Posjetite

Život

Zašto se prijatelji udalje jedni od drugih?

Nije svako prijateljstvo završeno dramom i prepirkama. Neki se prijatelji jednostavno emocionalno udaljavaju dalje i dalje, sve dok njihova veza uopće ne nalikuje ranim danima njihovog prijateljstva.

Kao i u romantičnim vezama, i prijatelji se mogu iznenada udaljiti, bez objašnjenja ili prigovora. U nekim slučajevima, dva prijatelja mogu se vratiti na vrijeme, ali u drugima je to odvlačenje prijatelja toliko daleko da je njihovo prijateljstvo gotovo. Ne znači da svako prijateljstvo ostaje zauvijek u našem životu. Zapravo, većina prijateljstava se u nekom trenutku završava iz različitih razloga. Prijatelji se mogu udaljiti, jer im se život iznenada promijeni (kao u slučaju novog posla, braka ili bebe) ili kada više ne dijele iste zajedničke stvari.

Još jedan razlog zbog kojeg  se prijatelji udaljavaju je nedostatak poverenja. Kad se jedan prijatelj loše ponaša, pokaže nedostatak poštovanja (razgovarajući s drugim, ne slušajući ga ili bude mrkav) ili tračeve o prijatelju, povjerenje se smanjuje do tačke kada se drugi prijatelj osjeća kao čuvan oko njih. Ne možete imati pravo prijateljstvo kada se jedna osoba previše plaši da se izrazi ili razgovara o svom životu iz straha da će informacije biti zloupotrebljene ili još gore. Povjerenje se na kraju raspada i jedan prijatelj će se povući od drugog.

Možda se vi pitate šta se dogodilo u vašem prijateljstvu kad vidite prijatelja kako odlazi. Možete pokušati vidjeti da li ste išta pogriješili, ali ako vam se prijatelj već povlači šanse su ili su odlučili da se neće pomiriti s vama ili će vam oprostiti, ali ipak vjeruju da je prijateljstvo gotovo.

Više nego vjerovatno, morat ćete prihvatiti da se stvari mijenjaju ako je vaš prijatelj sada na drugom emotivnom mjestu. Ne treba formalno prekinuti prijateljstvo koje se raspalo. U stvari, bolje je ostaviti ga da se makne jer, ako vam je stalo do osobe i želite ponovo biti prijatelji, postoji šansa da se prijateljstvo ponovo vrati za nekoliko godina. Sve ovisi o ljudima i životnim okolnostima.

Ako odlučite da formalno okončate prijateljstvo tako što ćete reći prijatelju da ih ne želite više vidjeti, vaš prijatelj se vjerovatno neće prepirati ili pokušati završiti stvari na prijatnoj osnovi. Upravo ćete završiti s prijateljstvom. Svako prijateljstvo nešto doda u vaš život, zato cijenite svog prijatelja koliko god dugo bili u vašem životu i za ono što su vas učili. Svaki prijatelj nas uči ponešto o sebi.

Da biste prihvatili da se vaše prijateljstvo raspalo, znajte da možete sve sami zatvoriti. Ne trebate ga “razmetati” sa prijateljem da biste se mentalno oprostili. Dopustite sebi vrijeme da tugujete, jer će postojati tužni osjećaji koje ćete trebati osjetiti i proraditi, ali nemojte se prebijati zbog činjenice da je prijateljstvo gotovo. Veselite se što se dogodilo, piše week.ba

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Život

Istinita priča o bratu koji je odustao od obrazovanja da bi pomogao svojoj sestri da diplomira

Ljudi mogu uspostaviti jedinstvene veze jedni sa drugima, a te veze mogu trajati i cijeli život.

Međutim, postoji ona koju niko ne može prekinuti ili uporediti: veza između braće i sestara. Nevidljiva linija koja povezuje braću i sestre jedinstvena je i nezamjenjiva, a teme današnjeg djela savršen su primjer za to. Ništa se ne može uporediti sa plemenitošću žrtvovanja karijere ovog brata zarad sestrine budućnosti, piše BrightSide.

27-godišnja Tajlanđanka po imenu Chanita postavila je slike svoje mature na društvene mreže, a objava je brzo stekla popularnost. Iako njene slike izgledaju obično i neupadljivo, priča iza njih mogla bi vas natjerati da zaplačete.

Kao što Chanita i njena porodica dobro znaju, školovanje i nastavak studija da biste stekli diplomu nije jednostavan zadatak. Ova ljupka djevojka upravo je diplomirala na Univerzitetu Rajabhat u južnoj tajlandskoj provinciji Nakhon Sri Thammarat, iako se mislilo da će to učiniti  2018. godine, prenosi Week.ba.

