Posjetite

Zdravlje

Hiperlaktacija: Detaljan vodič kroz pojavu zbog koje dojenje može postati izazov

Dojenje je prirodan proces i smatra se najboljim načinom hranjena djeteta. Zbog brojnih prednosti mnoge žene donose odluku da će dojiti, međutim radi se o procesu tokom kojeg se znaju pojaviti i određeni izazovi.

Jedan od potencijalnih izazova može biti hiperlaktacija, a kako biste lakše prebrodili ovu (ali i svaku drugu) potencijanu prepreku koja vam se nađe na putu, važno je biti informiran.

Zato vam u nastavku donosimo dogovore na pitanja što je točno hiperlaktacija, zbog čega se događa i šta poduzeti ako do nje dođe koje nam je dala savjetnica za dojenje Udruge RODA Vedrana Blažek Habijanec:

1. Što je točno hiperlaktacija? Koji su njezini simptomi?

Dok se neke majke brinu da nemaju dovoljno mlijeka, druge doživljavaju hiperlaktaciju. Hiperlaktacija je stanje u kojem tijelo majke koja doji proizvodi više mlijeka nego što je potrebno za njezino dijete.

Hiperlaktacija može predstavljati neke izazove dojenju, ali u većini slučajeva savlada se prilično lako. Treba naglasiti da većina majki isprva ima višak mlijeka, prije nego što se regulira proizvodnja.

Ako se pretjerana proizvodnja mlijeka nastavi nakon prvih šest sedmica ili nešto više, možemo posumnjati da majka ima problem s prevelikom proizvodnjom mlijeka ili hiperlaktacijom.

Možemo reći da razlikujemo pojačanu produkciju mlijeka od hiperprodukcije mlijeka. Tretiramo je ovisno o njezinoj fazi i jačini. Iako postoje opšte preporuke o tome kako savladati pojačanu proizvodnju mlijeka, postupci kojima se reguliše proizvodnja mlijeka s vremenom dovode do smanjenja produkcije te ih se zbog toga ne preporučuje primjenjivati duži period bez pratnje stručne osobe.

Ako mama sumnja da ima problem s pojačanom proizvodnjom ili hiperprodukcijom, najsigurnije je da se javi stručnoj osobi koja će pratiti cijeli proces te će savjete prilagoditi individualno toj mami i njezinoj situaciji.

SIMPTOMI 

Uobičajeni simptomi kod majke mogu uključivati:

– trajni osjećaj natečenosti/prepunjenosti u dojkama

– pretjerano curenje mlijeka tijekom i nakon podoja koje može, ali i ne mora biti praćeno snažnim otpuštanjem mlijeka koje ponekad može biti i bolno

– ponavljajući problemi sa zastojem mlijeka i mastitisima (upalama dojke).

Simptomi kod dojenčeta mogu uključivati:

– zagrcavanje tokom podoja

– podrigivanje

– pojačano bljuckanje nakon podoja

– opšti nemir/nezadovoljstvo tokom podoja

– probavne smetnje kao što je pojačano ispuštanje plinova

– eksplozivne/pjenušave ili zelene stolice, a moguće su i stolice s tragovima krvi

– iznadprosječan dobitak na masi ili obrnuto – slabiji dobitak na masi.

2. Zbog čega se događa hiperlaktacija?

Razlozi zbog kojih se događa hiperlaktacija mogu varirati od žene do žene.

Dojke nekih majki vrlo su osjetljive na stimulaciju, čak i najmanja stimulacija dojki može potaknuti dodatnu proizvodnju mlijeka, možemo reći da je ona češća kod majki s velikima kapacitetom dojki.

Neki od razloga pojačane proizvodnje mlijeka su:

– prebrza izmjena dojki – prebrzi prijelaz bebe na drugu dojku – prije nego što je dijete završilo prvu dojku

– dodatno izdajanje dojki

– hormonalni poremećaj kod majke (hyperprolactinemia)

– genetski urođena predispozicija

– korištenje nekih lijekova i/ili uzimanje nekih biljaka.

3. Postoje li načini na koje se može uticati na količinu mlijeka?

Naravno da postoje, oni ovise o uzroku problema s količinom mlijeka.

Prvo treba odrediti fazu laktacije i jačinu produkcije, zatim naći uzrok problemu s produkcijom i skladno dobivenim informacijama ponuditi rješenje.

