Posjetite

Veze i Ljubav

Šta pisati i očekivati, a šta ne? Mali vodič za dopisivanje na početku veze

Upravo ste upoznali nekoga i osjetili da među vama postoji hemija, a onda ste osjetili i potrebu za slanjem neke domišljate poruke? Ali šta ako na poruku ne dobijete brzi odgovor? Hoćete li se zbog toga osjećati tjeskobno, povrijeđeno, tužno…? S druge strane, šta ako dobijete odgovor, ali on ne bude u skladu s vašim očekivanjima? Hoćete li se i tada loše osjećati?

Ako se na početku nove veze nađemo u situaciji u kojoj pošaljemo poruku, ali ne dobijemo odgovor ili odgovor koji dobijemo ne bude u skladu s našim očekivanjima, vrlo lako možemo zapeti u razmišljanju o tome zašto nismo dobili odgovor ili što kratki odgovor koji smo dobili znači. U takvim situacijama mnoge se osobe znaju osjetiti odbačeno iako za takvo što u stvarnosti nema potrebe.

Naime, kada se dopisujemo s osobom koju još uvijek ne poznajemo dobro, lako donosimo zaključke koji ne odgovaraju istini. Razlog je to što poruke koje šalje druga strana interpretiramo na temelju vlastitih emocija i očekivanja pa je vjerojatnost da porukama nametnemo pogrešan ton vrlo velika.

Pogrešno tumačenje poruka može na samom početku uništiti odnos koji možda ima potencijala. Da se to ne bi dogodilo, u nastavku pročitajte mali vodič o tome što raditi, a što ne prilikom dopisivanja s novom osobom u vašem životu.

Šta činiti:

1. Na početku pišite kratko i jednostavno

Ako ste osoba koja piše duge poruke i ulaže puno energije u ono što šalje, imajte na umu da drugoj strani možda neće biti ugodno komunicirati bilo kakve osjećaje tijekom početnog dopisivanja. U ranim fazama dopisivanja najsigurnije je slati praktične poruke kojima ćete reći ono potrebno, ali nećete pretjerati.

2. Ne postavljajte prevelika očekivanja

Djelujte pod pretpostavkom da čak i odgovor od nekoliko riječi na vašu poruku ne predstavlja odraz osjećaja druge strane, nego je to samo potvrda primitka vaše poruke.

Također, imajte na umu i da ćete biti ranjiviji ako postavite prevelika očekivanja o tome kako bi odgovori suprotne strane trebali izgledati, kao i da osobu s kojom ste se tek počeli dopisivati ne poznajete dovoljno dobro pa ne znate kako funkcioniše u svijetu poruka.

3. Nazovite

Ponekad je poziv bolji potez od razbijanja glave porukama, njihovim sadržajem i analiziranjem odgovora. Za razliku od poruka, na ovaj način osoba s druge strane čut će vaš glas i vi njezin pa ćete čuti i ton glasa i osjetiti raspoloženje osobe dok razgovara s vama, što će vam pružiti puno pouzdanije informacije o tome kako se osjeća.

Šta ne činiti

1. Ne zamarajte se vremenom

Nemojte se zamarati time koliko vremena drugoj strani treba za odgovor. To što vi šaljete poruke osobi koja vam se sviđa ne znači da ona mora djelovati u skladu s vašim rasporedom. Uostalom, postoji cijeli niz razloga zbog kojih vam osoba ne odgovara u najkraćem mogućem roku – možda joj je isključen zvuk ili mobitel, možda radi, možda spava, možda se tušira… Budući da nikad ne možete sa sigurnošću znati zašto odgovor “kasni”, najbolje je ne pokušavati analizirati izostanak brze reakcije jer će to samo pridonijeti vašoj bespotrebnoj anksiozosti.

2. Ne šaljite previše osobnih informacija prerano

Kada u vaš život uđe nova osoba, podsjetite se da još uvijek ne znate sve o njoj o njoj, pa tako ne znate ni koliko joj je ugodno dijeliti osobne informacije i osjećaje na samom početku veze, posebno u porukama.

Isto to ta osoba ne zna o vama, a poruke lako mogu postati podložne pogrešnom tumačenju. Dijeljenje previše osobnih detalja, posebno na početku veze, previše je složeno za dopisivanje. Takve razgovore obavljajte užvo.

3. Provokativne poruke čuvajte za kasnije

Pokušajte na samom početku veze izbjeći slanje previše provokativnih poruka. Kada jednom napravite taj korak, nema povratka, zato poruke i fotografije provokativnog sadržaja čuvajte za one dane kada se ipak malo bolje upoznate.

4. Ne očekujte uvijek nešto zauzvrat

Ako pošaljete poruku i odmah očekujete odgovor, možda ćete sabotirati vezu jer ćete u svojoj glavi postaviti očekivanja da vam druga osoba odgovori na određeni način i u određeno vrijeme. Ako osobi, primjerice, pošaljete poruku “stalno razmišljam o tebi”, nemojte ih odmah zamišljati kako vam odgovaraju isto, nego ih zamislite kako se smijulje dok čitaju vašu poruku. Odsutstvo odgovora ne znači nužno da druga osoba ne cijeni ono što ste napisali.

