Posjetite

Zdravlje

Život s hroničnom boli: Savjeti žene kojoj su migrene dio svakodnevice

Kako je to živjeti s hroničnim oblikom migrene i svakodnevnom boli ispričala je Andrea Pesate iz Miamia koja se kroz godine naučila nositi s ovom “nevidljivom” bolešću te i drugima želi pomoći da manje pate.

Novinarki i autorici Andrei Pesate prije više od 20 godina dijagnosticirana je migrena i otada je ova “nevidljiva” bolest dio njezine svakodnevice. S vremenom shvatila je da postoje mnoge zablude i stigma koje prate migrenu jer ljudi koji pate od nje naizgled se čine potpuno zdravima. No, bol koju osjećaju u glavi nekada može biti toliko jaka i nepodnošljiva da je vrlo teško nositi se s njome.

Andrei su migrene kroz dvije decenije, koliko pati od njih, oduzele puno vremena koje zbog boli nije mogla provesti sa svojom porodicom i prijateljima.

“Zbog migrene prošle godine propustila sam sedmi rođendan svog sina. A najteže je to što većina ljudi misli da propuštamo takve stvari jer smo tako sami izabrali. To je vrlo frustrirajuće. Zašto bi iko želio propustiti rođendan svoga sina?”, priča Andrea.

Ipak, kroz sve to vrijeme puno je naučila o tome kako živjeti s ovom nevidljivom bolesti. Stekla je nove vještine i naučila kako da ostane optimistična, čak i kada se to čini nemogućim. Kada su migrene postale hronične, odlučila je ostaviti posao s punim radnim vremenom i pokrenula je vlastiti komercijalni biznis. Na Instagramu je pokrenula stranicu mymigrainestory na kojoj dijeli pozitivne, afirmacijske poruke namijenjene svima koji žive s migrenom i hroničnom boli.

U tekstu objavljenom na stranici Healthline, Andrea Pesate podijelila je savjete koji su i njoj pomogli da, usprkos svakodnevnoj migreni, vodi ispunjen i kvalitetan život u kojem uživa.

1. Pozitivno pristupajte stvarima
Razumljivo je osjećati se ljutito, poraženo ili izgubljeno kada živite s hroničnom boli. Ali negativnost će samo stvari učiniti težima. To nije lako postići, ali ako istrenirate sami sebe da razmišljate pozitivno, to će vam pomoći da dobijete snagu koja vam treba da držite svoje zdravstveno stanje pod kontrolom i uživate u kvalitetnom životu.

Umjesto toga da budete strogi prema sebi ili da žalite zbog onoga što ne možete promijeniti, na svaku prepreku gledajte kao na priliku da se dokažete i pokažete koliko ste sposobni. Ako se ponekad osjećate tužnima, i to je u redu sve dok ne dopustite da vas negativni osjećaji ili vaše zdravstveno stanje definiraju.

2. Slušajte svoje tijelo
S vremenom ćete naučiti slušati svoje tijelo i znati prepoznati kada je najbolje da ostanete kod kuće. Uzmete li nekoliko dana, pa i sedmica da ih provedete u zamračenoj sobi ne znači da ste slabi ili nesposobni. Svakome treba vrijeme za odmor. Izdvajanje vremena za sebe jedini je način da se oporavite i vratite snažniji.

3. Ne krivite sebe
Osjećati krivicu je normalno, ali morate naučiti da je vaše zdravlje na prvom mjestu. Niste drugima teret i nije sebično ako vam je vlastito zdravlje najvažnije. U redu je ako morate propustiti druženje ili neki dogovor kada su simptomi migrene u puno zamahu. Morate se brinuti za tebe.

4. Educirajte ljude oko sebe
Samo zato jer vam je neko blizak ili vas dugo poznaje, ne znači da zna i kroz što prolazite. Možda će vas iznenaditi kada saznate da čak ni vaši najbliži prijatelji ne razumiju kako je to živjeti s migrenom, i to nije njihova krivica. Općenito, ne postoji dovoljno informacija o migreni. Govoreći drugima o vašoj bolesti i educirajući ih, pomažete u širenju svijesti o migreni i skidanju stigme koja prati ovu nevidljivu bolest.

5. Naučite se udaljiti od određenih ljudi
Život s migrenom ostavlja traga na odnose s drugim ljudima.

Međutim, kroz godine sam naučila da ljudi dolaze i odlaze. Oni kojima je zaista stalo će ostati, bez obzira na sve. A ponekad jednostavno morate naučiti neke ljude pustiti, poručuje Andrea Pesate.

