Posjetite

Lifestyle

Pravo na vezu, ali… Kako olakšati upoznavanje djeteta s novim partnerom?

Jedna je od najvećih dilema razvedenih i samohranih roditelja jest kako i kada upoznati djecu s novim partnerom. Psiholozi kažu da “rokovi“ pritom nisu osobito važni – mnogo je važnije da imate povjerenja u partnera, a da istovremeno činite ono što smatrate ispravnim za djecu.

Prije nego što partnera predstavite svojoj djeci, razmotrite sljedeće:

1. Imate pravo na novu vezu, ali ona će u mnogo čemu uticati na vašu djecu. Pažljivo razmislite o tome kako ćete svoju novu vezu objasniti djeci u skladu s njihovom dobi i emocionalnim razvojem. Koliko se brzo i lako vaša djeca vežu za odrasle osobe? Ne pričajte previše o novom partneru i ne iznosite detalje, osobito ako niste posve načisto s time gdje vas taj odnos vodi.

2. Ne budite tajnoviti jer djeca vjerovatno znaju više nego što mislite. Najprije ih pripremite na ideju o novoj osobi koja im ulazi u život. Razgovarajte s njima nasamo te budite iskreni i otvoreni koliko god možete s obzirom na okolnosti.Recite da biste ih voljeli upoznati sa svojim novim partnerom i pitajte je li to u redu. Čak i ako kažu da nisu spremni, idete u pravom smjeru jer ste bili otvoreni i iskreni. Pustite da prođe neko vrijeme i provjeravajte šta misle o tome.

3. Određene stvari morate se zapitati o partneru.Koliko traje vaša veza? Koliko ga dobro poznajete, što o njemu znate preko zajedničkih prijatelja i poznanika? Kakav je kad je pod stresom, kako se ponaša u problematičnim situacijama? Što misli o tome da ga upoznate s djecom? Vidite li oboje svoju vezu kao dugoročnu?

4. Nemojte djecu iznenađivati. Ne žele upoznati vašeg partnera za stolom za doručkom, na školskoj priredbi ili pri očito planiranom “slučajnom” susretu u trgovini. Umjesto toga, jasno pokažite namjeru. Prihvatite njihove reakcije i dajte im vremena da “probave” novu situaciju i kažu šta misle.

5. Morate računati na sljedeće: ma koliko se trudili da sve prođe dobro, možda se djeci neće nimalo svidjeti vaš novi partner. Ne forsirajte ni njih ni njega.

6. Prije nego što nekoga dovedete kući, budite sigurni da djeca znaju kako je vaša ljubav prema njima neograničena i bezuvjetna. Ipak u tome možete postaviti granice i pravila, npr. da očekujete od njih da surađuju i budu ljubazni. (zadovoljna.dnevnik.hr)

Ljubimci

Pogledajte kako izgleda mješanac haskija i njemačkog ovčara?

Miki je mješanac haskija i njemačkog ovčara, a zbog svog nesvakidašnjeg izgleda postao je zvijezda interneta, te ga na TikToku prati skoro 200 hiljada ljudi. 

A njegova vlasnica često dijeli video snimke koji postaju viralni, a pokazuju zbog čega je sve Miki poseban.

– Jeste li ikada vidjeli mješanca haskija i njemačkog ovčara – upitala je snimajući prvo njegovu šapu, a zatim je kamerom polako došla do njuškice i otkrila njegov izgled.

@mackeytheshepsky

#dog #shepsky #huskyshepherd #shepherdhusky

♬ Yucky Blucky Fruitcake by IAmDoechii – SUDANI.

Komentari su odmah počeli da se nižu, a mnogi ljudi nisu skrivali svoje oduševljenje.

– Ovo je najljepši pas kojeg sam ikad video – napisao je jedan korisnik.

– Izgleda kao veliki korgi – našalio se drugi.

Nastavite čitati

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Lifestyle

Kravata i japanke, novi HIT modni trend poslovnih ljudi

Nova normalnost u kojoj živimo već više od godinu dana, sa sobom je donijela i brojne nove obrasce ponašanja, a kako vrijeme prolazi sve je izvjesnije da su neke od promjena tu da ostanu.

Činjenica da se koncept rada od kuće za mnoge pokazao kao veoma uspješan eksperiment sa brojnim prednostima, dovela je do toga da sve više kompanija razmatra da ovu praksu zadrži i kada se vratimo u onu “staru normalnost” od prije pandemije. Na ovoj novostečenoj slobodi prije svega možemo da zahvalimo modernim tehnologijama koje su nam omogućile da efikasno “radimo od kuće” sa bilo koje lokacije gdje nam je dostupna mobilna mreža i internet veza.

Tako uz pravu mrežu, za svoju privremenu kancelariju možemo odabrati planinsku kuću među četinarima ili porodičnu vikendicu na obali rijeke, bez bojazni da ćemo tokom ključnog razgovora sa šefom ostati bez dometa ili internet veze.

Uživanje u blagodetima “mobilnog radnog mjesta” može pokvariti jedino činjenica da spor internet više nije izgovor za isključivanje kamere tokom sastanaka i video konferencija, pa nam preostaje samo stari dobri trik televizijskih voditelja – kombinacija elegantne košulje sa kravatom, omiljenih bermuda i japanki. (Direktno)

Nastavite čitati

Top pet