Posjetite

Gastro

Medena pita: Recept sa samo dvije kore koji olakšava izradu omiljenog kolača

Medena pita jedan je od popularnijih prazničnih  kolača.

Postoji mnogo varijanti recepta za medenu pitu, a mnoge od njih zapravo su varijacije medovika, obožavanog ruskog deserta. Mi vam danas donosimo varijantu s klasičnim medenim korama i jednostavnom kremom na bazi kiselog i slatkog vrhnja. Ovo je jedna od lakših verzija recepta jer sadrži samo dvije kore koje se nakon pečenja režu na više dijelova.

Sastojci za kore:

– 400 g glatkog brašna
– 3 velike kašike meda
– 6 velikih kašika ulja
– 80 g šećera
– 1 veliko jaja
– 1 mala kačikica sode za kolače
– prstohvat soli

Sastojci za kremu:

– 500 g kiselog vrhnja
– 200 g slatkog vrhnja
– 100 g šećera u prahu

Medena pita – priprema:

– Pomiješajte brašno sa sodom i soli. U zdjelu za kuhanje ubacite med, šećer i ulje. Stavite zdjelu na laganu vatru i miješajte dok se šećer u potpunosti ne otopi pa maknite s vatre. U brašnu napravite malu rupu, ubacite smjesu meda, šećera i ulja, dodajte razmućeno jaje i zatim zamijesite glatko tijesto. Stavite ga u hladnjak na 15 minuta da malo odmori.

– Nakon hlađenja podijelite tijesto na dva dijela. Možete ga i izvagati kako biste dobili jednake dijelove. Na masnom papiru za pečenje razvaljajte dvije velike kore u veličini papira i potom ih probodite viljuškom ili čačkalicom po cijeloj površini. Ne brinite ako nakon valjanja neće izgledati jednako jer nakon pečenja rubove možete poravnati nožem. Kore pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 7-8 minuta, dok lagano ne potamne. Nakon pečenja u potpunosti ih ohladite.

Pripremite kremu. Slatko vrhnje tucite sa šećerom u prahu dok se ne poveže u glatku smjesu. U drugoj posudi mikserom malo razradite kiselo vrhnje i zatim ga dodajte drugoj smjesi i povežite je.

– Sada krenite na filanje pite. Kore prerežite na tri jednaka dijela, po širini li dužini, ovisno o tome koliko dugačak kolač želite. Tako ćete dobiti šest kora. Jednu odmah odvojite i razmrvite ili sameljite na sitno jer će te slatke poslužiti kao posljednji ukrasni sloj. Stavite jednu koru na tacnu, premažite je kremom, na nju stavite drugu koru i tako redom dok ne potrošite sve kore. Zadnju koru također premažite kremom i potom po kremi posipajte mrvice. Možete i cijeli kolač izvana na kraju premazati kremom pa ukrasiti mrvicama, ovisno o svojoj želji.
– Kolač zatim stavite u frižider preko noći. Mora mirovati barem 12 sati kako bi se slegao i kako bi se kore i krema lijepo spojile.(zadovoljna.hr)

Gastro

Cheesecake kuglice: Najlakši recept za fini desert od samo četiri sastojka

Cheesecake ili torta od sira omiljen je desert brojnim damama diljem svijeta.

Riječ je o vrlo fleksibilnoj poslastici koja se slaže sa šumskim voćem, orašastim plodovima i čokoladom. Najbolje od svega? Postoje verzije i bez pečenja u rerni koje se vrlo lako pripremaju i u vlastitom domu.

Mi vam nudimo recept za najjednostavniji cheesecake u obliku kuglica, kod kojih je najteži zadatak čekanje da se stisnu u hladnjaku i budu spremne za konzumaciju.

Sastojci za cheesecake kuglice:

– 200 grama sirnog namaza
– 100 grama mljevenih keksa
– 25 grama šećera u prahu
– bijela čokolada za preljev

Cheesecake kuglice – priprema: 

Izvadite sirni namaz iz hladnjaka oko pola sata prije pripreme da malo omekša.

Izmiksajte ga sa šećerom dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.

Pomiješajte usitnjene kekse s kremom. Poslužiti se možete različitim vrstama – od čajnih kolutića do petit keksa, koje biste i inače koristili za pripremu cheesecakea.

Stavite smjesu u frižider na barem sat vremena da se stisne.

Podijelite ohlađenu smjesu na manje kuglice. Stavite ih u zamrzivač na pola sata do sat vremena.

Na pari ili u mikrovalnoj  rastopite bijelu čokoladu pa je prelijte preko ohlađenih kuglica cheesecakea. Vratite kuglice u zamrzivač da se čokolada stisne do kraja, a potom ih stavite u kutiju i držite u hladnjaku.

Poslužite se kada vas uhvati želja za slatkim.

Nastavite čitati

Gastro

Recept za smjesu s kojom možete napraviti sedam vrsta kolača

Da li ste znali da možete da napravite tacnu punu kolača sa samo jednom smjesom?