5. Ne brzajte s odbacivanjem

Ako ste osobi poslali poruku u kojoj ste pokazali interes da je opet vidite, ali ona vam ne odgovara ili se odgovor koji ste dobili ne podudara s onim što ste vi izrazili, ne srljajte prema najgorem scenariju. Zapamtite da ste tek na početku i da još ne poznajete stil komuniciranja te osobe – možda ona poruke ne voli ili ih ne koristi za prenošenje emocija.

Zaključno, mnogi na početku odnosa koriste poruke kako bi se bolje povezali, međutim, kada dopisivanje ne ide onako kako smo očekivali, često se dogodi pogrešno tumačenje poruka, što onemogućuje razvoj veze. Zato na početku veze krenite s kratkim i jednostavnim porukama, a kada osobu upoznate i shvatite na koji način funkcionira, pišite sve što vam srce zaželi. (zadovoljna.dnevnik.hr)

Veze i Ljubav

Zašto su direktni muškarci toliko privlačni ženama?

Ima puno razloga zbog kojih žene vole direktne muškarce – mnogo je lakše kad nema igara, mogu da se opuste i budu to što jesu, manji je pritisak da se dopadnu.

Direktni muškarci pokazuju ono samopouzdanje od koga žene osjećaju olakšanje – dovoljno nesigurnosti su iskusile sa pasivnim muškarcima, emotivno nedostupnim, pasivno-agresivnim, sa kojima iskrena komunikacija nije moguća.

Zabavljanje je iscrpljujuće kad moraju stalno da pogađaju kako se neko osjeća i da se suzdržavaju da ne pokažu svoja prava osjećanja. Direktni muškarci ne uzrokuju anksioznost, ne ostavljaju žene da se pitaju, da pogađaju, da brinu.

Upoznavanje nije stresno i komplikovano

Ako ste direktni, žena će se brzo opustiti i zabavljaće se u vašem društvu. Dejting treba da bude zabavan, a ne stresan. Neposrednost omogućava prijatnu šetnju, nasuprot trke s preponama, koju nameću dvosmisleni i indirektni muškarci.

Direktan muškarac je prisutan i uključen, ako pokazuje interesovanje, ono je iskreno, a to je prijatno i ugodno.

Žene ne žele da se osjećaju tjeskobno jer se postupci i riječi nekog muškarca sukobljavaju, one žele nekoga ko zna šta hoće i umije to jednostavno da kaže i pokaže.

Neposredni muškarci zrače samopouzdanjem

Samopouzdanje je seksi. Direktnost i neposrednost ukazuju na to da je muškarac zadovoljan sobom, da je spreman da preuzme inicijativu, da je otvoren i dostojan povjerenja.

Radi se o jednostavnoj sposobnosti da čovjek slijedi ono što želi, a ako je ona ono što želi, žena će biti polaskana. Sviđaće joj se muškarac koji pravi planove, daje prijedloge, iskazuje svoju zainteresovanost.

Sa direktnim muškarcem ona ne gubi vrijeme

Direktan muškarac ne “zavlači” – ako više nije zainteresovan, on to saopštava, ne pokušavajući da drži ženu “u rezervi”.

Ako želi samo seks, ona je u poziciji da odluči da li joj to odgovara, ili ne želi da se upliće – jasno joj je rečeno da nema razloga da gradi emotivne kule u vazduhu.

Neposredan muškarac je ne dovodi u zabunu, on kaže šta mu smeta i šta mu se sviđa, šta može da prihvati, a šta ne. To ženi daje slobodu da i ona izrazi to isto i otvara teren za postizanje kompromisa, ili za zaključak da ne vrijedi gubiti vrijeme zbog kompromisa.

Kad je igra poštena, veće su šanse da niko ne bude povrijeđen, čak i kad igra ne ispunjava očekivanja i kad se završi nezadovoljavajuće.

Pored neposrednog muškaraca, žene se osjećaju prijatno.

Neposredan i iskren muškarac ne uzrokuje stres i anksioznost. Žene imaju suviše iskustva sa osjećanjima koja im se vraćaju kao bumerang, jer ne nailaze na feedback, sa nejasnim porukama i tjeskobom, sa iscrpljenošću, psihičkom i fizičkom, koju uzrokuje emotivna magla.

Kad su stvari jasne, one su jednostavne, a jednostavnost omogućava opuštanje. Sa direktnim muškarcem žena zna na čemu je i ne mora da brine, da “tripuje” i izmišlja uzroke, razloge i opravdanja.

Ako nešto ne razumije, može da pita, jer zna da će dobiti iskren odgovor.

Direktan muškarac ima snagu karaktera

Ako je neposredan, muškarac je stvaran. Može mu se vjerovati. Govori ono što misli, radi ono što kaže da će uraditi, ne radi ono što mu ne odgovara.

