Posjetite

Lifestyle

Šta nas čeka nakon četrdesete godine?

Mladost nekako sama po sebi donosi bezbrižnost. Živi se za trenutak, za sreću i radost svakog izlaska, za neprospavane noći u društvu prijatelja. Godina po godina i dolazimo u zrele četrdesete. Duh nam može biti i dalje mlad, ali tijelo odaje znake i pokazuje prve probleme.

Više brige o zdravlju u mladosti – lakše se nosite sa problemima nakon četrdesete

Budimo iskreni, ni jedan tinejdžer nije otišao ranije na spavanje jer će njegovo tijelo sačuvati vitalnost duži niz godina. Pa ipak, sa razvojem farmaceutske industrije raste i broj preparata za njegu lica i tijela koji pomažu i prije nego što se jave prvi problemi. Ključ je u edukaciji. Korišćenje krema za njegu kože i kose u dvadesetim odložiće efekat starenja, a i praktikovaće se zdrava rutina njege. Štetnost izlaganja suncu se najviše ogleda u zrelim godinama jer koža pamti, pa kao razlog pjega, bora, crvenila možemo naći i u pretjeranom izlaganju suncu 10-20 godina ranije.

Redovni medicinski pregledi, redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana je rezerva da se tijelo kasnije što efikasnije bori sa prvim znacima starosti.

Slabljenje vida kao jedan od prvih znakova da ste ušli u četrdesete
Mnogi će ovaj simptom opisati kao osjećaj da se pretvaraju u starca i htjeli to da priznaju ili ne, svako emotivno doživi priznanje da se vid nepovratno gubi. Što ranije priznate da imate problem, rješenje će biti jednostavnije. Vid na svim daljinama nije više tako jasan, sada je to već osjetno? Posjetite oftalmologa i provjerite kakva vam korektivna dioptrija treba. Ako ste ranije imali potrebu za jednim parom naočara npr. za čitanje, gotovo je sigurno da će vam trebati dodatan par za daljinu,a vjerovatno i za srednju udaljenost. Umjesto da imate tri para, olakšajte sebi život i uzmite naočare sa multifokalnim (progresivnim) staklima. One objedinjuju korektivne dioptrije za sve tri udaljenosti.

Progresivna stakla omogućavaju postepen prelaz između dioptrija, vidno polje je široko i omogućava vid kao da problem i ne postoji. Mnoge brine njihova cijena, ali prije svega treba razmišljati da se na taj način rješava zdravstveni problem i to tako efikasno da se, nakon privikavanja, stiče osjećaj da su multifokalne naočare neophodnost od jutra do mraka. Više o multifokalnim staklima saznajte ovdje.

Optičar će vas upoznati sa procesom privikavanja na progresivne naočare. Da bi pravim dioptrijskim dijelom gledali pravu daljinu potrebna je vježba, a za neke akcije i češće pomjeranje glave, a ne samo očiju. Vježba se pre svega u kući, pa se tek onda smije vježbati silazak niz stepenice ili vožnja auta. A kada se očni živac navikne da se više ne napreže dodatno za jasan fokus, vi možete obavljati svaku aktivnost nesmetano.

Okvir multifokalnih naočara birajte prema obliku lica i na njih gledajte ne samo kao optičko pomagalo, već i estetski dodatak da samouvjereno koračate kroz četrdesete, ponosno pokazujući da se u tim godinama osjećate jednako dobro.

Briga o sebi u svakom dobu je bitna. Možda nećete moći da bez posljedica živite brzo kao mladi, ali alternative postoje. One čine da problemi budu sitnice, a da se vi nalazite baš u onim godinama kada vam je najljepše i da se radujete svemu što budućnost donosi. (zenasamja.me)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Lifestyle

Žene s većim grudima najmanje varaju i vjernije su u vezama

Istraživanje je pokazalo da je od žena koje su varale samo 31 posto njih imalo veće grudi, košarica D-G. One s F i većom košaricom bile su najmanje sklone varanju. Najveće varalice su bile one s manjim grudima

Žene s većim grudima su najvjernije i najmanje varaju, pokazalo je istraživanje. Istraživači su ispitali žene koje su same priznale da su varale kako bi otkrili koje žene više varaju – one s većim ili manjim grudima.

