Posjetite

Život

Ako ne možete pronaći partnera koji podržava vašu karijeru, ostanite same

Profesionalno ambiciozne žene doista imaju samo dvije mogućnosti kada su u pitanju njihovi životni partneri – super podržavajući partner ili bez partnera.

Sve između toga završava moraliziranjem i karijerom koja se ruši.” Zaključak je dugogodišnjeg istraživanja i iskustva Avivah Wittenberg-Cox objavljenog u Harvard Business Review, piše week.ba.

Ovo je stvarnost u kojoj se nalazimo kada su u pitanju žene u poslovnom svijetu. U 20. stoljeću bilježi se porast žena. U 21. stoljeću muškarci se ( ili ne )  prilagođavaju posljedicama tog uspona. Stvarnost je takva da to ne ide ni malo lako ali koristi su potencijalno velike.

Do sada je mala manjina muškaraca i firmi prihvatila ove promjene. Kao što je Melinda Gates nedavno napisala, još uvijek “šaljemo svoje kćeri u firme dizajnirane za naše očeve.” I na brakove gdje su supružnici jednaki, sve dok muškarčevu karijeru ne remeti uspjeh njegove supruge.

Nije da ti muževi nisu progresivni supružnici koji ne žele da  podržavaju svoje supruge. Oni sebe sigurno vide tako – kao i mnogi izvršni direktori i čelnici mnogih firmi, ali često ih uhvate kompromisi koje nisu očekivali. Sretni su što imaju uspješne žene s visokom zaradom, plješću im i podržavaju ih – sve dok to ne počne ometati njihovu  karijeru.

Studija Pamele Stone i Meg Lovejoy pokazala je da su muževi bili ključni faktor u dvije trećine odluka žena da napuste radno mjesto, često zato što su supruge morale popuniti takozvani roditeljski vakum. “Iako su žene gotovo jednoglasno opisale svoje muževe kao podršku”, piše Joan Williams iz studije, “također su ispričale kako su ti muževi odbili promijeniti vlastiti raspored rada ili povećati svoje učešće u brizi.” Kako je rekla jedna žena, “Uvijek mi je govorio:” Možeš raditi što god želiš. “Ali on nije tu da pokupi bilo kakav teret.”

Žene ostaju šokirane i iznenađene. Mislili su da su pravila zaruka jasna, da će se dobro obrazovani parovi međusobno podržavati, pomažući jedno drugom da postanu sve što mogu biti. Istraživanje diplomanata Harvard Business School naglašava nepovezanost: Više od pola  muškaraca očekivalo je da će njihova karijera imati prednost u odnosu na karijeru njihovih supruga, dok je većina žena očekivala egalitarne brakove. (Gotovo nijedna žena nije očekivala da im je vlastita karijera na prvom mjestu.) Milenijske muškarce često prikazuju kao prosvjetljenije, no podaci remete ovu sliku: Istraživanja su pokazala da su mlađi muškarci možda čak i manje predani jednakosti od starijih muškaraca.

Čak i za parove koji se zalažu za jednakost, potrebno je dvoje iznimnih ljudi da se snađu u škakljivim vodama s dvostrukom karijerom. Lakše se odlučiti za put manjeg otpora – historijsku  normu muškarca usmjerenog na karijeru i žene usmjerene na porodicu. Pogotovo ako je, kao što se često događa, muškarac nekoliko godina stariji, započinje karijerom i tako zarađuje veću platu. To dovodi do ciklusa koji je teško prekinuti: muškarci dobijaju više prilika da zarade više, a žene sve teže nadoknađuju.

Razočaranje je duboko – i trajno. Rezultat je odgođena reakcija: Talentovane žene, primorane stavovima svog supruga da smanje njihove težnje, biraju svoje vrijeme. Nakon odlaska njihove djece, često to čine i supruge. Otprilike 60% kasnih razvoda iniciraju žene, često kako bi svoju energiju usredotočile na procvat karijere nakon 50. godine.

Stvarnost je takva da taj proces nije jednostavan i da će povremenih zaostajanja kao i stranputica biti u većoj ili manjoj mjeri, ali koristi su nedvojbeno velike i vrijedne truda s obje strane, kako ženske tako i muške.

Život

Studentica iz Sarajeva od džeparca kupila 180 paketića za djecu iz Centra “Vladimir Nazor”

Mnogi vlastitu ispunjenost pronalaze u humanitarnom radu i pomoći drugima, a među njima je Hana Omeragić, studentica psihologije i pedagogije iz Sarajeva, koja je svoju sreću pronašla u osmijesima mališana kojima je pripremila novogodišnje paketiće.

