Posjetite

Ludi svijet

Lili Mitrović tvrdi da žena treba bataliti karijeru: Potrebno je ponovo ojačati muškarce i vratiti ih u mušku energiju

Influenserka Lili Mitrović  na Instagramu je komentarisala fotku svoje koleginice, i stavovima o pravima žena u modernom društvu potpuno bacila u sjenku objavu koja ju je navela da se oglasi.

Riječi iza kojih je stala su potpuno šokirale svaku ženu koja se trudi da se ostvari kao savremena i uspješna, a ne nužno zaglavljena u negdašnjim vremenima, što ovoj influenserki izgleda prija i odgovara.

“Iskreno, ja sve više mislim da žena treba da batali karijeru. Da se sve vrati tradicionalnim vrijednostima kako pravoslavlje nalaže. Ipak biti mama i mariti o porodici i kući je kao da imaš veliku firmu koju treba da vodiš i organizuješ. I to traje dok ne napune deca 15 godina. Potrebno je ponovo ojačati muškarce i vratiti ih u mušku energiju. A žene da se vrate u žensku energiju”, stav je Mitrovićeve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LILI (@lili_mitrovic) on

Zabrinjavajuće je što ovakvi stavovi zahvaljujući internet popularnosti osobe koja ih zastupa, mogu nesmetano i brzo da se šire među korisnicima društvenih mreža. Sa druge strane, tješi nas činjenica da ovako nešto rijetko ko želi i može da shvati ozbiljno.

Lili Mitrović je slika i prilika potrebe da se o feminističkim shvatanjima govori kao o suštinskim, jer smo daleko od potpune emancipacije sve dok budemo svjedočili posljedicama ovakvih i sličnih razmišljanja. Gušenje ženskih prava i sloboda je nedopustivo i osobe koje su javne ličnosti moraju da pripaze na mišljenja koje iznose, te da ih prilagode vremenu u kojem žive, jer dostupan javni prostor nosi odgovornost koje moraju biti svjesni.

Žene mogu i moraju da se bore za sebe i svoj ravnopravan položaj u društvu, kao i da iskuse usjpeh van porodičnih okvira. Mnoge su dokazale da mogu da budu i roditelji i karijeristi, a svako kome se to ne dopada, mora da shvati da nije njegovo da im “podmeće nogu” u teškoj borbi, koja definitivno nije za svakoga.(noizz.rs)

Ludi svijet

Zamolila sina da je uslika, ali da joj se ne vidi stomak: Fotografija postala viralna

Većina ljudi voli da napravi fotografije na ljetovanju. 

One su čuvari uspomena i sjećanja na lijepe trenutke koje smo proveli “kraj morskog plavog žala”, opušteni, daleko od svakodnevnih obaveza.

Takvu vrstu uspomene poželjela je da ima i Marta iz Srbije koja ljetne dane provodi na obalama sunčane Grčke.

Imala je samo jednu molbu – da je sin fotografiše tako da joj se ne vidi stomak.

– A on poslušan, ljubi ga majka – podijelila je Marta komentar uz fotografiju.

Rečeno – učinjeno.

Maštoviti sin se odlično snašao i ispunio maminu želju, a fotografija je vrlo brzo postala viralna.

Umjesto korištenja fotošopa, sin je jednostavno postavio prst kojim je prekrio ono što je mama poželjela da ne bude zabilježeno na fotografiji. Ali, zato je sve drugo tu – i srećna turistkinja, i palme, i more…

Nastavite čitati

Ludi svijet

Neobični zakoni plemena Himba: Vrijednim ženama zabranjeno kupanje

Ponekad je teško zaviriti u živote izoliranih plemena širom svijeta.

Mnoga od njih pažljivo skrivaju svoje običaje kako ih svijet ne bi osudio ili pokušao promijeniti način života kojega stoljećima njeguju. Za razliku od većine, drevno pleme Himba je godinama privlačilo fotografe kako bi se svojim posebnim ritualnim praksama mogli pohvaliti cijelome svijetu. Upravo je zbog toga ovaj narod danas najfotografiranije pleme na svijetu.

Svi za jednog, jedan za sve 

Himbe su nastanile nemilosrdnu regiju Kunene na sjeverozapadu Namibije i ondje razvili prava stočarska carstva.

Uzgajaju ovce i koze, a broj stoke određuje njihovo bogatstvo. Žive i od kišnih kultura, kao što su kukuruz i proso, a svoje meso i mlijeko smatraju najkvalitetnijim na svijetu.

Proizvode mijenjaju za brašno, bilje i med, a tek povremeno stoku prodaju za gotovinu. Neki pripadnici plemena su zaposleni u prirodnim rezervatima. Zanimljivo je da sav zarađeni novac dijele s ostatkom plemena. Čak su i mirovine njihovih starješina zajednički novac koji se skuplja za budućnost mlađih naraštaja, piše punkufer.hr.

Himba žene na vrlo neobičan način njeguju svoju ljepotu. Za razliku od suvremenih dama koje kupuju razne kreme i kozmetičke pripravke kako bi njihova koža bila sjajna i meka, Himba žene sastojke za beauty rituale skupljaju u prirodi. Najpoznatija dnevna krema ovih zanimljivih žena je otijze, crvena pasta koja nastaje miješanjem životinjske masnoće i oker pigmenta.

Vrijedne žene kojima je zabranjeno kupanje 

Ovom mješavinom Himba žene premazuju kožu i kosu kako bi se zaštitile od oštre pustinjske klime i naglasile svoju ljepotu. Otjize ih štiti i od insekata, a u pastu ponekad dodaju mirisnu smolu kako bi „šarmantnim mirisom prirode“ privukle muškarce i stvorile oporodicu.

Prije svega, ova kozmetička praksa simbolizira bogatu crvenu boju zemlje i krvi – glavnu bit života ove zajednice, koja je ujedno i ideal ljepote u njihovom društvu.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Ludi svijet

Na plaži u Hrvatskoj napravio dnevni boravak s foteljom, stolicama i stolom

Jedan mol na otoku Silbi pretvorio se u pravi dnevni boravak. Na fotografijama se vide uredno postavljeni fotelje, stolić, stolice i ostalo, baš kao u kući.

Isprva je bilo doneseno tek nekoliko komada namještaja – jedna fotelja i stolica te jedan stol. Nakon toga su na mol dospjeli i jedna barska stolica i maleni šator, za popodnevni odmor u zaklonu od sunca.

U “dnevnoj sobi” na molu borave djeca, koja su je vjerovatno i opremila.

 

Nastavite čitati

Top pet