Posjetite

Gastro

Recept dana: Sočne posne pljeskavice na bakin način

Uživajte u fantastičnom ukusu ovoga jela koje se spremaju za samo pola sata.

Sastojci:

150 g kuhane riže
1 veći krompir
1 veća glavica luka
4 češnja češnjaka
3 kašike mljevenih pšeničnih pahuljica
3 kašike mljevenog sezama
3 kašike mljevenih sjemenki suncokreta
3 kašike mljevenih sjemenki lana
mljevena paprika
krušne mrvice
sol
biber
origano
majčina dušica

Priprema:

U kuhanu rižu dodajte krompir, mljeveni luk i češnjak. Dodajte mljevene pšenične pahuljice, te mljevene sjemenke sezama, suncokreta i lana. Ubacite mljevenu papriku, sol, biber, origano i majčinu dušicu.

Sve dobro izjednačite i napravite pljeskavice pa ih provucite kroz krušne mrvice.

Možete peći u rerni na 200 stepeni oko pola sata ili pržiti na ulju.

Naposljetku, izvadite pljeskavice na papirnu salvetu da upije višak masnoće te poslužite sa salatom i/ili svojim omiljenim prilogom.

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Gastro

Praznične meze kojima ćeš oduševiti goste

Meze su sastavni dio mediteranske, bliskoistočne i balkanske kuhinje.

Ova se riječ nalazi u svim kuhinjama bivšeg Osmanskog Carstva, a nastala je od turske riječi koja znači zalogaj ili predjelo.

Nekad davno hrana se u dvorcima pohranjivala u ogromnim, najčešće podzemnim ostavama, a čak je i običan narod  hranu spremao u špajz, pušnice, konobe… Život u gradu ne trpi razbacivanje prostorom, no to ne znači da se moraš odreći slasnog zalogaja, iako ti sa stropa ne visi pršut, kulen, kobasice,  i šunke, niti ti na policama dozrijevali sirevi i kajmak.

Week.ba vam donosi  nekoliko super ideja za praznične meze.

Nastavite čitati

Gastro

Brza kreker torta koju svi obožavaju

Sastojci:

500 g krekera
čaša jogurta
150 g rendanog sira
150 g rendane šunke
150 g majoneza
2 pavlake

Priprema:

Sjedinite sir, šunku, pavlaku i majonezu. U dublji sud (može i pleh) četvrtastog oblika poredajte red krekera umočenih u jogurt, preko njih polovinu fila, pa opet krekere, pa fil i na kraju krekere. Ostavite u frižider, najbolje da prenoći.

Nastavite čitati

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Top pet