Posjetite

Moda i ljepota

Kako odrediti tip kože i šta koristiti?

Ako ni vi niste sigurni kako da odredite tip kože, i samim tim ne znate koji proizvodi vam odgovaraju,  pročitajte odgovor u nastavku!

Prvi korak prema pronalaženju pravih proizvoda je otkrivanje tipa kože. Za određivanje tipa kože važni su sljedeći faktori: koliko spavate, kako se hranite, koliko putujete, koliko ste na suncu, jer sve to ostavlja posljedice na našoj koži, hormonima, proizvodnji ulja i stresa.

Evo koji tipovi kože postoje:

Masna koža

Masnu kožu ćete lako prepoznati. Ljudi sa masnom kožom će čak i ako ne koriste nikakvu kremu, u roku od sat ili dva od čišćenja lica osjećati masnoću. Posebno na čelu, nosu, i bradi.

Za vas je pogodna upotreba salicilne kiseline za masnu kožu. Ona može biti u toniku, maramicama, ili kremi.  Salicilna kiselina je topiva u ulju, i na taj način prodire u pore, tako se koža oslobađa sebuma.

Suha koža

Osobe sa suhom kožom imaju konstantni osjećaj zategnutosti kože, u slučaju da je rednovno ne hidriraju.

Ako imate suhu kožu najbolje je da koristite proizvode sa natrijum hijaluronatom ili hijaluronskom kiselinom, jer ova kiselina veže vlagu za kožu bez dodavanja ikakvog ulja.

Koža sklona aknama

Koža sklona aknama proizvodi masnoću, koja dovodi do začepljenja pora i upala. Iako se često misli da kožu sklonu aknama imaju tinejdžeri, to nije tačno. Sve više žena u 30-tim  i 40-tim pati od ovog problema.

Kao i kod masne kože, salicilna kiselina se može koristiti za tretiranje kože koja je sklona aknama, jer ima sposobnost prodiranja u pore i rastvorljiva je.

Osjetljiva koža

Osjetljiva koža reaguje na topičke proizvode i faktore, kao što su sunčevi UV zraci. Ako vi imate osjetljiv tip kože, sigurno ste skloni stanju kože kao što je rosacea ili ste jednostavno jako osjetljivi na sunce.

Ako mislite da imate osjetljivu kožu, odgovorite sebi na sljedeća tri pitanja: Imate li peludnu groznicu ili sezonske alergije? Da li imate ekcem? Da li imate astmu?

Ako je odgovor na dva ili sva pitanja da, vjerovatno imate osjetljiv tip kože. I vrlo je važno da izbjegavate određene sastojke. Oni koji imaju tendenciju da posegnu za jačim proizvodima treba da izbjegavaju sastojke kao što su benzoil peroksid, salicilna kiselina, glikolna kiselina i retinoidi.

Mješovita koža

Ovaj tip kože imaju osobe kojima se T zona masti, a na drugim dijelovima je koža suha.

Važno je da koristite nježno sredstvo za čišćenje i koristite tretman na mjestima gdje se često pojavljuju akne.

Normalna koža

Normalna koža je ona koja nema nikakvih pretjeranih promjena. Ako imate normalnu kožu, ona nije ni previše suha, masna ili osjetljiva.

Ako imate normalnu kožu možete koristiti većinu proizvoda za ovaj tip. (week.ba)

Moda i ljepota

Za ovu torbicu u obliku stolice potrebno je izdvojiti 700 eura

Pri našem pregledu modnih noviteta nerijetko naiđemo na doista neobične modne dodatke.

Prisjetimo se samo Moschinovih torbica izvedenih u obliku ‘francuza’ i kroasana za koje je potrebno izdvojiti 360 eura. Nadalje, veliku pažnju izazvala je i Louis Vuitton torbica u obliku aviona koja je procijenjena na 3220 eura. Da, cijena ove torbice doseže više i od cijene nekih pravih aviona.

