Posjetite

Zanimljivosti

Ovo je najskuplji hotel na svijetu: Dug je skoro kilometar, a Swarovski lusteri osvjetljavaju zlatne plafone

Kako izgleda najskuplji hotel na svijetu? Radi se o impozantnoj građevini, dugoj skoro kilometar.

Hotel nosi naziv Emirates Palace, a nalazi se u Abu Dhabiju. Stručnjaci za svjetske građevine kažu kako je najskuplji koji je ikada napravljen u svijetu.

Na izgradnju hotela potrošeno je tri milijarde dolara.

Otvoren je 2015. godine, a u hodnicima, sobama i lobijima nalazi se više od 1.000 lustera ukrašenih Swarovski kristalima koji osvjetljavaju zlatni plafon.

Ovaj poseban plafon, površine 2.000 metara kvadratnih, održava Manoj Kuriakose, inžinjer iz Indije, i njegov tim.

Njihov posao je da mijenjaju listiće zlata i srebra zalijepljene za krov, koji prema riječima uprave hotela traju četiri do pet godina. Da bi se pokrio jedan kvadratni metar plafona zlatnim listićima potrebno je oko 50 njih, što košta oko 100 dolara.

Prema riječima Kuriakosa, on i njegov tim dnevno zamijene četiri do pet listića. Prema toj računici, ova luksuzna palata potroši godišnje 130.000 dolara na održavanje zlatnog plafona.

“Gdje god da pogledate vidite zlatne i srebrene listiće”, kaže Kuriakose.

Zlato kojim je ukrašen plafon uvozi se iz Italije, lijepi se specijalnim ljepilom i premazuje smjesom za zaštitu, piše coolstyle.ba.

“Listiće popravljamo jedan po jedan. Veoma su osjetljivi, zbog čega moramo da budemo jako pažljivi”, kaže Kuriakose.

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Ovako izgleda “Dolce far niente” na Kalesijski način

Ilda Humić je supruga, majka, menadžerica modnog brenda, a u slobodno vrijeme influenserica i samoprozvana zabavljačica.

Ilda s preko 250.000 pratitelja na Instagramu dijeli svoju realnu porodičnu svakodnevicu na izuzetno humorističan način.

Ilda Humić podijelila je sa svojim pratiteljima komičan video “Dolce far niente na Kalesijski način”

Nije prvi put, da Ilda globalno viralne stvari obradi na svoj način i po svemu sudeći nasmije brojne pratitelje, ovaj put u cjelokupnu koreografiju odlično se uklopila i izvedba pjesme “Marija” koju potpisuje Indira Radić.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Nesvakidašnja svadba u BiH: Alma i Arman na svoje vjenčanje stigli autobusom

U Visokom se u subotu desila jedna nestvarna priča. Arman i njegova supruga Alma Šišić su u subotu zajedno sa kumovima autobusom išli na vjenčanje, što je izazvalo veliko interesovanje građana ovog grada.

Razlog za ovakav nesvakidašnji postupak je bio to što su se Arman i Alma upoznali baš u autobusu na putu ka Neumu.

O ovom događaju je govorio mladoženja Arman Šišić.

– Vjenčanje je bilo u subotu u popodnevnim satima. Inače, bavim se prijevozom devet godina, imali smo želju jer smo se upoznali u autobusu. Iznajmili smo autobus, vozio nas je od moje kuće na vjenčanje, onda i na šerijatsko, pa i u hotel gdje smo sjedili. Mi smo to htjeli zbog nas, a izazvalo je baš veliko interesovanje – priča mladoženja za Avaz.

Kaže da je bilo veoma zanimljivo, svi su izašli na ulicu, snimali i slikali.

– Nismo očekivali takvo interesovanje. Ispred nas i iza nas su bili automobili, a autobusu od 60 mjesta smo bili supruga, kum, kuma i ja – dodao je Arman Šišić.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Turbo kružni tok u Nizozemskoj pokrenuo brojne komentare: Ljepota je živjeti u ovakvoj zemlji

Brzina na ovom kružnom toku ograničena je na 30 km/h. Automobili i biciklisti su u interakciji u svakom trenutku.

Kružni tokovi su odlično rješenje da se na najbolji način reguliše saobraćaj, naročito u gradskim područjima. I dok se Balkanci teško snalaze na prostim kružnim tokovima iz Nizozemske nam dolazi fotografija tzv. “Turbo kružnog toka” na kojem je regulisano apsolutno sve, od kretanja pješaka i biciklista, automobila pa i posebne trake za autobuse.

Kako je fotografija iz Nizozemskog grada Aalsmeera objavljena na Redditu uslijedili su brojni komentari korisnika:

“Ljepota je gledati njihovu arhitekturu i brojna rješenja, pa tako i kružni tok, mnogi gradovi Evrope bi se trebali ugledati na njih ljepota je živjeti u ovakvoj zemlji.”

“Moj Portugal zaista mora naučiti od Nizozemske o tome kako raditi kružne tokove.” navodi korisnik.

“Mislim da su turbo kružni tokovi više neprijateljski raspoloženi prema biciklistima (i pješacima?) zbog veće brzine motoriziranog vozila i “prilaznog ugla”. Obično kad se napravi ovakav turbo kružni tok, treba da biciklističke staze prolaze preko ili ispod njega. Pretpostavljam da je je sve ok jer postoji ograničenje kretanja a i ljudi su prilično savjesni vozači” navodi se u jednom od komentara na Redditu, prenosi Week.ba.

Sviđa li vam se ovakvo rješenje, da li bi se u vašem gradu poštovao ovakav Turbo kružni tok?

Nastavite čitati

Top pet