Posjetite

Zdravlje

Brusnica- jedinstvena bobica

Kada su Evropljani došli do sjeveroistočne obale Sjeverne Amerike, domaći stanovnici s kojima su počeli trgovati ponudili su im crvene bobice. Indijanci iz plemena Pekvot, koji su živjeli na poluostrvu Kejp Kod, zvali su te bobice i-bimi ili gorki plod.

Brusnica je naziv za nekoliko vrsta biljaka (grmova) iz roda Vaccinium. Vrste daju crvene plodove koji su bogati različitim zaštitnim tvarima te sadrže minerale, vitamine i biljna vlakna.

Njeni se plodovi jedu svježi ili sušeni, od nje se može napraviti džem, pekmez ili sirup, u kulinarstvu se sjajno spaja kao slatka delicija u kombinaciji s mesom divljači, odlična je u kolačima i pitama, a pije se i u obliku soka ili čaja, ali možda je najpoznatija po svojim ljekovitim svojstvima zbog kojih spada među najzdravije biljke svijeta.

Brusnice spadaju u bobičasto voće koje potiče iz Sjeverne Amerike. To je tvrda crvena bobica koja zahvaljujući većoj količini vitamina C u svom sastavu ima kiselkasti ukus.

Ono što je već dugo poznato potvrđuju i zdravstvena testiranja: brusnice su zaista zdrave. Utvrđen je i pozitivan učinak na poremećeni rad bubrega i jetre, uravnoteženi minerali brusnice jačaju floru želuca i crijeva, a njeni antioksidansi jačaju imunološki sistem. Antimikrobni sastojci u brusnicama sprečavaju razvoj mnogih patogenih mikroorganizama u tijelu, što se postiže čak i s vrlo razrijeđenim sokom od brusnica koji je u posljednjoj deceniji veoma popularan.

Osim toga, plod brusnice se može koristiti u svježem obliku, čuva se smrzavanjem ili sušenjem, a njime možemo pripremati i različite umake i ukusna jela.

ISTORIJA BRUSNICE

Kada su Evropljani došli do sjeveroistočne obale Sjeverne Amerike, domaći stanovnici s kojima su počeli trgovati ponudili su im crvene bobice osvježavajućeg, kiselkastog ukusa. Indijanci iz plemena Pekvot, koji su živjeli na poluostrvu Kejp Kod, zvali su te bobice i-bimi ili gorki plod.

Stabljika i plod brusnice podsjećaju na vrat i glavu ždrala pa je moguće da su zato puritanski kolonisti u početku zvali njene plodove craneberries, što doslovno znači ždralove bobice. A možda su ih tako nazvali i zato što su ždralovi koji su živjeli na tom području jako voljeli jesti brusnicu.

KORIST BRUSNICE ZA ZDRAVLJE

Brojni su načini na koje brusnica utiče na zdravlje ljudi. Koriste se kod prevencije urinarnih infekcija. Snažni antioksidansi iz brusnice sprečavaju prijanjanje bakterija uz zidove mokraćnih puteva, nakon čega se prilikom mokrenja patogeni izbacuju iz organizma.

Zbog toga je brusnica najbolji izbor kod prevencije upale mjehura i ostalih urinarnih tegoba. U ovu je svrhu najbolje koristiti čisti ili razrijeđeni sok od brusnice, bez dodatka šećera, ili čaj.

Njeni plodovi su i podrška zdravlju kardiovaskularnog sistema. Čisti sok brusnice može biti značajna podrška zdravlju srca i cirkulatornog sistema jer flavonoidi, snažni antioksidansi koje sadrži, smanjuju opasnost od razvoja ateroskleroze i djeluju kao svojevrsni anti-aging saveznik kod održavanja dobrog stanja i funkcionalnosti krvnih zidova.

