Posjetite

Gastro

Recept dana: rolovane lazanje sa šunkom

Sastojci:

-mekani listovi svježe tjestenine za lazanje (ako nije svježa, moraćete tvrde listove prokuhati kako bi omekšali i bili savitljivi što oduzima malo vremena)
-200 g tanko rezane kuhane pureće  šunke ili vaše omiljene pileće/pureće  salame
-2 paketića topljenog sira u listićima (onog za tople sendviče)
-kečap

Za bechamel:
-100 g maslaca
-7-8 dl mlijeka
-2 dl vrhnja za kuhanje
-2 kašike  kiselog vrhnja
-5 velikih supenih kašika brašna
-vegeta, sol, biber
I još:
-100 g mozzarelle

Priprema:

Svaki list lazanja izrezati na trake debljine cca. 4 cm. Isto tako i šunku i sir. Svaku traku tijesta premazati kečapom, posipati sa malo origana, staviti po traku šunke i sira pa zarolati.Roladice odmah slagati u vatrostalnu posudu premazanu maslacem i redati ih jednu uz drugu kako se ne bi odmotavale.

Zatim napraviti bechamel umak tako se otopi maslac, zatim uz miješanje doda brašno. Uzeti pjenjaču pa miješajući dodavati polako mlijeko. Uz lagano miješanje pustiti da umak zavri i da se počne zgušnjavati  pa dodati vrhnje za kuhanje, začine i na kraju kiselo vrhnje. Kuhati još samo nekoliko minuta (3-4 min)  do gustoće umaka.

Pripremljenim bechamelom preliti roladice od lažanja, po vrhu rasporediti tanko sječenu mozarellu pa peći u rerni na 190ºC 30 minuta. Lazanje su gotove kada na vrhu dobiju lijepu zlaćanu boju.

Poslužiti u posudi u kojoj se peklo, a na tanjir oprezno vaditi zapečenu rolnicu po rolnicu!

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Gastro

Praznične meze kojima ćeš oduševiti goste

Meze su sastavni dio mediteranske, bliskoistočne i balkanske kuhinje.

Ova se riječ nalazi u svim kuhinjama bivšeg Osmanskog Carstva, a nastala je od turske riječi koja znači zalogaj ili predjelo.

Nekad davno hrana se u dvorcima pohranjivala u ogromnim, najčešće podzemnim ostavama, a čak je i običan narod  hranu spremao u špajz, pušnice, konobe… Život u gradu ne trpi razbacivanje prostorom, no to ne znači da se moraš odreći slasnog zalogaja, iako ti sa stropa ne visi pršut, kulen, kobasice,  i šunke, niti ti na policama dozrijevali sirevi i kajmak.

Week.ba vam donosi  nekoliko super ideja za praznične meze.

Nastavite čitati

Gastro

Brza kreker torta koju svi obožavaju

Sastojci:

500 g krekera
čaša jogurta
150 g rendanog sira
150 g rendane šunke
150 g majoneza
2 pavlake

Priprema:

Sjedinite sir, šunku, pavlaku i majonezu. U dublji sud (može i pleh) četvrtastog oblika poredajte red krekera umočenih u jogurt, preko njih polovinu fila, pa opet krekere, pa fil i na kraju krekere. Ostavite u frižider, najbolje da prenoći.

Nastavite čitati

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Top pet