Jednostavan recept za savršen ručak iz kuhinje week.ba.
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 veliki luk, sitno mljeven
1/4 šolje sitno sjeckane zelene paprike
4 režnja bijelog luka, sitno mljevenog
1 kilogram faširanog goveđeg mesa
1 1/2 kašičice soli
2 kašike svježeg crnog bibera
1 kašika sušenog bilja (origano, bosiljak, ruzmarin)
1kašika paste od paradajza
4 šolje pasiranog paradajza (2 x 14,5 Oz konzerve ILI 1 28 Oz)
1 kašika šećera
2-3 cijela klinčića
2 šolje vode ili zaliha po vašem izboru
1 paket kuhane tjestenine po vašem izboru, plus 1/2 šolje rezervisane vode za tjesteninu.
Za posluživanje: svježi peršun, burrata sir ili mozzarela, narezana crna paprika i maslinovo ulje
Smjernice:
Luk, zelenu papriku i bijeli luk dinstati na maslinovim uljem u velikom loncu s velikim dnom dok luk ne postane proziran (10 minuta). Dodajte mljevenu govedinu, dinstajte 5 minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte so, biber, začinsko bilje i pastu od paradajza. Nastavite kuhati uz miješanje, 10 minuta.
Dodajte pasirani paradajz, šećer i vodu – Uključite vatru na tiho i kuhajte 45 minuta do 1 sat, miješajući. Umak bi se trebao malo smanjiti i postati tamnije boje.
Umak dodajte kuhanom tjestenini i vrlo lagano miješajte s toplinom na najnižoj postavci. Dodajte malo vode za tjesteninu da je malo razblaži, a zatim pustite da se kuha još 5 minuta i dodajte neobveznu kašiku maslaca kako bi umak blistao.
Posložite i pospite komadiće burrata sira ili mozzarele, svježim biberom, maslinovim uljem i svježim peršunom.
Prijatno!