Martina s bloga Mako.land umjesto klasičnih uskršnjih jaja, svoj blagdanski sto odlučila ukrasiti posve neobičnom čokoladnom poslasticom. Imaju baš sve što jedan uskršnji slatkiš treba imati – čak dvije vrste čokolade, bombone, a i priprema je nevjerojatno jednostavna. Martina je na svom blogu i svom Instagram profilu podijelila detaljniji postupak pripreme ovih genijalnih čoko ukrasa, a mi ga prenosimo u potpunosti.
Postupak je toliko brz i jednostavan da vam tutorial ne treba.
I. Na pari/u mikrovalnoj pećnici rastopi mliječnu/tamnu čokoladu. Na posudu s kipućom vodom, uz vrlo laganu vatru, stavi zdjelu s običnom mliječnom ili tamnom čokoladom istrganom na kockice. Ja čokolade uvijek radim s običnom mliječnom čokoladom jer nisam primijetila potrebu da kupujem višestruko skuplje čokoladne mrvice i sl. čokolade namijenjen baš za kuhanje. Za veliku posudu za pečenje trebalo mi je cca 3-4 cijele čokolade.
II. Otopljenu čokoladu izli pa špatulom ravnomjerno rasporedi i lagano poravnaj
III. Ostavi par minuta dok se malo ne stegne no ostane mekana na dodir
IV. Ponovi prvi korak s 1 -2 bijele čokolade
V. Ostavi minutu dvije dok se malo ne stegne i prestane biti jako tekuća
VI. Kašikom na mliječnu čokoladu kapaj veće kapljice otopljene bijele čokolade
Genijalna stvar kod ovih čokoladnih jaja je da ne možete pogriješiti jer jaja na oko ima svakakvih. Kapljice bijele čokolade mogu biti okrugle, nepravilne, veće ili manje, a niti slučajne kape između neće izgledati loše. Osim toga, kašikom možete svaku kapljicu malo ispraviti ili povećati jer su obje čokolade i dalje tekuće. Primjer, meni se svidio onaj nepravilan izgled klasičnog jaja na oko, pa sam pojedine kapljice kašikom malo izduljila.
VII. U kapljice bijele čokolade utisni čokoladne bombone u žutoj ili narandžastoj boji.
Iako ovaj korak možete zamijeniti i nekom kombinacijom jestivih boja i sl., ovi mi se žuti bombončići čine kao najbrži izbor.
VIII. Čokoladna jaja ostavi da se u cijelosti stegnu. Nakon par minuta posudu ubaci u frižider da se čokolada u cijelosti stegne prije rezanja. Izbjegavajte zamrzivač jer bi čokolada mogla pobijeliti.
IX. U cijelosti stegnutu čokoladu, oštrim i dugim nožem razreži na kvadratiće /pravougaonike. Stegnutu čokoladu možeš rezati na jednake ili nejednake komade, manje ili veće, a možete je i trgati pa dobiti različite oblike.
Grešaka nema. Kako sam htjela izbjeći da se čokolada pretrgne na mjestima gdje se nalaze jaja na oko, išla sam sigurnijom verzijom pa nožem rezala pravougaonike od cca 5×8 cm. Čokoladna jaja složena u celofan i zavezana vrpcom ili male staklenke napunjene ovakvim čokoladnim jajima bit će najoriginalniji znak pažnje porodici i prijateljima, a veća staklenka puna ovih posebnih čokoladnih jaja na stolu bit će odlična zamjena klasičnim uskrsnim keksićima koje inače nudite gostima.(gastro.hr)