Posjetite

Zdravlje

Uz samo dva sastojka dovedite “liniju” do savršenstva

Nepravilna prehrana dovodi do nakupljanja toksina i parazita u crijevima. Većina nas nije ni svjesna da ih ima u tijelu pa ne pridaje pažnju čišćenju organizma, piše aktivni.si.

Kada se stvaraju u crijevima, osjećamo se umorno, bez energije, stalno nam se spava, povećava se rizik od drugih bolesti, jer nam je i imunološki sistem oslabljen. Posljedice osjećamo i na našem tijelu. Koža postaje suha, a kosa slaba. Jedan od znakova da su se u vašem tijelu pojavili nepozvani gosti je potreba za slatkišima. Zato je dobro s vremena na vrijeme uraditi detoksikaciju tijela. Kombinacija ova dva sastojka daje izvrsne rezultate.

Klinčići i sjemenke lana snažni su sastojci koji se koriste za razne zdravstvene dobrobiti, uključujući i pomoć pri mršavljenju. I klinčići i sjemenke lana bogate su hranjivim tvarima i spojevima koji mogu poboljšati metabolizam, smanjiti upalu i kontrolisati apetit, prenosi Week.ba

U želji da smršaju, mnogi ljudi koriste dodatke prehrani ili moderne dijete koje obećavaju brze rezultate. Međutim, uključivanje prirodnih i zdravih sastojaka u vašu prehranu može biti sigurniji i učinkovitiji način za postizanje vaših ciljeva mršavljenja. Dva sastojka za koja je dokazano da pomažu kod mršavljenja su klinčići i sjemenke lana. Kada se spoje, ova dva sastojka tvore snažnu mješavinu koja može potaknuti mršavljenje i poboljšati cjelokupno zdravlje.

Prednosti klinčića za mršavljenje

Klinčići su popularan začin koji se vijekovima koristi u medicinske svrhe. Jedna od glavnih prednosti klinčića za mršavljenje je njihova sposobnost poboljšanja metabolizma. Poboljšanjem metabolizma, klinčići mogu pomoći tijelu da učinkovitije koristi kalorije i spriječi debljanje.

Sadrže nekoliko spojeva koji mogu pomoći u mršavljenju, uključujući eugenol i beta-kariofilen. Dokazano je da eugenol poboljšava metabolizam i regulira razinu šećera u krvi, dok beta-kariofilen može pomoći u smanjenju upale i poboljšati osjetljivost na inzulin. Osim toga, klinčići sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti od oštećenja stanica i poboljšati cjelokupno zdravlje. Još jedna korist klinčića za mršavljenje je njihova sposobnost smanjenja upale. Kronična upala povezana je s pretilošću i debljanjem, a smanjenje upale može pomoći tijelu da održi zdravu težinu. Klinčići sadrže antioksidanse i protuupalne spojeve koji mogu pomoći u zaštiti od oštećenja stanica i smanjiti upalu u tijelu.

Prednosti lanenih sjemenki za mršavljenje

Lanene sjemenke izvrstan su izvor vlakana koja mogu pomoći u osjećaju sitosti i smanjenju apetita.Smanjenjem apetita, sjemenke lana mogu pomoći u kontroli unosa kalorija i spriječiti prejedanje. Lanene sjemenke također sadrže lignane koji imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u regulaciji hormona. Hormonska neravnoteža može doprinijeti debljanju, stoga regulacija hormona može biti važan faktor u postizanju i održavanju zdrave težine.

Osim vlakana i lignana, sjemenke lana sadrže i omega-3 masne kiseline. Omega-3 masne kiseline važne su za cjelokupno zdravlje i mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. Upala može dovesti do debljanja, pa smanjenje upale može biti učinkovit način za poticanje mršavljenja.

Miješanje klinčića i sjemenki lana za mršavljenje

Sastojci:

1 kašika cijelih klinčića
1 kašika lanenih sjemenki
2 šolje vode

Upute:

U manju zdjelu dodajte klinčiće i lanene sjemenke u vodu. Ocijedite klinčiće i lanene sjemenke i pustite da se smjesa ohladi.  Pijte mješavinu kao čaj, toplu ili hladnu. Možete i samljeti klinčiće i umiješati ih u jogurt ili kefir.

Priprema:

Klinčić i laneno sjeme sameljite u prah, pa pomiješajte. Dodajte jednu kašiku u čašu mlijeka, jogurta ili kefira. Ovaj napitak pijte neprekidno tri dana, svako jutro, a zatim napravite pauzu. Dovoljno je čišćenje 2-3 puta godišnje.

Klinčići i sjemenke lana dva su prirodna sastojka koja možete koristiti za poticanje mršavljenja i poboljšanje cjelokupnog zdravlja. Poboljšanjem metabolizma, smanjenjem upale i regulisanjem apetita, klinčići i laneno sjeme mogu biti učinkoviti u postizanju i održavanju zdrave težine.

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdravlje

Jutarnju kafu zamijenite ovim napitkom i gledajte kako kilogrami nestaju

Ako niste za radikalne dijete i treninge, dovoljno je da promijenite jednu naviku, i to onu jutarnju kako biste pokrenuli metabolizam i izgubili kilograme.

U pitanju je napitak od samo 2 sastojka – peršuna i limuna.

Ova tečnost pomoći će vašem tijelu da se oslobodi viška vode, eliminisaće nadutost, razgraditi masne ćelije, podstaći bešiku na bolji rad i izbaciti toksine iz vašeg organizma. Što je najbolje od svega, sastojci su veoma jeftini, a za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta.