Prema  izvještajima , Chanitina diploma je bila odgođena iz raznih razloga, od kojih je najhitniji bio finansijski. Tajlanđanka dolazi iz kuće sa niskim primanjima, zajedno sa svojim starijim bratom i majkom, radnicom s niskim primanjima koja se nekoliko puta žrtvovala kako bi osigurala da njena djeca imaju tipičan, ali respektabilan način života.

Obrazovanje je više privilegija nego prirodno pravo u porodicama kao što je Chanitina. Zbog toga, kada je upisala školu za javnu upravu, njena porodica se borila da finansira školovanje svoje djece.

Njen brat je odlučio da napusti školu kako bi svojoj sestri omogućio što bolje obrazovanje uz uštedu novca. Chanita, s druge strane, nije bila svjesna bratove žrtve sve. Ovu priču saznala je  ubrzo nakon što je završila studije kada ju je majka obavijestila o ogromnoj žrtvi koju je podnio njen brat.

Na snimku se vidi Chanita kako svom bratu pozajmljuje kapu i haljinu. Najvjerovatnije mu ju je dala kako bi mu pokazala da je i njen uspjeh rezultat i zahvaljujući njemu, tako da ovu diplomu treba da proslave svi.

Chanita je tada pognula glavu i kleknula na koljena. Ovaj gest se koristi za izražavanje dubokog poštovanja prema drugoj osobi i, u nekim slučajevima, za traženje oprosta ili pomilovanja. Tada možemo vidjeti njenog starijeg brata kako joj uzvraća nježan gest milujući vrh glave svoje sestre.

Nastavite čitati

Život

Evo nekoliko savjeta uz koje ćete biti sretniji u 2023. godini

Okružite se dobronamjernim ljudima

Ako želite biti sretni, okružite se ljudima koje imaju dobru energiju i koji vam žel dobro. Izbacite iz svog života toksične pojedince koji crpe svu energiju. To zna biti teško, ali se isplati.

Isključite se na nekoliko sati svaki vikend

Svaki vikend odvojite par sati kada ćete se isključiti od ostatka svijeta. Ugasite mobitel, televiziju ili računar i posvetite se samo sebi i svojoj porodici. Zaigrajte neku društvenu igru i prepustite se smijehu.

Hodajte

U zdravom tijelu, nalazi se zdravi i sretan duh. Krećite se i bit ćete zadovoljniji.

Uživajte u malim stvarima

Male stvari čine život ljepšim. Pronađite ono nešto što vam mami osmijeh na lice i odvojite vrijeme za to svaki dan ili barem jednom tjedno. To može biti neka televizijska serija. Ako vas ne razumiju u vašoj okolini, nemojte se dati obeshrabriti negativnim komentarima. Uživajte.

Jedite zdravo, ali…

Zdrava prehrana je osnova zdravog života. No neka se povremeno na vašem jelovniku nađe i neki grešni zalogaji koji život čine zabavnijima.

Govorite o sebi na pozitivan način

Znate one riječi koje si mrmljate u bradu kad napravite nešto pogrešno? Umjesto izjave “kako sam to mogla tako napraviti”, radije si recite “Pametna sam, shvatit ću kako se to radi”.

Pomažite drugima

Znate li koji je najlakši način da se usrećite? Usrećite nekog drugog. Svaki dan postavite si pitanje: Kako mogu pomoći nekom drugome? Život će vam biti kvalitetniji i ispunjeniji.

Vizualizirajte

Želite li biti sretni, vizualizirajte sretne scenarije. Stavite sedmični podsjetnik u kalendar ako se inače ne biste sjetili. Uzmite par minuta u danu za ovu zabavnu aktivnost. Sklopite oči, duboko udahnite i vizualizirajte sebe kao osobu koja želite postati – neko ko je sretan, zdrav i zadovoljan svojim životom.(zadovoljna.hr)

Nastavite čitati

Život

Ostala je samo nostalgija: Ovako se nekada živjelo u Jugoslaviji

Generacije rođene nakon 90-ih odrasle su uz priče starijih o tome kako se nekada živjelo u Jugoslaviji.

Te priče uvijek su bile s puno topline i nostalgije.

Na YouTubeu postoji snimak koji je aktuelan već nekoliko godina, a koji prikazuje inserte života u bivšoj Jugoslaviji 70-ih godina.

U pričama o nekim prošlim vremenima u jednoj zajedničkoj državi uvijek ćete se naći u raspravi, da li je zaista bilo bolje ili ipak ne.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno, mnogo šta je bilo drugačije nego danas.

Nastavite čitati

Top pet