Već neko vrijeme 24-godišnja studentica bavi se humanitarnim radom, a njene aktivnosti su, zbog njene velike ljubavi prema djeci, najčešće vezane upravo za mališane.

Hana oduvijek uživa u radu i igri s mališanima, stoga se odlučila da za novogodišnje praznike obraduje djecu iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” Sarajevo. Sredstva za paketiće prikupila je uglavnom od džeparca, ali i vlastitom zaradom koju ostvaruje povremenim studentskim poslovima.

“Oduvijek sam sreću pronalazila u igri i radu s djecom, a već dugo se bavim i humanitarnim radom. Neke od najsretnijih uspomena iz djetinjstva vezane su upravo za period novogodišnjih praznika te sam odlučila pružiti nekome barem komadić sreće koju sam ja imala kao djevojčica, djeci pružiti radost, uspomene i najvažnije – slatkiše”, kazala je.Ona ističe da se ideja javila još prije pandemije, ali zbog situacije u kojoj smo se našli protekle skoro dvije godine, tek sada je uspjela ostvariti svoju namjeru.

“Novac koji je uložen u ostvarivanje moje želje za pružanjem radosti djeci doma Vladimir Nazor štedjela sam skoro godinu i zamišljala kako će to sve izgledati, ali nisam ni slutila da ću zapravo zatrpati kuću igračkama koje su u konačnici spakovane u 180 paketića”, dodala je.

Humanitarne akcije skoro uvijek nailaze na podršku okoline, a ideju pojedinca često prepoznaju najbliži, koji se na razne načine uključuju i žele biti dio pozitivnih priča. Omeragić ističe da su i njeni prijatelji i porodica željeli učestvovati te pomoći u ostvarenju njene zamisli.

“Prijatelji i nisu bili iznenađeni kada su saznali za ovu ideju, jer me svi znaju kao osobu koja uživa u igri i radu s djecom. Mnogi su željeli učestvovati i pomoći prilikom pravljenja paketića, ali nažalost to nije bilo moguće. Mama i brat su bili ti koji su noćima sa mnom slagali, razvrstavali, pakovali i na sve to vezali mašnice, te mi omogućili da ostvarim svoju želju”, istakla je.

Hana ističe da ovaj njen projekt može biti primjer da za sreću nije potrebno ništa više od malo truda i puno ljubavi. Ona naglašava da svi možemo praviti male korake i na taj način graditi i izgraditi bolji svijet.

“Ako me neko zbog ovoga vidi kao pozitivan primjer i napravi taj mali korak usljed toga, bit ću preponosna, ali primarni cilj nikada nije bio isticanje mene kao osobe, već pružanje veselja djeci iz Centra “Vladimir Nazor”. Prvi korak jeste svakako da mislimo i brinemo o zapostavljenim skupinama u društvu, ali ono čemu treba težiti jeste stvarna inkluzija u društvo”, dodala je.

Nastavite čitati

Život

Konobarica otkrila za koju crkavicu radi i uputila dramatičan apel gostima

Minimalna plaća za zaposlenike koji dobivaju napojnice iznosi bijednih 2,13 dolara na sat.

I dok većina konobara u regionu ima ugovorenu temeljnu plaću, pa svoje prihode pokušava povećati na temelju napojnica, situacija s njihovim kolegama u Sjedinjenim Američkim Državama prilično je drugačija.

Otkrila nam je to na svom profilu na TikToku i djevojka imena Liny, 25-godišnja majka iz Nashvillea, koja je nakon šest tjedana rada dobila plaću od jednoga centa.

Da, dobro ste pročitali, njezin bankovni račun za više od mjesec dana rada povećan je doslovno za siću, pa je Liny u videu apelirala na sve goste da vode brigu o napojnicama.

@lvndsmac

THE FUCK IMA DO WITH ONE PENNY STEVEN!!!!!!! ##serverlife ##serverlife ##bigballing ##IDeserveTuitionContest ##fyp ##fypシ

♬ The Way I Live – Baby Boy da Prince

Inače, u SAD-u standardizirana napojnica iznosi 15 do 20 posto od računa prije poreza na promet, a iz videa je ostalo nejasno koliko je Liny sati odradila.

Naime, minimalna plaća za zaposlenike koji dobivaju napojnice iznosi bijednih 2,13 dolara na sat, međutim, u saveznoj državi Tennessee porezi na osiguranja automatski se odbijaju od prihoda zaposlenika.

