobitel, televiziju ili računar i posvetite se samo sebi i svojoj porodici. Zaigrajte neku društvenu igru i prepustite se smijehu.

Hodajte

U zdravom tijelu, nalazi se zdravi i sretan duh. Krećite se i bit ćete zadovoljniji.

Uživajte u malim stvarima

Male stvari čine život ljepšim. Pronađite ono nešto što vam mami osmijeh na lice i odvojite vrijeme za to svaki dan ili barem jednom tjedno. To može biti neka televizijska serija. Ako vas ne razumiju u vašoj okolini, nemojte se dati obeshrabriti negativnim komentarima. Uživajte.

Jedite zdravo, ali…

Zdrava prehrana je osnova zdravog života. No neka se povremeno na vašem jelovniku nađe i neki grešni zalogaji koji život čine zabavnijima.

Govorite o sebi na pozitivan način

Znate one riječi koje si mrmljate u bradu kad napravite nešto pogrešno? Umjesto izjave “kako sam to mogla tako napraviti”, radije si recite “Pametna sam, shvatit ću kako se to radi”.

Pomažite drugima

Znate li koji je najlakši način da se usrećite? Usrećite nekog drugog. Svaki dan postavite si pitanje: Kako mogu pomoći nekom drugome? Život će vam biti kvalitetniji i ispunjeniji.

Vizualizirajte

Želite li biti sretni, vizualizirajte sretne scenarije. Stavite sedmični podsjetnik u kalendar ako se inače ne biste sjetili. Uzmite par minuta u danu za ovu zabavnu aktivnost. Sklopite oči, duboko udahnite i vizualizirajte sebe kao osobu koja želite postati – neko ko je sretan, zdrav i zadovoljan svojim životom.(zadovoljna.hr)

Nastavite čitati

Život

Ostala je samo nostalgija: Ovako se nekada živjelo u Jugoslaviji

Generacije rođene nakon 90-ih odrasle su uz priče starijih o tome kako se nekada živjelo u Jugoslaviji.

Te priče uvijek su bile s puno topline i nostalgije.

Na YouTubeu postoji snimak koji je aktuelan već nekoliko godina, a koji prikazuje inserte života u bivšoj Jugoslaviji 70-ih godina.

U pričama o nekim prošlim vremenima u jednoj zajedničkoj državi uvijek ćete se naći u raspravi, da li je zaista bilo bolje ili ipak ne.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno, mnogo šta je bilo drugačije nego danas.

Nastavite čitati

Top pet