Posjetite

Zdravlje

Čudotvorni čaj od zobi – svojstva i primjena

Zobeni čaj je neutralnog okusa i obično se pije uz dodatak meda, cimeta, vanilije ili recimo sljeza i kadulje.

Zobeni čaj može se piti i u većim količinama, npr. tako da se ujutro napravi određena količina koja se pije tokom dana.

Čaj od zobi je zdrav, podiže spremnost imunološkog sistema pa ga u zimu pijemo kako se ne bismo razboljeli, a u proljeće kako bismo dobili dodatnu energiju.

Čaj od zobi – ljekovita svojstva

Zob (lat. Avena sativa) je jedna od najbogatijih žitarica kada je riječ o hranjivijim sastojcima. Uz to, sadrži više masnoće od pšenice, ali i više lako probavljivih bjelančevina te ugljikohidrata (posebno škrob i njegove produkte koji su nam potrebni za energiju). Također je bogata vlaknima koja su topljiva u vodi.

Zob možemo pronaći u dva različita oblika, odnosno bez ljuske i u ljusci. Zob čije je sjeme bez ljuske je potrebno očistiti tako da se skinu dlačice sa sjemenke, a zob čije je sjeme u ljusci je potrebno dodatno ljuštiti kako bi se mogle skinuti dlačice sa sjemenke.

U svakom slučaju, dlačice sa sjemenki je obvezno potrebno skinuti i očistiti kada je u pitanju priprema zobi za ljudsku prehranu, a za pripremu čaja od zobi se koristi neoljuštena zob kojoj je sačuvana vanjska ovojnica zbog bolje hranjivosti.

Na primjer, za proizvodnju zobenih pahuljica, žitaricu je potrebno napariti na visokoj temperaturi. No, postoji i tzv. hladni način pripreme istih koji se sastoji samo od prešanja, odnosno bez korištenja pare i visoke temperature. Kod ostalih žitarica ovakav način nije moguć zato što su im sjemenke pretvrde.

Čaj od zobi ima brojna ljekovita svojstva, a u nastavku ćemo ukratko navesti i objasniti samo neka od njih.

Čaj od zobi za mršavljenje

Zob ima najviše hranjivih tvari od svih žitarica, a najmanje kalorija. Uz to, bogata je vitaminom B1, bjelančevinama, ugljikohidratima, fosforom i željezom. Svakodnevno konzumiranje čaja od zobi rezultirat će opskrbom tijela s dovoljno potrebnih hranjivih sastojaka.

Zahvaljujućim sporom oslobađanju energije, držat će Vas duže poletnima i sitima. Drugim riječima, jedna šalica čaja od zobi ujutro će Vas opskrbiti s dovoljno potrebne energije do sljedećeg zdravog obroka, a zahvaljujući topljivim vlaknima će prirodno regulirati razinu šećera u krvi tijekom dana što će djelovati na duži osjećaj sitosti.

Čaj od zobi za bubrege

Svi čajevi potiču rad bubrega, ali čaj od zobi djeluje kao prirodni diuretik upravo zbog topljivih vlakana koja povećavaju volumen stolice i olakšavaju ispražnjavanje te tako djeluju na zdravlje probave.nZobeni čaj podržava rad bubrega na način da potiče izlučivanje viška tekućine iz tijela putem urina što znači da je ujedno dobar čaj od zobi za sterilan urin, ali i za prevenciju pojave hemeroida. Zahvaljujući svemu navedenom, čaj od zobi za urinarne infekcije je definitivno odličan izbor.

Čaj od zobi – holesterol

Zobeni čaj se priprema od zobenih pahuljica koje u ovojnici zrna sadrže izrazito važan betaglukan koji snižava razinu holesterola. On veže na sebe žučne kiseline koje imaju važnu ulogu u nastajanju holesterola u tijelu te ih izbacuje iz organizma.

Osim za snižavanje holesterola, betaglukan je poznat po učinkovitom podizanju imuniteta organizma.

Čaj od zobi za jetru

Čaj od zobi je izrazito dobar za zdravlje jetre. Naime, zob sadrži aminokiseline koje mogu pomoći jetri da proizvede izrazito važan fosfolipid lecitin. Njegova glavna uloga je upravo u odvajanju masnoće iz jetre u probavni sustav.

