Posjetite

Zdravlje

Čudesno! Kineski biološki sat otkriva koji organ ne radi dobro

Drevna kineska medicina stvorila je kineski biološki ili tjelesni sat koji vam može pomoći da doznate u kakvom vam je stanju organizam te koji organi ne rade kako bi trebali.

Kineski biološki sat pokazuje intervale u kojima energija cirkuliše kroz tijelo te razinu najveće energije u nekom području svaka dva sata. Ako s tim dijelom organizma imate probleme, u to doba dana osjetit ćete simptome.

Sveukupno postoji 12 meridijana, od kojih svaki pripada nekom većem organu, a pripadajući su organi: pluća, debelo crijevo, želudac, slezena, srce, tanko crijevo, mokraćni mjehur, područje oko srca, bubrezi, dvanaestopalačno crijevo, žučni mjehur i jetra.

Meridijani djeluju na 24 sata, podijeljeni na 12 dvosatnih intervala. Zbog toga liječnici u Kini svoje pacijente prvo pitaju u koje su doba dana osjetili simptome. Na temelju tog podatka liječnik može znati što je uzrok zdravstvenog problema. Pratite svoj biološki sat i zapišite vrijeme dana kada osjetite simptome. Također, zabilježite vrijeme dana kada imate najviše energije te u koliko se sati budite noću, što također može upućivati na problem u određenom dijelu tijela.

Tokom maksimalne aktivnosti određeni organ radi ”punom parom”. Ako osjetite bol u području određenog organa u vrijeme kada bi on trebao maksimalno raditi (primjerice u području jetre u 2 sata ujutro) to ukazuje na mogućnost postojanja problema s tim organom.

Vrijeme maksimalne aktivnosti organa:

1 – 3 sata: jetra
3 – 5 sati: pluća
5 – 7 sati: debelo crijevo
7 – 9 sati: želudac
9 – 11 sati: slezena, gušterača
11 – 13 sati: srce
13 – 15 sati: tanko crijevo
15 – 17 sati: mokraćni mjehur
17 – 19 sati: bubrezi
19 – 21 sat: osrčje
21 – 23 sata: dvanaetopalačno crijevo
23 – 1 sat: žučni mjehur

Vrijeme minimalne aktivnosti, odnosno odmaranja organa:

1 – 3 sata: tanko crijevo
3 – 5: mokraćni mjehur
5 – 7 sati:  bubrezi
7 – 9 sati: osrčje
9 – 11 sati: dvanaestopalačno crijevo
11 – 13 sati. žučni mjehur
13 – 15 sati: jetra
15 – 17 sati: pluća
17 – 19 sati. debelo crijevo
19 – 21 sat: želudac
21 – 23 sata: slezena, gušterača
23 – 1 sat: srce

Kineski sat donosi i savjete što raditi i kako reagovati u određeno doba dana:

1. Između 11 i 13 sati najbolje je jesti ručak i družiti se. Uživajte u razgovoru s ljudima, povežite se s njima, surađujte i ponudite im pomoć. Ručak neka bude balansiran i ne previše zasitan.

2. Između 13 i 15 sati, kada tijelo probavlja ručak, najefikasnije ćete rješavati probleme i organizovati se.

3. Između 15 i 17 sati najbolje je je vrijeme za učenje, učinkoviti rad i ispijanje čaja. U ovo vrijeme pijte i više vode zbog detoksikacije.

4. Između 17 i 19 sati večerajte i obnovite vlastitu energiju. Ovo je doba dana maksimalne aktivnosti bubrega, u kojima su pohranjene rezerve energije.

5. Između 19 i 21 sat vrijeme je maksimalne aktivnosti perikardijuma, odnosno osrčja koje upravlja cirkulacijom, mozgom i reproduktivnim organima. Zato je ovo doba dana najbolje za druženje, flert, seks, ali i začeće.

6. Između 21 i 23 sata odmarajte se, opuštajte i čitajte. Izbjegavajte jesti u ovo doba dana.

7. Između 23 i 1 sat najbolje je otići spavati i regenerirati se. Imate li žučni kamenac, u ovo doba dana mogli biste osjetiti bol.

8. Između 1 i 3 sata jetra radi maksimalno pa ako se probudite u ovo vrijeme znači da je jetra preopterećena čišćenjem organizma. Smanjite nezdravu hranu, pušenje, alkohol i ostale štetne stvari. Doznajte i kako jednim pritiskom možete izliječiti sve tegobe.

9. Između 3 i 5 sati trebali biste čvrsto spavati. Kašljete li u ovo doba dana, znači da vam pluća izbacuju toksine.

10. Između 5 i 7 sati najbolje je vrijeme za buđenje. Popijte vode kako bi debelo crijevo, koje je sada najaktivnije, moglo dobro raditi i otiđite u kratku šetnju. U ovo doba dana najbolje je izbjegavati kofein.

11. Između 7 i 9 sati doručkujte. Najbolji izbor bit će voće, bjelančevine, ugljikohidrati s niskim glikemijskim indeksom (GI), zdrave masnoće i vitamini.

12. Između 9 i 11 sati budite aktivni i radite. Ovo je vrijeme maksimalne aktivnosti slezene koja se povezuje s mentalnom snagom, jača metabolizam te je zadužena za pretvaranje hranjivih tvari u energiju. (zadovoljna.hr)

Zdravlje

Jutarnju kafu zamijenite ovim napitkom i gledajte kako kilogrami nestaju

Ako niste za radikalne dijete i treninge, dovoljno je da promijenite jednu naviku, i to onu jutarnju kako biste pokrenuli metabolizam i izgubili kilograme.

