Posjetite

Gastro

Recept dana: Savršen cheescake sa bananom za 20 minuta

Jednostavno se sprema i vrlo brzo je gotov.

Sastojci:

1 i 2/3 šoljice zdrobljenog integralnog keksa

1/4 šoljice šećera

1/2 šoljice rastopljenog maslaca

2/3 šoljice šećera

1/3 šoljice brašna

1 prstohvat soli

2 šoljice mlijeka

3 razmućena žumanca

1 i 1/2 kašičica ekstrakta vanilije

500 grama krem sira sobne temperature

4 isjeckane banane

Priprema:

Zagrijte rernu na 250 stepeni. U veliku posudu dodajte keks i 1/4 šoljice šećera i dobro promiješajte. Dodajte maslac i opet dobro promiješajte, pa stavite u kalup za torte ili pite i utisnite. Pecite oko sedam minuta, odnosno dok ne dobije boju, a potom dobro ohladite.

Da bi napravili puding od vanilije, u loncu zajedno umutite zajedno 2/3 šoljice šećera s brašnom i solju, pa polako dolivajte mlijeko u koje ste prethodno umutili žumanca tako da smjesa bude glatka, pa kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Zatim uklonite sa šporeta i dodajte ekstrakt vanilije. Krem sir dobro izradite tako da bude gladak i kremast, pa ga dodajte u puding i dobro promiješajte.

Ranije ispečenu podlogu prekrijte dijelom nasječenih banana, prelijte dijelom pudinga i tako dok sve ne potrošite. Završni sloj neka bude puding. Za samu pripremu će vam trebati 20-ak minuta.

Potom kolač treba staviti na hlađenje kako bi bio savršen za jelo. Možete ga ostaviti u frižideru nekoliko sati ili čak preko noći.

Prijatno!

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Gastro

Praznične meze kojima ćeš oduševiti goste

Meze su sastavni dio mediteranske, bliskoistočne i balkanske kuhinje.

Ova se riječ nalazi u svim kuhinjama bivšeg Osmanskog Carstva, a nastala je od turske riječi koja znači zalogaj ili predjelo.

Nekad davno hrana se u dvorcima pohranjivala u ogromnim, najčešće podzemnim ostavama, a čak je i običan narod  hranu spremao u špajz, pušnice, konobe… Život u gradu ne trpi razbacivanje prostorom, no to ne znači da se moraš odreći slasnog zalogaja, iako ti sa stropa ne visi pršut, kulen, kobasice,  i šunke, niti ti na policama dozrijevali sirevi i kajmak.

Week.ba vam donosi  nekoliko super ideja za praznične meze.

Nastavite čitati

Gastro

Brza kreker torta koju svi obožavaju

Sastojci:

500 g krekera
čaša jogurta
150 g rendanog sira
150 g rendane šunke
150 g majoneza
2 pavlake

Priprema:

Sjedinite sir, šunku, pavlaku i majonezu. U dublji sud (može i pleh) četvrtastog oblika poredajte red krekera umočenih u jogurt, preko njih polovinu fila, pa opet krekere, pa fil i na kraju krekere. Ostavite u frižider, najbolje da prenoći.

Nastavite čitati

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Top pet