Posjetite

Scitech

Studenti koji igraju igrice zapravo imaju bolje akademske rezultate

Uprkos vjerovanjima da igrice negativno utiču na mozak mladih ljudi, nova studija pokazuje upravo suprotno. Naučno je dokazano da svakodnevno igranje igrica pozitivno utiče na akademski učinak.

Naučno istraživanje sprovedeno je u Australiji i sadržalo je više od 12.000 učenika srednjih škola i studenata prve godine različitih fakulteta, piše beleske.com.

Ovom prilikom otkriveno je da studenti koji svakodnevno koriste Internet i redovno igraju onlajn video igrice postižu bolje rezultate u matematici, čitanju i na testovima inteligencije, nego njihovi vršnjaci koji nemaju naviku da često koriste modernu tehnologiju.

–Studenti koji igraju igre skoro svakog dana postižu 15 bodova iznad prosjeka u matematici i 17 bodova iznad prosjeka u nauci, kaže ekonomista Alberto Poso sa RMIT Univerziteta u Melburnu.

–Kada igrate onlajn igre, rješavate zadatke kako biste prešli na sljedeći nivo i to uključuje korišćenje nekih opštih znanja i vještina u matematici, čitanju i nauci koju ste naučili tokom dana. – dodaje on.

U studiji su korišćeni australijski podaci iz Programa za međunarodnu procjenu učenika (PISA), koji su  testirali studente sa više od 700 univerziteta i prikupili informacije o njihovim ličnim interesima i onlajn aktivnostima.

Poso sugeriše da studenti koji redovno provode vrijeme igrajući neku vrstu igrica razvijaju analitičke vještine i rješavaju probleme koji im takođe mogu pomoći u njihovom školskom ili univerzitetskom radu.

Naravno, sve ovo zavisi od vrste igara koje igrate. Morate razumjeti da destruktivne igre nikada neće imati pozitivan učinak na vaš mozak, zdravlje ili inteligenciju.

Konstruktivnim igrama smatraju se one koje na bilo koji način mogu da podstaknu vaše razmišljanje, bilo da se radi o taktičkim igrama, igrama memorije, učenju stranog jezika ili već nešto slično.

–Ponekad igrači moraju razumjeti neke od principa hemije, tako da stvarno moraju uključiti nauku u svoje slobodno vrijeme, rekao je Poso.

Neki psiholozi su tvrdili da komplikovane igre na mreži mogu biti korisne za kognitivni razvoj.

U nekim igrama razvijaju se i motoričke i prostorne vještine, kao i preciznost. Igrači se u igri vrlo brzo moraju snaći, doći do grada koji se nalazi na mapi, a za to moraju razviti vrlo dobre vještine snalaženja u prostoru.

U nekim igrama igrači razvijaju multitasking, pronalaze različita rješenja, mjenjaju taktike i slično. Osim toga, igrač se uči brzom razmišljanju, analiziranju situacija i efikasnom donošenju odluka.

Ipak, ne radujte se prerano, naučnici otkrivaju da studenti koji igraju destruktivne igre ili pretjerano koriste društvene mreže rizikuju da zaostaju u svojim akademskim dostignućima.

Proso objašnjava da društvene mreže oduzimaju previše vremena i negativno utiču na svjest mladih ljudi.
Naučna činjenica koja ide u prilog ovoj tvrdnji jeste da studenti koji dnevno provode dosta vremena na društvenim mrežama imaju 20 poena manje u matematici, u poređenju sa studentima koji nikada ne koriste društvene medije.

–Nećete rješavati probleme pomoću Facebook-a, rekao je Poso.

Poso tvrdi da se nerjetko dešava da studenti koji ne žele da uče ili imaju neki problem na fakultetu, upravo zato provode previše vremena na društvenim mrežama i zatim tvrde da nisu imali vremena da uče, što nije ni blizu istini, ali njima služi kao sjajno opravdanje.

Iako ova studija pravi povezanost između igara i ocjena, važno je napomenuti da ovo nije analiza sprovedena na svjetskom nivou, ali može imati smisla i za druge države osim Australije.

Ipak, nemojte bukvalno shvatiti da treba da provedete svoje vrijeme ispred računara i da ne učite, živeći u uvjerenju da je ovo dovoljno za uspjeh na fakultetu.

Proso objašnjava da je najbolje da budete odgovorni prema svojim univerzitetskim obavezama, a da istovremeno budete strastveni gejmer.

To zapravo znači da ćete tako brže i bolje naučiti sve što vam treba za fakultet, a zatim ćete moći da igrate omiljene igre koliko želite.

Idealan spoj, zar ne?

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scitech

Severina ne staje s fotkama s Maldiva, pratitelje oduševila fotkom u toplesu

Pjevačica Severina Kojić ponovno je oduševila pratitelje fotkama s Maldiva. Pozirala je u dvodjelnom  kupaćem kostimu u prozirnoj kadi, a za jednu fotografiju čak je i skinula grudnjak. Fotke je lajkalo gotovo 26.000 ljudi, a mnogi su joj slali pozitivne komentare 

Inače, pjevačica je več za vikend objavila fotke s Maldiva, ali još uvijek  nije otkrila s kime je otišla na odmor i kada su fotografije snimljene. Naime, iza pjevačice je, kao i iza brojnih njezinih kolega, izazovna godina u kojoj im je, zbog pandemije, bilo nemoguće održavati koncerte, ali i putovati na odmore na egzotična mjesta.

