Posjetite

Dom i uređenje

ZAGREBI I POMIRIŠI: Tapete sa voćnim mirisom trešanja, banana ili limuna…

Elegantne tapete dobro se uklapaju u svaku prostoriju, a posebno se ističu u dječjim sobama ili radnom kutku. Kako bi ispustile miris, morate samo ogrebati motiv…

Ekipa iz dizajnerskog studija Flavor Paper zaslužna je za jedne od najposebnijih tapeta ikad. Kad zagrebete po njihovoj površini, motiv trešnje, banane ili limuna ispustit će voćni miris.

Kompanija koristi dobro poznatu tehniku mirisa na papiru, a riječ je o tapetama na koje se ljepilom na bazi vode lijepe mikro kapsule s mirisnim uljima.

Kad zagrebete po površini, one pucaju i oslobađaju miris. Sličan efekt postiže se u časopisima koji reklamiraju parfeme. Flavor Paper za sada se može kupiti u tri mirisa – banane, trešnje i limuna.

Ideja je i više nego uspješna jer su se ove tapete do sada našle u stotinama restorana, u Muzeju sladoleda, a vole ih i slavni, poput Tommy Hilfigera i Dite Von Teese.

Inače, Flavor Paper je jedna od rijetkih kompanija koja je prije nekoliko godina dobila dopuštenje Fonda Andyja Warhola za korištenje devet radova slavnog umjetnika u kreiranju tapeta. Kao nadahnuće studio je koristio poznate radove umjetnika, ali i njegove sitotiske, scene iz filmova i fotografije.

– Uz stvaralačku raznovrsnost i kvalitetu tapeta po kojima su poznati Flavor Paper, serija Andy Warhol & Flavor Paper svaki će zid transformirati u djelo pop-arta – rekao je Michael Hermann, direktor odjela za licence Fonda Andyja Warhola.

Osim mirisnih tapeta i onih s printevima slavnog umjetnika, Flavor Paper nudi brojne zanimljive motive, bilo da je riječ o geometrijskim oblicima ili prirodnim elementima. Cijene i dimenzije možete provjeriti na flavorpaper.com.

Dom i uređenje

Jelka za nostalgičare: Sjećate li se ukrasa za bor iz nezaboravnih osamdesetih?

I sam spomen osamdesetih godina prošlog stoljeća u mnogima izaziva slatki osjećaj nostalgije, naročito kod onih koji su tada bili djeca. Još uvijek se sjećamo i divnih ukrasa kojima smo tada kitili bor, a pokoji komad čuvamo i dandanas.

Za razliku od danas, kada je većina božićnih kuglica izrađena od plastike, prije sada već gotovo 40 godina ukrasi za bor izrađivali su se najviše od stakla – i baš su zbog toga za nas bili posebno vrijedni. Uz kuglice bilo je tu i ukrasa drugih oblika poput zvonaca, češera, djeda mraza, šiljaka…

Ko bi zaboravio i ljupke gljive i ptičice koje su imale kvačicu kojom su se pričvršćivale na jelku. One su bile izrađene od plastike, ali bez obzira na to bile su jednako neodoljive i slatke kao i staklene dekoracije.

Mnogima su u posebno dragom sjećanju ostale kuglice s jednom udubljenom stranom, prava mala remek-djela. Takvom izradom postignuto je presijavanje stakla, zbog čega su one izgledale još čarobnije i ljepše.

U ovo blagdansko vrijeme, kada se naročito rado prisjećamo nekih prošlih vremena i djetinjstva, ulovila nas je mala nostalgija pa smo skupili fotografije ljupkih ukrasa s kojima smo u osamdesetima kitili božićne jelke i koji će uvijek imati posebno mjesto u našim srcima. (Zadovoljna.hr)

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Feng shui: Pravila za uređenje ulaza u dom koja donose harmoniju životnom prostoru

Glavni ulaz u vaš dom mjesto je na kojem se stvaraju prvi dojmovi i koje sa sobom nosi niz mogućnosti.

Kada idete na odmor, prve misli kroz vašu glavu prolaze čim stanete pred hotelski ulaz. Posmatrate da li je zgrada održavana, kako je uređen okoliš i sl.

U tom trenutku javlja se osjećaj ili zadovoljstva ili razočarenja izborom. Kada vas na samom ulazu dočeka drveće, šareno cvijeće, zadovoljni ste i prije stupanja u predvorje.

Na isti način vas, vaše goste i sve buduće “prilike” dočekuje vaš dom. A vaš cilj trebao bi biti dočekati sve te “prilike” ljepotom, srećom i udobnošću.

Dok “prilike” čekaju da im otvorite vrata, dajte im cijeli niz razloga da generiraju pozitivne misli o vama. Stvorite dom koji se sjaji i izdvaja iz gomile.

Kako biste to postigli, u nastavku pročitajte sedam praktičnih i jednostavnih feng shui savjeta za uređenje ulaza u dom koji će vam osigurati sjajan prvi dojam te donijeti pozitivnu energiju i neograničeni niz mogućnosti u vaš dom.

1. Ako živite u kući, očistite nered u dvorištu i na prilaznim putevima kako biste omogućili prolazak energije u dom. Isto to učinite i na ulazu u stan.

2. Prednja vrata obojite u veselu boju. Crvena je feng shui boja prosperiteta  a zelena prirode i novca.

3. Postavite visoku, zdravu biljku s obje strane ulaznih vrata. Biljke ne smiju blokirati ulaz.

4. Ispred ulaznih vrata objesite bijele svjetiljke kako biste u svoj dom privukli zlatne prilike.

5. Ako ste u kući, vodena fontana postavljena s desne strane vrata donijet će vam sretnu energiju svaki put kada se vrata otvore.

