Posjetite

Moda i ljepota

Korisne makeup informacije: rok trajanja šminke

Sigurno se ne želite odreći svog omiljenog ruža, a davno ste ga kupili? Ili paletu koju ste nekad prošle godine dobili od sestre a ima tako lijepe boje da je ne želite baciti, iako znate da je i sestra koristila duže vrijeme? 

Neki kozmetički proizvodi nemaju označen rok trajanja, ali je vrlo važno da znate koliko dugo možete određeni proizvod koristiti. Sigurno ne želite da nanosite pokvarenu šminku na kožu.

Za početak, morate znati da svaki proizvod ima različit rok trajanja. Najčešće je to između 3 i 12 mjeseci nakon što otvorite proizvod. Posebno morate biti oprezni sa proizvodima na bazi vode, jer se mogu kontaminirati bakterijama i izazvati infekciju, upozoravaju stručnjaci.

Na sljedeći način možeš zadržati bakterije dalje od svoje kozmetike

Peri ruke prije nanošenja šminke

Nemoj dijeliti svoju šminku

Nemoj dodavati vodu u šminku

Drži svoju šminku na suhom mjestu, dalje od direktne toplote i sunčevih zraka

Redovno peri kistove za šminkanje

Kako prepoznati da je istekao rok?

Ako primijetite da se promijenila boja, tekstura ili miris, u slučaju da su vidljivi tragovi buđi možete biti sigurni da je rok trajanja istekao.

Rok trajanja po proizvodima

Maskara može trajati od 3 do 6 mjeseci, tekući puder i korektor od 6 do 12 mjeseci, kremasto rumenilo i sjenila za oči 6 do 12 mjeseci. Tuš za oči i olovka za usne mogu trajati do 2 godine, ruž za usne 1 godinu, a kreme i preparati za njegu lica od 1 do 2 godine.

Ova pravila vrijede samo ako se šminka pravilno održava. (week.ba)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Moda i ljepota

Ni Jennifer Lopez im nije odoljela: Ove farmerke su apsolutni hit

Bili spremni ili ne, trend “balon” pantalona je stigao i sad je na njega svoj “pečat” stavila i Jennifer Lopez.

Ne možemo uopšte da vam garantujemo da će odlično stajati baš na svakoj figuri, ali udobnost je očigledno postala važnija od manekenskog izgleda. Nogavice ovih pantalona su veoma široke, ali su pri dnu sužene pomoću jednog ili dva ušitka, pa otud i efekat “naduvanosti” poput balona.

Struk je, po pravilu, visok, modeli imaju kose džepove a dužina se kreće oko članaka. Najefektnije ih je kombinovati sa majicama ili košuljama uvučenim u pojas, a uz njih dobro stoje sakoi i kaputi sa naglašenim ramenima.

Jennifer Lopez je odabrala sivoplavi kaput, uz sivi džemper i čizmice, ali balon farmerke su i ovde “zvjezda” modne kombinacije.

 

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Za ovu torbicu u obliku stolice potrebno je izdvojiti 700 eura

Pri našem pregledu modnih noviteta nerijetko naiđemo na doista neobične modne dodatke.

Prisjetimo se samo Moschinovih torbica izvedenih u obliku ‘francuza’ i kroasana za koje je potrebno izdvojiti 360 eura. Nadalje, veliku pažnju izazvala je i Louis Vuitton torbica u obliku aviona koja je procijenjena na 3220 eura. Da, cijena ove torbice doseže više i od cijene nekih pravih aviona.

Premda neobični, prethodno spomenuti primjeri su ipak bili (koliko- toliko) praktični. No, torbica koju smo pronašli u kolekciji američkog modnog brenda Area daleko je od toga. Riječ je zapravo o stolici! Doduše umanjenoj verziji metalne stolice ukrašene kristalima i dugačkim lancem koji omogućava nošenje preko tijela. Za nju je potrebno izdvojiti  oko 700 eura.

Kako bi si osigurali svoj dio medijskog kolača, modni brendovi su skloniji pribjeći ovakvom tipu promocije, koji uključuje predstavljanje neobičnih komada za koje vjeruju da će im osigurati toliko željenih 5 minuta slave. (miss7.24sata.hr)

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Atraktivna glasnogovornica FK Vojvodina krade pažnju na konferencijama kluba

Sanja Beba Kružević jedna je od najljepših glasnogovornica u regionu.

O njenoj ljepoti pišu svi mediji u Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini.

Lijepa Novosađanka trenutno je na odmoru, redovno se javlja pratiocima na Instagramu.

Njene slike mame brojne uzdahe.

Sanja Kružević je u centar nogometne pažnje došla kada na konferenciji za medije trener Nenad Lalatović nije smio da pogleda u njenom pravcu kako zbog njene ljepote ne bi ostao bez koncentracije.

Sada su “osnule” nove fotografije – u kupaćem kostimu, a Sanja je pobrala brojne komplimente.

Nastavite čitati

Top pet