Posjetite

Lifestyle

Kako napisati CV kada nemate radnog iskustva?

Ne pišite nešto što niste, ne izmišljajte podatke (jer su lako provjerljivi), pregledajte svoje kanale na društvenim mrežama i, pobogu, otvorite svoj vlastiti mail. 

Razlika između životopisa i CV-a?
Životopis je, kako mu samo ime govori, opis života. Duži tekst (sastavak) u kojem su punim rečenicama navedeni vaši podaci, edukacije i iskustvo. CV (lat. curriculum vitae) je, s druge strane, kako mu ime govori, tok života. U kratkim crtama i natuknicama navedeno ono najvažnije o vama. CV je trenutno najpopularniji način predstavljanja.

Kada poslodavac nema vremena za pročitati vaš životopis jednostavnije mu je pogledati bitne natuknice o vama i donijeti odluku. Možda ste čuli da se životopis u prosjeku gleda/čita šest sekundi (a ponekad i kraće).

Europass ili životopis u Microsoft Wordu?
Vječito pitanje, podijeljena mišljenja. Europass je najjednostavniji način za sastaviti životopis i, , ne iziskuje nikakve vještine u njegovom ispunjavanju. Primjera radi u Europassu ispunjavate vještine korištenja Microsof Office-a po svojoj procjeni.

U lijepo napravljenom CV-u u Wordu te se vještine i same vide. Poslodavci s kojima sam se do sada susrela preferirali su životopis napisan u Wordu i osobno se vodim za time. Osim kada je u oglasu za posao navedeno drugačije.

Jedna od mogućnosti jest kombinirati oboje i koristiti pitanja iz Europassa u Wordu.  Jedan dodatni savjet – bez obzira što ste životopis napravili u Word-u spremite ga i pošaljite u PDF-u. Svaki službeni dokument (i CV je jedan od njih) uvijek se šalje u PDF-u.

Osnovni podaci za životopis
Super, odabrali ste u čemu ćete napisati CV. Sada ga još (samo) trebate kvalitetno ispuniti. Ono obavezno jesu vaši podaci. Oni bi se trebali nalaziti odmah na početku kako bi vas poslodavac mogao kontaktirati.

Najbolje je u gornjem desnom uglu. Od podataka navedite ime i prezime, adresu, broj mobitela i e-mail adresu. E-mail adresa trebala bi biti u nekoj od novijih platformi (gmail, yahoo) i sadržavati prezime i ime. Nadimke, žargon, mjesto stanovanja, godine i ostalo izostavite iz imena ako ne želite djelovati neozbiljno i odmah  na početku smanjiti šanse za posao.

Naime, malenaplawa11@hotmail.com ne odaje potencijalno pouzdanu osobu iako to možda i jeste. Sjetite se da poslodavac o vama zna samo ono što si sam kreira u glavi iz onoga što ste mu vi servirali. Dakle, na stol odmah servirajte ozbiljnost.

Edukacija u životopisu
Navedite gdje ste se i koliko dugo školovali. U ovom djelu ide samo redovita edukacija –tečajeve, seminare i dodatna usavršavanja navode se u drugom dijelu CV-a.

Radno iskustvo u životopisu
Evo nas na onom bitnom. Kako navesti radno iskustvo ako ga nemate? Nije dovoljno poslati samo osnovne podatke i edukaciju i nadati se kako će vam netko dati priliku. Zašto bi vam dao priliku ako nemate barem nešto što poslodavac traži?

Zapitajte se jeste li možda odradili praksu u srednjoj školi? Volontirali negdje? Ako je negativan odgovor na oba pitanja – ne paničarite. Nikako nemojte izmišljati radno iskustvo jer se danas sve vrlo brzo može provjeriti i saznati.

Rađe se osvrnite na osobine i vještine koje posjedujete, a koje su potrebne za posao za koji se prijavljujete. Opišite osobine koje posjedujete i kako biste ih iskoristili u poslu za koji se prijavljujete. Komunikativni ste i prijavljujete se za posao prodavača?

Odlično, razmislite kako vam vaša komunikativnost može pomoći i navedite to. Nabrojite barem tri osobine i upotrijebite ih u kontekstu posla za koji se prijavljujete. Zatim krenite na vještine. Jedna od najpotrebnijih vještina jest korištenje Microsoft Office-a.

Navedite gdje ste ga do sada koristili (možda napisali maturalni rad o toj temi?) i na kojoj (prema samoprocjeni) razini ga koristite. Ako se, na primjer, prijavljujete za rad animatora na dječjem rođendanu, a išli ste na dramsku grupu – navedite i obrazložite kako to možete iskoristiti u radu s djecom.

Zapamtite da ništa nije glupo, jedno glupo što možete napraviti jest poslati CV samo sa imenom i prezimenom. Također, ovdje navedite dodatne tečajeve, seminare, radionice i pokušajte ih povezati s poslom za koji se prijavljujete.

Uvodni mail
Ovo je ono gdje imate najviše šanse pridobiti poslodavca. Nikako nemojte taj dio ostaviti prazan i samo dodati privitak. Računajte da niste jedini koji ste se prijavili za posao, da možda poslodavac nema vremena čitati svaku prijavu detaljno i tu vam uvod igra glavnu ulogu.