6. I za kraj, kupite šareni otirač koji će samo povećati ljubav vaših gostiju prema vama.

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Ove stvari u kući prljavije su od wc školjke, za jednu ne možemo vjerovati

Ako na spomen najprljavije stvari ili mjesta u domu prvo pomisliš na WC školjku, varaš se!

Naime, wc školjka zapravo se ne nalazi na listi najprljavijih stvari u domaćinstvu. U našem se domu nalaze predmeti koji imaju mnogo više bakterija od WC školjke, a zanimljivo je što ih svakodnevno koristimo – i to nekoliko puta! Neke će te stvari potpuno iznenaditi jer zasigurno niste ni slutili da su leglo bakterija. Evo na kojim se mjestima i predmetima zadržava najviše prljavštine, mikroba i raznih drugih nepoželjnih posjetitelja:

Kuhinjske krpe i ručnici

Mnoga istraživanja pokazala su da kuhinjske krpe, čak i kad ne izgledaju prljavo, često skrivaju velik broj štetnih mikroorganizama. To se odnosi i na ručnike kojima brišeš lice ili tijelo u kupatilu. Krpe i ručnici koriste se nekoliko puta na dan, pogotovo u velikoj porodici. Mijenjajte ih redovno, svaka dva ili tri dana, a ako vas je u kući mnogo, onda i svaki dan.

Spužvica za suđe

Uz kuhinjske krpe, zdravstveni neprijatelj broj jedan u kuhinji je spužvica za suđe. Zapravo, ta je spužvica vjerovatno najprljavija stvar u tvom domu i nerijetko su na njoj milioni bakterija. Naučnici su otkrili da 75 posto spužvica za suđe sadrži koliformne bakterije – porodice mikroorganizama koje uzrokuju razne bolesti, uključujući salmonelu i E. coli. Ako ih već koristiš, nastoj ih mijenjati svake dvije sedmice. Na kraju svakog dana operi ih i stavi u mikrovalnu na jednu minutu.

Daska za rezanje

Površine na kojima se priprema hrana, kao što su daske za sjeckanje namirnica, mogu biti najviše kontaminirane bakterijama. Preveniraj prijenos bakterija tako da jednu dasku odredite za rezanje mesa, drugu za rezanje povrća, a treću za rezanje hljeba. Odmah nakon korištenja dasku bi trebali oprati i osušiti, pogotovo ako ste na njoj rezali sirovo meso. Drvene daske možete dezinfikovati  proizvodima na bazi 70% alkohola, pri čemu ih, nakon špricanja, samo ostavite da se osuše ili ih prebriši suhom krpom. Možete koristiti i plastične umjesto drvenih verzija jer ih možete prati u mašini za suđe na višim temperaturama.

Držač četkica za zube

Još jedan veliki izvor bakterija je mjesto na kojem držimo četkice za zube jer ga vrlo rijetko ili nikako ne peremo. Prema izvještaju javne zdravstvene organizacije NSF International iz 2011. godine, otkriveno je da je 27 posto “spremišta” (najčešće čaša ili šoljica ) za četkice za zube dom za koliformne bakterije. Pobrinite se da ga očistite barem jednom sedmično.

Kvake, ručke i prekidači

Kvake, ručke i prekidači puni su bakcila – svi ih ukućani diraju rukama, više puta na dan, a to su mjesta kojih se uglavnom ne sjetimo dok čistimo stan. Zato je vrlo važno barem jednom sedmično temeljito ih očistiti dezinfekcijskim sredstvom na bazi 70% alkohola kako bi uništili sve nakupljene bakterije, viruse, gljivice, plijesni i slično, koje ste donijeli izvana. Isto vrijedi i za uređaje, poput daljinskih upravljača, tastatura i miševa.

Mobilni telefon

Kada je riječ o stvarima koje najčešće dodiruješ, mobilni telefon je raj za klice. Istraživanja su otkrila da je jedan od šest telefona kontaminiran fekalnim tvarima, a jednostavno brisanje krpicom i dezinfekcijskim sredstvom na bazi 70% alkohola  dovoljno je da se potpuno očisti.

Aparat za kafu

Svi ih obožavamo, no jeste li znali da su aparati za kafu često među najprljavijim stvarima u domu? Tačnije, dio u kojem se nalazi voda. Razlog za to je taj što bakterije vole tamno i vlažno okruženje, pa je upravo spremnik za vodu pogodno mjesto za njihovo širenje. Zbog toga aparat treba prati ocatom najmanje jednom u šest mjeseci. Postupak je jednostavan – u spremnik ulijte ocat i pustite neka odstoji 30 minuta. Uključite aparat, a nakon ocata to ponovite nekoliko puta čistom vodom. Dijelove koji se mogu odvojiti skinite, operite i posušite.

Ženska torba

I za kraj, stvar koja nas je najviše iznenadila. Riječ je o ženskoj torbi, za koju neki stručnjaci kažu da je prljavija i od WC školjke. Istraživanje o čistoći ženskih torba provela je jedna britanska firma, koja je došla do zaključka da većina žena nikad ne čisti njihovu unutrašnjost, zbog čega su često izvor prljavštine i bakterija. Upravo zato potrebno ih je barem jednom sedmično isprazniti, okrenuti na drugu stranu i izbaciti sve mrvice i nečistoće, a potom prebrisati krpicom.

Nastavite čitati

Top pet