Posjetite

Zanimljivosti

Najbolji trikovi kako da istog trenutka prepoznate lažni nakit

Lažni nakit već dugo postoji na tržištu. Srebro se može prodati kao bijelo zlato, a lažne oznake mogu biti naknadno uklesane.

Saznajte kako ćete sami provjeriti autentičnost.

Oznake za plemenite metale (žigovi)

Na svakom komadu nakita za koji se tvrdi da je od plemenitog metala treba stajati jasno vidljiva oznaka (žig). Brojevi se odnose na količinu plemenitog metala u nakitu, na primjer, ako na prstenu stoji oznaka 750 to znači da je prsten napravljen od 75% plemenitog metala, 583 – 58,3 posto plemenitog metala. Ovo su oznake za plemenite metale:

Zlato – 375, 500, 583, 585, 750, 916, 958, 999

Srebro – 800, 830, 875, 925, 960, 999

Platina – 850, 900, 950, 999

Magnet

Prekrivanje željeza ili neke druge legure zlatnim premazom je vrlo česta pojava kod proizvodnje nakita. Komad nakita s visokom koncentracijom plemenitog metala se neće magnetizirati. Magnet će privući pozlaćeni metal, pravi neće.

Oštećenja

Srebro i platina slično izgledaju stoga je lako ljudima srebro predstaviti kao platinu. Ova dva metala je moguće razlikovati zahvaljujući dvjema karakteristikama: srebro s vremenom dobija crnu ‘sjenu’ i savitljivo je, a platina nema ta svojstva, piše Brightside. Zlato ostavlja zlatni trag na nepečenoj i neglaziranoj keramici ili porculanu, dok će krivotvorine ostavljati sivi ili crni trag.

Kreda

Još jedna jednostavna metoda za utvrđivanje plemenitih metala je eksperiment s kredom. Protrljajte srebrni komad nakita s kredom. Ako počne tamniti u pitanju je pravo srebro.

Jod

Zlato se može provjeriti s jodom. Na štapić za uši treba nakapati par kapljica joda i protrljati na stvar za koju se sumnja da nije od zlata. Ako nakon trljanja ostane mrlja na nakitu, znači da nije od zlata već od neke legure. Kapljica joda na platini će ostaviti tamni trag, što je trag tamniji to je komad nakita od većeg postotka platine.

Sirće

Lažno zlato vrlo brzo potamni u sirćetu. Kako bi provjerili je li u pitanju zlato najlakše je uliti malo sirćeta u čašu i staviti komad nakita unutra. Legure će već nakon pet minuta potamniti.

Krema sa sumporom

Srebro se može provjeriti pomoću kreme koja u sebi ima sumpora. Ako je nakit napravljen od pravog srebra, mjesto na koje ste stavili malo kreme će poplaviti. Kasnije ćete lako odstraniti mrlju.

A ako je riječ o skupocjenim komadima nakita, poput dragulja:

Dijamant

Kad izdahnete na pravi prirodni dijamant on se neće zamagliti jer ima visoku toplinsku vodljivost.

Smaragd

Pravi smaragd ne provodi toplinu pa će uvijek biti hladan. Također, ako uzmete povećalo, smaragd nema cjevaste ili spiralne uzorke.

Biseri

Da bi se utvrdila vjerodostojnost bisera, biće dovoljno provjeriti ga zubima. Ako pokušavate ugristi biser, osjetit ćete da škripi poput pijeska. Umjetni biseri ne škripe. (24sata.hr)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Mnogi od vas su na pogrešan način otvarali konzerve – evo najlakšeg načina (VIDEO)

Otvaranje konzerve često umije da nam zada pravu glavobolju, čak i ako na njoj postoji onaj metalni dio koji treba da povučemo.

A često se desi i da se, tokom otvaranja, ogrebemo, ili posječemo.

Ovaj problem bi mogao da postane prošlost.

Jer, sve vrijeme smo pogrešno otvarali konzerve.

Jedan Tik-Toker je otkrio trik koji bi svima mogao da nam uštedi vrijeme, ali i da nas spase bespotrebnih povreda.

On je u videu demonstrirao i kako bi to pravilno trebalo da radimo i pokazao da bi metalni dio prvo trebalo da okrenemo, a tek onda da povučemo poklopac.

I zaista, ovo nam je stvarno bilo potrebno.

“Na današnji dan sam saznao da sam sve vrijeme pogrešno otvarao konzerve”, piše u ovom videu.

@alanwood01

##fyp ##fypシ ##hack ##lifehack ##lifetips ##hacksoflife ##tiktoktip ##reaction ##xyzbca ##hometip

♬ original sound – Mr. Porpilia

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Fotografije koje će vam izazvati nostalgiju

Ako su vam sve ove stvari jako dobro poznate sigurno ste stariji od 30 godina

Sjećate li se čuvenih lasera, briona, figurica… Miljei su i danas na u nekim stanovima neizostavni, pogledajte super galeriju predmeta koji bude nostalgiju…

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Radnice iz dućana u Dalmaciji briljantno osigurale dezinficijens od kradljivaca

Iz jednog dućana u Dalmaciji stiže nesvakidašnji prizor.

Radnice su očito muku mučile s kradljivcima dezinficijensa, pa su se dosjetile genijalne metode osiguranja.

 

Nastavite čitati

Top pet