Posjetite

Lifestyle

Zašto tračamo? Odgovor zbog kojeg više nećete imati grižnje savjesti

Svi ogovaramo i svi pričamo o drugim ljudima, komentarišemo njihove živote i postupke. Studija objavljena u časopisu “Social Psychological and Personality Science” otkrila je da osoba dnevno u prosjeku provede 52 minute tračajući.

Iznenađujuće je to da većina ljudi ne hoda okolo šaptajući u uho kolege” Jesi li čuo/la šta je taj i taj napravio prošli vikend?”. Većina zapravo s ljudima oko sebe samo dijeli informacije o ljudima iz svojih života.

To je ta jednostavna definicija tračanja: pričanje o osobi koja nije prisutna. Ne mora nužno biti riječ o širenju zlobnih glasina ili sramotnih priča, tračanje podrazumijeva i samo dijeljenje informacija. Prema toj definiciji, tračamo i kada nekome kažemo da nam se rođakinja udaje iduće sedmice, da naš prijatelj počinje raditi na novom poslu ili da nam kći uskoro ima važan plesni nastup.

Spomenuta studija ustanovila je da u te 52 minute koje dnevno provedemo ogovarajući zapravo većinom dijelimo bezazlene, budimo iskreni, nekada i dosadne detalje iz svakodnevnog života.

Zašto onda potrošimo gotovo jedan sat dnevno čavrljajući o zapravo nezanimljivim detaljima iz života drugih ljudi?

Tračanje je fundamentalni ljudski instinkt jer su naši životi duboko ukorijenjeni u grupama. Ne samo da živimo u grupama nego i naš opstanak ovisi o ljudima iz tih grupa.

Zbog toga nam treba što više informacija o ljudima oko nas kako bismo znali kakvi su, kome se može, a kome ne može vjerovati, ko krši pravila grupe, ko je prijatelj s kime, kakvi su im svjetonazori i stavovi, itd., objašnjava Mark Leary, profesor psihologije i neuroznanosti na Sveučilištu Duke, koji se specijalizirao za društvenu i psihologiju osobe.

Razmislimo o vlastitoj grupi. Ovisimo o svojoj porodici kada je riječ o ljubavi i suosjećanju, a u mnogim slučajevima i kada je riječ o hrani i krovu nad glavom. Ovisimo o prijateljima kada je riječ o društvenim interakcijama i druženju. Ovisimo o poslodavcu kada je riječ o novcu i zdravstvenom osiguranju.

Tračanje sa svrhom preživljavanja staro je kao i samo čovječanstvo.

Ako vam majka kaže da je vaš otac ostao bez posla, znate da ćete trebati naći drugi način kako financirati živežne namirnice i režije. Ako vam kolega kaže da će šef početi otpuštati ljude, počnete se pripremati na to da potražite drugi izvor prihoda i sigurnosti.

Tračanje je ljudski način preživljavanja, govori profesor Leary. Tračanje sa svrhom preživljavanja staro je kao i samo čovječanstvo. Svaki pračovjek oslanjao se na druge članove svoga plamena kako bi dobio hranu, zaklon i zaštitu.

Ako se član plemena koji je obično lovio za hranu razbolio i nije mogao loviti, mogli ste umrijeti od gladi ako vam niko nije rekao da se lovac razbolio. Ako se glasina o njegovoj bolesti proširila, znali ste da morate potražiti drugi izvor hrane.

Ogovaranje nas ne informira samo o osobi koja je tema razgovora, nego i o osobi koja ogovara.Tračanje nas može razdvojiti jednako lako kao što nas može združiti.

Možemo naučiti kakvi su stavovi te osobe, njezina uvjerenja i kako se odnositi prema ljudima kada vidimo ko i o čemu ogovara. Ako se i ne uključimo u tračanje, samo slušanje drugih dok ogovaraju govori nam što je toj osobi važno, može li joj se vjerovati da čuva tajne i slično, dodaje Leary.

Kada se pridružite tračanju, to može ojačati vaše društvene veze. Štoviše, studija iz 2014. godine publicirana u časopisu “Psychological Science” zaključila je da ogovaranje poboljšava suradnju unutar grupe, a njezini članovi postaju manje sebični.

Naravno, ne možemo zanemariti činjenicu da tračanje nekad može biti vrlo ružno.

Ogovaranje nekad ima negativne posljedice na onoga koga se ogovara, a nekad i na osobu koja ogovara. Na primjer, ako ‘meta’ ogovaranja otkrije da je ogovarate ili ako oni koji slušaju zaključe da je osoba koja ogovara nametljivac kojem se ne može vjerovati i koja ne zna gledati samo vlastita posla, upozorava Leary.

