Posjetite

Zdravlje

5 razloga zašto su kokice iz mikrovalne “otrov” za organizam

Filmske večeri zahtijevaju kokice, a u mojoj kući to znači bilo šta, od vrećica slatkiša do goleme zdjele domaćih kokica sa ukusom, od maslaca.

Postoji jedna vrsta kokica koje nikad, ali nikad neće ući u moju kuću, a to su kokice koje idu u mikrovalnu, piše Seventeen.

Tako je, one plastično zatvorene vrećice koje obećavaju nestvaran ukus od maslaca u samo nekoliko minuta. Kokice iz mikrovalne mogle bi nam dati svu slanost koju želimo, ali dolaze s velikom količinom nezasićenih masnoća, natrija i hemikalija koje možda nismo očekivali. Kao što dr. Amy Lee, voditeljica odjela za prehranu za Nucific, kaže, kada jedete kokice iz mikrovalne, izlažete se mnogo čemu, prenosi Week.ba

Evo zašto biste trebali dobro razmisliti prije nego što stavite vrećicu u mikrovalnu:

Vrećica je napunjena hemikalijama

Jeste li se ikada zapitali kako sav taj “ludi” maslac ostaje u vrećici, a da ne iscuri? Upoznajte PFA, klasu sintetičkih hemikalija koje se obično koriste u pakovanju hrane. Proizvođači kokica oblažu unutrašnjost svojih vrećica za kokice PFA-ima kako bi spriječili da umjetna aroma maslaca procuri i napravi nered. Ali te iste hemikalije kako ulaze u kokice tako ulaze i u vaše tijelo kada ih jedete. Budući da ovim hemikalijama treba neko vrijeme da se razgrade, lako se mogu nakupiti u vašoj krvi tokom vremena.

Možete dobiti nešto što se zove ” pluća od kokica “

Govoreći o hemikalijama, taj veličanstveni okus i boja maslaca koje toliko volimo je pogodite, potpuno lažna. To je složena hemijska mješavina koja često sadrži diacetil, koji je, prema dr. Leeju, “otrov” i može dovesti do bronhiolitisa. Bronhiolitis obliterans ili “pluća kokice” je stanje u kojem se najmanji putevi u plućima upale, što rezultira čestim kašljem i nedostatkom daha. Tako da je sva ta “maslasta dobrota” koja lebdi zrakom zapravo prilično štetna.

Sadrži tone zasićenih masti.

Čak i ako zanemarite sve štetne hemikalije u pakovanju ovih kokica,  ne možete zaobići činjenicu da je većina kokica za mikrovalnu krcata zasićenim mastima poput palminog ulja. Neki popularni brendovi sadrže do 4 grama zasićenih masti u jednoj porciji. To je 20 posto dnevnog preporučenog unosa. A ako se pitate, jedna porcija je samo oko trećine vrećice. Ko prestaje jesti kokice nakon što potroši trećinu vrećice?

Razine natrija su prekomjerne.

Masna hrana obično zahtijeva veliku dozu soli kako bi se uravnotežila, a kokice za mikrovalnu nisu izuzetak. Proizvođači nastoje “dostići tačku blaženstva za potrošače”, kaže dr. Lee.

“Morate imati sol i mast.”

Razine natrija razlikuju se ovisno o marki, ali mnoge marke sadrže 250-300 mg natrija po obroku, do 15 posto vaše dnevne vrijednosti. Je li ikakvo čudo što obično “gutamo” limenku gaziranog soka dok žvakamo kokice?

Napravite svoje kokice!

Možete izbjeći sav višak hemikalija i kontrolisati količinu zasićenih masnoća i natrija koje unosite svojim kokicama tako da svoje vlastite jednostavno stavite na ploču šporeta . Nije to teško učiniti. Sve što vam treba je tava s poklopcem, malo biljnog ulja i malo neočupanih zrna kokica. Otprilike je potrebno isto toliko vremena koliko bi trebalo da otvorite vrećicu za kokice u mikrovalnoj i bacite je u istu.

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdravlje

Jutarnju kafu zamijenite ovim napitkom i gledajte kako kilogrami nestaju

Ako niste za radikalne dijete i treninge, dovoljno je da promijenite jednu naviku, i to onu jutarnju kako biste pokrenuli metabolizam i izgubili kilograme.

U pitanju je napitak od samo 2 sastojka – peršuna i limuna.

Ova tečnost pomoći će vašem tijelu da se oslobodi viška vode, eliminisaće nadutost, razgraditi masne ćelije, podstaći bešiku na bolji rad i izbaciti toksine iz vašeg organizma. Što je najbolje od svega, sastojci su veoma jeftini, a za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta.

Sastojci:

1 limun

60 g peršuna

60 ml vode

Priprema:

Iscijedite sok iz limuna i isjeckajte peršun. Stavite ih u šolju i preko prelijte vodu.

