Posjetite

Dom i uređenje

Osam grešaka u dizajnu koje često prave vlasnici malih stanova

Što je stan manji, to ga je teže urediti. Svaka naizgled bezazlena odluka (poput stavljanja stolića ispred kauča) može stan učiniti vizualno velikim ili učiniti još manjim.

Week.ba vam donosi osam grešaka koje često prave vlasnici malih stanova:

1. Mali tepisi 

Mali tepisi čine da stan izgleda manje, a veliki – obrnuto. Na primjer, ako na tepih može stati samo stolić, premalen je. Ako na njega možete staviti stol, bočnu stranu kauča i prednje noge fotelje, dovoljno je velik.

2. Osvjetljenje

Jedan ili čak dva izvora svjetlosti nisu dovoljni za mali stan. Da bi mjesto izgledalo veće, morate osvijetliti svaki mračni kutak.

Treba zapamtiti još nešto da svjetlo treba postaviti prema vašim potrebama. Ako ćete šiti ​​u desnom kutu, bojiti u lijevom, a čitati u sredini, trebaju vam najmanje 3 izvora svjetlosti. Bolje je planirati ove stvari kada renovirate, jer nije dobro postavljati podne svjetiljke u male stanove: oni zauzimaju previše dragocjenog prostora.

3. Horizontalne linije 

Što je mjesto manje, to bi trebalo biti više okomitih linija. Tu može biti nekoliko nezgrapnih horizontalnu komada namještaja (poput kauča ili krevet), ali ne više. Ostalo bi trebalo biti vertikalno.

Dakle, umjesto kratkih zavjesa, bolje je koristiti dugačke koje dopiru do poda. Boja je također bitna: dizajneri savjetuju upotrebu boja koje odgovaraju zidovima. Poanta je da su zavjese i zidovi iste boje.

4. Namještaj od ”teških” materijala

Namještaj od stakla i drugih prozirnih materijala učinit će da vaš prostor izgleda veći. Možete odabrati i reflektirajuće površine zbog kojih će se činiti da ima puno ogledala.

Isto vrijedi i za otvorene police, ali samo ako između stvari na polici postoji razmak. U suprotnom, prozračnost će nestati. Također, kupujte stvari napravljene u svjetlijim bojama, a ne u tamnim.

5. Zidovi i plafon u istoj boji 

Eksperimentišite s bojama i uzorcima. Izvrsno rješenje za manji stan su vertikalne linije zbog kojih zidovi izgledaju više. Usput, isti efekt možete postići ako strop obojite u boju koja je malo svjetlija od zida.

6. Namještaj bez nogu

Namještaj na nogama izgleda kao da pluta jer se ispod njega jasno vidi pod. Stvara se dojam da je soba veća nego što zapravo jeste.

7. Mala ogledala

Kada birate ogledalo za dnevnu sobu, sjetite se jednostavnog pravila: postavite ogledalo ispred prozora. Odrazit će više svjetlosti.

8. Televizor je u nivou očiju ili niži

Kada govorite o malim stanovima, bolje je televizore postaviti iznad nivoa očiju. Idealno bi bilo da ga objesite na zid.

Dom i uređenje

Neobično uređenje stana: Namještaj koji se spušta sa plafona

Zavirite u novi stambeni kompleks u Istočnom Harlemu koji sadrži pametne sisteme namještaja…

Navikli smo da prelistavamo kataloge sa modularnim namještajem i moramo priznati da su nas neki komadi često ostavljali bez daha. Ipak, takozvani pametni sistemi namještaja nisu nešto sa čim se često srećemo, pa su nas skladišne jedinice, okviri kreveta, radni prostori kao i čitavi ormari koji se dižu i spuštaju sa plafona prilično iznenadili!

A sve to omogućio je jedan klik, kao i bivši inženjeri Tesle i Apple-a koji su razvili inovativnu tehnologiju koja u potpunosti mijenja način života u velikim gradovima. Električni skuteri i brzi vozovi zamjenjuju gradske autobuse, javni prostori se oslanjaju na vještačku inteligenciju i beskontaktne usluge, zašto onda i neki novi stambeni kompleksi ne bi ponudili pametan modularni sistem namještaja kako bi u potpunosti iskoristili svaki metar stana?

Izgrađeni oko mreže koja je montirana na plafon svake jedinice, ovi sistemi pod nazivom Bumblebee se sastoje od ormara za skladištenje i okvira kreveta koji se podižu i spuštaju u skladu sa promjenljivim potrebama svakog stanara. Kada se određeni komad namještaja ne koristi – on se jednostavno podiže i nestaje u plafonu kako bi se povećao raspoloživi stambeni prostor, a kada nam je ponovo potreban dovoljno je samo uputiti mu glasovnu komandu i podesiti ponovno spuštanje sa plafona na pod. Drugim riječima, nakon buđenja slobodni ste narediti svom krevetu da se spoji sa plafonom kako biste oslobodili prostor za spuštanje radnog stola ili ormara.

Ovaj krajnje originalan sistem namještaja napravljen je od drveta pa tako unosi onaj neophodan dodir udobnosti u svaku sobu, dajući industrijskom stilu stanova neku posebnu, organsku toplinu. Poput robot-domaćice ovaj sistem takođe pamti gdje su korisnici ostavili određene komade namještaja ili manje stvari, tako da nikada više nećete morati da brinete o tome gdje ste zaturili svoje ključeve od stana.

Nastavite čitati

Dom i uređenje

SUPER IDEJE: Neka se vaša novogodišnja jelka razlikuje od svih drugih

Svi znamo, što je dekoracija neobičnija i autentičnija – to bolje. Ko kaže da novogodišnja jelka mora biti drvo iz prirode? Nju možete i sami napraviti od nekih krajnje neočekivanih materijala.

Na slikama možete pogledati neke ideje koji će vas sigurno inspirisati da vaša jelka bude drugačija nego prethodnih godina. Možete napraviti ekološku jelku od kartona, drvenih daščica ili slatku jelku od vaših omiljenih kolača.

Kredom po zidu možete iscrtate jelku na koju ćete poslije zalijepiti ukrase i lampice, ili ih jednostavno postaviti na zid u obliku jelke. Osim što ovi primjeri podstiču kreativnost, možda spase sječu nekog drveta.

Pogledajte neke od simpatičnih prijedloga koje smo našli.

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Zavirite u unutrašnjost kućice na drvetu, svi bi ponekad pobjegli ovdje

Jedinstveno iskustvo koje se nudi na Airbnbu.

Mala kuća na drvetu smještena je u Americi na grebenu u blizini Ashevillea u Apalačkim planinama.

Ovo jedinstveno iskustvo je realizacija jednog bračnog para, jedinstveno iskustvo osmišljeno da vam omogući da se isključite i komunicirate s prirodom. Bez televizije, bez WiFi -ja, bez buke civilizacije. Mnogo stvorenja, vjetar u drveću, pogled na 2 doline, planinske lance i nevjerovatna zvjezdana polja noću.

Jedva ovakva kućica ponekad nam je svima potrebna da pobjegnemo od svega i da odmorimo dušu. (Week.ba)

Nastavite čitati

Top pet