Posjetite

Gastro

Tiramisu kolač: Lagan za napraviti, a još lakši za pojesti

Hajrudin Šišić, poznatiji pod imenom Harry Cooper, nam donosi recept za ukusni Tiramisu kolač.

Sastojci:

400g piškota

500g mascarpone sira

1dcl espresso kafe

120g šećera u prahu

4 žumanjca

200ml vrhnja za šlag/kreme

Priprema:

Mikserom mutiti žumanjce i dodavati postepeno šećer u prahu, kašiku po kašiku. Dok ne dobijete blijedo žutu kremu. U kremu dodati cijeli mascarpone sir i nastaviti mutiti dok se cijela smjesa ne sjedini.

Piškote kratko umočiti u kafu i poredati u posudu u kojoj želite pripremiti tiramisu.

Preko prvog sloja piskota mazati 1/3 kreme. Te ovaj korak ponoviti 2 puta. Tako da dobijemo 3 sloja piškota i kreme.

Umutiti šlag/kremu te premazati preko posljednjeg sloja. Dekorisati kakaaom u prahu preko šlaga.

Ostaviti minimalno 2h u frižideru da se sve ohladi i stegne. (week.ba)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Gastro

Praznične meze kojima ćeš oduševiti goste

Meze su sastavni dio mediteranske, bliskoistočne i balkanske kuhinje.

Ova se riječ nalazi u svim kuhinjama bivšeg Osmanskog Carstva, a nastala je od turske riječi koja znači zalogaj ili predjelo.

Nekad davno hrana se u dvorcima pohranjivala u ogromnim, najčešće podzemnim ostavama, a čak je i običan narod  hranu spremao u špajz, pušnice, konobe… Život u gradu ne trpi razbacivanje prostorom, no to ne znači da se moraš odreći slasnog zalogaja, iako ti sa stropa ne visi pršut, kulen, kobasice,  i šunke, niti ti na policama dozrijevali sirevi i kajmak.

Week.ba vam donosi  nekoliko super ideja za praznične meze.

Nastavite čitati

Gastro

Brza kreker torta koju svi obožavaju

Sastojci:

500 g krekera
čaša jogurta
150 g rendanog sira
150 g rendane šunke
150 g majoneza
2 pavlake

Priprema:

Sjedinite sir, šunku, pavlaku i majonezu. U dublji sud (može i pleh) četvrtastog oblika poredajte red krekera umočenih u jogurt, preko njih polovinu fila, pa opet krekere, pa fil i na kraju krekere. Ostavite u frižider, najbolje da prenoći.

Nastavite čitati

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Top pet