Nataša Pralica s bloga Natašine slastice podijelila je svoju omiljenu smjesu za pripremu kolača bez pečenja, s kojom se može pripremiti čak sedam različitih poslastica, piše Cdm.

U osnovnu smjesu ide mljeveni keks, a Nataša ih priprema s tvrđim keksom od maslaca poput Petita. U njih se umiješa malo šećera u prahu, mlijeka i maslaca te zabava može da počne.

Ovi kolačići idealni su za praznike, ali i za bilo koju drugu vrstu proslave.

Osnovna smjesa za brze kolače:

940 g mljevenog keksa
320 g šećera u prahu
400 ml mlijeka
450 g margarina ili maslaca
2 vanilin šećera

Priprema osnovne smjese za kolače:

U velikoj posudi pomiješajte mljeveni keks poput Petita sa šećerom i vanilin šećerom. U sredini napravite rupu pa u nju ulijte mlijeko i rastopljeni margarin ili maslac.

Sve dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Osnovnu smjesu možete da napravite i rukama.

Upotrebite osnovnu smjesu za pripremu jedne od ovih sedam prazničnih poslastica: tougliće sa žele bombonama, oblande sa Jafom, slatke košnice, kuglice sa kokosom i Euro kremom, kuglice sa napolitankama i lješnikom, rolat sa čokolandim bananicama i kolač sa Oreom.

Nastavite čitati

Gastro

Otkrili smo koje namirnice trebamo a koje ne trebamo prati prije kuhanja

Neki ljudi misle da bi kuhinja trebala biti besprijekorna – suđe bi trebalo biti oprano, a svo voće i povrće razvrstano po veličini, piše Bright Side

No, neke namirnice, uključujući povrće, ne bi se smjele ni prati. Odlučili smo saznati šta bismo trebali čistiti i namakati, a šta ne, prenosi Week.ba.

Ne perite jaja

Jaja je potrebno  oprati neposredno prije kuhanja, ali ako ćete ih kasnije koristiti, nemojte to činiti, čak ni ako su kupljena u supermarketu ili kod poljoprivrednika. Neoprana jaja mogu se čuvati na sobnoj temperaturi nekoliko sedmica, a oprana se stavljaju odmah u frižider.

Ne perite sirovo meso

Naše majke i bake učile su nas prati sirovo meso. Danas meso kupujemo u trgovinama i na farmama gdje se uvijek poštuju stroga pravila, a perad, svinjetina i govedina peru se tokom proizvodnje.

Još jedan razlog da ne perete meso je taj što se bakterije koje žive na površini mogu proširiti na kožu i kuhinjsku radnu površinu te potencijalno završiti u vašim obrocima. Ako kuhate neoprano meso, sve bakterije će uginuti zbog topline.

Nemojte prati luk

Luk je prekriven ljuskom, pa ga nema potrebe prati.

Ne perite gljive

Wash vegetables under running water

Malo ljudi zna da se gljive prije kuhanja ne smiju  prati . Raspast će se i izgubiti okus ako na njih padne previše vode. Bolje ih je odmah skuhati ako na njima nema komadića zemlje. Eventualnu prljavštinu možete ukloniti suhim ubrusom.

Rižu nemojte prati, već je potopite u prokuhanu vodu

Mnogi misle da prije kuhanja rižu treba oprati dok voda ne postane prozirna. Ali stvar je u tome da će se sav prirodni škrob koji je dobar za vas također  isprati. Zato su se naučnici dosjetili kako ukloniti prljavštinu i sačuvati sva dobra svojstva: ubacite neopranu rižu u kipuću vodu, a nakon 5 minuta procijedite vodu, dodajte svježu vodu i kuhajte rižu dok ne bude gotova.

Operite začinske biljke

Začinske biljke treba  prati u nekoliko koraka. Prvo  operite hladnom vodom iz slavine kako biste uklonili svu vidljivu prljavštinu. Nakon toga ih potopite u vodu i pričekajte da se pijesak slegne na dno. Operite ga  neposredno prije kuhanja.

Operite orahe

Suho voće i orašaste plodove treba oprati, a u nekim slučajevima čak i nakiseliti. Često se spremaju u vrećice, a zatim stavljaju u pojedinačne pakete. Tamo se orasi i suho voće posipaju posebnim hemikalijama koje sprječavaju pojavu plijesni.

Dagnje operite

Dagnje bismo trebali oprati, čak i kada kupujemo smrznute ili pakirane u vakuumu. Ne radi se o virusima i bakterijama. One samo mogu imati ostatke ljuske koji bi mogli oštetiti vaše zube ili usta.

Konzervirano povrće oprati

Malo ljudi to zna, ali konzervirani grašak i kukuruz treba oprati prije kuhanja. Stvar je u tome što sadrže proizvod s previše soli i škroba. Pranje će vam pomoći da se riješite okusa željeza.

Nastavite čitati

Top pet