Posjetite

Gastro

Majka otkrila odličan trik: Evo kako ispeći tri pizze odjednom u istoj pećnici

Pečenje pizze za porodicu trebao bi biti brz obrok, ali ponekad na kraju potraje dugo, jer jednostavno nemate dovoljno mjesta u pećnici.

Zbog okruglog oblika, na rešetku obično možete staviti samo jednu odjednom. No, jedna mama je otkrila svoj trik kako na jednoj rešetki peče tri pizze, ali i ukusan čips ispod njih. prenosi metro.co.uk. Objavljujući u Facebook grupi, pokazala je kako smrznute pizze prereže na pola, a zatim ih rasporedi po pećnici kako bi maksimizirala prostor. – Majčin trik. Napravite tri pizze u pećnici, sve na istoj rešetki, tako da ih prepolovite dok su još zamrznute! Jednostavno ih narežite i rasporedite po rešetci, tako na drugoj imate mjesta za druge stvari? Savršeno za one koji imaju veće obitelji poput mene – napisala je.

Dodala je da za smrznute ne trebate posudu za pečenje jer neće potonuti kroz rešetku, ali za svježu pizzu svakako dodajte posudu za pečenje. Nakon što se pizze ispeku, možete ih narezati i nitko neće ni primijetiti da su pečene drugačije.  To znači da vaša porodica može sjesti i uživati ​​odjednom u pizzi, umjesto da ih morate peći jednu po jednu.

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Gastro

Kolač od tikvica sa bananom

Ovaj kolač od banane s tikvicama je mekan i ukusan i najbolji je recept od tikvica koji sam ikad imao. Karamel glazura na vrhu daje tako fantastičan ukus. 

Sastojci

1/2 šolje maslaca, rastopljeni
1 i 1/2 šolje smeđeg šećera
1/2 šolje pasirane zrele banane
1/4 šolje pavlake
1 veliko jaje
2 kašičice ekstrakta vanilije
2 šolje rendanih tikvica
2 šolje brašna za sve namjene
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice muškatnog oraščića

Preliv 

1/4 šolje maslaca, omekšan
1/4 šolje preliva od karamele
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice cimeta
2 1/4 šolje šećera u prahu
1/4 šolje šlaga

Instrukcije

Zagrijte rernu na 350 stepeni. Poprskajte posudu za pečenje dimenzija 9×13 s neprianjajućim sprejem za pečenje.
Istucite maslac i šećer dok se ne pomiješaju. Dodajte bananu, pavlaku, jaje i vaniliju i ponovo promiješajte. Umiješajte tikvice.
Pomiješajte brašno, so, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić. Polako dodajte suhe sastojke i tucite dok se ne pomiješaju.
Stavite u tepsiju. Pecite 35-37 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu uglavnom ne izađe čista.
Izvadite i pustite da se potpuno ohladi.
Istucite maslac dok ne postane kremast. Dodajte preliv od karamele, sol i cimet i ponovo miješajte.
Dodajte šećer u prahu i  šlag dok se sve ne umiješa. Miješajte na srednje jakoj temperaturi dok ne postane lagano i pahuljasto.
Glazuru rasporedite po ohlađenom kolaču. Izrezati na 24 kvadrata. Čuvati u zatvorenoj posudi.

Nastavite čitati

Gastro

Želja za određenom hranom ima svoje značenje

Dešava li vam se da odete na spavanje i probudite se sa željom da pojedete ukusni komadić čokolade?

Ovakve žudnje mogu značiti da ste pod stresom, ali prema određenim istraživanjima to može značiti da vam nedostaju određeni vitamini ili hranjivi sastojci, prenosi Bright Side.

Donosimo vam neke od tih želja sa objašnjenjima njihovog značenja

1. Začinjena hrana 

Začinjena hrana ubrzava naš  metabolizma, sastojak koji se naziva kapsaicin može ublažiti bol u zglobovima i mišićima, a može čak i ukloniti simptome migrene.

Začinjena hrana je po prirodi ljuta, a ako je silno želite jesti, to znači da je i vaš organizam vruć. Kada pojedete začinjenu hranu, znojite se više, a isparavanje znoja s kože vas rashlađuje. Neravnoteža u organizmu može biti rezultat problema sa štitnom žlijezdom ili probavom.

2. Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži više kofeina nego limenka kole (oko 30 mg). Ova komponenta pojačava vašu budnost i energiju jer stimuliše centralni nervni  sistem. Dakle, svaki put kadaa se osjećate umorno i pospano, normalno je žudjeti za pločicom čokolade da biste postali produktivniji.

Druga opcija zašto toliko volite tamnu čokoladu je  zato što vam je potreban magnezij. Ipak, istraživači nisu sigurni u to, jer postoje i drugi proizvodi koji sadrže magnezij, poput orašastih plodova.

3. Kikiriki puter

Općenito, maslac od kikirikija nutritivno je bogat. Sadrži  komponentu koja se koristi za proizvodnju lijekova, uglavnom za snižavanje nivoa holesterola. Mogli biste poželjeti i puter od kikirikija zbog nutritivnog nedostatka. Ovaj proizvod je izvor  proteina, antioksidansa, masti, gvožđa, magnezijuma i kalcijuma.

4. Led

Želja za žvakanjem leda često je povezana s nedostatkom željeza. To se može dogoditi sa ili bez anemije. Stvarni razlog žudnje nije jasan, ali postoji sugestija da bi žvakanje leda moglo povećati budnost. Druga manje popularna verzija zašto imate takvu želju su stres i emocionalni problemi.

5. Peciva i kolači 

Peciva su vrlo bogata  ugljikohidratima . Osjećate se zadovoljno nakon što pojedete krišku kolača, jer vam ovoliko kalorija brzo može donijeti puno energije. Istraživanja otkrivaju da je “univerzalno vrijeme za žudnjom za ugljikohidratima” između 15:30 i 17:00 svaki dan, pa budite oprezni u to vrijeme ako ste na posebnoj dijeti.

Također, kada vaše tijelo osjeti želju za hljebom, kolačima ili tjesteninom, nedostaje mu hroma ili azota. A neki istraživači povezuju želju za ugljikohidratima s lošim raspoloženjem i stresom. Jedenje kolača oslobađa hormon sreće zvan serotonin.

6. Meso i hamburgeri

Ako ste odjednom počeli žudjeti za hamburgerima, razmislite o tome šta je to u hamburgeru što želite. To je vjerovatno crveno meso. Prije svega, meso sadrži puno bjelančevina, koje možda vašem tijelu nedostaju. Drugo, crveno meso sadrži željezo, cink i vitamin B .

Također,  istraživanje sugeriše da bi dijeta bogata proteinima mogla biti ključ koji će vam pomoći da izbjegnete pretjerano grickanje i pretilost.

7. Gazirana pića

Moglo bi biti samo pitanje ukusa zašto više volite gazirana pića, umjesto obične vode, kada osjetite žeđ. Ali soda sadrži fosfornu kiselinu koja ometa i izlučuje kalcij i magnezijum iz kostiju. Ako već svakodnevno pijete boce i boce sode, postoji mogućnost da se borite s  unosom ove dvije hranjive tvari. (week.ba)

Nastavite čitati

Top pet