Posjetite

Scitech

Studenti koji igraju igrice zapravo imaju bolje akademske rezultate

Uprkos vjerovanjima da igrice negativno utiču na mozak mladih ljudi, nova studija pokazuje upravo suprotno. Naučno je dokazano da svakodnevno igranje igrica pozitivno utiče na akademski učinak.

Naučno istraživanje sprovedeno je u Australiji i sadržalo je više od 12.000 učenika srednjih škola i studenata prve godine različitih fakulteta, piše beleske.com.

Ovom prilikom otkriveno je da studenti koji svakodnevno koriste Internet i redovno igraju onlajn video igrice postižu bolje rezultate u matematici, čitanju i na testovima inteligencije, nego njihovi vršnjaci koji nemaju naviku da često koriste modernu tehnologiju.

–Studenti koji igraju igre skoro svakog dana postižu 15 bodova iznad prosjeka u matematici i 17 bodova iznad prosjeka u nauci, kaže ekonomista Alberto Poso sa RMIT Univerziteta u Melburnu.

–Kada igrate onlajn igre, rješavate zadatke kako biste prešli na sljedeći nivo i to uključuje korišćenje nekih opštih znanja i vještina u matematici, čitanju i nauci koju ste naučili tokom dana. – dodaje on.

U studiji su korišćeni australijski podaci iz Programa za međunarodnu procjenu učenika (PISA), koji su  testirali studente sa više od 700 univerziteta i prikupili informacije o njihovim ličnim interesima i onlajn aktivnostima.

Poso sugeriše da studenti koji redovno provode vrijeme igrajući neku vrstu igrica razvijaju analitičke vještine i rješavaju probleme koji im takođe mogu pomoći u njihovom školskom ili univerzitetskom radu.

Naravno, sve ovo zavisi od vrste igara koje igrate. Morate razumjeti da destruktivne igre nikada neće imati pozitivan učinak na vaš mozak, zdravlje ili inteligenciju.

Konstruktivnim igrama smatraju se one koje na bilo koji način mogu da podstaknu vaše razmišljanje, bilo da se radi o taktičkim igrama, igrama memorije, učenju stranog jezika ili već nešto slično.

–Ponekad igrači moraju razumjeti neke od principa hemije, tako da stvarno moraju uključiti nauku u svoje slobodno vrijeme, rekao je Poso.

Neki psiholozi su tvrdili da komplikovane igre na mreži mogu biti korisne za kognitivni razvoj.

U nekim igrama razvijaju se i motoričke i prostorne vještine, kao i preciznost. Igrači se u igri vrlo brzo moraju snaći, doći do grada koji se nalazi na mapi, a za to moraju razviti vrlo dobre vještine snalaženja u prostoru.

U nekim igrama igrači razvijaju multitasking, pronalaze različita rješenja, mjenjaju taktike i slično. Osim toga, igrač se uči brzom razmišljanju, analiziranju situacija i efikasnom donošenju odluka.

Ipak, ne radujte se prerano, naučnici otkrivaju da studenti koji igraju destruktivne igre ili pretjerano koriste društvene mreže rizikuju da zaostaju u svojim akademskim dostignućima.

Proso objašnjava da društvene mreže oduzimaju previše vremena i negativno utiču na svjest mladih ljudi.
Naučna činjenica koja ide u prilog ovoj tvrdnji jeste da studenti koji dnevno provode dosta vremena na društvenim mrežama imaju 20 poena manje u matematici, u poređenju sa studentima koji nikada ne koriste društvene medije.

–Nećete rješavati probleme pomoću Facebook-a, rekao je Poso.

Poso tvrdi da se nerjetko dešava da studenti koji ne žele da uče ili imaju neki problem na fakultetu, upravo zato provode previše vremena na društvenim mrežama i zatim tvrde da nisu imali vremena da uče, što nije ni blizu istini, ali njima služi kao sjajno opravdanje.

Iako ova studija pravi povezanost između igara i ocjena, važno je napomenuti da ovo nije analiza sprovedena na svjetskom nivou, ali može imati smisla i za druge države osim Australije.

Ipak, nemojte bukvalno shvatiti da treba da provedete svoje vrijeme ispred računara i da ne učite, živeći u uvjerenju da je ovo dovoljno za uspjeh na fakultetu.

Proso objašnjava da je najbolje da budete odgovorni prema svojim univerzitetskim obavezama, a da istovremeno budete strastveni gejmer.

To zapravo znači da ćete tako brže i bolje naučiti sve što vam treba za fakultet, a zatim ćete moći da igrate omiljene igre koliko želite.

Idealan spoj, zar ne?

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scitech

Stigla je ekskluzivna kolekcija pametnog mobitela: Samo za ljubitelje Harry Pottera

Ova vijest će zagurno obradovati ljubitelje Harry Pottera. Fantastična saradnja između svijeta magije i Redmi brenda koja je proizvela ekskluzivnu kolekciju pametnog mobitela, piše, Journal.hr

Pametni mobitel za ljubitelje svijeta magije

Vjerujemo da je svaki fan Harryja Pottera u djetinjstvu sanjao da postane čarobnjak i očekivao pismo iz Hogwartsa. Sada imate da to ostvarite na drugi način, prenosi Week.ba

Pametni telefon se nalazi u posebnoj kutiji koja podsjeća na knjigu koja u sebi čuva pismo iz Hogwartsa i iglu za karticu napravljenu u obliku znaka perona 9 i tri četvrtine! Tu je i korisnički priručnik dizajniran u obliku Marauder’s Mape u kojoj možete pronaći neke osnovne informacije o telefonu i Xiaomiovoj usluzi. Ako želite naručiti mobitel u znaku Harry Pottera možete to učiniti na stranic Giztop, a cijena mobitela je 600 dolara. (1064 KM)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mamta ✨ Harry Potter Lifestyle (@geekglitz)

Posebno stilizovana kutija

Kada izvadite mobitel primijetit ćete da je najveća razlika između Harry Potter izdanja i obične varijante na poleđini. Naime na stražnjem dijelu mobitela nalazi se grb škole Hogwarts, a tu je i maskica za dodatnu zaštitu telefona, koja se savršeno uklapa u dizajn.