Ako vam majka kaže da je vaš otac ostao bez posla, otac bi se mogao naljutiti na majku jer mu nije dala vremena da vam sam to kaže. Ako vaš šef otkrije da vam je kolega rekao o otkazima, šef bi mogao izgubiti povjerenje u tog kolegu. Tračanje nas može razdvojiti jednako lako kao što nas može združiti.

Ali u suštini ljudske prirode, dijeljenje informacija o drugim ljudima je važno, zaključuje profesor Mark Leary. (zadovoljna.dnevnik.hr)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ljubimci

Preslatkom psiću se prispavalo, trudio se ostati budan pod svaku cijenu

Kad nas umor svlada, teško je ostati budan. To se dogodilo štencu engleskog buldoga koji se s vlasnicima uputio na izlet brodom.

Uzbudljiv dan je umorio malenog Konu, starog 11 sedmica, i oči su mu se počele sklapati same od sebe. Odlučan u namjeri da ništa ne propusti, pokušao je ostati budan. Tako je nastala simpatična snimka koja je skupila preko 6 miliona pregleda.

“Konina prva vožnja brodom. Hej, Kona, znaš da je to tvoje ime”, govori čovjek iza kamere.

Psić pokušava podići glavu, ali oči mu se ne prestaju sklapati.

“Mislim da će ipak prileći. Preumoran je”, zaključuje čovjek.

@dawg_haus

##sleepyhead ##bulldoglove ##sleep ##puppy ##englishbulldoglife🐶❤️ ##englishbulldogsoftiktok ##puppylove

♬ original sound – Dawg Haus

Nastavite čitati

Majčinstvo

Emily Ratajkowski objavila sliku sa tromjesečnim sinom, koja je zgrozila korisnike društvenih mreža, pa zabranila komentarisanje…

Mladu majku, glumicu i manekenku Emily Ratajkowski, mnogi su krenuli ismijavati i napadati nakon što je objavila seriju fotografija s tromjesečnim sinom u rukama. Nakon kritika, više se nije moglo komentarisati na njenoj objavi

Američka glumica i model, Emily Ratajkowski (30) poznata je po objavljivanju izazovnih fotografija u kupaćim kostimima. U čast svog rođendana objavila je seriju takvih fotografija, na kojima drži tromjesečnog sina Sylvestra Apolla. Dok bi inače pažnju privuklo njeno tijelo, ovaj put svi su se fokusirali na to kako Emily drži dijete, prenosi 24sata.hr. Na fotografijama Emily, još poznata kao Emrata, sina pridržava rukom uz bok, ali je većinu njenih pratilaca uznemirilo što mu ne pridržava vrat i glavu.

Rođendanska večer s partnerom za putovanja iz snova – dodala je kao opis manekenka.

Glumica je uskoro onemogućila komentarisanje ispod objave, ali su se njeni kritičari brzo s Instagrama premjestili na Twitter kako bi jasno i glasno iskazali svoju nevjericu i pritom se narugali Emily. – Emrata dijete drži kao da je peškir za plažu i zatim ugasi komentare – komentarisala je jedna osoba slijed događaja. Drugi su je isto upitali zašto je to napravila, ali se glumica nije oglasila.

– Emrata nosi tu jadnu bebu kao da je je*ena torbica – našalili su se na Twitteru.

– Emrata je pokušala prepraviti način na koji se drže bebe, ali društvo nije bilo spremno – napisao je drugi Twitteraš.

– Znate onu nervozu koju osjećate kad vidite malu djecu koja razvlače svoje ljubimce? Tako se ja osjećam kad vidim kako Emily Ratajkowski drži živa bića – rekao je neko i dodao fotografije Emily sa sinom i s malim psom u rukama.

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Za ovu torbicu u obliku stolice potrebno je izdvojiti 700 eura

Pri našem pregledu modnih noviteta nerijetko naiđemo na doista neobične modne dodatke.

Prisjetimo se samo Moschinovih torbica izvedenih u obliku ‘francuza’ i kroasana za koje je potrebno izdvojiti 360 eura. Nadalje, veliku pažnju izazvala je i Louis Vuitton torbica u obliku aviona koja je procijenjena na 3220 eura. Da, cijena ove torbice doseže više i od cijene nekih pravih aviona.

Premda neobični, prethodno spomenuti primjeri su ipak bili (koliko- toliko) praktični. No, torbica koju smo pronašli u kolekciji američkog modnog brenda Area daleko je od toga. Riječ je zapravo o stolici! Doduše umanjenoj verziji metalne stolice ukrašene kristalima i dugačkim lancem koji omogućava nošenje preko tijela. Za nju je potrebno izdvojiti  oko 700 eura.

Kako bi si osigurali svoj dio medijskog kolača, modni brendovi su skloniji pribjeći ovakvom tipu promocije, koji uključuje predstavljanje neobičnih komada za koje vjeruju da će im osigurati toliko željenih 5 minuta slave. (miss7.24sata.hr)

Nastavite čitati

Top pet