Moćni crveni plodovi važna su prirodna pomoć i kod mršavljenja. Trpke i osvježavajuće brusnice obiluju vitaminima i mineralima te snažnim antioksidansima i vlaknima koji mogu biti korisni kod redukcijskih dijeta jer omogućavaju normalan metabolizam uz detoks učinak i blagotvorno djelovanje na jetru. Posebno su korisne svježe (smrznute), ali i sušene, uz jutarnju žitnu kašu ili jogurt.

Ovo voće pomoć je i kod zaštite zida želuca. Flavonoli, antocijani i proantocijanidi mogu smanjiti rizik od razmnožavanja helikobakterije koja može uzrokovati ozbiljnu upalu zidova želuca, kao i čir želuca. Redovno ispijanje soka od brusnice važno je za sprečavanje želučanih upala.

Antioksidansi koje brusnica sadrži onemogućavaju zadržavanje i razmnožavanje bakterija na zubima te mogu djelovati preventivno kod upale desni. Koriste li se u tu svrhu, najbolje su svježe (smrznute) ili u formi soka.

JEDINSTVEN SASTAV

Brusnica je niskokalorična i zdrava, 100 g svježih plodova sadrži samo 15 kalorija, dok je energetska vrijednost 100 g suvih brusnica 60 kalorija. Bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini B grupe, vitamini C i A, minerali kalcijum, kalijum, magnezijum, željezo, mangan, bakar. Bogata je bioflavonoidima i drugim antioksidansima koji imaju snažna ljekovita svojstva.

Blagotvorna svojstva brusnice poznata su još od davnih vremena. Indijanci su je koristili za zacjeljivanje rana i liječenje upala mokraćnog mjehura. Kasnije se koristila za liječenje i ublažavanje probavnih smetnji te kod problema s krvi i nedostatka apetita. Ono što su o njoj mnogi narodi znali vijekovima, u novije su vrijeme potvrdila i brojna naučna istraživanja.

Pokazalo se da one spadaju među pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa, koji štite ćelije organizma od oksidativnog stresa i uticaja slobodnih radikala. Slobodni radikali su, naime, elementi koji nastaju u organizmu kao nusprodukti metabolizma, a uzrokuje ih izloženost vazduhu prepunom smoga i cigaretnog dima, štetnim UV zracima te konzumacija nezdrave hrane i alkohola, stres. Slobodni radikali su krivci za nastanak različitih bolesti.

Stoga kao snažan antioksidans brusnica pridonosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti i različitih vrsta karcinoma, poput karcinoma dojke i debelog crijeva, te sprečava njihovo širenje po tijelu.

Brusnica sadrži veliku količinu vitamina C. Zbog toga se može koristiti i kao lijek protiv gripa i prehlade.

OPREZ PRI KUPOVINI

Brusnica je vrlo ljekovita i korisna namirnica pa je zato treba češće imati na jelovniku, ali treba biti oprezan jer je zbog svih blagotvornih karakteristika počela komercijalna proizvodnja soka od brusnice koji je zaslađen i nema pozitivan uticaj na metabolizam i imunološki sistem zbog previsokog sadržaja šećera.

Stoga, želite li uživati u ljekovitim svojstvima brusnice, nemojte kupovati industrijski proizvedene sokove jer sadrže minimalan udio ovog korisnog voća, a velike količine šećera. Nastojte kupovati što prirodnije proizvode i pomno čitajte deklaracije. Sušene brusnice kupujte u prodavnicama sa zdravom hranom, a proizvode na bazi ovog voća poput tableta ili kapsula u biljnim apotekama. Naravno, konzumirajte i voćne plodove – svježe ili zamrznute.

BRUSNICA KAO LIJEK

Brusnica je poznata kao lijek za razne tegobe zbog svojih nutritivnih svojstava, a koristi se za:

* zaštitu od urinarnih infekcija

* sprečavanje razvoja bakterija

* povećavanje otpornosti imuniteta

* zaštitu od nekoliko vrsta tumora

* zdravlje očiju

* oporavak od gihta i reume

* zaštitu od karijesa i bolesti desni

* usporavanje procesa starenja

Zdravlje

Trik sa prstima koji eliminiše bijes, tugu i nervozu: Znate li za akupresuru?