U prvoj je fazi proizvodnja mlijeka pod utjecajem hormona: neovisno o pražnjenju dojki, mlijeka će biti u obilju, iako često i temeljito pražnjenje dojki u ovoj fazi utječe na količinu mlijeka koje će nadoći u kasnijoj fazi.

U kasnijoj fazi na produkciju mlijeka najviše utječe često i temeljito pražnjenje dojki.
Što se češće i temeljitije dojke prazne, više će mlijeka stvarati.

Dakle, kod prave hiperprodukcije dojke potičemo da smanje proizvodnju obrnutim načinom nego kad ih potičemo da proizvodnju povećavaju, tome pomaže i jedan određeni protein (FIL – feedback inhibitor of lactation), koji se nalazi u majčinom mlijeku.

Kod dojke koja duže vrijeme stoji i ne prazni se diže se razina FIL-a u mlijeku, on zatim šalje mozgu poruku da treba smanjiti proizvodnju mlijeka jer ga ima previše. Dakle, čista mehanika.

4. Šta dojilje mogu poduzeti u slučaju hiperlaktacije? Kako mogu olakšati tu situaciju?

1.) Kod uspostavljanja laktacije, okvirno do nekih 6 do 8 sedmica ili više, bitno je:

– da majka nudi dojke često, na zahtjev djeteta, minimalno 10 puta u 24 sata

– paziti na hvat i položaj za dojenje, ako je dojka prije podoja prepunjena i dijete je ne može pravilno uhvatiti, mama može primijeniti tehniku obrnutog pritiska kako bi dijete uhvatilo dojku pravilno i lakše posisalo jaki nalet mlijeka

– nuditi obje dojke tijekom podoja ako dijete to želi te paziti da se počne s istom dojkom u tom nekom periodu (1,5 – 2 – 3 h)

– dojiti u položajima u kojim je djetetova glava iznad dojke, tako da mlijeko teče u smjeru suprotnom od smjera gravitacije (biološki položaj, ležeći bočni položaj)

– tijekom podoja pustiti da višak mlijeka/jaki nalet mlijeka iscuri u gazu ili ga sakupiti u posudicu

– češće pustiti dijete da podrigne i izbaci višak progutanog zraka

– po potrebi nakon podoja staviti hladan oblog kako bi ublažio bol i oteklinu

– izbjegavati nepotrebna izdajanja jer potiču proizvodnju mlijeka

2.) Nakon što se uspostavila laktacija, nakon 6 do 8 ili više sedmica, mama je isprobala gore navedene preporuke, ali i dalje se bori s velikom proizvodnjom mlijeka, može pokušati sljedeće:

– preispitati menadžment dojenja (učestalost podoja, izmjene dojki)

– primijeniti metodu block feeding

Metoda block feeding prilagođava se svakom paru mama – beba individualno. Najčešće se kreće od dojenja na istoj dojci unutar minimalno 4 sata ili čak i duže ovisno o stupnju/jačini produkcije (6 – 9 – 12 h).

Znači, mama će i dalje dojiti često i na zahtjev, ali će uvijek prvo ponuditi istu dojku unutar određenog perioda, a pritom će trebati pripaziti na drugu dojku. To će napraviti tako što će po potrebi ponuditi gutljaj-dva dojke koja “stoji” ili će izdojiti kratko kap-dvije, tek toliko da spriječi zastoj mlijeka i upalu dojke. Nakon toga poželjno je staviti hladan oblog/hladan kupus kako bi se spriječilo naviranje mlijeka i ublažila otekline i bol. Ovu metodu nije preporučljivo primjenjivati kroz duže razdoblje.

Tokom primjene ove metode treba pratiti dojke i djetetove pelene.

3.) Pravu hiperprodukciju prepoznat ćemo po tome što mama uz sve gore navedene simptome ima i česte zastoje, mastitise uzrokovane prepunjenošću dojki.

Tada se savjetuje prvo “resetirati”/”reprogramirati” – izdojiti “do kraja” dojke ili dojku ako je samo jedna u pitanju, te zatim krenuti s metodom dojenja block feeding.

Može pomoći i:

a) uzimanje biljaka koje utiču na smanjenje proizvodnje mlijeka (kadulja, menta, peršun)
b) određeni lijekovi (pseudoefedrin, oralni kontraceptivi), isključivo na preporuku i u konzultaciji s liječnikom

* Imajte na umu da biljke i lijekovi mogu imati neželjene nuspojave za majku i dijete te ih treba uzimati isključivo na preporuku stručne osobe.

