Posjetite

Zdravlje

Čudotvorni čaj od zobi – svojstva i primjena

Zobeni čaj je neutralnog okusa i obično se pije uz dodatak meda, cimeta, vanilije ili recimo sljeza i kadulje.

Zobeni čaj može se piti i u većim količinama, npr. tako da se ujutro napravi određena količina koja se pije tokom dana.

Čaj od zobi je zdrav, podiže spremnost imunološkog sistema pa ga u zimu pijemo kako se ne bismo razboljeli, a u proljeće kako bismo dobili dodatnu energiju.

Čaj od zobi – ljekovita svojstva

Zob (lat. Avena sativa) je jedna od najbogatijih žitarica kada je riječ o hranjivijim sastojcima. Uz to, sadrži više masnoće od pšenice, ali i više lako probavljivih bjelančevina te ugljikohidrata (posebno škrob i njegove produkte koji su nam potrebni za energiju). Također je bogata vlaknima koja su topljiva u vodi.

Zob možemo pronaći u dva različita oblika, odnosno bez ljuske i u ljusci. Zob čije je sjeme bez ljuske je potrebno očistiti tako da se skinu dlačice sa sjemenke, a zob čije je sjeme u ljusci je potrebno dodatno ljuštiti kako bi se mogle skinuti dlačice sa sjemenke.

U svakom slučaju, dlačice sa sjemenki je obvezno potrebno skinuti i očistiti kada je u pitanju priprema zobi za ljudsku prehranu, a za pripremu čaja od zobi se koristi neoljuštena zob kojoj je sačuvana vanjska ovojnica zbog bolje hranjivosti.

Na primjer, za proizvodnju zobenih pahuljica, žitaricu je potrebno napariti na visokoj temperaturi. No, postoji i tzv. hladni način pripreme istih koji se sastoji samo od prešanja, odnosno bez korištenja pare i visoke temperature. Kod ostalih žitarica ovakav način nije moguć zato što su im sjemenke pretvrde.

Čaj od zobi ima brojna ljekovita svojstva, a u nastavku ćemo ukratko navesti i objasniti samo neka od njih.

Čaj od zobi za mršavljenje

Zob ima najviše hranjivih tvari od svih žitarica, a najmanje kalorija. Uz to, bogata je vitaminom B1, bjelančevinama, ugljikohidratima, fosforom i željezom. Svakodnevno konzumiranje čaja od zobi rezultirat će opskrbom tijela s dovoljno potrebnih hranjivih sastojaka.

Zahvaljujućim sporom oslobađanju energije, držat će Vas duže poletnima i sitima. Drugim riječima, jedna šalica čaja od zobi ujutro će Vas opskrbiti s dovoljno potrebne energije do sljedećeg zdravog obroka, a zahvaljujući topljivim vlaknima će prirodno regulirati razinu šećera u krvi tijekom dana što će djelovati na duži osjećaj sitosti.

Čaj od zobi za bubrege

Svi čajevi potiču rad bubrega, ali čaj od zobi djeluje kao prirodni diuretik upravo zbog topljivih vlakana koja povećavaju volumen stolice i olakšavaju ispražnjavanje te tako djeluju na zdravlje probave.nZobeni čaj podržava rad bubrega na način da potiče izlučivanje viška tekućine iz tijela putem urina što znači da je ujedno dobar čaj od zobi za sterilan urin, ali i za prevenciju pojave hemeroida. Zahvaljujući svemu navedenom, čaj od zobi za urinarne infekcije je definitivno odličan izbor.

Čaj od zobi – holesterol

Zobeni čaj se priprema od zobenih pahuljica koje u ovojnici zrna sadrže izrazito važan betaglukan koji snižava razinu holesterola. On veže na sebe žučne kiseline koje imaju važnu ulogu u nastajanju holesterola u tijelu te ih izbacuje iz organizma.

Osim za snižavanje holesterola, betaglukan je poznat po učinkovitom podizanju imuniteta organizma.

Čaj od zobi za jetru

Čaj od zobi je izrazito dobar za zdravlje jetre. Naime, zob sadrži aminokiseline koje mogu pomoći jetri da proizvede izrazito važan fosfolipid lecitin. Njegova glavna uloga je upravo u odvajanju masnoće iz jetre u probavni sustav.

Drugim riječima, zob sprječava nastajanje masnoća u jetri te djeluje na njezinu detoksikaciju.

Čaj od zobi – dijabetes

Čaj od zobi se često preporučuje dijabetičarima zato što sadrži betaglukan koji djeluje na povećanje tolerancije na glukozu koja se oslobađa iz škroba. Iako sadrži fruktozu u malim količinama, njoj nije potreban inzulin za ulazak u stanice. Upravo zato dijabetičari mogu konzumirati zobeni čaj, a često im se i preporučuje kao i onima s visokim holesterolom te visokim krvnim pritiskom.

Čaj od zobi za živčani sistem

Čaj od zobi je izrazito dobar za osobe koje imaju problema sa živčanim sistemom upravo zato što sadrži masne kiseline, glukozu, fosfor, lecitin i vitamin B1 za pravilan rad neurona.

Čaj od zobi sadrži i alkaloid avenin koji djeluje kao sedativ zbog čega se preporučuje kod umora, iscrpljenosti, nesanice i depresije. Zahvaljujući svojem umirujućem djelovanju na organizam, dobra je za sve one koji se nalaze u stresnim i uznemirujućim okolnostima.

Zdravlje

Jutarnju kafu zamijenite ovim napitkom i gledajte kako kilogrami nestaju

Ako niste za radikalne dijete i treninge, dovoljno je da promijenite jednu naviku, i to onu jutarnju kako biste pokrenuli metabolizam i izgubili kilograme.

