Posjetite

Lifestyle

Kako napisati CV kada nemate radnog iskustva?

Ne pišite nešto što niste, ne izmišljajte podatke (jer su lako provjerljivi), pregledajte svoje kanale na društvenim mrežama i, pobogu, otvorite svoj vlastiti mail. 

Razlika između životopisa i CV-a?
Životopis je, kako mu samo ime govori, opis života. Duži tekst (sastavak) u kojem su punim rečenicama navedeni vaši podaci, edukacije i iskustvo. CV (lat. curriculum vitae) je, s druge strane, kako mu ime govori, tok života. U kratkim crtama i natuknicama navedeno ono najvažnije o vama. CV je trenutno najpopularniji način predstavljanja.

Kada poslodavac nema vremena za pročitati vaš životopis jednostavnije mu je pogledati bitne natuknice o vama i donijeti odluku. Možda ste čuli da se životopis u prosjeku gleda/čita šest sekundi (a ponekad i kraće).

Europass ili životopis u Microsoft Wordu?
Vječito pitanje, podijeljena mišljenja. Europass je najjednostavniji način za sastaviti životopis i, , ne iziskuje nikakve vještine u njegovom ispunjavanju. Primjera radi u Europassu ispunjavate vještine korištenja Microsof Office-a po svojoj procjeni.

U lijepo napravljenom CV-u u Wordu te se vještine i same vide. Poslodavci s kojima sam se do sada susrela preferirali su životopis napisan u Wordu i osobno se vodim za time. Osim kada je u oglasu za posao navedeno drugačije.

Jedna od mogućnosti jest kombinirati oboje i koristiti pitanja iz Europassa u Wordu.  Jedan dodatni savjet – bez obzira što ste životopis napravili u Word-u spremite ga i pošaljite u PDF-u. Svaki službeni dokument (i CV je jedan od njih) uvijek se šalje u PDF-u.

Osnovni podaci za životopis
Super, odabrali ste u čemu ćete napisati CV. Sada ga još (samo) trebate kvalitetno ispuniti. Ono obavezno jesu vaši podaci. Oni bi se trebali nalaziti odmah na početku kako bi vas poslodavac mogao kontaktirati.

Najbolje je u gornjem desnom uglu. Od podataka navedite ime i prezime, adresu, broj mobitela i e-mail adresu. E-mail adresa trebala bi biti u nekoj od novijih platformi (gmail, yahoo) i sadržavati prezime i ime. Nadimke, žargon, mjesto stanovanja, godine i ostalo izostavite iz imena ako ne želite djelovati neozbiljno i odmah  na početku smanjiti šanse za posao.

Naime, malenaplawa11@hotmail.com ne odaje potencijalno pouzdanu osobu iako to možda i jeste. Sjetite se da poslodavac o vama zna samo ono što si sam kreira u glavi iz onoga što ste mu vi servirali. Dakle, na stol odmah servirajte ozbiljnost.

Edukacija u životopisu
Navedite gdje ste se i koliko dugo školovali. U ovom djelu ide samo redovita edukacija –tečajeve, seminare i dodatna usavršavanja navode se u drugom dijelu CV-a.

Radno iskustvo u životopisu
Evo nas na onom bitnom. Kako navesti radno iskustvo ako ga nemate? Nije dovoljno poslati samo osnovne podatke i edukaciju i nadati se kako će vam netko dati priliku. Zašto bi vam dao priliku ako nemate barem nešto što poslodavac traži?

Zapitajte se jeste li možda odradili praksu u srednjoj školi? Volontirali negdje? Ako je negativan odgovor na oba pitanja – ne paničarite. Nikako nemojte izmišljati radno iskustvo jer se danas sve vrlo brzo može provjeriti i saznati.

Rađe se osvrnite na osobine i vještine koje posjedujete, a koje su potrebne za posao za koji se prijavljujete. Opišite osobine koje posjedujete i kako biste ih iskoristili u poslu za koji se prijavljujete. Komunikativni ste i prijavljujete se za posao prodavača?

Odlično, razmislite kako vam vaša komunikativnost može pomoći i navedite to. Nabrojite barem tri osobine i upotrijebite ih u kontekstu posla za koji se prijavljujete. Zatim krenite na vještine. Jedna od najpotrebnijih vještina jest korištenje Microsoft Office-a.

Navedite gdje ste ga do sada koristili (možda napisali maturalni rad o toj temi?) i na kojoj (prema samoprocjeni) razini ga koristite. Ako se, na primjer, prijavljujete za rad animatora na dječjem rođendanu, a išli ste na dramsku grupu – navedite i obrazložite kako to možete iskoristiti u radu s djecom.

Zapamtite da ništa nije glupo, jedno glupo što možete napraviti jest poslati CV samo sa imenom i prezimenom. Također, ovdje navedite dodatne tečajeve, seminare, radionice i pokušajte ih povezati s poslom za koji se prijavljujete.