Drugim riječima, zob sprječava nastajanje masnoća u jetri te djeluje na njezinu detoksikaciju.

Čaj od zobi – dijabetes

Čaj od zobi se često preporučuje dijabetičarima zato što sadrži betaglukan koji djeluje na povećanje tolerancije na glukozu koja se oslobađa iz škroba. Iako sadrži fruktozu u malim količinama, njoj nije potreban inzulin za ulazak u stanice. Upravo zato dijabetičari mogu konzumirati zobeni čaj, a često im se i preporučuje kao i onima s visokim holesterolom te visokim krvnim pritiskom.

Čaj od zobi za živčani sistem

Čaj od zobi je izrazito dobar za osobe koje imaju problema sa živčanim sistemom upravo zato što sadrži masne kiseline, glukozu, fosfor, lecitin i vitamin B1 za pravilan rad neurona.

Čaj od zobi sadrži i alkaloid avenin koji djeluje kao sedativ zbog čega se preporučuje kod umora, iscrpljenosti, nesanice i depresije. Zahvaljujući svojem umirujućem djelovanju na organizam, dobra je za sve one koji se nalaze u stresnim i uznemirujućim okolnostima.

Zdravlje

Kako da prepoznamo kineski bijeli luk: Uzgaja se u kanalizacionim vodama i prodaje se kod nas

Nastasja Nedimović je  influenserka koja se hrabro izborila sa tumorom te nastavila svoju misiju putem profila na Instagramu kroz pružanje podrške i savjeta po pitanju zdravlja i zdravog života. 

Nedavno je podijelila video u kome objašnjava zbog čega je važno da znamo razliku između dvije vrste bijelog luka, tačnije domaćeg i uvezenog.

“Ovo zaista nije bijeli luk, ovo je kineski ‘bijeli luk’. Uvezeni bijeli luk iz Kine se uzgaja u kanalizacionim vodama, a te kanalizacione vode se koriste kao jeftino đubrivo. Zatim se prska hemikalijama da bi se spriječilo klijanje, potom se izbjeljuje hlorom, a nakon toga se po zakonu fumigira metil bromidom. Visoke doze metil bromida mogu oštetetiti respiratorni i centralni nervni sistem i on je opasniji od hlora čak 60 puta. Kroz mnoga ispitivanja ovaj kineski bijeli luk je bio pozitivan na toksične hemikalije, na patogene, na teške metale kao što su olovo, arsen, melamin, ali i na ešerihiju koli –  rekla je ona i dodala da se sve ovo odnosi i na bijeli luk u drugim oblicima, kao što je u prahu ili ulje od bijelog luka”, piše Week.ba.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nastasja Nedimovic (@cancer.influencer)

Kineski bijeli luk ima  nedostatak mrlja od zemljišta, jer kineski je izbjeljivan hlorom. Ima neprirodno bijelu boju, a takođe, kineski bijeli luk ne klija jer je tretiran teškim hemikalijama, dok naš bijeli luk nakon određenog vremena isklija i vide se mladi zeleni izdanci -rekla je.

Kineski bijeli luk ima metalniji ukus i gorči je, a naš bijeli luk, kao što i sami znate, preukusan je – rekla je Nastasija za kraj.

Nastavite čitati

Zdravlje

Šest neobičnih znakova na koje vas tijelo upozorava da nešto nije uredu

Obično se ne brinemo za svoje zdravlje dok nas nešto ne počne mučiti.

Iako čak i najzdraviji ljudi mogu osjetiti povremenu nelagodu, postoje neki tjelesni signali koje ne bismo smjeli zanemariti, piše Brightside. Iako je važno potražiti stručnu pomoć ako vas nešto brine, također je vrijedno obratiti pažnju na načine na koje vam vaše tijelo pokušava dati do znanja da nešto nije u redu.

Vaša stolica pluta

Iako stolica obično tone u WC školjki, postoje određene promjene u vašem tijelu koje mogu uzrokovati da vaša stolica pluta. Neka hrana koju jedete može dovesti do stvaranja plinova u stolici, sprječavajući je da potone. Plutajuća stolica obično nije nešto oko čega biste se trebali brinuti, ali možda biste trebali smanjiti hranu poput graha, mlijeka ili jabuka jer mogu izazvati plinove .