* Kod ekstremnih slučajeva hiperprodukcije bit će potrebno potražiti stručnu pomoć.

Mame koje proizvode više mlijeka nego što je to potrebno njihovu djetetu ili djeci mogu razmisliti i o doniranju mlijeka. Opcija je i čuvati izdojeno mlijeko u zamrzivaču te ga koristiti kada dijete počne jesti čvrstu hranu.

5. Postoje li opasnosti za bebu u slučaju hiperlaktacije?

Neke ozbiljne opasnosti ne postoje. (zadovoljna.dnevnik.hr)

 

Zdravlje

Trik sa prstima koji eliminiše bijes, tugu i nervozu: Znate li za akupresuru?

Da li ste nervozni, tužni, ljuti, ne usuđujete se da ostvarite svoje ciljeve ili se stalno plašite? Pomozite sebi ovom starom metodom koja ublažava ili čak eliminiše gore pomenuti emocionalni stres za nekoliko minuta.

“Akupresura” je drevna tehnika liječenja koja koristi pritisak na određene dijelove tijela kako bi pokrenula procese samoizlječenja u tijelu. Akupresura je stara više od 5.000 godina i jednostavno “koristeći snagu i osjetljivost prstiju, akupresura efikasno ublažava probleme povezane sa stresom, povećava cirkulaciju krvi, smanjuje bol i idealna je za jačanje imunološkog sistema”.

Ovu jednostavnu energetsku tehniku možete da izvodite bilo gdje i bilo kada, kaže Pam Doremus, američka učiteljica joge i reiki majstorica. Ona objašnjava kako možemo uticati na negativne emocije pritiskom na određene prste:

Palac – zabrinutost

Kažiprst – strah

Srednji prst – ljutnja

Domali prst – tuga

Mali prst – nisko samopouzdanje, neodlučnost, nedostatak hrabrosti za postizanje želja i ciljeva

Kako implementirati ovu metodu?

Da biste se akupresurom oslobodili negativnih emocija, potrebno je da sjedite ili stojite u tišini, dakle – bez razgovora. Izaberite prst kojim pokušavate da utičete na određenu emociju i nježno ga držite 2-5 minuta. Za to vrijeme treba da osjetite puls u prstu, a zatim ga spustite i po želji nastavite do sljedećeg prsta. Sve vrijeme dišite duboko, prenosi City Magazine.

Ako ove emocije osjećate svakodnevno, možete birati sve prste i redovno izvoditi tehniku, kao svojevrsni dnevni jutarnji ili večernji ritual. Tehniku možete izvoditi i na poslu kada vas nešto naljuti, prije ispita, prije ili poslije važnog sastanka. Tehniku možete koristiti i kada ste ljuti zbog emotivne veze ili kada želite da poboljšate samopouzdanje i skupite hrabrost za nove avanture.

Nastavite čitati

Zdravlje

Jedite ga, mažite, pijte jer smanjuje bore

Istraživanje koje je obuhvatilo grupu žena u Americi pokazalo je da uzimanje vitamica C smanjuje bore za 11 posto.

Ovaj vitamin je povezan i sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja.

Naime, drugo istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju veliku količinu citrusa imaju 28 posto manje šansi da dožive infarkt.

Bolje je kada se jede voće, nego pije kao sok. Konzumacijom citrusa utiče se i na smanjen nivo holesterola, pa se savjetuje konzumacija cijele voćke umjesto soka, jer se potrebna supstanca, hesperidin, koja je zaslužna za regulisanje holesterola, nalazi baš u kori u bijeloj opni.

Brojna istraživanja su pokazala da ishrana koja je bogata citrusima štiti od mnogih oboljenja, odnosno od raka, artritisa, srčanih oboljenja i dijabetesa.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Zdravlje

Sok od koprive za jačanje imuniteta kod odraslih i djece: Napravite sami domaći sirup koji osvježava

Umjesto raznih fabrički proizvedenih napitaka za osvježenje, pripremite zdrav sirup kojim ćete jačati i imunitet svog organizma.

Sastojci:

– 100 listova mlade korpive

– 1 kg šećera

– kesica limuntusa

Prelijte vrhove kopriva sa 2-2,5 litara vode.

Poklopite i ostavite preko noći (ili maksimalno 24 sata) da odstoji.

Ocijedite listove, dodajte šećer i promješajte više puta u roku od sat vremena, da se polako rastopi.

Dodajte limuntus (ili sok od 2 limuna), pa sirup procijedite i sipajte u flaše.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Top pet