U pitanju je napitak od samo 2 sastojka – peršuna i limuna.

Ova tečnost pomoći će vašem tijelu da se oslobodi viška vode, eliminisaće nadutost, razgraditi masne ćelije, podstaći bešiku na bolji rad i izbaciti toksine iz vašeg organizma. Što je najbolje od svega, sastojci su veoma jeftini, a za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta.

Sastojci:

1 limun

60 g peršuna

60 ml vode

Priprema:

Iscijedite sok iz limuna i isjeckajte peršun. Stavite ih u šolju i preko prelijte vodu.

Primena:

Ovaj napitak uvijek pijte na prazan želudac. Konzumirajte po jednu šolju dnevno tokom 6 dana, a zatim napravite pauzu od 10 dana, pa možete početi ponovo. Mnogo je važno kako započinjete svoj dan, a blagotvornije za vaš organizam biće da na poslu ujutru popijete čaj od peršuna i limuna umjesto kafe. Već poslije mjesec dana primjetićete rezultate. (Krstarica)

Nastavite čitati

Zdravlje

Šta jutarnja kafa zapravo čini vašem mozgu?

Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da ćete možda morati da popijete sada više kafe da biste ostali budni, nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mladosti, piše Bigthink

U prvih deset minuta, kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, izazivajući porast krvnog pritiska i otkucaja srca. U periodu do 20 minuta vezuje se za adenozinske receptore, neutrališući umor.

Kofein povećava nivo adrenalina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i bržeg protoka krvi kroz tijelo. Istovremeno, sprječava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem, omogućavajući mu da duže ostane u mozgu, čineći da se duže osjećate pozitivnim i sretnijim. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da žudi za više kofeina.

Evo šta se događa u tijelu u prvih šest sati nakon ispijanja kafe

U prvih 10 minuta:

Kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca.

Do 20 minuta:

Kofein se vezuje za adenozinske receptore, neutrališući umor. Nivoi dopamina se povećavaju i opstaju, stvarajući osjećaj budnosti i fokusa.

Posijle 30 minuta:

Nadbubrežne žlijezde prelaze u visoku brzinu i počinju da proizvode više hormona. Za to vrijeme, zbog proširenja zjenica, vid može postati oštriji.

U roku od 40 minuta:

Tijelo počinje da proizvodi više serotonina, koji poboljšava funkcionisanje neurona unutar kičmene moždine, a to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Poslije 4 sata:

Metabolizam je ubrzan, zbog čega brže sagorijevate energiju. Tokom ovog perioda, vaše tijelo počinje da razlaže uskladištene masti.

U roku od 6 sati:

Kafa je prošla kroz vaš sistem i vjerovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Do tog vremena, otprilike polovina količine kofeina koju ste unjeli napustiće vaše tijelo, prenosi CityMagazine.

Nastavite čitati

Zdravlje

Kopriva kao lijek: Za šta je sve dobra?

Iako je glavna asocijacija za ovu biljku peckanje, kopriva u sebi krije mnogo više.

Biljka od koje smo kao djeca bježali pruža mnogobrojne pogodnosti kada je zdravlje u pitanju. Iako smo je mi zanemarili u ishrani, da nije njenog odbrambenog svojstva, životinje bi zasigurno iskoristile sve njene ljekovite djelove, piše City Magazine.

Najbolji način na koji možemo iskoristiti sva njena ljekovita svojstva jeste, u poslednje vrijeme veoma popularan, sok od koprive.

Za šta je sve kopriva dobra?

Osim što je zaštićenom od životinja i štetočina drži kiselina koja izaziva plikove i opekotine, kopriva je izuzetno ljekovita u svakom dijelu, od listova, stabljike, pa preko cvijeta i korijena.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.

Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj mjeri gubi, a koprivu u svježem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom koji uzimanje svježe koprive može izazvati.

Posjeduje antibakterijska svojstva, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim aminokiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čini koprivu sjajnim lekom za mnoge bolesti.

Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.

Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajan su deo brojnih pogodnosti koje nam ova prijateljica iz dvorišta donosi.


Sok od koprive

Kao što smo već pomenuli, kopriva u bilo kom obliku je prijatelj organizma, bilo da je u pitanju artritis, astma, žuč, urinarni ili respiratorni problemi, problemi sa kožom ili grčevima u želudcu.

Kada smo zaključili koliko je sama kopriva dobra za tijelo i organizam, trebalo bi napomenuti koje pogodnosti donosi u obliku soka.

Sok od koprive ima pozitivan uticaj kada je u pitanju:

stimulacija limfnog sistema

poboljšavanje imuniteta

jačanje fetusa kod trudnica

ublažavanje grčeva kod menstruacije

pomoć kod oboljenja disajnih puteva

smanjenje mučnine

prehlada

upalni proces

dijareje

anemije

Recept za tradicionalni sok od koprive:

Potrebno vam je:

30-40 vrhova mlade koprive
3 l hladne vode
5-6 arguma (kombinacija limuna, pomorandže-po želji)
1 kg šećera

Priprema:

Potrebno je da uberete vrhove koprive na njivi ili blizu šume, kraj potoka ili u vašoj bašti. Koprivu stavite u vodu i nasječete 6 limunova ili kombinaciju citrusnog voća koje ste izabrali. Mješavinu poklopite i ostavite je tako 24 časa. Nakon ovog periodaa rukama izgnječite sastojke, zatim ih procijedite i dodajte šećer. Važno je mješati sirup dok se šećer ne otopi, dovoljno je u naredna 24 sata povremeno mješati kako bi se sve sjedinilo. Nakon što se šećer dobro otopio, sirup sipajte u staklene flaše i čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu.

Nastavite čitati

Top pet