Na njega žena može da se osloni, lako mu je vjerovati, jer je iskren u svojim namjerama i jasan po pitanju onoga što ga motiviše u vezi. Potreban je snažan karakter da bi se jasno izrazila osjećanja, a žene žele emocionalno inteligentne partnere, koji umiju da kažu šta osjećaju, šta ih plaši, šta ih pokreće.

Muškarci koji to znaju o sebi, u stanju su da razumiju i ono što žena saopštava o sebi. Komunikacija je dvosmjerna i otvorena, a to sve olakšava.

Nastavite čitati

Veze i Ljubav

Tenis u drugom planu: Damir Džumhur ljubi novu zanosnu starletu

Ne prestaje da se zabavlja sa regionalnim sponzorušama

Zvijezda regionalnog Big Brothera, Barbara Šegetin (30), sudeći po komentarima, ponovno je u sretnoj vezi. Iako je nedavno prekinula zaruke, riječka starleta na društvenim mrežama otkrila je kako se druži s najboljim bosanskohercegovačkim teniserom Damirom Džumhurom (28), prenosi 24.sata.hr.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 🌟 Barbara 🌟 (@barbara__segetin)

Na Instagramu su objavili identične fotografije na kojima pokazuju tetovaže sa znakom beskonačnosti, a brojni pratitelji poželjeli su im puno sreće u novoj vezi.

Inače, Damir godinama važi za jednog od najvećih zavodnika. Prije Barbare ljubio je srbijansku manekenku Dejanu Živković i pjevačicu Rialdu Karahasanović.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 🌟 Barbara 🌟 (@barbara__segetin)

Šegetin je nedavno raskinula zaruke. Misteriozni Lazar zaprosio ju je na Novu godinu u beogradskom hotelu, a šokirana Barbara zaplakala je od sreće i odmah pristala bez premišljanja. Ipak, ljubav je kasnije ‘pukla’.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 🌟 Barbara 🌟 (@barbara__segetin)

Nastavite čitati

Veze i Ljubav

Gore i od intimne prevare s drugom ženom? Sedam priznanja o prevari o kojoj se šuti

Za mnoge osobe prevara nije prevara ako u priču nije uključen intimni odnos sa trećom osobom.

No oni koji su doživjeli emocionalnu prevaru tvrde da je to još destruktivnije od puke intimne veze. Emocionalna povezanost, naime, teško se pronalazi, a još teže ispušta iz ruku.

Emocionalna prevara je zapravo intenzivno platonsko prijateljstvo s trećom osobom suprotnog spola. Iako s tom osobom nemate seksualne odnose, povjeravate joj se, zovete je kada vam je potrebna pomoć ili rame za plakanje.

Često puta ne priznajete vlastitom partneru ili partnerici da se nalazite s tom „trećom“ osobom, da imate pojačanu potrebu vidjeti se s njom i da vam se ona sviđa, iako ne planirate poljubiti je ili dotaknuti na neprimjeren način.

Iz Zadovoljna.hr anketirali su Hrvatice i pitali  vjeruju li u emotivnu prevaru, jesu li se s njom susrele i što bi napravile kad bi saznale da ih partner vara s drugom ženom u tom smislu.

Ne vjerujem u emotivnu prevaru! Moj muž i ja imamo sjajan odnos, ali isto tako trebamo vrijeme samo za sebe. On ima svoje prijatelje, a ja svoje. Povjeravamo im se, družimo se s njima, ali nikad nemamo potrebu sa njima preći granicu dobrog ukusa,  kaže Ivana.

Imam troje djece i brdo obaveza. Dok god je moj muž tu kad ga trebam i ne „šara“ okolo, ne opterećujem se time s kim dijeli svoje emocije, priznaje Sabina.

Moj muž je opsjednut svojim poslom i karijerom. Ispočetka sam suosjećajno slušala njegove horor priče s radnog mjesta, davala mu savjete, tješila ga, poticala ga da nađe novi posao. Nakon nekog vremena počeli su me opterećivati ti crnjaci, otvoreno sam mu to priznala. Sada te priče dijeli s kolegicom s posla. Iskreno, laknulo mi je, otkrila je Mateja.

Da je bar spavao s drugom ženom, kaže Lana. Zasitio bi se seksa i napustio je. Emotivna prevara je sto puta gora. Svaki put kad se zamisli, nasmije kad čita poruku na mobitelu ili je posebno dobre volje pitam se je li razmišlja o njoj. Izluđuje me to.

Bila bih zabrinuta da ne znam kako je njegova najbolja prijateljica žena koja voli žene. Njihova povezanost nikad neće prijeći granicu prijateljstva. To mi je dovoljno, podijelila je s nama Ines.

Imamo sve, zdravu djecu, dobar stan, uspješne karijere. No on je često depresivan, a jedina osoba koja ga razumije je supruga njegovog dobrog prijatelja. Kad ga počne zvati kući i razgovarati s njim i po sat vremena, postajem jako ljubomorna, otkrila je Danijela.

Moj zaručnik se nikome ne povjerava i to me izluđuje. Sve emocije drži u sebi. Da ima neku drugu ženu kojoj otkriva svoje najintimnije želje – poludjela bih, tvrdi Marija.

Nastavite čitati

Top pet