Posjetite

Gastro

Genijalna čokoladna jaja ove kreativke oduševila Instagram

Martina s bloga Mako.land  umjesto klasičnih uskršnjih jaja, svoj blagdanski sto odlučila ukrasiti posve neobičnom čokoladnom poslasticom. Imaju baš sve što jedan uskršnji slatkiš treba imati – čak dvije vrste čokolade, bombone, a i priprema je nevjerojatno jednostavna. Martina je na svom blogu i svom Instagram profilu podijelila detaljniji postupak pripreme ovih genijalnih čoko ukrasa, a mi ga prenosimo u potpunosti.

Postupak je toliko brz i jednostavan da vam tutorial ne treba.

I. Na pari/u mikrovalnoj pećnici rastopi mliječnu/tamnu čokoladu. Na posudu s kipućom vodom, uz vrlo laganu vatru, stavi zdjelu s običnom mliječnom ili tamnom čokoladom istrganom na kockice. Ja čokolade uvijek radim s običnom mliječnom čokoladom jer nisam primijetila potrebu da kupujem višestruko skuplje čokoladne mrvice i sl. čokolade namijenjen baš za kuhanje. Za veliku posudu za pečenje trebalo mi je cca 3-4 cijele čokolade.

II. Otopljenu čokoladu izli pa špatulom ravnomjerno rasporedi i lagano poravnaj

III. Ostavi par minuta dok se malo ne stegne no ostane mekana na dodir

IV. Ponovi prvi korak s 1 -2 bijele čokolade

V. Ostavi minutu dvije dok se malo ne stegne i prestane biti jako tekuća

VI. Kašikom na mliječnu čokoladu kapaj veće kapljice otopljene bijele čokolade

Genijalna stvar kod ovih čokoladnih jaja je da ne možete pogriješiti jer jaja na oko ima svakakvih. Kapljice bijele čokolade mogu biti okrugle, nepravilne, veće ili manje, a niti slučajne kape između neće izgledati loše. Osim toga, kašikom možete svaku kapljicu malo ispraviti ili povećati jer su obje čokolade i dalje tekuće. Primjer, meni se svidio onaj nepravilan izgled klasičnog jaja na oko, pa sam pojedine kapljice kašikom malo izduljila.

VII. U kapljice bijele čokolade utisni čokoladne bombone u žutoj ili narandžastoj boji.

Iako ovaj korak možete zamijeniti i nekom kombinacijom jestivih boja i sl., ovi mi se žuti bombončići čine kao najbrži izbor.

VIII. Čokoladna jaja ostavi da se u cijelosti stegnu. Nakon par minuta posudu ubaci u frižider  da se čokolada u cijelosti stegne prije rezanja. Izbjegavajte zamrzivač jer bi čokolada mogla pobijeliti.

IX. U cijelosti stegnutu čokoladu, oštrim i dugim nožem razreži na kvadratiće /pravougaonike. Stegnutu čokoladu možeš rezati na jednake ili nejednake komade, manje ili veće, a možete je i trgati pa dobiti različite oblike.

Grešaka nema. Kako sam htjela izbjeći da se čokolada pretrgne na mjestima gdje se nalaze jaja na oko, išla sam sigurnijom verzijom pa nožem rezala pravougaonike  od cca 5×8 cm. Čokoladna jaja složena u celofan i zavezana vrpcom ili male staklenke napunjene ovakvim čokoladnim jajima bit će najoriginalniji znak pažnje porodici i prijateljima, a veća staklenka puna ovih posebnih čokoladnih jaja na stolu bit će odlična zamjena klasičnim uskrsnim keksićima koje inače nudite gostima.(gastro.hr)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Gastro

Recept za ukusne, domaće njoke

Ove ukusne njoke, možete isprobati  već danas.  Najbolje će prijati uz neki bogati, mesni umak!

Njoke možete nježno razvaljati preko ribeža da bi se na površini stvorile rupice koje će lijepo upiti umak, a kuhajte ih kad je meso već gotovo da budu tople kod serviranja.

Sastojci:

4 veća krompira (crvena), oko 600-700 g
glatkog bijelog brašna po potrebi, otprilike 150 g
1 jaje
1 puna kašika maslaca
sol

Priprema:

Krompire kuhajte s korom 1 sat ili manje (probajte vijuškom jesu li gotovi). Ogulite ih i dok su još topli pasirajte ili zgnječite viljuškom. Stavite ih u zdjelu, posolite, dodajte maslac i jaje i prstima dobro zgnječite da se sve dobro poveže. Sipajte brašno dok ne dobijete mekanu kuglu koju možete primiti a da se ne lijepi za prste. Nemojte odmah usuti svu količinu brašna, lako ćete dodati kasnije. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu pa lagano zamijesite i formirajte kuglu. Podijelite je na 4 dijela pa svaki razvaljajte u oblik tankog valjka.

Narežite njoke. Zadnja faza nije potrebna ako ne želite, a to je ovaj postupak valjanja njoki preko ribeža. Na ovaj način njoki dobiju rupice i udubinu kako bi se umak s kojim ih miješate bolje povezao s njokima. Tako su puno sočniji i ukusniji.

