Posjetite

Zanimljivosti

Kad muškarci sazrijevaju? Evo šta kaže nauka

Ako ste se – kao i mi – pitale kad muškarci sazrijevaju, nauka je došla do interesantnog otkrića i zaključka. Hint: i kasnije nego što se to mislilo.

U cilju otkrivanja odgovora na pitanje kad (da li ikad?) muškarci sazrijevaju, naučnici sa Oxfordskog Univerziteta sproveli su zanimljivo istraživanje tokom kojeg su proučavali razlike u zrelosti između muškaraca i žena. Dobijene rezultate su uporedili i naučno utemeljene izvukli zaključke o razlikama.

Muškarcima je potrebno više vremena da sazriju
U istraživanju u kojem je učestvovalo 121 učesnik uzrasta od 4 do 40 godina, ispitanicima je rađen MRI pregled mozga kako bi se ustanovile promjene i razvoj mozga u različitom uzrastu, a što se kasnije upoređivalo sa ženskim ispitanicima. Rezultat je pokazao da, iako mozak muškaraca i žena inicijalno ima isti potencijal da funkcioniše u svakodnevnom životu, muškarci često pokazuju određeno odlaganje kada je u pitanju dugoročni razvoj funkcionalnih odnosa i povezivanja sa drugima. To odlaganje može potrajati do neke 40-te godine, što je negde i momenat kad muškarci dostižu zrelost.

Onokad veličina nije bitna
Dodatno istraživanje, koje je vršio profesor Eduardo Calixto sa Meksičkog univerziteta UNAM, otkrilo je i da žene pokazuju bolju efikasnost i oštrije su u nekoliko aspekata iako, po dimenziji, imaju manji mozak od muškaraca. Prema riječima profesora, „žene imaju veći neurobiološki kapacitet za generisanje odgovora, bolju memoriju, njihovi neuroni su bolje povezani te detaljnije vide boje, percipiraju ukuse sa većom definicijom i brže sazrijevaju“.

Zašto je to tako, leži u činjenici što postoje genetske razlike između polova. Sa genetskog stanovišta, ženski X hromozom ima 1.344 aktivna gena (od 30.000 na genetskoj mapi) nasuprot muškim aktivnim genima kojih je svega 45. Sama činjenica da žene imaju više genetskih informacija utiče na formiranje mozga, jer upravo organizaciju mozga određuju biološki faktori sadržani u genima i u ovom procesu hormoni igraju važnu ulogu.

Na kraju dana, lijepo je dobiti i zvaničnu naučnu potvrdu onoga što smo, drage dame, uveliko i same znale. Muškarci dugo /neki i zauvijek/ ostaju velika djeca . (organvlasti.com)

Zanimljivosti

Ovako izgleda “Dolce far niente” na Kalesijski način

Ilda Humić je supruga, majka, menadžerica modnog brenda, a u slobodno vrijeme influenserica i samoprozvana zabavljačica.

Ilda s preko 250.000 pratitelja na Instagramu dijeli svoju realnu porodičnu svakodnevicu na izuzetno humorističan način.

Ilda Humić podijelila je sa svojim pratiteljima komičan video “Dolce far niente na Kalesijski način”

Nije prvi put, da Ilda globalno viralne stvari obradi na svoj način i po svemu sudeći nasmije brojne pratitelje, ovaj put u cjelokupnu koreografiju odlično se uklopila i izvedba pjesme “Marija” koju potpisuje Indira Radić.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Nesvakidašnja svadba u BiH: Alma i Arman na svoje vjenčanje stigli autobusom

U Visokom se u subotu desila jedna nestvarna priča. Arman i njegova supruga Alma Šišić su u subotu zajedno sa kumovima autobusom išli na vjenčanje, što je izazvalo veliko interesovanje građana ovog grada.

Razlog za ovakav nesvakidašnji postupak je bio to što su se Arman i Alma upoznali baš u autobusu na putu ka Neumu.

O ovom događaju je govorio mladoženja Arman Šišić.

– Vjenčanje je bilo u subotu u popodnevnim satima. Inače, bavim se prijevozom devet godina, imali smo želju jer smo se upoznali u autobusu. Iznajmili smo autobus, vozio nas je od moje kuće na vjenčanje, onda i na šerijatsko, pa i u hotel gdje smo sjedili. Mi smo to htjeli zbog nas, a izazvalo je baš veliko interesovanje – priča mladoženja za Avaz.

Kaže da je bilo veoma zanimljivo, svi su izašli na ulicu, snimali i slikali.

– Nismo očekivali takvo interesovanje. Ispred nas i iza nas su bili automobili, a autobusu od 60 mjesta smo bili supruga, kum, kuma i ja – dodao je Arman Šišić.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Turbo kružni tok u Nizozemskoj pokrenuo brojne komentare: Ljepota je živjeti u ovakvoj zemlji

Brzina na ovom kružnom toku ograničena je na 30 km/h. Automobili i biciklisti su u interakciji u svakom trenutku.

Kružni tokovi su odlično rješenje da se na najbolji način reguliše saobraćaj, naročito u gradskim područjima. I dok se Balkanci teško snalaze na prostim kružnim tokovima iz Nizozemske nam dolazi fotografija tzv. “Turbo kružnog toka” na kojem je regulisano apsolutno sve, od kretanja pješaka i biciklista, automobila pa i posebne trake za autobuse.

Kako je fotografija iz Nizozemskog grada Aalsmeera objavljena na Redditu uslijedili su brojni komentari korisnika:

“Ljepota je gledati njihovu arhitekturu i brojna rješenja, pa tako i kružni tok, mnogi gradovi Evrope bi se trebali ugledati na njih ljepota je živjeti u ovakvoj zemlji.”

“Moj Portugal zaista mora naučiti od Nizozemske o tome kako raditi kružne tokove.” navodi korisnik.

“Mislim da su turbo kružni tokovi više neprijateljski raspoloženi prema biciklistima (i pješacima?) zbog veće brzine motoriziranog vozila i “prilaznog ugla”. Obično kad se napravi ovakav turbo kružni tok, treba da biciklističke staze prolaze preko ili ispod njega. Pretpostavljam da je je sve ok jer postoji ograničenje kretanja a i ljudi su prilično savjesni vozači” navodi se u jednom od komentara na Redditu, prenosi Week.ba.

Sviđa li vam se ovakvo rješenje, da li bi se u vašem gradu poštovao ovakav Turbo kružni tok?

Nastavite čitati

Top pet