Oči su vam uvijek suhe

Vaše oči mogu biti  suhe i svrbjeti ako provodite previše vremena buljeći u zaslon telefona ili računara. Ali ako primijetite izrazitu suhoću u očima i ustima, to može biti znak upale. Hronična suhoća oka može biti uzrokovana infekcijom u žlijezdama koje luče suze koje proizvode suze i slinu.

Uvijek vam je hladno

Kako vrijeme vani postaje hladnije, potpuno je razumljivo da želimo uključiti grijanje u kući. Ali ako često tražite deku kojom biste se pokrili, to bi mogao biti znak slabe proizvodnje štitne žlijezde. Budući da niske razine hormona štitne usporavaju vaš metabolizam , moglo bi vam biti hladno čak i u toploj prostoriji, prenosi Week.ba.

Kosa vam opada

Iako je savršeno normalno izgubiti nešto kose tokom dana, ako iznenada primijetite puno dlaka na svojoj četki, to bi mogao biti znak da vašem tijelu nedostaje željeza. Ako prehranom ne unosite dovoljno željeza, to bi moglo uticati na vaše tijelo na mnoge načine, uključujući opadanje kose. Pokušajte jesti više hrane bogate željezom, poput crvenog mesa, orašastih plodova i suhih marelica kako biste bili sigurni da ćete unijeti željezo koje vam je potrebno.

Zubi su vam preosjetljivi

Vaši zubi mogu biti osjetljivi na toplu ili hladnu hranu, ali to može biti i znak problema s crijevima. Dentalna erozija i osjetljivost zubi mogu ukazivati ​​na refluks kiseline. Kiselina može oštetiti zaštitni sloj vaše zubne cakline, ali ako vaš stomatolog rano identifikuje problem, lako se može izliječiti.

Stalno ste žedni

Uzimanje dovoljno vode ključno je za naše zdravlje, ali ako ste stalno žedni, to može biti simptom dijabetesa. Budući da dijabetes uzrokuje nakupljanje glukoze u krvi, vaši bubrezi rade pojačano, što zauzvrat dovodi do pojačanog mokrenja i žeđi .

Nastavite čitati

Zdravlje

Trik sa prstima koji eliminiše bijes, tugu i nervozu: Znate li za akupresuru?

Da li ste nervozni, tužni, ljuti, ne usuđujete se da ostvarite svoje ciljeve ili se stalno plašite? Pomozite sebi ovom starom metodom koja ublažava ili čak eliminiše gore pomenuti emocionalni stres za nekoliko minuta.

“Akupresura” je drevna tehnika liječenja koja koristi pritisak na određene dijelove tijela kako bi pokrenula procese samoizlječenja u tijelu. Akupresura je stara više od 5.000 godina i jednostavno “koristeći snagu i osjetljivost prstiju, akupresura efikasno ublažava probleme povezane sa stresom, povećava cirkulaciju krvi, smanjuje bol i idealna je za jačanje imunološkog sistema”.

Ovu jednostavnu energetsku tehniku možete da izvodite bilo gdje i bilo kada, kaže Pam Doremus, američka učiteljica joge i reiki majstorica. Ona objašnjava kako možemo uticati na negativne emocije pritiskom na određene prste:

Palac – zabrinutost

Kažiprst – strah

Srednji prst – ljutnja

Domali prst – tuga

Mali prst – nisko samopouzdanje, neodlučnost, nedostatak hrabrosti za postizanje želja i ciljeva

Kako implementirati ovu metodu?

Da biste se akupresurom oslobodili negativnih emocija, potrebno je da sjedite ili stojite u tišini, dakle – bez razgovora. Izaberite prst kojim pokušavate da utičete na određenu emociju i nježno ga držite 2-5 minuta. Za to vrijeme treba da osjetite puls u prstu, a zatim ga spustite i po želji nastavite do sljedećeg prsta. Sve vrijeme dišite duboko, prenosi City Magazine.

Ako ove emocije osjećate svakodnevno, možete birati sve prste i redovno izvoditi tehniku, kao svojevrsni dnevni jutarnji ili večernji ritual. Tehniku možete izvoditi i na poslu kada vas nešto naljuti, prije ispita, prije ili poslije važnog sastanka. Tehniku možete koristiti i kada ste ljuti zbog emotivne veze ili kada želite da poboljšate samopouzdanje i skupite hrabrost za nove avanture.

Nastavite čitati

Top pet