Uvodni mail
Ovo je ono gdje imate najviše šanse pridobiti poslodavca. Nikako nemojte taj dio ostaviti prazan i samo dodati privitak. Računajte da niste jedini koji ste se prijavili za posao, da možda poslodavac nema vremena čitati svaku prijavu detaljno i tu vam uvod igra glavnu ulogu.

On bi trebao sadržavati sažetak sažetka vašeg CV-a. Dakle osnovne podatke, trenutni fakultet i dvije tri rečenice o vama. Tu možete navesti da radnog iskustva (logično) nemate jer ste tek izašli iz srednje škole/fakulteta ali da brzo usvajate nove vještine, ambiciozni ste i spremni učiti te da posjedujete kvalitete koje se od vas traže. I nikako nemojte zaboraviti navesti kontakt na koji vas poslodavac može dobiti! (coolclub.com)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Lifestyle

Žene s većim grudima najmanje varaju i vjernije su u vezama

Istraživanje je pokazalo da je od žena koje su varale samo 31 posto njih imalo veće grudi, košarica D-G. One s F i većom košaricom bile su najmanje sklone varanju. Najveće varalice su bile one s manjim grudima

Žene s većim grudima su najvjernije i najmanje varaju, pokazalo je istraživanje. Istraživači su ispitali žene koje su same priznale da su varale kako bi otkrili koje žene više varaju – one s većim ili manjim grudima.

Istraživanje je pokazalo da je od njih samo 31 posto imalo veće grudi, košarica D-G. One s F i većom košaricom bile su najmanje sklone varanju.

Najveće varalice su bile one s manjim grudima, čak 69 posto njih, s košaricama između AA i C. Najviše njih je imalo košaricu B.

– Ispitali smo 1000 sudionica kako bismo otkrili nekoliko zanimljivih činjenica o varanju i veličini ženskih grudi – rekla je glasnogovornica istraživanja.

– Također smo otkrili da je Marks and Spencer mjesto broj jedan gdje su žene kupovale seksi donje rublje samo za svoje ljubavnike, a slijedi Victoria's Secret i Agent Provocateur – dodala je, prenosi Daily Star.

Nastavite čitati

Putovanja

Mnogi bi pali na testu! Ko ima prednost na raskrsnici, autobus ili automobil?

U zadatku koji je zbunio dobar dio iskusnih vozača, kao i onih koji tek treba da polažu, postoji jedinstven problem.

O čemu je riječ?

Dva vozila se nalaze na raskrsnici, kao na slici. Na raskrsnici se nalaze semafori, kao i saobraćajni znakovi. Pitanje je, ko ima prvenstvo prolaza? Da li je to autobus koji skreće u lijevo, ili je to automobil koji ide pravo?

Iako vam se na prvi pogled čini da je rješenje jednostavno, mi savjetujemo da pogledate pažljivo. Ljudi često griješe kada su u pitanju ovakvi problemi, a poznavanje pravila saobraćaja je važno jer nas sve čini bezbjednijima.

Porvjerite tačan ODGOVOR

Nastavite čitati

Život

Djevojka pala vozački ispit bez da je upalila automobil, a razlog je nevjerovatan…

Djevojka (17) iz Lancashirea u Engleskoj pala je vozački ispit, a da nije stigla ni upaliti automobil i krenuti s vožnjom, prenosi LADbible.

Razlog pada je nevjerovatan i mnogi su, s kojima je podijelila ovu vijest, ostali šokirani.

Naime, kada je ispitivač sjeo u automobil primijetio je komadiće gumice za brisanje ispod svojih nogu i srušio djevojku jer je “automobil bio prljav i nespreman za vožnju”. Djevojka briznula u plač nakon što su je roditelji iznenadili novim psićem: ‘Drago nam je da smo se odvažili na ovaj potez’.

Najgore je, priča njezin otac Paul Turner, što automobil uopće nije njezin već od ispitivača kojima su ostali tragovi gumice jer su brisali nešto u svom zapisniku prije njezinog ispita.

“Nije kao da su bile prazne konzerve ili smeće posvuda… Cijela situacija je suluda. Raspravljali su se 10 minuta, ali nije popustio. Pala je ispit bez da je uopće vozila. Bila je žalosna i u suzama, a nije uspjela dobiti ni povrat novca koji je tražila jer priliku za ispit praktički nije ni dobila.”

Osim što je vozački ispit u Engleskoj trenutno 64 funte, odnosno 80 KM, Paul kaže kako se na isti čeka mjesecima što otežava samo polaganje jer prolazi puno vremena bez vožnje.

“Moja kći je toliko štedjela za ovo, baš je nepravedno.” Iz agencije za vožnju i sigurnost vozila (DVSA UK) dali su izjavu za medije:

“Izdane su smjernice da se automobili koji se koriste na vozačkim ispitima moraju očistiti prije testa kako bi se smanjila mogućnost zaraze koronavirusom. To se mora poštivati.” (Vecernji list)

Nastavite čitati

Top pet