Primena:

Ovaj napitak uvijek pijte na prazan želudac. Konzumirajte po jednu šolju dnevno tokom 6 dana, a zatim napravite pauzu od 10 dana, pa možete početi ponovo. Mnogo je važno kako započinjete svoj dan, a blagotvornije za vaš organizam biće da na poslu ujutru popijete čaj od peršuna i limuna umjesto kafe. Već poslije mjesec dana primjetićete rezultate. (Krstarica)

Nastavite čitati

Zdravlje

Šta jutarnja kafa zapravo čini vašem mozgu?

Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da ćete možda morati da popijete sada više kafe da biste ostali budni, nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mladosti, piše Bigthink

U prvih deset minuta, kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, izazivajući porast krvnog pritiska i otkucaja srca. U periodu do 20 minuta vezuje se za adenozinske receptore, neutrališući umor.

Kofein povećava nivo adrenalina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i bržeg protoka krvi kroz tijelo. Istovremeno, sprječava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem, omogućavajući mu da duže ostane u mozgu, čineći da se duže osjećate pozitivnim i sretnijim. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da žudi za više kofeina.

Evo šta se događa u tijelu u prvih šest sati nakon ispijanja kafe

U prvih 10 minuta:

Kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca.

Do 20 minuta:

Kofein se vezuje za adenozinske receptore, neutrališući umor. Nivoi dopamina se povećavaju i opstaju, stvarajući osjećaj budnosti i fokusa.

Posijle 30 minuta:

Nadbubrežne žlijezde prelaze u visoku brzinu i počinju da proizvode više hormona. Za to vrijeme, zbog proširenja zjenica, vid može postati oštriji.

U roku od 40 minuta:

Tijelo počinje da proizvodi više serotonina, koji poboljšava funkcionisanje neurona unutar kičmene moždine, a to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Poslije 4 sata:

Metabolizam je ubrzan, zbog čega brže sagorijevate energiju. Tokom ovog perioda, vaše tijelo počinje da razlaže uskladištene masti.

U roku od 6 sati:

Kafa je prošla kroz vaš sistem i vjerovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Do tog vremena, otprilike polovina količine kofeina koju ste unjeli napustiće vaše tijelo, prenosi CityMagazine.

Nastavite čitati

Zdravlje

Kopriva kao lijek: Za šta je sve dobra?

Iako je glavna asocijacija za ovu biljku peckanje, kopriva u sebi krije mnogo više.

Biljka od koje smo kao djeca bježali pruža mnogobrojne pogodnosti kada je zdravlje u pitanju. Iako smo je mi zanemarili u ishrani, da nije njenog odbrambenog svojstva, životinje bi zasigurno iskoristile sve njene ljekovite djelove, piše City Magazine.

Najbolji način na koji možemo iskoristiti sva njena ljekovita svojstva jeste, u poslednje vrijeme veoma popularan, sok od koprive.

Za šta je sve kopriva dobra?

Osim što je zaštićenom od životinja i štetočina drži kiselina koja izaziva plikove i opekotine, kopriva je izuzetno ljekovita u svakom dijelu, od listova, stabljike, pa preko cvijeta i korijena.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.

Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj mjeri gubi, a koprivu u svježem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom koji uzimanje svježe koprive može izazvati.

Posjeduje antibakterijska svojstva, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim aminokiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čini koprivu sjajnim lekom za mnoge bolesti.

Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.

Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajan su deo brojnih pogodnosti koje nam ova prijateljica iz dvorišta donosi.


Sok od koprive

Kao što smo već pomenuli, kopriva u bilo kom obliku je prijatelj organizma, bilo da je u pitanju artritis, astma, žuč, urinarni ili respiratorni problemi, problemi sa kožom ili grčevima u želudcu.

Kada smo zaključili koliko je sama kopriva dobra za tijelo i organizam, trebalo bi napomenuti koje pogodnosti donosi u obliku soka.

Sok od koprive ima pozitivan uticaj kada je u pitanju:

stimulacija limfnog sistema

poboljšavanje imuniteta

jačanje fetusa kod trudnica

ublažavanje grčeva kod menstruacije

pomoć kod oboljenja disajnih puteva

smanjenje mučnine

prehlada

upalni proces

dijareje

anemije

Recept za tradicionalni sok od koprive:

Potrebno vam je:

30-40 vrhova mlade koprive
3 l hladne vode
5-6 arguma (kombinacija limuna, pomorandže-po želji)
1 kg šećera

Priprema:

Potrebno je da uberete vrhove koprive na njivi ili blizu šume, kraj potoka ili u vašoj bašti. Koprivu stavite u vodu i nasječete 6 limunova ili kombinaciju citrusnog voća koje ste izabrali. Mješavinu poklopite i ostavite je tako 24 časa. Nakon ovog periodaa rukama izgnječite sastojke, zatim ih procijedite i dodajte šećer. Važno je mješati sirup dok se šećer ne otopi, dovoljno je u naredna 24 sata povremeno mješati kako bi se sve sjedinilo. Nakon što se šećer dobro otopio, sirup sipajte u staklene flaše i čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu.

Nastavite čitati

Top pet