U pitanju je napitak od samo 2 sastojka – peršuna i limuna.

Ova tečnost pomoći će vašem tijelu da se oslobodi viška vode, eliminisaće nadutost, razgraditi masne ćelije, podstaći bešiku na bolji rad i izbaciti toksine iz vašeg organizma. Što je najbolje od svega, sastojci su veoma jeftini, a za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta.

Sastojci:

1 limun

60 g peršuna

60 ml vode

Priprema:

Iscijedite sok iz limuna i isjeckajte peršun. Stavite ih u šolju i preko prelijte vodu.

Primena:

Ovaj napitak uvijek pijte na prazan želudac. Konzumirajte po jednu šolju dnevno tokom 6 dana, a zatim napravite pauzu od 10 dana, pa možete početi ponovo. Mnogo je važno kako započinjete svoj dan, a blagotvornije za vaš organizam biće da na poslu ujutru popijete čaj od peršuna i limuna umjesto kafe. Već poslije mjesec dana primjetićete rezultate. (Krstarica)

Nastavite čitati

Zdravlje

Šta jutarnja kafa zapravo čini vašem mozgu?

Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da ćete možda morati da popijete sada više kafe da biste ostali budni, nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mladosti, piše Bigthink

U prvih deset minuta, kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, izazivajući porast krvnog pritiska i otkucaja srca. U periodu do 20 minuta vezuje se za adenozinske receptore, neutrališući umor.

Kofein povećava nivo adrenalina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i bržeg protoka krvi kroz tijelo. Istovremeno, sprječava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem, omogućavajući mu da duže ostane u mozgu, čineći da se duže osjećate pozitivnim i sretnijim. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da žudi za više kofeina.

Evo šta se događa u tijelu u prvih šest sati nakon ispijanja kafe

U prvih 10 minuta:

Kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca.

Do 20 minuta:

Kofein se vezuje za adenozinske receptore, neutrališući umor. Nivoi dopamina se povećavaju i opstaju, stvarajući osjećaj budnosti i fokusa.

Posijle 30 minuta:

Nadbubrežne žlijezde prelaze u visoku brzinu i počinju da proizvode više hormona. Za to vrijeme, zbog proširenja zjenica, vid može postati oštriji.

U roku od 40 minuta:

Tijelo počinje da proizvodi više serotonina, koji poboljšava funkcionisanje neurona unutar kičmene moždine, a to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Poslije 4 sata:

Metabolizam je ubrzan, zbog čega brže sagorijevate energiju. Tokom ovog perioda, vaše tijelo počinje da razlaže uskladištene masti.

U roku od 6 sati:

Kafa je prošla kroz vaš sistem i vjerovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Do tog vremena, otprilike polovina količine kofeina koju ste unjeli napustiće vaše tijelo, prenosi CityMagazine.

Nastavite čitati

Zdravlje

Kopriva kao lijek: Za šta je sve dobra?

Iako je glavna asocijacija za ovu biljku peckanje, kopriva u sebi krije mnogo više.

Biljka od koje smo kao djeca bježali pruža mnogobrojne pogodnosti kada je zdravlje u pitanju. Iako smo je mi zanemarili u ishrani, da nije njenog odbrambenog svojstva, životinje bi zasigurno iskoristile sve njene ljekovite djelove, piše City Magazine.

Najbolji način na koji možemo iskoristiti sva njena ljekovita svojstva jeste, u poslednje vrijeme veoma popularan, sok od koprive.

Za šta je sve kopriva dobra?

Osim što je zaštićenom od životinja i štetočina drži kiselina koja izaziva plikove i opekotine, kopriva je izuzetno ljekovita u svakom dijelu, od listova, stabljike, pa preko cvijeta i korijena.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.

Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj mjeri gubi, a koprivu u svježem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom koji uzimanje svježe koprive može izazvati.

Posjeduje antibakterijska svojstva, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim aminokiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čini koprivu sjajnim lekom za mnoge bolesti.

Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.

Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajan su deo brojnih pogodnosti koje nam ova prijateljica iz dvorišta donosi.


Sok od koprive

Kao što smo već pomenuli, kopriva u bilo kom obliku je prijatelj organizma, bilo da je u pitanju artritis, astma, žuč, urinarni ili respiratorni problemi, problemi sa kožom ili grčevima u želudcu.

Kada smo zaključili koliko je sama kopriva dobra za tijelo i organizam, trebalo bi napomenuti koje pogodnosti donosi u obliku soka.

Sok od koprive ima pozitivan uticaj kada je u pitanju:

stimulacija limfnog sistema

poboljšavanje imuniteta

jačanje fetusa kod trudnica

ublažavanje grčeva kod menstruacije

pomoć kod oboljenja disajnih puteva

smanjenje mučnine

prehlada

upalni proces

dijareje

anemije

Recept za tradicionalni sok od koprive:

Potrebno vam je:

30-40 vrhova mlade koprive
3 l hladne vode
5-6 arguma (kombinacija limuna, pomorandže-po želji)
1 kg šećera

Priprema:

Potrebno je da uberete vrhove koprive na njivi ili blizu šume, kraj potoka ili u vašoj bašti. Koprivu stavite u vodu i nasječete 6 limunova ili kombinaciju citrusnog voća koje ste izabrali. Mješavinu poklopite i ostavite je tako 24 časa. Nakon ovog periodaa rukama izgnječite sastojke, zatim ih procijedite i dodajte šećer. Važno je mješati sirup dok se šećer ne otopi, dovoljno je u naredna 24 sata povremeno mješati kako bi se sve sjedinilo. Nakon što se šećer dobro otopio, sirup sipajte u staklene flaše i čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu.

Nastavite čitati

Top pet