Posjetite

Gastro

Recept dana: Pasta sa buratta sirom i mesom

Jednostavan recept za savršen ručak iz kuhinje week.ba. 

Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja
1 veliki luk, sitno mljeven
1/4 šolje sitno sjeckane zelene paprike
4 režnja bijelog luka, sitno mljevenog
1 kilogram faširanog goveđeg mesa
1 1/2 kašičice soli
2 kašike svježeg crnog bibera
1 kašika  sušenog bilja (origano, bosiljak, ruzmarin)
1kašika paste od paradajza
4 šolje pasiranog paradajza (2 x 14,5 Oz konzerve ILI 1 28 Oz)
1 kašika šećera
2-3 cijela klinčića
2 šolje vode ili zaliha po vašem izboru

1 paket kuhane tjestenine po vašem izboru, plus 1/2 šolje  rezervisane vode za tjesteninu.
Za posluživanje: svježi peršun, burrata sir ili mozzarela, narezana crna paprika i maslinovo ulje

Smjernice:

Luk, zelenu papriku i bijeli luk dinstati na maslinovim uljem u velikom loncu s velikim dnom dok luk ne postane proziran (10 minuta). Dodajte mljevenu govedinu, dinstajte 5 minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte so, biber, začinsko bilje i pastu od paradajza. Nastavite kuhati uz miješanje, 10 minuta.

Dodajte pasirani paradajz, šećer i vodu  – Uključite vatru na tiho i kuhajte  45 minuta do 1 sat, miješajući. Umak bi se trebao malo smanjiti i postati tamnije boje.

Umak dodajte kuhanom tjestenini i vrlo lagano miješajte s toplinom na najnižoj postavci. Dodajte malo vode za tjesteninu da je malo razblaži, a zatim  pustite da se kuha još 5 minuta i dodajte neobveznu kašiku maslaca kako bi umak blistao.

Posložite i pospite komadiće burrata sira ili mozzarele, svježim biberom, maslinovim uljem i svježim peršunom.

Prijatno!

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Gastro

Kolač od tikvica sa bananom

Ovaj kolač od banane s tikvicama je mekan i ukusan i najbolji je recept od tikvica koji sam ikad imao. Karamel glazura na vrhu daje tako fantastičan ukus. 

Sastojci

1/2 šolje maslaca, rastopljeni
1 i 1/2 šolje smeđeg šećera
1/2 šolje pasirane zrele banane
1/4 šolje pavlake
1 veliko jaje
2 kašičice ekstrakta vanilije
2 šolje rendanih tikvica
2 šolje brašna za sve namjene
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice muškatnog oraščića

Preliv 

1/4 šolje maslaca, omekšan
1/4 šolje preliva od karamele
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice cimeta
2 1/4 šolje šećera u prahu
1/4 šolje šlaga

Instrukcije

Zagrijte rernu na 350 stepeni. Poprskajte posudu za pečenje dimenzija 9×13 s neprianjajućim sprejem za pečenje.
Istucite maslac i šećer dok se ne pomiješaju. Dodajte bananu, pavlaku, jaje i vaniliju i ponovo promiješajte. Umiješajte tikvice.
Pomiješajte brašno, so, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić. Polako dodajte suhe sastojke i tucite dok se ne pomiješaju.
Stavite u tepsiju. Pecite 35-37 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu uglavnom ne izađe čista.
Izvadite i pustite da se potpuno ohladi.
Istucite maslac dok ne postane kremast. Dodajte preliv od karamele, sol i cimet i ponovo miješajte.
Dodajte šećer u prahu i  šlag dok se sve ne umiješa. Miješajte na srednje jakoj temperaturi dok ne postane lagano i pahuljasto.
Glazuru rasporedite po ohlađenom kolaču. Izrezati na 24 kvadrata. Čuvati u zatvorenoj posudi.

Nastavite čitati

Gastro

Majka otkrila odličan trik: Evo kako ispeći tri pizze odjednom u istoj pećnici

Pečenje pizze za porodicu trebao bi biti brz obrok, ali ponekad na kraju potraje dugo, jer jednostavno nemate dovoljno mjesta u pećnici.

Zbog okruglog oblika, na rešetku obično možete staviti samo jednu odjednom. No, jedna mama je otkrila svoj trik kako na jednoj rešetki peče tri pizze, ali i ukusan čips ispod njih. prenosi metro.co.uk. Objavljujući u Facebook grupi, pokazala je kako smrznute pizze prereže na pola, a zatim ih rasporedi po pećnici kako bi maksimizirala prostor. – Majčin trik. Napravite tri pizze u pećnici, sve na istoj rešetki, tako da ih prepolovite dok su još zamrznute! Jednostavno ih narežite i rasporedite po rešetci, tako na drugoj imate mjesta za druge stvari? Savršeno za one koji imaju veće obitelji poput mene – napisala je.

Dodala je da za smrznute ne trebate posudu za pečenje jer neće potonuti kroz rešetku, ali za svježu pizzu svakako dodajte posudu za pečenje. Nakon što se pizze ispeku, možete ih narezati i nitko neće ni primijetiti da su pečene drugačije.  To znači da vaša porodica može sjesti i uživati ​​odjednom u pizzi, umjesto da ih morate peći jednu po jednu.

Nastavite čitati

Top pet