Spremate ukusnu domaću supu, a nemate rezance? Ne brinite, tu smo da vam pomognemo.
Uz pomoć ovog recepta možete napraviti najukusnije i najmekše knedle koje ste ikada probali, piše dobrakuhinja.com.
Sastojci:
- 1 jaje,
- oko 3 kašike griza,
- malčice ulja,
- pola kašike suhog začina.
Priprema:
U tanjir razbijte jedno jaje, a onda ga viljuškom dobro umutite. Jaje treba biti pjenasto, što više, jer je to tajna da vaše knedle budu vazdušaste. Polako, postepeno dodajte griz i miješajte viljuškom da se ne naprave grudvice. U zavisnosti od veličine jajeta potrebno je oko 3 kašike griza.
Masa ne smije da bude prerijetka, da klizi po tanjiru, ali ne smije da bude ni mnogo gusta. Dodajte i suhi začin i ulje, izmiješajte i obavezno ostavite 5-6 minuta da stoji. Onda biste trebali vidjeti da li masa zaista dobra, jer tek tad griz nabubri i dobije pravu gustinu.
Nakon što je tijesto za knedlu gotovo, kašiku umočite u vreću za supu, a zatim uzimajte knedlu. Poslije svake knedle umočite kašičicu u šerpu u kojoj se kuha supa, a ukolko vam se knedla zalijepi i ne sklizne lijepo, operite je ili zamijenite drugom da vam se ne bi i ostal eknedle lijpile za nju.
Stavljajte knedle u vreću za supu i vratite na šporet da još malo se kuhaju. Nakon 5 minuta knedle su kuhane i spremne za jelo.