Nastavite čitati

Scitech

Zlonamjerni softver vreba na Googleu: Kako ostati siguran prilikom pretraživanja?

Zlonamjerni softver danas može doći s gotovo bilo kojeg mjesta. Sami pregled Word dokumenta mogao bi zaraziti vaš uređaj.

Evo šta trebate znati kako biste bili sigurni. Šta radite kada trebate nešto pronaći na internetu? “Samo proguglajte!”

Ne tako brzo. Cyberprevaranti skrivaju zlonamjerni softver u Google oglasima koji promoviraju popularni softver. Oni kupuju oglase i postaju dobri u SEO-u, pa se njihove zlonamjerne veze pojavljuju na vrhu vaših rezultata pretraživanja. Evo na što trebate pripaziti.

Poduzetni hakeri

Tvrtka za kibernetičku sigurnost Secureworks pronašla je zlonamjerni softver Bumblebee u oglasima koji promoviraju aplikacije koje se obično nalaze na poslovnim mrežama: Zoom, Cisco AnyConnect, ChatGPT i Citrix Workspace. Zlonamjerni se softver ušulja u računar korisnika kada započnu preuzimanje.

Kraj igre

Nakon što zlonamjerni softver uđe u uređaj, napadači ga koriste kako bi iskoristili pristup drugim uređajima na mreži. Oni postavljaju alate za skeniranje mreža, krađu i izbacivanje osjetljivih podataka kompanije.

Nije to samo posao

Možda nećete prepoznati sve ove aplikacije, ali već mjesecima pričamo o ChatGPT-u! A Zoom je postao poznati naziv tokom početka pandemije.

Lopovi skrivaju zlonamjerni softver u puno oglasa. YouTube, Facebook, Amazon, Target i Walmart samo su neka velika imena koja napadači koriste kako bi vas naveli da kliknete na njihove zlonamjerne poveznice.

Pazi gdje klikaš

Iako to možda nije tačno za sve sponzorisane rezultate, postoji mogućnost da vas poveznica neće odvesti tamo gdje želite. Hakeri koriste SEO trikove i plaćaju kako bi zlonamjerni oglasi bili pri vrhu Google rezultata pretraživanja. Ako kliknete na njih, mogli biste završiti na lažnoj web stranici.

Evo nekoliko savjeta o tome kako ostati siguran prilikom pretraživanja na mreži:

Izbjegavajte klikanje na sponzorisane veze ili oglašavanje kada tražite nešto putem Googlea. Umjesto toga, upišite sve web adrese izravno u pretraživač kako biste znali da idete na službenu stranicu.
Ako niste sigurni u vezu, zadržite pokazivač iznad veze da biste dobili pregled odredišta.
Ako vidite poruku s web stranice koja tvrdi da imate virus, najvjerovatnije se radi o prevari. Nemojte zvati broj niti klikati bilo šta na stranici. Odmah zatvorite preglednik i izbjegavajte ponovno posjećivanje te stranice.
Uvijek imajte pouzdani antivirusni program ažuriran i pokrenut na svim vašim uređajima. (komando.com)

Nastavite čitati

Scitech

WhatsApp uvodi najtraženiju uslugu ikada

Nakon uvođenja dugo tražene mogućnosti besprijekornog korištenja istog računa na jednom telefonu i više drugih uređaja 2021., danas se WhatsApp vratio s logičnim završetkom tog napora.

Usluga sada nudi ono što mora biti najtraženija usluga ikada.

Možete koristiti isti WhatsApp račun na najviše pet telefona. Svaki dodatni telefon povezujete na isti način na koji povezujete s WhatsAppom na web-u, tabletima i računarima. Svaki povezani telefon povezuje se s WhatsAppom neovisno, osiguravajući da vaše poruke, mediji i pozivi ostanu šifrirani s kraja na kraj.

Nadalje, ako je vaš primarni telefon neaktivan “dugo vremena”, tada ćete se automatski odjaviti sa svih pratećih uređaja, kao sigurnosna mjera opreza.

Dakle, sada se konačno možete prebacivati ​​između više telefona bez odjave s WhatsAppa. Možete koristiti više telefona s istim WhatsApp računom prijavljenim na svaki od njih.

Ovo ažuriranje već je počelo izlaziti za sve korisnike širom svijeta. Uvođenje će završiti “u narednim sedmicama”.

Osim toga, WhatsApp također predstavlja, tokom sljedeće sedmice “pristupačniji način” za povezivanje s pratećim uređajima. Moći ćete unijeti svoj telefonski broj na WhatsApp Web da biste zatim primili jednokratni kod, koji možete koristiti na svom telefonu da omogućite povezivanje uređaja, umjesto da morate skenirati QR kod. Ovo se trenutno pojavljuje samo na WhatsApp Webu, ali je obećano da će stići na “više pratećih uređaja u budućnosti”. (gsmarena.com)

Nastavite čitati

Top pet