Posjetite

Gastro

Tajna za super ručak: Recept za najukusnije i najbolje knedle!

Spremate ukusnu domaću supu, a nemate rezance? Ne brinite, tu smo da vam pomognemo.

Uz pomoć ovog recepta možete napraviti najukusnije i najmekše knedle koje ste ikada probali, piše dobrakuhinja.com.

Sastojci:

  • 1 jaje,
  • oko 3 kašike griza,
  • malčice ulja,
  • pola kašike suhog začina.

Priprema:

U tanjir razbijte jedno jaje, a onda ga viljuškom dobro umutite. Jaje treba biti pjenasto, što više, jer je to tajna da vaše knedle budu vazdušaste. Polako, postepeno dodajte griz i miješajte viljuškom da se ne naprave grudvice. U zavisnosti od veličine jajeta potrebno je oko 3 kašike griza.

Masa ne smije da bude prerijetka, da klizi po tanjiru, ali ne smije da bude ni mnogo gusta. Dodajte i suhi začin i ulje, izmiješajte i obavezno ostavite 5-6 minuta da stoji. Onda biste trebali vidjeti da li masa zaista dobra, jer tek tad griz nabubri i dobije pravu gustinu.

Nakon što je tijesto za knedlu gotovo, kašiku umočite u vreću za supu, a zatim uzimajte knedlu. Poslije svake knedle umočite kašičicu u šerpu u kojoj se kuha supa, a ukolko vam se knedla zalijepi i ne sklizne lijepo, operite je ili zamijenite drugom da vam se ne bi i ostal eknedle lijpile za nju.

Stavljajte knedle u vreću za supu i vratite na šporet da još malo se kuhaju. Nakon 5 minuta knedle su kuhane i spremne za jelo.

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Gastro

Kolač od tikvica sa bananom

Ovaj kolač od banane s tikvicama je mekan i ukusan i najbolji je recept od tikvica koji sam ikad imao. Karamel glazura na vrhu daje tako fantastičan ukus. 

Sastojci

1/2 šolje maslaca, rastopljeni
1 i 1/2 šolje smeđeg šećera
1/2 šolje pasirane zrele banane
1/4 šolje pavlake
1 veliko jaje
2 kašičice ekstrakta vanilije
2 šolje rendanih tikvica
2 šolje brašna za sve namjene
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice muškatnog oraščića

Preliv 

1/4 šolje maslaca, omekšan
1/4 šolje preliva od karamele
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice cimeta
2 1/4 šolje šećera u prahu
1/4 šolje šlaga

Instrukcije

Zagrijte rernu na 350 stepeni. Poprskajte posudu za pečenje dimenzija 9×13 s neprianjajućim sprejem za pečenje.
Istucite maslac i šećer dok se ne pomiješaju. Dodajte bananu, pavlaku, jaje i vaniliju i ponovo promiješajte. Umiješajte tikvice.
Pomiješajte brašno, so, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić. Polako dodajte suhe sastojke i tucite dok se ne pomiješaju.
Stavite u tepsiju. Pecite 35-37 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu uglavnom ne izađe čista.
Izvadite i pustite da se potpuno ohladi.
Istucite maslac dok ne postane kremast. Dodajte preliv od karamele, sol i cimet i ponovo miješajte.
Dodajte šećer u prahu i  šlag dok se sve ne umiješa. Miješajte na srednje jakoj temperaturi dok ne postane lagano i pahuljasto.
Glazuru rasporedite po ohlađenom kolaču. Izrezati na 24 kvadrata. Čuvati u zatvorenoj posudi.

Nastavite čitati

Gastro

Majka otkrila odličan trik: Evo kako ispeći tri pizze odjednom u istoj pećnici

Pečenje pizze za porodicu trebao bi biti brz obrok, ali ponekad na kraju potraje dugo, jer jednostavno nemate dovoljno mjesta u pećnici.

Zbog okruglog oblika, na rešetku obično možete staviti samo jednu odjednom. No, jedna mama je otkrila svoj trik kako na jednoj rešetki peče tri pizze, ali i ukusan čips ispod njih. prenosi metro.co.uk. Objavljujući u Facebook grupi, pokazala je kako smrznute pizze prereže na pola, a zatim ih rasporedi po pećnici kako bi maksimizirala prostor. – Majčin trik. Napravite tri pizze u pećnici, sve na istoj rešetki, tako da ih prepolovite dok su još zamrznute! Jednostavno ih narežite i rasporedite po rešetci, tako na drugoj imate mjesta za druge stvari? Savršeno za one koji imaju veće obitelji poput mene – napisala je.

Dodala je da za smrznute ne trebate posudu za pečenje jer neće potonuti kroz rešetku, ali za svježu pizzu svakako dodajte posudu za pečenje. Nakon što se pizze ispeku, možete ih narezati i nitko neće ni primijetiti da su pečene drugačije.  To znači da vaša porodica može sjesti i uživati ​​odjednom u pizzi, umjesto da ih morate peći jednu po jednu.

Nastavite čitati

Top pet