Posjetite

Dom i uređenje

Djeca su saglasna, ovo je najbolje rješenje za kućna stepeništa!

Kada živite u kući, veliko i prostrano stepenište je posljednja stvar za koju želite da vam zauzima dragocjene kvadrate.

Postoji nekoliko načina na koje možete postaviti stepenice a da one budu funkcionalne i ne uzimaju previše prostora u domu.

Međutim, nećemo vas ovaj put “peglati” sa vrstama dizajna i materijala, o ukusima se ne raspravlja.

Ovako izgledaju stepeništa kada klince i klinceze pitate za mišljenje, genijalno zar ne? (Week.ba)

Dom i uređenje

15 super ideja kako radni sto i krevet spojiti u jednu cjelinu

Sigurno ste barem nekada pomislili da bi blizina radnog stola i kreveta bila odlična ideja… 

Postići funkcionalnost i estetiku nije uvijek lako, ali uz malo inspiracije i ideja može se postići fantastičan rezultat.

Ideje koje vam donosimo u prilogu super su i za male prostore i stanove, jer u svega par kvadrata možete smjestiti dio u kojem ćete vjerovatno provoditi najveći dio dana.

Ovakvi koncepti super su ne samo za dječije sobe, nego i za radne.

Pogledajte naš izbor 15 najboljih ideja!

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Ne bacajte stare kade: Ovo je 15 super načina kako ukrasiti dvorište!

Prekrasno možete urediti dvorište sadilicama, malim ribnjacima i vodenim vrtovima a u tome vam mogu pomoći stare kade u novoj upotrebi

Predstavljamo vam 15 kreativnih ideje uređenja dvorišta sa recikliranom kupaonskom kadom, kojom možete personalizirati dizajn dvorišta i vrta.

Prije nego što postavite žardinjeru za kadu ili iskopate veliku rupu u dvorištu, jer želite ponovno upotrijebiti i reciklirati staru kadu u jezerce, dobro je provjeriti sve i odlučiti koji je dizajni dvorišta najbolji za uređenje dvorišta, piše week.ba.

Korištene kupaonske kade izvrsne su za stvaranje uzdignutih cvjetnjaka i ukrašavanje vanjskih životnih prostora velikim žardinjerama. Uklonite kadu iz jednog dijela za dodavanje dramatičnih središnjih dijelova uređenja vašeg dvorišta. Ako želite rezati kupaonsku kadu, možete koristiti dijelove i za neobične i zanimljive ukrase dvorišta.

Pogledajte neke od super ideja:

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Osam grešaka u dizajnu koje često prave vlasnici malih stanova

Što je stan manji, to ga je teže urediti. Svaka naizgled bezazlena odluka (poput stavljanja stolića ispred kauča) može stan učiniti vizualno velikim ili učiniti još manjim.

Week.ba vam donosi osam grešaka koje često prave vlasnici malih stanova:

1. Mali tepisi 

Mali tepisi čine da stan izgleda manje, a veliki – obrnuto. Na primjer, ako na tepih može stati samo stolić, premalen je. Ako na njega možete staviti stol, bočnu stranu kauča i prednje noge fotelje, dovoljno je velik.

2. Osvjetljenje

Jedan ili čak dva izvora svjetlosti nisu dovoljni za mali stan. Da bi mjesto izgledalo veće, morate osvijetliti svaki mračni kutak.

Treba zapamtiti još nešto da svjetlo treba postaviti prema vašim potrebama. Ako ćete šiti ​​u desnom kutu, bojiti u lijevom, a čitati u sredini, trebaju vam najmanje 3 izvora svjetlosti. Bolje je planirati ove stvari kada renovirate, jer nije dobro postavljati podne svjetiljke u male stanove: oni zauzimaju previše dragocjenog prostora.

3. Horizontalne linije 

Što je mjesto manje, to bi trebalo biti više okomitih linija. Tu može biti nekoliko nezgrapnih horizontalnu komada namještaja (poput kauča ili krevet), ali ne više. Ostalo bi trebalo biti vertikalno.

Dakle, umjesto kratkih zavjesa, bolje je koristiti dugačke koje dopiru do poda. Boja je također bitna: dizajneri savjetuju upotrebu boja koje odgovaraju zidovima. Poanta je da su zavjese i zidovi iste boje.

4. Namještaj od ”teških” materijala

Namještaj od stakla i drugih prozirnih materijala učinit će da vaš prostor izgleda veći. Možete odabrati i reflektirajuće površine zbog kojih će se činiti da ima puno ogledala.

Isto vrijedi i za otvorene police, ali samo ako između stvari na polici postoji razmak. U suprotnom, prozračnost će nestati. Također, kupujte stvari napravljene u svjetlijim bojama, a ne u tamnim.

5. Zidovi i plafon u istoj boji 

Eksperimentišite s bojama i uzorcima. Izvrsno rješenje za manji stan su vertikalne linije zbog kojih zidovi izgledaju više. Usput, isti efekt možete postići ako strop obojite u boju koja je malo svjetlija od zida.

6. Namještaj bez nogu

Namještaj na nogama izgleda kao da pluta jer se ispod njega jasno vidi pod. Stvara se dojam da je soba veća nego što zapravo jeste.

7. Mala ogledala

Kada birate ogledalo za dnevnu sobu, sjetite se jednostavnog pravila: postavite ogledalo ispred prozora. Odrazit će više svjetlosti.

8. Televizor je u nivou očiju ili niži

Kada govorite o malim stanovima, bolje je televizore postaviti iznad nivoa očiju. Idealno bi bilo da ga objesite na zid.

Nastavite čitati

Top pet