Bilo kako bilo, konobari u SAD-u bez napojnica ne bi imali ni za prosjački štap, i to bi im bio luksuz, pa utoliko ne čudi njezin poziv gostima da budu svjesni situacije i obzirni.

Nastavite čitati

Život

Fenomenalnih 20 životnih savjeta čuvenog Rusa: Nikako ne jedite svinjetinu, ona šalje na drugi svijet

1. Naučite da sve “vidite živo” i uživate u svemu – travi, drveću, pticama, životinjama, zemlji, nebu. Gledajte ih ljubazno i sa punim srcem i oni će vam uzvratiti. To je znanje koje nećete pronaći u knjigama.

2. Odvojte neko vrijeme da stojite bosi na zemlji. Dajte svoje tijelo zemlji kako ga ona ne sama ne bi pozvala.

3. Ugrabite svaku priliku da budete pored vode. Oslobodićete se umora i pročistiti misli.

4. Pijite čistu vodu kad od je moguće, ne čekajte da ožednite. To je najbolji lijek. Tamo gdje me sudbina nije vodila, prvo sam tražio izvor. Ne pijte slatke i slane (mineralne) vode iz boca. Prva će izjesti jetru, druga će vezati krvne sudove.

5. Povrće treba da se nađe na vašem stolu svaki dan. Na prvom mjestu cvekla, nema bolje hrane na zemlji. Zatim pasulj, bundeva, bobice, šargarepa, paradajz, paprike, spanać, zelena salata, jabuke, grožđe, šljive.

6. Ako želite možete da jedete meso. Ali rijetko. Nikako ne jedite svinjetinu, ona šalje na drugi svijet.

7. Kobasice, prženi krompir, keks, slatkiši i hrana u konzervama su loša hrana. Moja hrana su žitarice, pasulj i zeleniš. Predatori jedu meso, oni su lijeni, jedva se kreću. Konji koji jedu žitarice aktivni su cio dan. Skakavac se hrani travom i skače i leti cio dan.

8. Kako bih jeo manje, pijem mnogo vode i jedem kompot, jedem prostu hranu i svježe povrće. Od četvrtka uveče do petka uveče ne jedem ništa, samo pijem vodu.

9. Post je najveća milost. Ništa me ne jača i ne podmlađuje kao post. Kosti postaju lakše, poput ptice, srce postaje veselo. Poslije svakog velikog posta ja sam nekoliko godina mlađi.

10. Sunce izlazi i zalazi za vas. Rad prestaje nakon zalaska sunca. Kada se naviknete na ovo tijelo i um će vam postati jači. Mozak će se bolje odmoriti i razbistriti za san. Tako rade kaluđeri i vojnici i zato imaju snagu da služe.

11. Treba da odspavate pola sata u toku dana kako bi se osvježila krv u vašoj glavi. Nemojte da spavate odmah nakon jela, tada se salo mast taloži u krvnim sudovima.

12. Manje sjedite, ali spavajte dovoljno.

13. Pokušajte više da boravite na otvorenom prostoru. Naučite da živite u hladnoj prostoriji. Dovoljno je da vam stopala i ruke budu zagrijani, ali glava hladna. Tijelo stari i propada od toplote.

14. Ojačavajte tijelo biljkama. Pomiješajte šaku ljekovitih biljaka i bobica i prelijte proključalom vodom i to pijte cio dan. Na zimu uvidjećete prave prednosti ovoga.

15. Ne zaboravite orašaste plodove. Orasi izgledaju poput našeg mozda, oni su i moćni za mozak.

16. Sa ljudima budite ljubazni i pažljivi. Od svakog od njih, makar površno, možete da naučite nešto. Od ljudi ne stvarajte ni prijatelje ni neprijatelje tako vam nikada neće stvarati probleme.

17. Ono što vam je suđeno dobićete kad tad, samo treba da strpljivo čekate. Ne opterećujte dušu time.

18. Ne vjerujte u predrasude, astrologe i proricanje sudbine. Neka vam tijelo i srce budu čisti.

19. Kada se osjećate loše, treba da šetate mnogo. Preko polja, kroz šume, pored rijeke. Voda će odnijeti vašu tugu. Bitno je da zapamtite: najbolji lijek za tijelo i dušu su: post, molitva i fizički rad.

20. Krećite se više. Na kamenu koji se kotrlja ne raste mahovina. Nesreće nas drže nepokretnim. Ne bježite od njih ne dozvolite im da dominiraju nad vama. Nikada se ne plašite da naučite i uradite nešto novo.

Nastavite čitati

Top pet