Posjetite

Lifestyle

Kako napisati CV kada nemate radnog iskustva?

Ne pišite nešto što niste, ne izmišljajte podatke (jer su lako provjerljivi), pregledajte svoje kanale na društvenim mrežama i, pobogu, otvorite svoj vlastiti mail. 

Razlika između životopisa i CV-a?
Životopis je, kako mu samo ime govori, opis života. Duži tekst (sastavak) u kojem su punim rečenicama navedeni vaši podaci, edukacije i iskustvo. CV (lat. curriculum vitae) je, s druge strane, kako mu ime govori, tok života. U kratkim crtama i natuknicama navedeno ono najvažnije o vama. CV je trenutno najpopularniji način predstavljanja.

Kada poslodavac nema vremena za pročitati vaš životopis jednostavnije mu je pogledati bitne natuknice o vama i donijeti odluku. Možda ste čuli da se životopis u prosjeku gleda/čita šest sekundi (a ponekad i kraće).

Europass ili životopis u Microsoft Wordu?
Vječito pitanje, podijeljena mišljenja. Europass je najjednostavniji način za sastaviti životopis i, , ne iziskuje nikakve vještine u njegovom ispunjavanju. Primjera radi u Europassu ispunjavate vještine korištenja Microsof Office-a po svojoj procjeni.

U lijepo napravljenom CV-u u Wordu te se vještine i same vide. Poslodavci s kojima sam se do sada susrela preferirali su životopis napisan u Wordu i osobno se vodim za time. Osim kada je u oglasu za posao navedeno drugačije.

Jedna od mogućnosti jest kombinirati oboje i koristiti pitanja iz Europassa u Wordu.  Jedan dodatni savjet – bez obzira što ste životopis napravili u Word-u spremite ga i pošaljite u PDF-u. Svaki službeni dokument (i CV je jedan od njih) uvijek se šalje u PDF-u.

Osnovni podaci za životopis
Super, odabrali ste u čemu ćete napisati CV. Sada ga još (samo) trebate kvalitetno ispuniti. Ono obavezno jesu vaši podaci. Oni bi se trebali nalaziti odmah na početku kako bi vas poslodavac mogao kontaktirati.

Najbolje je u gornjem desnom uglu. Od podataka navedite ime i prezime, adresu, broj mobitela i e-mail adresu. E-mail adresa trebala bi biti u nekoj od novijih platformi (gmail, yahoo) i sadržavati prezime i ime. Nadimke, žargon, mjesto stanovanja, godine i ostalo izostavite iz imena ako ne želite djelovati neozbiljno i odmah  na početku smanjiti šanse za posao.

Naime, malenaplawa11@hotmail.com ne odaje potencijalno pouzdanu osobu iako to možda i jeste. Sjetite se da poslodavac o vama zna samo ono što si sam kreira u glavi iz onoga što ste mu vi servirali. Dakle, na stol odmah servirajte ozbiljnost.

Edukacija u životopisu
Navedite gdje ste se i koliko dugo školovali. U ovom djelu ide samo redovita edukacija –tečajeve, seminare i dodatna usavršavanja navode se u drugom dijelu CV-a.

Radno iskustvo u životopisu
Evo nas na onom bitnom. Kako navesti radno iskustvo ako ga nemate? Nije dovoljno poslati samo osnovne podatke i edukaciju i nadati se kako će vam netko dati priliku. Zašto bi vam dao priliku ako nemate barem nešto što poslodavac traži?

Zapitajte se jeste li možda odradili praksu u srednjoj školi? Volontirali negdje? Ako je negativan odgovor na oba pitanja – ne paničarite. Nikako nemojte izmišljati radno iskustvo jer se danas sve vrlo brzo može provjeriti i saznati.

Rađe se osvrnite na osobine i vještine koje posjedujete, a koje su potrebne za posao za koji se prijavljujete. Opišite osobine koje posjedujete i kako biste ih iskoristili u poslu za koji se prijavljujete. Komunikativni ste i prijavljujete se za posao prodavača?

