Posjetite

Zanimljivosti

Presolili ste ručak? Bez brige, postoji način kako spasiti stvar

Ne mora biti kraj svijeta ako vam se dogodi da presolite ono što kuhate. Ovdje su trikovi koje koriste poznati svjetski kuhari, a spasit će vas puno puta tokom života jer svako može pogriješiti, piše Bright Side.

Ovdje su savjeti profesionalnih kuhara kojima se mnogo puta dogodilo da su presolili neko jelo. Saznat ćete kako neutralizirati sol u mesu, supama, povrću, umacima, prenosi Week.ba.

Spas za preslanu supu

Najjednostavnije je dodati malo vode i prokuhati par minuta. Ali, ova metoda može biti dobra samo ako ste mrvicu presolili supu pa ne treba dodavati puno vode.

Stavite vrećicu riže u supu i prokuhajte. Riža će upiti višak soli.

Dodajte malo šećera u supu, pričekajte da se otopi pa kušajte. Ponavljajte postupak dok okus soli ne postane prihvatljiv.

Namirnice kao što su krumpir, njoki, ili tijesto pomažu apsorbirati višak soli. Na primjer, ubacite oguljen krumpir, i kuhajte ga 10 do 15 minuta pa ga izvadite. Upit će višak soli, a neće pokvariti okus jelu. Njoke i tjesteninu dodajte samo ako po receptu mogu u supu.

Spasite presoljeno meso

Kiselo vrhnje može spasiti jelo od mesa ako ste ga presolili.  Stavite meso u posudu sa kiselim vrhnjem i ostavite da se hladi.

Ako ste presolili mljeveno meso, dodajte sitno sjeckani kupus, tikvicu ili naribajte sirovi krumpir u smjesu. Sol će se manje osjetiti, a jelo će biti sočno.

Preslano povrće? I za to postoji trik

Umak od povrća spasit ćete rajčicom. Sitno je nasjeckajte u jelo i prokuhajte.

Višak soli iz kuhanog povrća uklonit ćete tako da ga zalijete neslanom vrućom vodom i  kuhate nekoliko minuta.

Zanimljivosti

Mnogi od vas su na pogrešan način otvarali konzerve – evo najlakšeg načina (VIDEO)

Otvaranje konzerve često umije da nam zada pravu glavobolju, čak i ako na njoj postoji onaj metalni dio koji treba da povučemo.

A često se desi i da se, tokom otvaranja, ogrebemo, ili posječemo.

Ovaj problem bi mogao da postane prošlost.

Jer, sve vrijeme smo pogrešno otvarali konzerve.

Jedan Tik-Toker je otkrio trik koji bi svima mogao da nam uštedi vrijeme, ali i da nas spase bespotrebnih povreda.

On je u videu demonstrirao i kako bi to pravilno trebalo da radimo i pokazao da bi metalni dio prvo trebalo da okrenemo, a tek onda da povučemo poklopac.

I zaista, ovo nam je stvarno bilo potrebno.

“Na današnji dan sam saznao da sam sve vrijeme pogrešno otvarao konzerve”, piše u ovom videu.

@alanwood01

##fyp ##fypシ ##hack ##lifehack ##lifetips ##hacksoflife ##tiktoktip ##reaction ##xyzbca ##hometip

♬ original sound – Mr. Porpilia

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Fotografije koje će vam izazvati nostalgiju

Ako su vam sve ove stvari jako dobro poznate sigurno ste stariji od 30 godina

Sjećate li se čuvenih lasera, briona, figurica… Miljei su i danas na u nekim stanovima neizostavni, pogledajte super galeriju predmeta koji bude nostalgiju…

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Radnice iz dućana u Dalmaciji briljantno osigurale dezinficijens od kradljivaca

Iz jednog dućana u Dalmaciji stiže nesvakidašnji prizor.

Radnice su očito muku mučile s kradljivcima dezinficijensa, pa su se dosjetile genijalne metode osiguranja.

 

Nastavite čitati

Top pet