Posjetite

Zanimljivosti

Zašto se hot dog tako zove?

Da li ste se ikada zapitali zašto se hot dog tako zove i da li ima ikakve veze sa psima? U ovom tekstu saznajte sve o slasnom jelu neobičnog naziva.

Iako se hot dog naširoko smatra američkim uličnim jelom, istina je sasvim drugačija. Hot dog izvorno vuče korene iz Njemačke, tačnije grada Frankfurta u kojem je napravljena prva kobasica u hljebu/kifli, još 1484. Možda će vam biti poznat njen naziv – franfurter. Bečlije, sa druge strane, tvrde da su oni tvorci hot doga odnosno wienerwurst kobasice kako je po restoranima i kioscima nazivaju. Kakve sve ovo veze ima sa nazivom, pitaćete?

Kako je hot dog dobio naziv?
Iako nije američko jelo, jedan amerikanac jeste zaslužan za ime po kojem danas  znamo ovu zaraznu hranu. Za sve je zaslužan sportski karikaturista, T.A. Dorgan koji je inspirisan događajem sa jedne utakmice, i usljed činjenice da ne može da izgovori njemačko ime jela sa kobasicom koje se tokom nje služilo, nacrtao strip sa istim, nazvavši ga hot dog. I ostalo je, kako kažu, historija.

Dorgan je „krivac“ i za pogrešnu pretpostavku da se hot dog pravi od psećeg mesa. Naime, volio je neslane šale u svojim stripovima te je, jednom prilikom, nacrtao strip u kojem se tvrdilo kako se hot dogovi sa Coney Islanda /odakle su poticali prvi hot dogovi/ prave od psećeg mesa. Strip je izazvao toliku pometnju, da je Privredna komora zabranila upotrebu hot dog termina na znacima za hranu na Coney Islandu, iako je Oxfordski riječnik isti zvanično uveo u svoju literaturu. (organvlasti.com)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Fotografije koje će vam izazvati nostalgiju

Ako su vam sve ove stvari jako dobro poznate sigurno ste stariji od 30 godina

Sjećate li se čuvenih lasera, briona, figurica… Miljei su i danas na u nekim stanovima neizostavni, pogledajte super galeriju predmeta koji bude nostalgiju…

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Radnice iz dućana u Dalmaciji briljantno osigurale dezinficijens od kradljivaca

Iz jednog dućana u Dalmaciji stiže nesvakidašnji prizor.

Radnice su očito muku mučile s kradljivcima dezinficijensa, pa su se dosjetile genijalne metode osiguranja.

 

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Influenserka uporedila New York i Kalesiju i do suza nasmijala društvene mreže

Realna porodična svakodnevica upakovana u veliku dozu originalnog humora izaziva osmijeh na licima skoro 76 hiljada pratilaca koliko trenutno prati Instagram profil Ilde Humić.

Prije svega supruga, majka dvoje djece, uspješna menadžerica poznatog brenda, a tek nakon toga izuzetno uspješan zabavljač i humorista.

Ilda je objavom na svom Instagram profilu nasmijala svoje pratioce ali i mnogo više od toga, jer je video usporedbe New Yorka i Kalesije munjevito postao popularan i viralan.

Nastavite čitati

Top pet