Podsjetimo, Severina je i prije dvije godine uživala na godišnjem odmoru na sunčanim Maldivima. Tada je uživala sa suprugom Igorom Kojićem i sinom Aleksandrom. Puno toga se od tada promijenilo u njezinom životu, pogotovo u zadnjih godinu dana otkako je sud donio privremenu mjeru da njezin sin živi s ocem Milanom Popovićem.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Severina (@severina)

U zadnjih nekoliko mjeseci navodno je i Severinin brak s Igorom upao u krizu jer par od marta prošle godine nije snimljen zajedno, a prije su bili nerazdvojni. Taj period od prije dvije godine bilo je razdoblje idile za pjevačicu koja je bila u odličnim odnosima i s Igorovom obitelji pa im se na tom odmoru na Maldivima pridružila i Igorova sestrična. Međutim, nakon karantina koje je u martu provela u domu Igorovih roditelja u Beogradu pjevačica više nije u tako složnim odnosima s njegovom porodicom i njegovi roditelji je više ni ne prate na Instagramu.

Nastavite čitati

Scitech

Nikolina Pišek progovorila o svađi sa Severinom: Ona se ljuti na mene jako…

Nikolina Pišek bila je gošća zabavnog serijala Fakap te je voditeljicama Miji Kovačić i Idi Prester otkrila najzanimljivije detalje iz svog života koji su do sada bili nepoznati široj javnosti.

Između ostalog, upitale su Nikolinu je li imala neku neugodnu situaciju s poznatim Hrvatima, Srbima ili strancima.

“Ja sam inače pacifist, ali… Severina se ljuti na mene jako. U vrijeme njenog razvoda radili smo neku zabavnu emisiju i mi smo se tako zezali… Eto ona je bila tada u tom nekom nezgodnom razdoblju gdje je bila vrlo osjetljiva, što je mogu razumjeti… I uglavnom smo tu držali njenu stranu, međutim došao je jedan trenutak gdje je njezin već sada bivši suprug morao reći svoju stranu priče, što sam ja najavila i što je ona doživjela vrlo osobno. Ona je shvatila da niko njemu ne smije dati medijski prostor da on nešto kaže… Imale smo poslije jedan razgovor, svađu…”, ispričala je Nikolina, a voditeljice je zanimalo ko je koga nazvao.

“Ona mene i svašta mi se nagovorila, ja sam se osjećala pogođeno i vrlo nevino”, kazala je Nikolina kroz smijeh.

“Ako može neko slučajno poslati poruku Severini, da slučajno pogleda ili tako nešto – stvarno mi je žao. Stvarno nisam imala nikakvu lošu namjeru i stvarno nije bilo do mene, nisam imala uticaj na to hoće li se taj prilog emitirati ili ne. I stvarno suosjećam s tvojom boli u to vrijeme i sada, baš mi je žao”, poručila je Nikolina.

Nastavite čitati

Scitech

Uz ova tri jednostavna trika u tajnosti možeš pregledavati tuđe Instagram priče

Želiš pogledati nečiju Instagram priču, no u isto vrijeme ne želiš da osoba koja ju je objavila to zna? U tom slučaju trebala bi isprobati jednu od ove tri metode. Prva među njima dobro je poznata svim ‘stalkerima’, a riječ je o prebacivanju mobitela u takozvani “airplane mode”.

Naime, Instagram unaprijed učita pregršt priča tako da ih po prijavi u aplikaciju možeš odmah provjeriti. Dovoljno je da nakon učitavanja storija prebaciš uređaj u zrakoplovni način rada i moći ćeš provjeriti što je objavljeno, bez da tvoj profil bude registriran kao onaj koji je pregledao spomenutu objavu. Ipak, imaj na umu da ova metoda neće djelovati ako osoba čije Instagram priče želiš provjeriti ima istovremeno objavljeno više od jednog storija.

Postoje drugi online servisi uz pomoć kojih bez izrade računa možeš pregledavati priče objavljene na toj društvenoj mreži. Neki od njih su Storyinsta i Instastories, a njihovoj popularnosti je uvelike pridonijelo i jednostavno korištenje. Dovoljno je tačno upisati korisničko ime profila na Instagramu i kliknuti na ponuđeni rezultat pretrage, nakon čega se otvaraju priče koje je traženi korisnik objavio. Ipak, pretraga neće uroditi plodom ako pretraživani korisnik ima privatni profil.

Kao treća opcija nameće se kreiranje vlastitog finsta računa. Riječ je o ‘fake’, odnosno lažnom Instagram profilu koji će ti omogućiti da nesmetano proučavaš objavljeni sadržaj, bez da pritom iko zna da upravo ti stojiš iza tog računa. Mogla bi se povesti rasprava koliko je ova metoda moralno ispravna, no poznato je kako je mnogi ipak rado koriste, prenosi Miss7.hr.

Nastavite čitati

Top pet