Ako zbog ikoga sumnjate u sebe ili svoju vrijednost, možda biste trebali razmisliti o tome želite li tu osobu i dalje u svom životu. Zaslužujete da oko sebe imate ljude koji će vas motivirati i uz koje ćete se osjećati vrijednima.

6. Slavite svoj napredak
U današnjem svijet navikli smo da nam nešto na čemu možemo biti zahvalni dođe odmah. Ipak, za dobre stvari treba vremena. Nemojte biti ljuti na sebe ako ne napredujete brzo koliko biste željeli. Slavite svoja postignuća bez obzira na to koliko mala bila. Naučiti se prilagoditi životu s migrenom nije lako i svaki napredak je velika stvar.

Primjerice, ako ste nedavno isprobali novi lijek i nije vam pomogao, to nije korak unatrag. Baš suprotno, sada možete izbrisati taj lijek sa svoje liste i isprobati nešto drugo.

Nedavno sam napokon izvadila sve lijekove iz svojeg noćnog ormarića i proslavila sam to! Možda se to ne čini kao velika stvar, ali godinama nisam vidjela taj ormarić čist i organiziran. Za mene je to bila velika stvar.

Svako je drugačiji. Nemojte uspoređivati sebe i svoj napredak s drugima i znajte da za to treba vremena. Jednog dana pogledat će unatrag i shvatiti koliko ste napredovali i zbog toga ćete se osjećati nezaustavljivima, kaže Andrea.

7. Ne bojte se tražiti pomoć
Vi ste jaki i sposobni, ali ne možete sve napraviti. Ne bojte se tražiti pomoć! Zatražiti pomoć od drugih znak je hrabrosti. Osim toga, nikad ne znate što možete naučiti od drugih ljudi u tom procesu.

8. Vjerujte u sebe
Možete napraviti nevjerojatne stvari i napravit ćete ih. Vjerujte u sebe i dobre stvari počet će se događati. Umjesto toga da žalite sami sebe i okolnosti u kojima jeste, prisjetite se svega što ste do sada postigli u životu i osvijestite koliko ćete daleko stići u budućnosti.

Prije sam mislila da moje migrene nikada neće nestati. Tek kada sam počela vjerovati u sebe naučila sam kako ići kroz život s ovom bolešću i pronaći svoj put prema ozdravljenju.

Ako se osjećate uplašeno ili kao da ste zapeli, to je razumljivo. Ali obećavam vam da postoji izlaz. Vjerujte sebi, slušajte svoje tijelo, oslonite se na druge i znajte da možete voditi sretan i zdrav život, poručuje Andrea Pesate. (zadovoljna.dnevnik.hr)

Zdravlje

Jutarnju kafu zamijenite ovim napitkom i gledajte kako kilogrami nestaju

Ako niste za radikalne dijete i treninge, dovoljno je da promijenite jednu naviku, i to onu jutarnju kako biste pokrenuli metabolizam i izgubili kilograme.

U pitanju je napitak od samo 2 sastojka – peršuna i limuna.

Ova tečnost pomoći će vašem tijelu da se oslobodi viška vode, eliminisaće nadutost, razgraditi masne ćelije, podstaći bešiku na bolji rad i izbaciti toksine iz vašeg organizma. Što je najbolje od svega, sastojci su veoma jeftini, a za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta.

Sastojci:

1 limun

60 g peršuna

60 ml vode

Priprema:

Iscijedite sok iz limuna i isjeckajte peršun. Stavite ih u šolju i preko prelijte vodu.

Primena:

Ovaj napitak uvijek pijte na prazan želudac. Konzumirajte po jednu šolju dnevno tokom 6 dana, a zatim napravite pauzu od 10 dana, pa možete početi ponovo. Mnogo je važno kako započinjete svoj dan, a blagotvornije za vaš organizam biće da na poslu ujutru popijete čaj od peršuna i limuna umjesto kafe. Već poslije mjesec dana primjetićete rezultate. (Krstarica)

Nastavite čitati

Zdravlje

Šta jutarnja kafa zapravo čini vašem mozgu?

Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da ćete možda morati da popijete sada više kafe da biste ostali budni, nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mladosti, piše Bigthink

U prvih deset minuta, kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, izazivajući porast krvnog pritiska i otkucaja srca. U periodu do 20 minuta vezuje se za adenozinske receptore, neutrališući umor.

