Posjetite

Gastro

Genijalna čokoladna jaja ove kreativke oduševila Instagram

Martina s bloga Mako.land  umjesto klasičnih uskršnjih jaja, svoj blagdanski sto odlučila ukrasiti posve neobičnom čokoladnom poslasticom. Imaju baš sve što jedan uskršnji slatkiš treba imati – čak dvije vrste čokolade, bombone, a i priprema je nevjerojatno jednostavna. Martina je na svom blogu i svom Instagram profilu podijelila detaljniji postupak pripreme ovih genijalnih čoko ukrasa, a mi ga prenosimo u potpunosti.

Postupak je toliko brz i jednostavan da vam tutorial ne treba.

I. Na pari/u mikrovalnoj pećnici rastopi mliječnu/tamnu čokoladu. Na posudu s kipućom vodom, uz vrlo laganu vatru, stavi zdjelu s običnom mliječnom ili tamnom čokoladom istrganom na kockice. Ja čokolade uvijek radim s običnom mliječnom čokoladom jer nisam primijetila potrebu da kupujem višestruko skuplje čokoladne mrvice i sl. čokolade namijenjen baš za kuhanje. Za veliku posudu za pečenje trebalo mi je cca 3-4 cijele čokolade.

II. Otopljenu čokoladu izli pa špatulom ravnomjerno rasporedi i lagano poravnaj

III. Ostavi par minuta dok se malo ne stegne no ostane mekana na dodir

IV. Ponovi prvi korak s 1 -2 bijele čokolade

V. Ostavi minutu dvije dok se malo ne stegne i prestane biti jako tekuća

VI. Kašikom na mliječnu čokoladu kapaj veće kapljice otopljene bijele čokolade

Genijalna stvar kod ovih čokoladnih jaja je da ne možete pogriješiti jer jaja na oko ima svakakvih. Kapljice bijele čokolade mogu biti okrugle, nepravilne, veće ili manje, a niti slučajne kape između neće izgledati loše. Osim toga, kašikom možete svaku kapljicu malo ispraviti ili povećati jer su obje čokolade i dalje tekuće. Primjer, meni se svidio onaj nepravilan izgled klasičnog jaja na oko, pa sam pojedine kapljice kašikom malo izduljila.

VII. U kapljice bijele čokolade utisni čokoladne bombone u žutoj ili narandžastoj boji.

Iako ovaj korak možete zamijeniti i nekom kombinacijom jestivih boja i sl., ovi mi se žuti bombončići čine kao najbrži izbor.

VIII. Čokoladna jaja ostavi da se u cijelosti stegnu. Nakon par minuta posudu ubaci u frižider  da se čokolada u cijelosti stegne prije rezanja. Izbjegavajte zamrzivač jer bi čokolada mogla pobijeliti.

IX. U cijelosti stegnutu čokoladu, oštrim i dugim nožem razreži na kvadratiće /pravougaonike. Stegnutu čokoladu možeš rezati na jednake ili nejednake komade, manje ili veće, a možete je i trgati pa dobiti različite oblike.

Grešaka nema. Kako sam htjela izbjeći da se čokolada pretrgne na mjestima gdje se nalaze jaja na oko, išla sam sigurnijom verzijom pa nožem rezala pravougaonike  od cca 5×8 cm. Čokoladna jaja složena u celofan i zavezana vrpcom ili male staklenke napunjene ovakvim čokoladnim jajima bit će najoriginalniji znak pažnje porodici i prijateljima, a veća staklenka puna ovih posebnih čokoladnih jaja na stolu bit će odlična zamjena klasičnim uskrsnim keksićima koje inače nudite gostima.(gastro.hr)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Gastro

Kolač od tikvica sa bananom

Ovaj kolač od banane s tikvicama je mekan i ukusan i najbolji je recept od tikvica koji sam ikad imao. Karamel glazura na vrhu daje tako fantastičan ukus. 

Sastojci

1/2 šolje maslaca, rastopljeni
1 i 1/2 šolje smeđeg šećera
1/2 šolje pasirane zrele banane
1/4 šolje pavlake
1 veliko jaje
2 kašičice ekstrakta vanilije
2 šolje rendanih tikvica
2 šolje brašna za sve namjene
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice muškatnog oraščića

Preliv 

1/4 šolje maslaca, omekšan
1/4 šolje preliva od karamele
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice cimeta
2 1/4 šolje šećera u prahu
1/4 šolje šlaga

Instrukcije

Zagrijte rernu na 350 stepeni. Poprskajte posudu za pečenje dimenzija 9×13 s neprianjajućim sprejem za pečenje.
Istucite maslac i šećer dok se ne pomiješaju. Dodajte bananu, pavlaku, jaje i vaniliju i ponovo promiješajte. Umiješajte tikvice.
Pomiješajte brašno, so, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić. Polako dodajte suhe sastojke i tucite dok se ne pomiješaju.
Stavite u tepsiju. Pecite 35-37 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu uglavnom ne izađe čista.
Izvadite i pustite da se potpuno ohladi.
Istucite maslac dok ne postane kremast. Dodajte preliv od karamele, sol i cimet i ponovo miješajte.
Dodajte šećer u prahu i  šlag dok se sve ne umiješa. Miješajte na srednje jakoj temperaturi dok ne postane lagano i pahuljasto.
Glazuru rasporedite po ohlađenom kolaču. Izrezati na 24 kvadrata. Čuvati u zatvorenoj posudi.

Nastavite čitati

Gastro

Majka otkrila odličan trik: Evo kako ispeći tri pizze odjednom u istoj pećnici

Pečenje pizze za porodicu trebao bi biti brz obrok, ali ponekad na kraju potraje dugo, jer jednostavno nemate dovoljno mjesta u pećnici.

Zbog okruglog oblika, na rešetku obično možete staviti samo jednu odjednom. No, jedna mama je otkrila svoj trik kako na jednoj rešetki peče tri pizze, ali i ukusan čips ispod njih. prenosi metro.co.uk. Objavljujući u Facebook grupi, pokazala je kako smrznute pizze prereže na pola, a zatim ih rasporedi po pećnici kako bi maksimizirala prostor. – Majčin trik. Napravite tri pizze u pećnici, sve na istoj rešetki, tako da ih prepolovite dok su još zamrznute! Jednostavno ih narežite i rasporedite po rešetci, tako na drugoj imate mjesta za druge stvari? Savršeno za one koji imaju veće obitelji poput mene – napisala je.

Dodala je da za smrznute ne trebate posudu za pečenje jer neće potonuti kroz rešetku, ali za svježu pizzu svakako dodajte posudu za pečenje. Nakon što se pizze ispeku, možete ih narezati i nitko neće ni primijetiti da su pečene drugačije.  To znači da vaša porodica može sjesti i uživati ​​odjednom u pizzi, umjesto da ih morate peći jednu po jednu.

Nastavite čitati

Top pet