Posjetite

Dom i uređenje

Osam grešaka u dizajnu koje često prave vlasnici malih stanova

Što je stan manji, to ga je teže urediti. Svaka naizgled bezazlena odluka (poput stavljanja stolića ispred kauča) može stan učiniti vizualno velikim ili učiniti još manjim.

Week.ba vam donosi osam grešaka koje često prave vlasnici malih stanova:

1. Mali tepisi 

Mali tepisi čine da stan izgleda manje, a veliki – obrnuto. Na primjer, ako na tepih može stati samo stolić, premalen je. Ako na njega možete staviti stol, bočnu stranu kauča i prednje noge fotelje, dovoljno je velik.

2. Osvjetljenje

Jedan ili čak dva izvora svjetlosti nisu dovoljni za mali stan. Da bi mjesto izgledalo veće, morate osvijetliti svaki mračni kutak.

Treba zapamtiti još nešto da svjetlo treba postaviti prema vašim potrebama. Ako ćete šiti ​​u desnom kutu, bojiti u lijevom, a čitati u sredini, trebaju vam najmanje 3 izvora svjetlosti. Bolje je planirati ove stvari kada renovirate, jer nije dobro postavljati podne svjetiljke u male stanove: oni zauzimaju previše dragocjenog prostora.

3. Horizontalne linije 

Što je mjesto manje, to bi trebalo biti više okomitih linija. Tu može biti nekoliko nezgrapnih horizontalnu komada namještaja (poput kauča ili krevet), ali ne više. Ostalo bi trebalo biti vertikalno.

Dakle, umjesto kratkih zavjesa, bolje je koristiti dugačke koje dopiru do poda. Boja je također bitna: dizajneri savjetuju upotrebu boja koje odgovaraju zidovima. Poanta je da su zavjese i zidovi iste boje.

4. Namještaj od ”teških” materijala

Namještaj od stakla i drugih prozirnih materijala učinit će da vaš prostor izgleda veći. Možete odabrati i reflektirajuće površine zbog kojih će se činiti da ima puno ogledala.

Isto vrijedi i za otvorene police, ali samo ako između stvari na polici postoji razmak. U suprotnom, prozračnost će nestati. Također, kupujte stvari napravljene u svjetlijim bojama, a ne u tamnim.

5. Zidovi i plafon u istoj boji 

Eksperimentišite s bojama i uzorcima. Izvrsno rješenje za manji stan su vertikalne linije zbog kojih zidovi izgledaju više. Usput, isti efekt možete postići ako strop obojite u boju koja je malo svjetlija od zida.

6. Namještaj bez nogu

Namještaj na nogama izgleda kao da pluta jer se ispod njega jasno vidi pod. Stvara se dojam da je soba veća nego što zapravo jeste.

7. Mala ogledala

Kada birate ogledalo za dnevnu sobu, sjetite se jednostavnog pravila: postavite ogledalo ispred prozora. Odrazit će više svjetlosti.

8. Televizor je u nivou očiju ili niži

Kada govorite o malim stanovima, bolje je televizore postaviti iznad nivoa očiju. Idealno bi bilo da ga objesite na zid.

Dom i uređenje

Djeca su saglasna, ovo je najbolje rješenje za kućna stepeništa!

Kada živite u kući, veliko i prostrano stepenište je posljednja stvar za koju želite da vam zauzima dragocjene kvadrate.

Postoji nekoliko načina na koje možete postaviti stepenice a da one budu funkcionalne i ne uzimaju previše prostora u domu.

Međutim, nećemo vas ovaj put “peglati” sa vrstama dizajna i materijala, o ukusima se ne raspravlja.

Ovako izgledaju stepeništa kada klince i klinceze pitate za mišljenje, genijalno zar ne? (Week.ba)

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Jelka za nostalgičare: Sjećate li se ukrasa za bor iz nezaboravnih osamdesetih?

I sam spomen osamdesetih godina prošlog stoljeća u mnogima izaziva slatki osjećaj nostalgije, naročito kod onih koji su tada bili djeca. Još uvijek se sjećamo i divnih ukrasa kojima smo tada kitili bor, a pokoji komad čuvamo i dandanas.

Za razliku od danas, kada je većina božićnih kuglica izrađena od plastike, prije sada već gotovo 40 godina ukrasi za bor izrađivali su se najviše od stakla – i baš su zbog toga za nas bili posebno vrijedni. Uz kuglice bilo je tu i ukrasa drugih oblika poput zvonaca, češera, djeda mraza, šiljaka…

Ko bi zaboravio i ljupke gljive i ptičice koje su imale kvačicu kojom su se pričvršćivale na jelku. One su bile izrađene od plastike, ali bez obzira na to bile su jednako neodoljive i slatke kao i staklene dekoracije.

Mnogima su u posebno dragom sjećanju ostale kuglice s jednom udubljenom stranom, prava mala remek-djela. Takvom izradom postignuto je presijavanje stakla, zbog čega su one izgledale još čarobnije i ljepše.

U ovo blagdansko vrijeme, kada se naročito rado prisjećamo nekih prošlih vremena i djetinjstva, ulovila nas je mala nostalgija pa smo skupili fotografije ljupkih ukrasa s kojima smo u osamdesetima kitili božićne jelke i koji će uvijek imati posebno mjesto u našim srcima. (Zadovoljna.hr)

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Feng shui: Pravila za uređenje ulaza u dom koja donose harmoniju životnom prostoru

Glavni ulaz u vaš dom mjesto je na kojem se stvaraju prvi dojmovi i koje sa sobom nosi niz mogućnosti.

Kada idete na odmor, prve misli kroz vašu glavu prolaze čim stanete pred hotelski ulaz. Posmatrate da li je zgrada održavana, kako je uređen okoliš i sl.

U tom trenutku javlja se osjećaj ili zadovoljstva ili razočarenja izborom. Kada vas na samom ulazu dočeka drveće, šareno cvijeće, zadovoljni ste i prije stupanja u predvorje.

Na isti način vas, vaše goste i sve buduće “prilike” dočekuje vaš dom. A vaš cilj trebao bi biti dočekati sve te “prilike” ljepotom, srećom i udobnošću.

Dok “prilike” čekaju da im otvorite vrata, dajte im cijeli niz razloga da generiraju pozitivne misli o vama. Stvorite dom koji se sjaji i izdvaja iz gomile.

Kako biste to postigli, u nastavku pročitajte sedam praktičnih i jednostavnih feng shui savjeta za uređenje ulaza u dom koji će vam osigurati sjajan prvi dojam te donijeti pozitivnu energiju i neograničeni niz mogućnosti u vaš dom.

1. Ako živite u kući, očistite nered u dvorištu i na prilaznim putevima kako biste omogućili prolazak energije u dom. Isto to učinite i na ulazu u stan.

2. Prednja vrata obojite u veselu boju. Crvena je feng shui boja prosperiteta  a zelena prirode i novca.

3. Postavite visoku, zdravu biljku s obje strane ulaznih vrata. Biljke ne smiju blokirati ulaz.

4. Ispred ulaznih vrata objesite bijele svjetiljke kako biste u svoj dom privukli zlatne prilike.

5. Ako ste u kući, vodena fontana postavljena s desne strane vrata donijet će vam sretnu energiju svaki put kada se vrata otvore.

6. I za kraj, kupite šareni otirač koji će samo povećati ljubav vaših gostiju prema vama.

Nastavite čitati

Top pet