Sastojci:

1 limun

60 g peršuna

60 ml vode

Priprema:

Iscijedite sok iz limuna i isjeckajte peršun. Stavite ih u šolju i preko prelijte vodu.

Primena:

Ovaj napitak uvijek pijte na prazan želudac. Konzumirajte po jednu šolju dnevno tokom 6 dana, a zatim napravite pauzu od 10 dana, pa možete početi ponovo. Mnogo je važno kako započinjete svoj dan, a blagotvornije za vaš organizam biće da na poslu ujutru popijete čaj od peršuna i limuna umjesto kafe. Već poslije mjesec dana primjetićete rezultate. (Krstarica)

Nastavite čitati

Zdravlje

Šta jutarnja kafa zapravo čini vašem mozgu?

Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da ćete možda morati da popijete sada više kafe da biste ostali budni, nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mladosti, piše Bigthink

U prvih deset minuta, kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, izazivajući porast krvnog pritiska i otkucaja srca. U periodu do 20 minuta vezuje se za adenozinske receptore, neutrališući umor.

Kofein povećava nivo adrenalina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i bržeg protoka krvi kroz tijelo. Istovremeno, sprječava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem, omogućavajući mu da duže ostane u mozgu, čineći da se duže osjećate pozitivnim i sretnijim. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da žudi za više kofeina.

Evo šta se događa u tijelu u prvih šest sati nakon ispijanja kafe

U prvih 10 minuta:

Kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca.

Do 20 minuta:

Kofein se vezuje za adenozinske receptore, neutrališući umor. Nivoi dopamina se povećavaju i opstaju, stvarajući osjećaj budnosti i fokusa.

Posijle 30 minuta:

Nadbubrežne žlijezde prelaze u visoku brzinu i počinju da proizvode više hormona. Za to vrijeme, zbog proširenja zjenica, vid može postati oštriji.

U roku od 40 minuta:

Tijelo počinje da proizvodi više serotonina, koji poboljšava funkcionisanje neurona unutar kičmene moždine, a to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Poslije 4 sata:

Metabolizam je ubrzan, zbog čega brže sagorijevate energiju. Tokom ovog perioda, vaše tijelo počinje da razlaže uskladištene masti.

U roku od 6 sati:

Kafa je prošla kroz vaš sistem i vjerovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Do tog vremena, otprilike polovina količine kofeina koju ste unjeli napustiće vaše tijelo, prenosi CityMagazine.

Nastavite čitati

Zdravlje

Kopriva kao lijek: Za šta je sve dobra?

Iako je glavna asocijacija za ovu biljku peckanje, kopriva u sebi krije mnogo više.

Biljka od koje smo kao djeca bježali pruža mnogobrojne pogodnosti kada je zdravlje u pitanju. Iako smo je mi zanemarili u ishrani, da nije njenog odbrambenog svojstva, životinje bi zasigurno iskoristile sve njene ljekovite djelove, piše City Magazine.

Najbolji način na koji možemo iskoristiti sva njena ljekovita svojstva jeste, u poslednje vrijeme veoma popularan, sok od koprive.

Za šta je sve kopriva dobra?

Osim što je zaštićenom od životinja i štetočina drži kiselina koja izaziva plikove i opekotine, kopriva je izuzetno ljekovita u svakom dijelu, od listova, stabljike, pa preko cvijeta i korijena.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.

Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj mjeri gubi, a koprivu u svježem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom koji uzimanje svježe koprive može izazvati.

Posjeduje antibakterijska svojstva, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim aminokiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čini koprivu sjajnim lekom za mnoge bolesti.

Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.

Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajan su deo brojnih pogodnosti koje nam ova prijateljica iz dvorišta donosi.


Sok od koprive

Kao što smo već pomenuli, kopriva u bilo kom obliku je prijatelj organizma, bilo da je u pitanju artritis, astma, žuč, urinarni ili respiratorni problemi, problemi sa kožom ili grčevima u želudcu.

Kada smo zaključili koliko je sama kopriva dobra za tijelo i organizam, trebalo bi napomenuti koje pogodnosti donosi u obliku soka.

Sok od koprive ima pozitivan uticaj kada je u pitanju:

stimulacija limfnog sistema

poboljšavanje imuniteta

jačanje fetusa kod trudnica

ublažavanje grčeva kod menstruacije

pomoć kod oboljenja disajnih puteva

smanjenje mučnine

prehlada

upalni proces

dijareje

anemije

Recept za tradicionalni sok od koprive:

Potrebno vam je:

30-40 vrhova mlade koprive
3 l hladne vode
5-6 arguma (kombinacija limuna, pomorandže-po želji)
1 kg šećera

Priprema:

Potrebno je da uberete vrhove koprive na njivi ili blizu šume, kraj potoka ili u vašoj bašti. Koprivu stavite u vodu i nasječete 6 limunova ili kombinaciju citrusnog voća koje ste izabrali. Mješavinu poklopite i ostavite je tako 24 časa. Nakon ovog periodaa rukama izgnječite sastojke, zatim ih procijedite i dodajte šećer. Važno je mješati sirup dok se šećer ne otopi, dovoljno je u naredna 24 sata povremeno mješati kako bi se sve sjedinilo. Nakon što se šećer dobro otopio, sirup sipajte u staklene flaše i čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu.

Nastavite čitati

Top pet