Njoke kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu (oko 2-3 minute). Vadite ih cjedilom i stavljajte u zdjelu. Čim ih izvadite iz vode dodajte malo umaka i promiješajte kako se ne bi zalijepile ili ih samo prelijte s malo maslaca ili maslinova ulja. (Večernjilist)

Nastavite čitati

Gastro

Brza i ukusna italijanska pasta: Ručak na stolu za 20 minuta

U slučaju da vam je ponestalo ideja ili vam je potrebna jedna za brzinski ručak za cijelu porodicu, predstavljamo ovaj ukusni recept.

Ljubitelji italijanske kuhinje bit će oduševljeni autentičnim ukusom i kremastom teksturom sosa uz tjesteninu. S druge strane, ako nemate mnogo vremena, bićete prezadovoljni što ste za samo 20 minuta napravili preukusan ručak koji može čak da se pripremi i unaprijed.

Evo kako da napravite italijansku pastu u sosu od mesa i paradajza.

Sastojci:

oko 400 grama tjestenine po želji
100 grama junećeg mljevenog mesa
500 grama paradajza ili paradajz sosa
sitno sjeckani svježi peršun
2 čehna bijelog luka
maslinovo ulje i so po ukusu.

Priprema:

Prema uputstvu na pakovanju, skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi. Dok se kuha, pripremite ostale sastojke da biste uštedjeli vrijeme i brže napravili ručak.

Sitno isjeckajte bijeli luk ili ga narendajte na maloj rendi, a onda ga propržite 1-2 minuta na maslinovom ulju u zagrijanoj tavi. Zatim dodajte mljeveno meso i sitno isjeckani paradajz (ili pasirani paradajz). Sve zajedno krčkajte uz mješanje 15 minuta. Posolite po ukusu dok se kuha.

Prije nego što se tjestenina potpuno skuha (par minuta prije kraja), stavite je u vaš sos, dodajte svježi peršun i kuhajte još nekoliko minuta.

Na kraju poslužite (dobićete oko 2 velike ili 4 prosječne porcije) i narendajte parmezn po želji.

Tajna italijanske tjestenine

Za kuhanje tradicionalne italijanske tjestenine neće vam biti potrebno više od 20 minuta – ne može biti lakše. Zbog toga je idealna za ručak poslije napornog dana ali i za pripremu unaprijed jer može da se čuva u frižideru.

Međutim, ono što je važno za najboji ukus je da koristite svježe povrće. Zato ako nemate pri ruci dobar paradajz, bolje je da koristite konzevirani ili pasirani.

Još jedna tajna je u samoj pripremi. Umjesto da ih kuhate odvojeno i sipate pojedinačno, za autentičan ukus sjedinjenih sastojaka krčkajte tjesteninu i sos zajedno par minuta. (Lepota i zdravlje)

Nastavite čitati

Gastro

Volite seriju Friends? Donosimo recept za Rachelin kolač

Većina ljudi je odgledala poznati američki sitkom, Friends, odnosno Prijatelji u kojem se osim šala i smijeha mogu pronaći i dobri recepti.

Ne možemo zaboraviti epizodu u kojoj Rachel (Jennifer Aniston) priprema Trifle. Epizoda se zove “Ona u kojoj se Ross napušio”.

Monica je organzovala zabavu povodom Dana zahvalnosti i dopušta Rachel da napravi desert. Dvije stranice kuharice, koju Rachel koristi za recept, zapnu zajedno i Rachel na kraju napravi horor situaciju. Od deserta na kraju napravi napola slatku pitu, a napola slanu pitu.

Odlučili smo i s vama podijeliti ovaj zanimljivi recept

Sastojci:

2 šoljice svježih ili smrznutih brusnica
1 šoljica svježih ili smrznutih borovnica
1/2 šoljice šećera
1/2 šoljice vode
1 šoljica ricotta sira od punomasnog mlijeka
4  krem ​​sira, na kockice i omekšalog
1/4 šoljice šećera
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
1 komad (10-3/4 unce) smrznute torte od kilograma, odmrznuta i izrezana na 1/2. kocke

Priprema:

U malom loncu pomiješajte brusnice, borovnice, šećer i vodu i pustite da zavrije, miješajući da se šećer otopi.

Smanjite toplotu te kuhajte nepoklopljeno 5 minuta. Prebacite u manju posudu zatim ohladiti. Stavite u frižider, pokriveno, najmanje 1 sat ili dok se ne ohladi. Stavite ricotta sir, krem ​​sir, šećer i vaniliju u mali procesor hrane. Procesirajte dok ne postane glatko.

U svaku od osam čaša stavite 1 kašiku umaka od bobičastog voća, 1/3 šoljice kockica za kolač, 2 kašike mješavine ricotte i 2 kašike umaka od bobičastog voća.

Ponovite slojeve kolača i sira i prelijte 1 kašikom umaka od bobičastog voća. Stavite u frižider, pokriveno, do posluživanja ili do 2 sata. (TasteofHome)

Nastavite čitati

Top pet