Istraživanje je pokazalo da je od njih samo 31 posto imalo veće grudi, košarica D-G. One s F i većom košaricom bile su najmanje sklone varanju.

Najveće varalice su bile one s manjim grudima, čak 69 posto njih, s košaricama između AA i C. Najviše njih je imalo košaricu B.

– Ispitali smo 1000 sudionica kako bismo otkrili nekoliko zanimljivih činjenica o varanju i veličini ženskih grudi – rekla je glasnogovornica istraživanja.

– Također smo otkrili da je Marks and Spencer mjesto broj jedan gdje su žene kupovale seksi donje rublje samo za svoje ljubavnike, a slijedi Victoria's Secret i Agent Provocateur – dodala je, prenosi Daily Star.

Nastavite čitati

Putovanja

Mnogi bi pali na testu! Ko ima prednost na raskrsnici, autobus ili automobil?

U zadatku koji je zbunio dobar dio iskusnih vozača, kao i onih koji tek treba da polažu, postoji jedinstven problem.

O čemu je riječ?

Dva vozila se nalaze na raskrsnici, kao na slici. Na raskrsnici se nalaze semafori, kao i saobraćajni znakovi. Pitanje je, ko ima prvenstvo prolaza? Da li je to autobus koji skreće u lijevo, ili je to automobil koji ide pravo?

Iako vam se na prvi pogled čini da je rješenje jednostavno, mi savjetujemo da pogledate pažljivo. Ljudi često griješe kada su u pitanju ovakvi problemi, a poznavanje pravila saobraćaja je važno jer nas sve čini bezbjednijima.

Porvjerite tačan ODGOVOR

Nastavite čitati

Život

Djevojka pala vozački ispit bez da je upalila automobil, a razlog je nevjerovatan…

Djevojka (17) iz Lancashirea u Engleskoj pala je vozački ispit, a da nije stigla ni upaliti automobil i krenuti s vožnjom, prenosi LADbible.

Razlog pada je nevjerovatan i mnogi su, s kojima je podijelila ovu vijest, ostali šokirani.

Naime, kada je ispitivač sjeo u automobil primijetio je komadiće gumice za brisanje ispod svojih nogu i srušio djevojku jer je “automobil bio prljav i nespreman za vožnju”. Djevojka briznula u plač nakon što su je roditelji iznenadili novim psićem: ‘Drago nam je da smo se odvažili na ovaj potez’.

Najgore je, priča njezin otac Paul Turner, što automobil uopće nije njezin već od ispitivača kojima su ostali tragovi gumice jer su brisali nešto u svom zapisniku prije njezinog ispita.

“Nije kao da su bile prazne konzerve ili smeće posvuda… Cijela situacija je suluda. Raspravljali su se 10 minuta, ali nije popustio. Pala je ispit bez da je uopće vozila. Bila je žalosna i u suzama, a nije uspjela dobiti ni povrat novca koji je tražila jer priliku za ispit praktički nije ni dobila.”

Osim što je vozački ispit u Engleskoj trenutno 64 funte, odnosno 80 KM, Paul kaže kako se na isti čeka mjesecima što otežava samo polaganje jer prolazi puno vremena bez vožnje.

“Moja kći je toliko štedjela za ovo, baš je nepravedno.” Iz agencije za vožnju i sigurnost vozila (DVSA UK) dali su izjavu za medije:

“Izdane su smjernice da se automobili koji se koriste na vozačkim ispitima moraju očistiti prije testa kako bi se smanjila mogućnost zaraze koronavirusom. To se mora poštivati.” (Vecernji list)

Nastavite čitati

Top pet