Odlično, razmislite kako vam vaša komunikativnost može pomoći i navedite to. Nabrojite barem tri osobine i upotrijebite ih u kontekstu posla za koji se prijavljujete. Zatim krenite na vještine. Jedna od najpotrebnijih vještina jest korištenje Microsoft Office-a.

Navedite gdje ste ga do sada koristili (možda napisali maturalni rad o toj temi?) i na kojoj (prema samoprocjeni) razini ga koristite. Ako se, na primjer, prijavljujete za rad animatora na dječjem rođendanu, a išli ste na dramsku grupu – navedite i obrazložite kako to možete iskoristiti u radu s djecom.

Zapamtite da ništa nije glupo, jedno glupo što možete napraviti jest poslati CV samo sa imenom i prezimenom. Također, ovdje navedite dodatne tečajeve, seminare, radionice i pokušajte ih povezati s poslom za koji se prijavljujete.

Uvodni mail
Ovo je ono gdje imate najviše šanse pridobiti poslodavca. Nikako nemojte taj dio ostaviti prazan i samo dodati privitak. Računajte da niste jedini koji ste se prijavili za posao, da možda poslodavac nema vremena čitati svaku prijavu detaljno i tu vam uvod igra glavnu ulogu.

On bi trebao sadržavati sažetak sažetka vašeg CV-a. Dakle osnovne podatke, trenutni fakultet i dvije tri rečenice o vama. Tu možete navesti da radnog iskustva (logično) nemate jer ste tek izašli iz srednje škole/fakulteta ali da brzo usvajate nove vještine, ambiciozni ste i spremni učiti te da posjedujete kvalitete koje se od vas traže. I nikako nemojte zaboraviti navesti kontakt na koji vas poslodavac može dobiti! (coolclub.com)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Život

Istinita priča o bratu koji je odustao od obrazovanja da bi pomogao svojoj sestri da diplomira

Ljudi mogu uspostaviti jedinstvene veze jedni sa drugima, a te veze mogu trajati i cijeli život.

Međutim, postoji ona koju niko ne može prekinuti ili uporediti: veza između braće i sestara. Nevidljiva linija koja povezuje braću i sestre jedinstvena je i nezamjenjiva, a teme današnjeg djela savršen su primjer za to. Ništa se ne može uporediti sa plemenitošću žrtvovanja karijere ovog brata zarad sestrine budućnosti, piše BrightSide.

27-godišnja Tajlanđanka po imenu Chanita postavila je slike svoje mature na društvene mreže, a objava je brzo stekla popularnost. Iako njene slike izgledaju obično i neupadljivo, priča iza njih mogla bi vas natjerati da zaplačete.

Kao što Chanita i njena porodica dobro znaju, školovanje i nastavak studija da biste stekli diplomu nije jednostavan zadatak. Ova ljupka djevojka upravo je diplomirala na Univerzitetu Rajabhat u južnoj tajlandskoj provinciji Nakhon Sri Thammarat, iako se mislilo da će to učiniti  2018. godine, prenosi Week.ba.

Prema  izvještajima , Chanitina diploma je bila odgođena iz raznih razloga, od kojih je najhitniji bio finansijski. Tajlanđanka dolazi iz kuće sa niskim primanjima, zajedno sa svojim starijim bratom i majkom, radnicom s niskim primanjima koja se nekoliko puta žrtvovala kako bi osigurala da njena djeca imaju tipičan, ali respektabilan način života.

Obrazovanje je više privilegija nego prirodno pravo u porodicama kao što je Chanitina. Zbog toga, kada je upisala školu za javnu upravu, njena porodica se borila da finansira školovanje svoje djece.

Njen brat je odlučio da napusti školu kako bi svojoj sestri omogućio što bolje obrazovanje uz uštedu novca. Chanita, s druge strane, nije bila svjesna bratove žrtve sve. Ovu priču saznala je  ubrzo nakon što je završila studije kada ju je majka obavijestila o ogromnoj žrtvi koju je podnio njen brat.