Premda neobični, prethodno spomenuti primjeri su ipak bili (koliko- toliko) praktični. No, torbica koju smo pronašli u kolekciji američkog modnog brenda Area daleko je od toga. Riječ je zapravo o stolici! Doduše umanjenoj verziji metalne stolice ukrašene kristalima i dugačkim lancem koji omogućava nošenje preko tijela. Za nju je potrebno izdvojiti  oko 700 eura.

Kako bi si osigurali svoj dio medijskog kolača, modni brendovi su skloniji pribjeći ovakvom tipu promocije, koji uključuje predstavljanje neobičnih komada za koje vjeruju da će im osigurati toliko željenih 5 minuta slave. (miss7.24sata.hr)

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Atraktivna glasnogovornica FK Vojvodina krade pažnju na konferencijama kluba

Sanja Beba Kružević jedna je od najljepših glasnogovornica u regionu.

O njenoj ljepoti pišu svi mediji u Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini.

Lijepa Novosađanka trenutno je na odmoru, redovno se javlja pratiocima na Instagramu.

Njene slike mame brojne uzdahe.

Sanja Kružević je u centar nogometne pažnje došla kada na konferenciji za medije trener Nenad Lalatović nije smio da pogleda u njenom pravcu kako zbog njene ljepote ne bi ostao bez koncentracije.

Sada su “osnule” nove fotografije – u kupaćem kostimu, a Sanja je pobrala brojne komplimente.

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Ovih šest faktora ubrzava starenje vaše kože i stvara nove bore

Prema  istraživanju, vaša prehrana, izbor sapuna, pa čak i vaše svakodnevne navike mogu učiniti da se bore pojave na vašem licu.

Ako znate koju hranu treba izbjegavati, kako odabrati sredstvo za pranje lica i kako promijeniti svoju rutinu, to će vam omogućiti da ostanete mladi i svježi.

Week.ba vam donosi nekoliko faktora o kojima morate voditi računa.

1. Manjak sna dovodi do dehidracije kože

Prema ovom istraživanju , ako izgubite san čak i jednu noć ili stalno spavate manje od 5 sati dnevno, to može dovesti do gubitka vode i smanjenja kožnih barijera. Dobar odmor je ključ podmlađivanja i rasta novih stanica.

2. Nedostatak antioksidanasa povezan je sa stvaranjem novih bora

Vitamini A, C, E i kalijum neophodni su za zdravu kožu. Preporučujemo da jedete više povrća, posebno mrkvu, tikvicu, paradajz i zeleno lisnato povrće. Također je dobro uključiti maslinovo ulje u svoju prehranu.

3. Konzumacija crvenog mesa dovodi do stvaranja novih bora

Postoji holandsko istraživanje koje pokazuje da žene koje jedu crveno meso imaju više bora. Ali to je moguće spriječiti ako jedete manje mesa i umjesto pečenja mesa na jakoj vatri odlučite se za supe i variva. Uz to, pokušajte u obroke uključiti više voća.

4. Duge tople kupke dovode do isušivanja kože

Pojedine kupke i sapuni mogu promijeniti pH  kože i dovesti do iritacije i suhoće. Sve ove stvari nagrizaju kožne barijere i provociraju rano starenje. Ako koristite oštre alkalne pločice sapuna, to može samo pogoršati situaciju.

5. Mono dijeta utiče na proces starenja kože

Ključ ove dijete je izuzeti sve proizvode osim jednog. To dovodi do neravnoteže proteina, masti i ugljikohidrata, što smanjuje sposobnost kože da se sama izliječi. Prema  istraživanju, ugljikohidrati su najvažniji za žene dok muškarci trebaju jesti dovoljno proteina da bi ostali mladolikog izgleda.

6. Nedostatak proteina sprečava stanice kože da se obnavljaju

Istraživanje kaže da, ako ograničite unos kalorija i uz to jedete manje proteina, vaša će koža izgubiti elastičnost, što će dovesti do više bora. Takođe sprečava da koža zacijeli i obnovi se.

Nastavite čitati

Top pet