On bi trebao sadržavati sažetak sažetka vašeg CV-a. Dakle osnovne podatke, trenutni fakultet i dvije tri rečenice o vama. Tu možete navesti da radnog iskustva (logično) nemate jer ste tek izašli iz srednje škole/fakulteta ali da brzo usvajate nove vještine, ambiciozni ste i spremni učiti te da posjedujete kvalitete koje se od vas traže. I nikako nemojte zaboraviti navesti kontakt na koji vas poslodavac može dobiti! (coolclub.com)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ljubimci

Preslatkom psiću se prispavalo, trudio se ostati budan pod svaku cijenu

Kad nas umor svlada, teško je ostati budan. To se dogodilo štencu engleskog buldoga koji se s vlasnicima uputio na izlet brodom.

Uzbudljiv dan je umorio malenog Konu, starog 11 sedmica, i oči su mu se počele sklapati same od sebe. Odlučan u namjeri da ništa ne propusti, pokušao je ostati budan. Tako je nastala simpatična snimka koja je skupila preko 6 miliona pregleda.

“Konina prva vožnja brodom. Hej, Kona, znaš da je to tvoje ime”, govori čovjek iza kamere.

Psić pokušava podići glavu, ali oči mu se ne prestaju sklapati.

“Mislim da će ipak prileći. Preumoran je”, zaključuje čovjek.

@dawg_haus

##sleepyhead ##bulldoglove ##sleep ##puppy ##englishbulldoglife🐶❤️ ##englishbulldogsoftiktok ##puppylove

♬ original sound – Dawg Haus

Nastavite čitati

Majčinstvo

Emily Ratajkowski objavila sliku sa tromjesečnim sinom, koja je zgrozila korisnike društvenih mreža, pa zabranila komentarisanje…

Mladu majku, glumicu i manekenku Emily Ratajkowski, mnogi su krenuli ismijavati i napadati nakon što je objavila seriju fotografija s tromjesečnim sinom u rukama. Nakon kritika, više se nije moglo komentarisati na njenoj objavi

Američka glumica i model, Emily Ratajkowski (30) poznata je po objavljivanju izazovnih fotografija u kupaćim kostimima. U čast svog rođendana objavila je seriju takvih fotografija, na kojima drži tromjesečnog sina Sylvestra Apolla. Dok bi inače pažnju privuklo njeno tijelo, ovaj put svi su se fokusirali na to kako Emily drži dijete, prenosi 24sata.hr. Na fotografijama Emily, još poznata kao Emrata, sina pridržava rukom uz bok, ali je većinu njenih pratilaca uznemirilo što mu ne pridržava vrat i glavu.

Rođendanska večer s partnerom za putovanja iz snova – dodala je kao opis manekenka.

Glumica je uskoro onemogućila komentarisanje ispod objave, ali su se njeni kritičari brzo s Instagrama premjestili na Twitter kako bi jasno i glasno iskazali svoju nevjericu i pritom se narugali Emily. – Emrata dijete drži kao da je peškir za plažu i zatim ugasi komentare – komentarisala je jedna osoba slijed događaja. Drugi su je isto upitali zašto je to napravila, ali se glumica nije oglasila.

– Emrata nosi tu jadnu bebu kao da je je*ena torbica – našalili su se na Twitteru.

– Emrata je pokušala prepraviti način na koji se drže bebe, ali društvo nije bilo spremno – napisao je drugi Twitteraš.

– Znate onu nervozu koju osjećate kad vidite malu djecu koja razvlače svoje ljubimce? Tako se ja osjećam kad vidim kako Emily Ratajkowski drži živa bića – rekao je neko i dodao fotografije Emily sa sinom i s malim psom u rukama.

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Za ovu torbicu u obliku stolice potrebno je izdvojiti 700 eura

Pri našem pregledu modnih noviteta nerijetko naiđemo na doista neobične modne dodatke.

Prisjetimo se samo Moschinovih torbica izvedenih u obliku ‘francuza’ i kroasana za koje je potrebno izdvojiti 360 eura. Nadalje, veliku pažnju izazvala je i Louis Vuitton torbica u obliku aviona koja je procijenjena na 3220 eura. Da, cijena ove torbice doseže više i od cijene nekih pravih aviona.

Premda neobični, prethodno spomenuti primjeri su ipak bili (koliko- toliko) praktični. No, torbica koju smo pronašli u kolekciji američkog modnog brenda Area daleko je od toga. Riječ je zapravo o stolici! Doduše umanjenoj verziji metalne stolice ukrašene kristalima i dugačkim lancem koji omogućava nošenje preko tijela. Za nju je potrebno izdvojiti  oko 700 eura.

Kako bi si osigurali svoj dio medijskog kolača, modni brendovi su skloniji pribjeći ovakvom tipu promocije, koji uključuje predstavljanje neobičnih komada za koje vjeruju da će im osigurati toliko željenih 5 minuta slave. (miss7.24sata.hr)

Nastavite čitati

Top pet