Kofein povećava nivo adrenalina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i bržeg protoka krvi kroz tijelo. Istovremeno, sprječava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem, omogućavajući mu da duže ostane u mozgu, čineći da se duže osjećate pozitivnim i sretnijim. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da žudi za više kofeina.

Evo šta se događa u tijelu u prvih šest sati nakon ispijanja kafe

U prvih 10 minuta:

Kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca.

Do 20 minuta:

Kofein se vezuje za adenozinske receptore, neutrališući umor. Nivoi dopamina se povećavaju i opstaju, stvarajući osjećaj budnosti i fokusa.

Posijle 30 minuta:

Nadbubrežne žlijezde prelaze u visoku brzinu i počinju da proizvode više hormona. Za to vrijeme, zbog proširenja zjenica, vid može postati oštriji.

U roku od 40 minuta:

Tijelo počinje da proizvodi više serotonina, koji poboljšava funkcionisanje neurona unutar kičmene moždine, a to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Poslije 4 sata:

Metabolizam je ubrzan, zbog čega brže sagorijevate energiju. Tokom ovog perioda, vaše tijelo počinje da razlaže uskladištene masti.

U roku od 6 sati:

Kafa je prošla kroz vaš sistem i vjerovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Do tog vremena, otprilike polovina količine kofeina koju ste unjeli napustiće vaše tijelo, prenosi CityMagazine.

Nastavite čitati

Zdravlje

Kopriva kao lijek: Za šta je sve dobra?

Iako je glavna asocijacija za ovu biljku peckanje, kopriva u sebi krije mnogo više.

Biljka od koje smo kao djeca bježali pruža mnogobrojne pogodnosti kada je zdravlje u pitanju. Iako smo je mi zanemarili u ishrani, da nije njenog odbrambenog svojstva, životinje bi zasigurno iskoristile sve njene ljekovite djelove, piše City Magazine.

Najbolji način na koji možemo iskoristiti sva njena ljekovita svojstva jeste, u poslednje vrijeme veoma popularan, sok od koprive.

Za šta je sve kopriva dobra?

Osim što je zaštićenom od životinja i štetočina drži kiselina koja izaziva plikove i opekotine, kopriva je izuzetno ljekovita u svakom dijelu, od listova, stabljike, pa preko cvijeta i korijena.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.

Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj mjeri gubi, a koprivu u svježem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom koji uzimanje svježe koprive može izazvati.

Posjeduje antibakterijska svojstva, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim aminokiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čini koprivu sjajnim lekom za mnoge bolesti.

Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.

Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajan su deo brojnih pogodnosti koje nam ova prijateljica iz dvorišta donosi.


Sok od koprive

Kao što smo već pomenuli, kopriva u bilo kom obliku je prijatelj organizma, bilo da je u pitanju artritis, astma, žuč, urinarni ili respiratorni problemi, problemi sa kožom ili grčevima u želudcu.

Kada smo zaključili koliko je sama kopriva dobra za tijelo i organizam, trebalo bi napomenuti koje pogodnosti donosi u obliku soka.

Sok od koprive ima pozitivan uticaj kada je u pitanju:

stimulacija limfnog sistema

poboljšavanje imuniteta

jačanje fetusa kod trudnica

ublažavanje grčeva kod menstruacije

pomoć kod oboljenja disajnih puteva

smanjenje mučnine

prehlada

upalni proces

dijareje

anemije

Recept za tradicionalni sok od koprive:

Potrebno vam je:

30-40 vrhova mlade koprive
3 l hladne vode
5-6 arguma (kombinacija limuna, pomorandže-po želji)
1 kg šećera

Priprema:

Potrebno je da uberete vrhove koprive na njivi ili blizu šume, kraj potoka ili u vašoj bašti. Koprivu stavite u vodu i nasječete 6 limunova ili kombinaciju citrusnog voća koje ste izabrali. Mješavinu poklopite i ostavite je tako 24 časa. Nakon ovog periodaa rukama izgnječite sastojke, zatim ih procijedite i dodajte šećer. Važno je mješati sirup dok se šećer ne otopi, dovoljno je u naredna 24 sata povremeno mješati kako bi se sve sjedinilo. Nakon što se šećer dobro otopio, sirup sipajte u staklene flaše i čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu.

Nastavite čitati

Top pet