Na snimku se vidi Chanita kako svom bratu pozajmljuje kapu i haljinu. Najvjerovatnije mu ju je dala kako bi mu pokazala da je i njen uspjeh rezultat i zahvaljujući njemu, tako da ovu diplomu treba da proslave svi.

Chanita je tada pognula glavu i kleknula na koljena. Ovaj gest se koristi za izražavanje dubokog poštovanja prema drugoj osobi i, u nekim slučajevima, za traženje oprosta ili pomilovanja. Tada možemo vidjeti njenog starijeg brata kako joj uzvraća nježan gest milujući vrh glave svoje sestre.

Nastavite čitati

Ljubimci

Video nasmijao mnoge: Žena pokazala kako pozdravlja psa kada dođe kući, a kako supruga

Becca je  na TikToku  podijelila video u kojem je svojim pratiocima pokazala kako pozdravlja svog psa, a kako supruga kada dođe kući.

Video je postao viralan i prikupio je više od 500 hiljada lajkova na ovoj platformi.

@archie.and.becca Who can relate #dogsoftiktok #dogmom #vizsla ♬ original sound – Archie & Becca

Na početku snimka vidi se kako ulazi u kuću i odmah joj se pojavi osmijeh na licu kada ugleda svoga psa.

“Hej, anđele. Kako si? Kako si proveo dan? Šta si danas radio, bebo?” čuje se kako mu govori dok ga mazi.

Zatim ode do sobe i otvori vrata pa pokaže svoga supruga, koji sa slušalicama na ušima igra igrice. “Hej”, kratko ga pozdravi.

Video je oduševio korisnike TikToka. “Logično, pa pogledajte kako joj se pas obradovao”, “Dobro je, nisam jedina”, “Niko nije srećniji kad dođemo doma od naših pasa”, “Ja ovo živim. Inače, osjećam se kao suprug iz ovog videa”, samo su neki od komentara.

Nastavite čitati

Život

Evo nekoliko savjeta uz koje ćete biti sretniji u 2023. godini

Okružite se dobronamjernim ljudima

Ako želite biti sretni, okružite se ljudima koje imaju dobru energiju i koji vam žel dobro. Izbacite iz svog života toksične pojedince koji crpe svu energiju. To zna biti teško, ali se isplati.

Isključite se na nekoliko sati svaki vikend

Svaki vikend odvojite par sati kada ćete se isključiti od ostatka svijeta. Ugasite mobitel, televiziju ili računar i posvetite se samo sebi i svojoj porodici. Zaigrajte neku društvenu igru i prepustite se smijehu.

Hodajte

U zdravom tijelu, nalazi se zdravi i sretan duh. Krećite se i bit ćete zadovoljniji.

Uživajte u malim stvarima

Male stvari čine život ljepšim. Pronađite ono nešto što vam mami osmijeh na lice i odvojite vrijeme za to svaki dan ili barem jednom tjedno. To može biti neka televizijska serija. Ako vas ne razumiju u vašoj okolini, nemojte se dati obeshrabriti negativnim komentarima. Uživajte.

Jedite zdravo, ali…

Zdrava prehrana je osnova zdravog života. No neka se povremeno na vašem jelovniku nađe i neki grešni zalogaji koji život čine zabavnijima.

Govorite o sebi na pozitivan način

Znate one riječi koje si mrmljate u bradu kad napravite nešto pogrešno? Umjesto izjave “kako sam to mogla tako napraviti”, radije si recite “Pametna sam, shvatit ću kako se to radi”.

Pomažite drugima

Znate li koji je najlakši način da se usrećite? Usrećite nekog drugog. Svaki dan postavite si pitanje: Kako mogu pomoći nekom drugome? Život će vam biti kvalitetniji i ispunjeniji.

Vizualizirajte

Želite li biti sretni, vizualizirajte sretne scenarije. Stavite sedmični podsjetnik u kalendar ako se inače ne biste sjetili. Uzmite par minuta u danu za ovu zabavnu aktivnost. Sklopite oči, duboko udahnite i vizualizirajte sebe kao osobu koja želite postati – neko ko je sretan, zdrav i zadovoljan svojim životom.(zadovoljna.hr)

Nastavite čitati

Top pet