Posjetite

Zdravlje

Kad prestanete konzumirati cigarete, vaše tijelo će ove posljedice osjećati 15 godina

Svi znaju koliko je pušenje štetno. Može uzrokovati rak i nanijeti ozbiljnu štetu srcu i plućima. Prestati pušiti je najbolja stvar koju možete učiniti, ali naučnici kažu da može potrajati i do 15 godina da se tijelo potpuno oporavi od oštećenja nastalih zbog nikotina, duhana i drugih štetnih materija.

Istraživanje koje su sproveli Amerikanci pokazalo je da organizmu treba puno više od prethodno procijenjenih pet godina da se srce potpuno oporavi od pušenja.

Naučnici su analizirali podatke 8700 osoba koji su prikupljani više od 50 godina i došli do zaključka da je potrebno 16 godina za smanjenje rizika od srčanog udara i drugih oblika kardiovaskularnih bolesti.

Proteklih godina pokazalo se da već 20 minuta nakon prestanka pušenja rad srca i krvni pritisak padaju na normalni nivo. Nakon 12 sati od prestanka pušenja, nivo ugljenmonoksida u krvi počinje se stabilizovati, a nakon sedmicu dana se rizik od srčanog udara počinje smanjivati jer krvni sudovi nisu izloženi opasnostima koje nosi pušenje.

Međutim, rizik od bolesti srca postoji puno duže.

“Stvarni rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti se smanjuje, ali kod dugogodišnjih pušača došlo je do promjena na srcu i plućima koje se možda uopšte neće normalizovati”, izjavila je autorka istraživanja Meredith Duncan, piše kolektiv.me.

Učinke pušenja na pluća još je potrebno dodatno istražiti.

“Želimo se ponovo pozabaviti ovom temom, a sada ćemo u ispitivanja uključiti i genetske podatke kako bismo procijenili interakciju gena i navike pušenja za rizik od raka pluća”, dodaje Duncan.

Zdravlje

Trik sa prstima koji eliminiše bijes, tugu i nervozu: Znate li za akupresuru?

Da li ste nervozni, tužni, ljuti, ne usuđujete se da ostvarite svoje ciljeve ili se stalno plašite? Pomozite sebi ovom starom metodom koja ublažava ili čak eliminiše gore pomenuti emocionalni stres za nekoliko minuta.

“Akupresura” je drevna tehnika liječenja koja koristi pritisak na određene dijelove tijela kako bi pokrenula procese samoizlječenja u tijelu. Akupresura je stara više od 5.000 godina i jednostavno “koristeći snagu i osjetljivost prstiju, akupresura efikasno ublažava probleme povezane sa stresom, povećava cirkulaciju krvi, smanjuje bol i idealna je za jačanje imunološkog sistema”.

Ovu jednostavnu energetsku tehniku možete da izvodite bilo gdje i bilo kada, kaže Pam Doremus, američka učiteljica joge i reiki majstorica. Ona objašnjava kako možemo uticati na negativne emocije pritiskom na određene prste:

Palac – zabrinutost

Kažiprst – strah

Srednji prst – ljutnja

Domali prst – tuga

Mali prst – nisko samopouzdanje, neodlučnost, nedostatak hrabrosti za postizanje želja i ciljeva

Kako implementirati ovu metodu?

Da biste se akupresurom oslobodili negativnih emocija, potrebno je da sjedite ili stojite u tišini, dakle – bez razgovora. Izaberite prst kojim pokušavate da utičete na određenu emociju i nježno ga držite 2-5 minuta. Za to vrijeme treba da osjetite puls u prstu, a zatim ga spustite i po želji nastavite do sljedećeg prsta. Sve vrijeme dišite duboko, prenosi City Magazine.

Ako ove emocije osjećate svakodnevno, možete birati sve prste i redovno izvoditi tehniku, kao svojevrsni dnevni jutarnji ili večernji ritual. Tehniku možete izvoditi i na poslu kada vas nešto naljuti, prije ispita, prije ili poslije važnog sastanka. Tehniku možete koristiti i kada ste ljuti zbog emotivne veze ili kada želite da poboljšate samopouzdanje i skupite hrabrost za nove avanture.

Nastavite čitati

Zdravlje

Jedite ga, mažite, pijte jer smanjuje bore

Istraživanje koje je obuhvatilo grupu žena u Americi pokazalo je da uzimanje vitamica C smanjuje bore za 11 posto.

Ovaj vitamin je povezan i sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja.

Naime, drugo istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju veliku količinu citrusa imaju 28 posto manje šansi da dožive infarkt.

Bolje je kada se jede voće, nego pije kao sok. Konzumacijom citrusa utiče se i na smanjen nivo holesterola, pa se savjetuje konzumacija cijele voćke umjesto soka, jer se potrebna supstanca, hesperidin, koja je zaslužna za regulisanje holesterola, nalazi baš u kori u bijeloj opni.

Brojna istraživanja su pokazala da ishrana koja je bogata citrusima štiti od mnogih oboljenja, odnosno od raka, artritisa, srčanih oboljenja i dijabetesa.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Zdravlje

Sok od koprive za jačanje imuniteta kod odraslih i djece: Napravite sami domaći sirup koji osvježava

Umjesto raznih fabrički proizvedenih napitaka za osvježenje, pripremite zdrav sirup kojim ćete jačati i imunitet svog organizma.

Sastojci:

– 100 listova mlade korpive

– 1 kg šećera

– kesica limuntusa

Prelijte vrhove kopriva sa 2-2,5 litara vode.

Poklopite i ostavite preko noći (ili maksimalno 24 sata) da odstoji.

Ocijedite listove, dodajte šećer i promješajte više puta u roku od sat vremena, da se polako rastopi.

Dodajte limuntus (ili sok od 2 limuna), pa sirup procijedite i sipajte u flaše.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Top pet