Posjetite

Lifestyle

Šta nas čeka nakon četrdesete godine?

Mladost nekako sama po sebi donosi bezbrižnost. Živi se za trenutak, za sreću i radost svakog izlaska, za neprospavane noći u društvu prijatelja. Godina po godina i dolazimo u zrele četrdesete. Duh nam može biti i dalje mlad, ali tijelo odaje znake i pokazuje prve probleme.

Više brige o zdravlju u mladosti – lakše se nosite sa problemima nakon četrdesete

Budimo iskreni, ni jedan tinejdžer nije otišao ranije na spavanje jer će njegovo tijelo sačuvati vitalnost duži niz godina. Pa ipak, sa razvojem farmaceutske industrije raste i broj preparata za njegu lica i tijela koji pomažu i prije nego što se jave prvi problemi. Ključ je u edukaciji. Korišćenje krema za njegu kože i kose u dvadesetim odložiće efekat starenja, a i praktikovaće se zdrava rutina njege. Štetnost izlaganja suncu se najviše ogleda u zrelim godinama jer koža pamti, pa kao razlog pjega, bora, crvenila možemo naći i u pretjeranom izlaganju suncu 10-20 godina ranije.

Redovni medicinski pregledi, redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana je rezerva da se tijelo kasnije što efikasnije bori sa prvim znacima starosti.

Slabljenje vida kao jedan od prvih znakova da ste ušli u četrdesete
Mnogi će ovaj simptom opisati kao osjećaj da se pretvaraju u starca i htjeli to da priznaju ili ne, svako emotivno doživi priznanje da se vid nepovratno gubi. Što ranije priznate da imate problem, rješenje će biti jednostavnije. Vid na svim daljinama nije više tako jasan, sada je to već osjetno? Posjetite oftalmologa i provjerite kakva vam korektivna dioptrija treba. Ako ste ranije imali potrebu za jednim parom naočara npr. za čitanje, gotovo je sigurno da će vam trebati dodatan par za daljinu,a vjerovatno i za srednju udaljenost. Umjesto da imate tri para, olakšajte sebi život i uzmite naočare sa multifokalnim (progresivnim) staklima. One objedinjuju korektivne dioptrije za sve tri udaljenosti.

Progresivna stakla omogućavaju postepen prelaz između dioptrija, vidno polje je široko i omogućava vid kao da problem i ne postoji. Mnoge brine njihova cijena, ali prije svega treba razmišljati da se na taj način rješava zdravstveni problem i to tako efikasno da se, nakon privikavanja, stiče osjećaj da su multifokalne naočare neophodnost od jutra do mraka. Više o multifokalnim staklima saznajte ovdje.

Optičar će vas upoznati sa procesom privikavanja na progresivne naočare. Da bi pravim dioptrijskim dijelom gledali pravu daljinu potrebna je vježba, a za neke akcije i češće pomjeranje glave, a ne samo očiju. Vježba se pre svega u kući, pa se tek onda smije vježbati silazak niz stepenice ili vožnja auta. A kada se očni živac navikne da se više ne napreže dodatno za jasan fokus, vi možete obavljati svaku aktivnost nesmetano.

Okvir multifokalnih naočara birajte prema obliku lica i na njih gledajte ne samo kao optičko pomagalo, već i estetski dodatak da samouvjereno koračate kroz četrdesete, ponosno pokazujući da se u tim godinama osjećate jednako dobro.

Briga o sebi u svakom dobu je bitna. Možda nećete moći da bez posljedica živite brzo kao mladi, ali alternative postoje. One čine da problemi budu sitnice, a da se vi nalazite baš u onim godinama kada vam je najljepše i da se radujete svemu što budućnost donosi. (zenasamja.me)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ljubimci

Pogledajte kako izgleda mješanac haskija i njemačkog ovčara?

Miki je mješanac haskija i njemačkog ovčara, a zbog svog nesvakidašnjeg izgleda postao je zvijezda interneta, te ga na TikToku prati skoro 200 hiljada ljudi. 

A njegova vlasnica često dijeli video snimke koji postaju viralni, a pokazuju zbog čega je sve Miki poseban.

– Jeste li ikada vidjeli mješanca haskija i njemačkog ovčara – upitala je snimajući prvo njegovu šapu, a zatim je kamerom polako došla do njuškice i otkrila njegov izgled.

@mackeytheshepsky

#dog #shepsky #huskyshepherd #shepherdhusky

♬ Yucky Blucky Fruitcake by IAmDoechii – SUDANI.

Komentari su odmah počeli da se nižu, a mnogi ljudi nisu skrivali svoje oduševljenje.

– Ovo je najljepši pas kojeg sam ikad vidio – napisao je jedan korisnik.

– Izgleda kao veliki korgi – našalio se drugi.

Nastavite čitati

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Lifestyle

Kravata i japanke, novi HIT modni trend poslovnih ljudi

Nova normalnost u kojoj živimo već više od godinu dana, sa sobom je donijela i brojne nove obrasce ponašanja, a kako vrijeme prolazi sve je izvjesnije da su neke od promjena tu da ostanu.

Činjenica da se koncept rada od kuće za mnoge pokazao kao veoma uspješan eksperiment sa brojnim prednostima, dovela je do toga da sve više kompanija razmatra da ovu praksu zadrži i kada se vratimo u onu “staru normalnost” od prije pandemije. Na ovoj novostečenoj slobodi prije svega možemo da zahvalimo modernim tehnologijama koje su nam omogućile da efikasno “radimo od kuće” sa bilo koje lokacije gdje nam je dostupna mobilna mreža i internet veza.

Tako uz pravu mrežu, za svoju privremenu kancelariju možemo odabrati planinsku kuću među četinarima ili porodičnu vikendicu na obali rijeke, bez bojazni da ćemo tokom ključnog razgovora sa šefom ostati bez dometa ili internet veze.

Uživanje u blagodetima “mobilnog radnog mjesta” može pokvariti jedino činjenica da spor internet više nije izgovor za isključivanje kamere tokom sastanaka i video konferencija, pa nam preostaje samo stari dobri trik televizijskih voditelja – kombinacija elegantne košulje sa kravatom, omiljenih bermuda i japanki. (Direktno)

Nastavite čitati

Top pet