Da li ste nervozni, tužni, ljuti, ne usuđujete se da ostvarite svoje ciljeve ili se stalno plašite? Pomozite sebi ovom starom metodom koja ublažava ili čak eliminiše gore pomenuti emocionalni stres za nekoliko minuta.

“Akupresura” je drevna tehnika liječenja koja koristi pritisak na određene dijelove tijela kako bi pokrenula procese samoizlječenja u tijelu. Akupresura je stara više od 5.000 godina i jednostavno “koristeći snagu i osjetljivost prstiju, akupresura efikasno ublažava probleme povezane sa stresom, povećava cirkulaciju krvi, smanjuje bol i idealna je za jačanje imunološkog sistema”.

Ovu jednostavnu energetsku tehniku možete da izvodite bilo gdje i bilo kada, kaže Pam Doremus, američka učiteljica joge i reiki majstorica. Ona objašnjava kako možemo uticati na negativne emocije pritiskom na određene prste:

Palac – zabrinutost

Kažiprst – strah

Srednji prst – ljutnja

Domali prst – tuga

Mali prst – nisko samopouzdanje, neodlučnost, nedostatak hrabrosti za postizanje želja i ciljeva

Kako implementirati ovu metodu?

Da biste se akupresurom oslobodili negativnih emocija, potrebno je da sjedite ili stojite u tišini, dakle – bez razgovora. Izaberite prst kojim pokušavate da utičete na određenu emociju i nježno ga držite 2-5 minuta. Za to vrijeme treba da osjetite puls u prstu, a zatim ga spustite i po želji nastavite do sljedećeg prsta. Sve vrijeme dišite duboko, prenosi City Magazine.

Ako ove emocije osjećate svakodnevno, možete birati sve prste i redovno izvoditi tehniku, kao svojevrsni dnevni jutarnji ili večernji ritual. Tehniku možete izvoditi i na poslu kada vas nešto naljuti, prije ispita, prije ili poslije važnog sastanka. Tehniku možete koristiti i kada ste ljuti zbog emotivne veze ili kada želite da poboljšate samopouzdanje i skupite hrabrost za nove avanture.

Nastavite čitati

Zdravlje

Jedite ga, mažite, pijte jer smanjuje bore

Istraživanje koje je obuhvatilo grupu žena u Americi pokazalo je da uzimanje vitamica C smanjuje bore za 11 posto.

Ovaj vitamin je povezan i sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja.

Naime, drugo istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju veliku količinu citrusa imaju 28 posto manje šansi da dožive infarkt.

Bolje je kada se jede voće, nego pije kao sok. Konzumacijom citrusa utiče se i na smanjen nivo holesterola, pa se savjetuje konzumacija cijele voćke umjesto soka, jer se potrebna supstanca, hesperidin, koja je zaslužna za regulisanje holesterola, nalazi baš u kori u bijeloj opni.

Brojna istraživanja su pokazala da ishrana koja je bogata citrusima štiti od mnogih oboljenja, odnosno od raka, artritisa, srčanih oboljenja i dijabetesa.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Zdravlje

Sok od koprive za jačanje imuniteta kod odraslih i djece: Napravite sami domaći sirup koji osvježava

Umjesto raznih fabrički proizvedenih napitaka za osvježenje, pripremite zdrav sirup kojim ćete jačati i imunitet svog organizma.

Sastojci:

– 100 listova mlade korpive

– 1 kg šećera

– kesica limuntusa

Prelijte vrhove kopriva sa 2-2,5 litara vode.

Poklopite i ostavite preko noći (ili maksimalno 24 sata) da odstoji.

Ocijedite listove, dodajte šećer i promješajte više puta u roku od sat vremena, da se polako rastopi.

Dodajte limuntus (ili sok od 2 limuna), pa sirup procijedite i sipajte u flaše.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Top pet